Este a doua oară când ajung în Milano, de această dată, iarna, în plină atmosferă de sărbătoare, în timpul târgului de Crăciun.
Am plecat din București spre aeroportul din Bergamo, iar călătoria a durat în jur de 2h, am ajuns deci foarte repede.
Din Bergamo, chiar de la aeroport, poți lua un autocar care te va duce direct în Gara Centrală din Milano. Aceste autocare pleacă doar la câteva minute distanță unele de altele, sunt foarte practice.
Am mers aici cu prieteni dragi, iar una din dorințele noastre a fost să-l vedem pe Sting în concert. A fost fa-bu-los.
În articol, îți voi povesti despre experiența mea timp de 4 zile în Milano. Nu am plecat cu ideea de a bifa locuri, ci am vrut să ne bucurăm de atmosfera orașului. Am reușit însă să și vedem câteva locuri frumoase.
Iată 15 locuri de vizitat în Milano în 4 zile:
-
Domul din Milano
Începem cu Domul, bineînțeles. Este foarte ușor de ajuns aici, fiind conectat cu stația de metrou. L-am văzut în toate cele 4 zile și nu m-am săturat să-l admir.
Prima dată când am vizitat Milano, am văzut Domul doar din exterior, însă de această dată, am avut șansa să urc pe acoperiș și să îl văd și în interior. Este una dintre cele mai frumoase catedrale pe care le-am văzut vreodată. Toate detaliile minuțioase ale arhitecturii nu sunt decât o dovadă vie a muncii incredibile de aici. Catedrala catolică are 157 m lungime, 108,5 m înălțime și 11.700 m2. Este una din cele mai mari catedrale din lumea întreagă.
Construcția Domului a început în 1386 și s-a întins pe durata a aproape 6 secole, drept dovadă rezultatul spectaculos de astăzi. Domul are 135 de turle, aproximativ 3400 de statui (printre care o statuie ce seamănă foarte tare cu Statuia Libertății din New York), un disc solar, o orgă imensă, a doua ca mărime din Europa. Tot aici s-ar afla și un cui folosit la Răstignirea lui Iisus.
Sus, pe acoperiș, poți ajunge pe scări sau cu liftul. Pe lângă panorama superbă, poți admira sculpturile, garguii și sus de tot, este statuia aurită a Fecioarei Maria, Madonnina.
Magnifica catedrală gotică are numeroase elemente și în interior. Cred că este cea mai bogată catedrală din acest punct de vedere pe care am văzut-o până acum.
În interior, cel mai mult m-a frapat statuia apostolului Bartolomeu, creată de Marco d’Agrate. Coastele sfântului, venele sunt foarte pronunțate, fiind reprezentativă pentru sec. XVI. Totodată, pielea care pare că e sfâșiată sugerează suferința martiriului.
De asemenea, am admirat vitraliile superbe, imense ce ilustrează scene biblice, sfinți sau Judecata de Apoi.
La ieșire, m-am uitat la detaliile de pe imensele uși, dintre care ușa centrală ilustrează scene din viața Fecioarei Maria,
Am fost uimită de măreția acestui loc, m-am minunat la frumusețea ei și la migala cu care a fost construită. Catedrala este mărturia unei munci foarte elaborate de-a lungul timpului, realizată de numeroși arhitecți care au înglobat diferite elemente arhitecturale gotice, neo-gotice, renascentiste și romantice.
-
Biserica San Gottardo
Biserica se află în apropierea Pieței Domului și este reprezentativă pentru diferite stiluri: gotic, neoclasic și baroc. Are un clopot impresionant cu structură octogonală, cel mai vechi din Milano.
Construcția bisericii a început în 1336 și a fost renovată în 2014.
-
Galeriile Vittorio Emanuele II
Este o galerie comercială cu diferite magazine de renume (Prada, Gucci, Louis Vuitton), cafenele și restaurante.
Galeria datează din sec. XIX, iar numele provine de la regele și unificatorul Italiei.
Deși mai multe stiluri se îmbină aici, cel predominant este stilul renascentist.
-
Teatro alla Scala
Cum ieși din galerii, poți vedea cea mai prestigioasă operă din Milano, Teatro alla Scala. A fost deschisă în 1778 și este una din cele mai faimoase instituții de muzică clasică și operă. Are o acustică impresionantă, iar dacă iubești acest gen de muzică, nu trebuie să ratezi această destinație.
În acest loc a debutat Maria Callas în 1950 cu Aida, însă nu a fost apreciată de public. Câteva luni mai târziu, a avut un succes răsunător și a fost numită ”La Divina”. De asemenea, tot aici se află pianul Steinway care a aparținut lui Franz Liszt.
În interiorul muzeului de lângă operă, poți vedea o colecție de picturi, costume și măști ale unor mari personalități, schițe, fotografii, instrumente muzicale vechi și un bust al tenorului și violoncelistului Nicola Tacchinardi, realizat de unul din cei mai importanți artiști ai neoclasicismului italian, Antonio Canova.
-
Locuri de vizitat în Milano pentru cei care iubesc moda: Quadrilatero della moda
Este un cartier asemănător cu bulevardul Champs-Elysées unde poți face o plimbare și poți admira magazine de lux. Milano își merită clar apelativul de Capitala modei.
Denumirea Quadrilatero della moda provine de la cele 4 străzi cu stil conectate: Via Montenapoleone, Via Manzoni, Via della Spiga și Corso Venezia.
Când am fost prima data aici, mi-a plăcut să admir ținutele trecătorilor, iar acum, am fost fascinată de decorațiunile fabuloase de Crăciun.
-
Locuri de vizitat în Milano pentru iubitorii de știință: Muzeul Leonardo 3 – Il Mondo di Leonardo
Chiar în Galeriile Vittorio Emanuele II, poți vizita Muzeul Leonardo 3. Deși știam despre genialitatea lui Leonardo da Vinci, în acest muzeu, mi-am confirmat încă o dată cât de avansat gândea pentru acele timpuri și cât de multă imaginație avea pentru a construi diferite instrumente.
În muzeu poți vedea prototipuri ale invențiilor lui Leonardo da Vinci.
Există, totodată, o sală dedicată picturilor sale, în care găsești explicațiile acestora, dar nu operele originale. Cea mai celebră este Cina cea de Taină, iar aici am citit niște explicații foarte detaliate pentru fiecare element din pictură.
De asemenea, mi-a plăcut mult expunerea tabloului Dama cu hermină, iar aici era recreat parfumul pe care acesta îl inspiră (citrice, chihlimbar, parfum floral, lemnos).
În același timp, poți citi multe detalii despre tabloul Mona Lisa și poți observa instrumente muzicale imaginate de Da Vinci.
-
Museo della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci – Muzeul Științei și Tehnologiei
Muzeul este imens, am petrecut destul de multe ore aici, dar chiar a fost o experiență interesantă. Nu am înțeles multe din lucrurile tehnice, însă au fost elemente care m-au încântat.
Muzeul este împărțit în diferite secțiuni. Cel mai mult mi-a plăcut să văd schițele și invențiile lui Leonardo da Vinci, sala cu trenuri organizată ca o adevărată gară, sala cu avioane și nave, dar și secțiunea destinată alimentației și cea a invențiilor de-a lungul timpului (mașina de cusut Singer, mașina de spălat, mașina de scris Olivetti, calculatorul, mouse-ul Apple).
Am fost încântată să port în Milano puloverul de la Bonprix, realizat din 80% lână Merino, 20% caşmir (atestat). Ador culoarea și mă simt perfect în el, iubesc aceste materiale delicate și naturale.
-
Castelul Sforzesco
Castelul este fosta reședință a ducilor de Milano. A fost construit în sec. XIV ca fortăreață, dar ulterior a fost distrus. Familia Sforzesco a contribuit la refacerea castelului în sec. XV.
La intrare poți vedea o fântână mare, urmată de curtea castelului și parcul Sempione.
Castelul găzduiește muzee precum: Pinacoteca, Museo d’Arte Antica, Muzeul de instrumente muzicale, Muzeul de exponate arheologice, Muzeul de arte decorative, Muzeul de mobilă. Aici poți admira La Pietà Rondanini, ultima lucrare nefinalizată a lui Michelangelo sau Sala delle Asse, o frescă realizată de Leonardo da Vinci.
-
Parcul Sempione
Acest parc este o oază de liniște. L-am văzut prima dată într-un octombrie, pe o vreme călduroasă, când oamenii ieșeau să alerge sau să citească. Acum, în decembrie, fiind mai frig, parcul era mai pustiu, dar cu același farmec.
Este un parc în care te poți relaxa, poți profita de liniște, poți admira rațele și păsările deosebite. Am zărit chiar și o veveriță. La capătul parcului, se află Arco della Pace.
-
Locuri de vizitat în Milano pentru iubitorii de cafea: Starbucks Reserve Roastery in Milan
Este un loc unde poți să bei o cafea (sau mai multe) cu diverse arome. Însă, ce este special la această cafenea este locul minunat, faptul că te poți așeza la o masă și poți urmări procesul de prăjire al cafelei. Poți și să te plimbi în jurul prăjitorului verde strălucitor și să te bucuri de atmosferă.
Dacă iubești cafeaua, este un must-see în Milano. Înăuntru m-am simțit de parcă eram într-o jucărie nouă. Totul este explozie de culoare, blaturile sunt din marmură, iar înăuntru este o forfotă plăcută.
-
Templul Civic San Sebastiano-Tempio Civico di San Sebastiano
Construcția acestuia a început în sec. XVI, după încheierea perioadei de ciumă. Este o biserică rotundă cu o cupolă impunătoare.
Arhitectul Pellegrino Tibaldi (cunoscut și ca Pellegrini) este cel care a proiectat biserica, inspirându-se din modelul Panteonului din Roma.
-
Biserica San Fedele-Chiesa di San Fedele
Am văzut biserica din întâmplare, în timp ce ne plimbam pe străduțe. Este situată într-o frumoasă piață, iar în fața acesteia se află Statuia lui Alessandro Manzoni, scriitor și critic literar.
Arhitectul acesteia este tot Pellegrino Tibaldi și este reprezentativă pentru curentul arhitecturii contrareformiste.
De asemenea, a fost o sursă de inspirație pentru marele pictor Caravaggio, cunoscut pentru utilizarea dramatică a luminii în tablourile sale.
-
Biserica San Francesco di Paola-Chiesa di San Francesco di Paola
Este un lăcaș de cult catolic, ridicat în 1728.
Este reprezentativă pentru stilul baroc târziu și rococo.
-
Naviglio Grande
Canalul navigabil a fost construit în Evul Mediu și a avut o importanță foarte mare în transport și în dezvoltarea comerțului.
Aici ne-am plimbat într-o seară, ne-am bucurat de luminițele feerice și am luat masa, într-o atmosferă relaxantă și muzicală. La terase, poți auzi diverși artiști care cântă.
-
Locuri de vizitat în Milano pentru cei care iubesc arhitectura: Porta Nuova
Aici ne-am plimbat în ultima zi de vizită. Este un cartier de afaceri, cu clădiri moderne, la stația de metrou Garibaldi.
Aici se află Palazzo Lombardia, un zgârie-nori, Uni-Credit Tower, dar cel mai mult mi-a plăcut Bosco Verticale, 2 turnuri rezidențiale superbe cu multă verdeață.
Acestea au fost locurile pe care le-am vizitat, însă regret că nu am putut merge și la Biserica Santa Maria delle Grazie, unde se află pictura lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină. Dacă vrei să ajungi aici, trebuie să faci rezervare cu mai mult timp înainte fiindcă sunt puțini cei care pot intra într-o zi.
Toată această experiență a culminat cu evenimentul mult așteptat, concertul cu Sting la Mediolanum Forum. A fost perfect.
Unde mănânci bine în Milano?
Iată câteva experiențe pozitive pe care le-am avut în Milano cu privire la mâncare:
-
Ristorante Marino dal 1939 (📌 Via Tommaso Marino)
Este situat chiar în Galeriile Vittorio Emanuele II, este un restaurant cochet și elegant, la prețuri rezonabile.
Am mâncat aici un risotto foarte bun.
-
Ammu | Cannoli Espressi Siciliani (📌 Corso di Porta Romana, 44)
Se află la câteva stații de Piața Domului, aici am mâncat cel mai bun cannoli cu fistic și am băut un capuccino.
-
Via Pasteria (📌 Via Cesare da Sesto, 5)
Se află lângă Muzeul de Știință și Tehnologie. Am comandat aici spaghetti carbonara care mi-au plăcut foarte mult. Ce e interesant e că pastele nu aveau sos cu smântână cum eram obișnuită, ci cu ou. Au fost delicioase. La masă, poți servi din partea casei pâine, apă, ulei de măsline.
Designul restaurantului e foarte primitor, culoarea dominantă este galbenul, iar de afară se pot vedea bucătarii care pregătesc pastele.
Restaurantul folosește făină 100% bio și ingrediente provenite de la furnizori locali.
-
Caffè Spadari (📌Piazza Pio XI, 20123 Milano)
Aici am mâncat tiramisu și am băut un Irish coffee bun.
-
Casa Sorbillo Duomo (📌Via Agnello, 18)
Am așteptat la rând să intrăm aici, dar a meritat. Am comandat o pizza care a fost exact cum mă așteptam, o pizza adevărată, cu acel aluat pufos și doar câteva ingrediente.
Dacă mai ai timp, îți recomand să mergi și la Lacul Como, un loc în care te poți bucura de natura luxuriantă și de atmosfera relaxantă: un dolce far niente tipic italian.
Îți las, în loc de încheiere, un concert de la Domul din Milano, susținut de Andrea Bocelli. Îl poți vedea aici.
Aceasta experienta a fost una incredibila, iar Domul este cu siguranta unul din locurile obligatorii de vizitat in Milano. Nu vei regreta ca ai petrecut timp admirand aceasta bijuterie arhitecturala in mijlocul orasului. O sa iti amintesti mereu cu drag de Milano cand vei vedea o poza cu Domul. Nu rata ocazia sa il vizitezi si tu!
Așa este. 🙂