Locuri de vizitat în județul Hunedoara. Top 4 obiective turistice

Recunosc că am fost puțin dezamăgită atunci când am intrat în Hunedoara. Am mers să văd Castelul Corvinilor, însă tot ce era în jur mi s-a părut parcă uitat de lume și neîngrijit.

Totuși, dacă dorești să vizitezi județul Hunedoara, ți-am pregătit 4 recomandări de locuri interesante.

Iată 4 locuri de vizitat în județul Hunedoara pe care le recomand:

  • Muzeul Memorial Aurel Vlaicu

Muzeul se află în satul Aurel Vlaicu, satul în care s-a născut Aurel Vlaicu, unul din pionerii aviației mondiale. Este un muzeu nou, construit lângă casa în care s-a născut. Casa natală nu poate fi vizitată în interior.

Aurel Vlaicu a urmat studiile la Politehnica din Budapesta și ulterior, pentru a ridica nivelul, s-a înscris la Şcoala Politehnică din München. S-a remarcat prin competențele sale tehnice și a devenit apoi inginer. S-a dedicat studiului zborului, iar ulterior presa l-a numit ”biruitorul văzduhurilor”.

Aurel a inventat aparate de zbor cu care a ajuns în orașe precum Arad, Blaj, Braşov, Sibiu, Iaşi. Cu aparatul de zbor Vlaicu II, a atins o viteză de 90 km/oră şi s-a ridicat până la 1000 de metri.

Aurel Vlaicu a continuat cu aparatul de zbor Vlaicu III, primul aparat de zbor din construcție metalică din lume, dar care nu a fost terminat.

Din păcate, Aurel Vlaicu s-a prăbușit în 1913 la Câmpina, încercând să treacă Munții Carpați, cu aparatul de zbor Vlaicu II.

Mă așteptam ca în muzeu să văd mai multe exponate, însă chiar și așa, mi-a plăcut să citesc corespondența cu prietenii și familia, fiind un mod prin care am putut să îmi dau seama mai mult de geniul acestuia, dar și de personalitatea lui foarte entuziastă.

De asemenea, în muzeu poți observa șchițe, machete, fotografii și obiecte personale ale inventatorului: o bicicletă, o motocicletă, un gramofon, un patefon, costumul de aviator pe care îl purta în momentul prăbușirii sale, în 1913.

Muzeul se află într-o clădire modestă, dar încărcată de semnificație.

  • Muzeul Trenulețelor din Hunedoara ”Valentin Banciu”

Paradoxal, în Hunedoara, nu există nicio gară. Însă, există un muzeu al trenulețelor. Acest muzeu este privat și găzduiește o colecție impresionantă și diversă de machete cu trenulețe care îi încântă atât pe copii cât și pe adulți.

Muzeul a fost o descoperire frumoasă, inclusiv biletul este ca al celor de la CFR din trecut și este compostat, pentru a adăuga mai mult farmec.

 

La intrare, există o locomotivă, iar în interior, poți vedea trenulețe în miniatură adunate din lumea întreagă.

Trenulețele sunt încadrate într-un decor splendid din toate cele 4 anotimpuri. Sunt practic mai multe peisaje complexe, cu dealuri, munți, brazi, copaci, tuneluri, viaducte, cale ferată, Castelul Corvinilor, locuri în care poți observa personaje în mașini, pe biciclete, la ski, călători aștepând pe peroane.

Care este însă povestea din spatele muzeului? Acesta a fost deschis în memoria lui Valentin Banciu, un fost pilot de raliuri din Hunedoara și campion național. Acesta a fost pasionat de trenuri, dar din păcate, nu a existat acest loc și în timpul vieții sale.

Pasiunea lui s-a născut în momentul în care a primit de la unchiul lui din Austria un trenuleț. În timp, Valentin Banciu a strâns multe alte trenulețe, reușind să creeze o lume magică, aparte. Muzeul conține doar puține din obiectele colecționate din lipsa spațiului.

  • Locuri de vizitat în județul Hunedoara pentru pasionații de istorie: Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor este cel mai impunător monument din jud. Hunedoara și pe bună dreptate. Odată ce am intrat aici, am ”călătorit” în timp, acest loc m-a făcut să-mi imaginez cum era în epoca medievală și m-a făcut să trăiesc acea atmosferă aparte: înfricoșătoare (vezi Legenda Fântânii), dar în același timp impunătoare.

Castelul a fost reședința lui Iancu de Hunedoara în sec. XV. Inițial, a fost o cetate, transformată apoi în castel. La baza acestuia curge pârâul Zlaști.

Monumentul este unic în România, fiind unul din cele mai importante construcții cu arhitectură gotică, dar și un monument reprezentativ pentru arhitectura militară de secol XV din estul Europei.

În interior, poți vedea încăperi cu rol de apărare, închisoarea castelului, fragmente de frescă din sec. XV, Camera de Aur, Capela și impresionanta Sală a Cavalerilor.

De asemenea, poți urca în turnurile castelului de unde poți vedea priveliștea asupra orașului. Sincer, nu e o priveliște încântătoare, dar face parte din experiența locului.

Interesant este faptul că există o copie a castelului și în Budapesta, Castelul Vajdahunyad.

  • Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena

La coborâre, spre drumul de întoarcere din Castelul Corvinilor, am zărit o catedrală frumoasă pe care am vrut să o văd de mai aproape. Este vorba de Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena, o catedrală în stil bizantin tare frumoasă. Construcția acesteia a început în anul 1939 și are și hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Alte locuri din județul Hunedoara pe care aș vrea să le vizitez în viitor sunt:

  • Grădina Banpotoc (Grădinile lui Zoe)-probabil de văzut primăvara, vara sau la început de toamnă
  • Sarmizegetusa Regia (patrimoniu UNESCO)
  • Rezervaţia de Zimbri Slivuţ-Haţeg
  • Muzeul Aurului de la Brad
  • Muzeul Satului Hațegan
  • Parcul Dendrologic Simeria
  • Biserica de piatră din Densuș

Îți recomand de asemenea alte locuri de vizitat în apropiere, în județul Alba, aici.

Tu ai fost aici? Ce locuri de vizitat în județul Hunedoara recomanzi?

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

2 comentarii

  1. Ce articol minunat despre locurile de vizitat în județul Hunedoara! Îmi amintește de bogăția culturală și naturală a României. Cu toate acestea, mă întreb cât de bine amenajate și accesibile sunt aceste locuri pentru turiști. Există facilități adecvate, informații clare și parcări suficiente? De asemenea, ce măsuri se iau pentru a proteja și conserva aceste locuri, astfel încât să poată fi savurate de generațiile viitoare? Îmi doresc ca turismul să fie dezvoltat într-un mod responsabil și durabil, care să valorifice patrimoniul nostru, dar și să îl păstreze intact.

    1. Mulțumesc pentru apreciere!
      Harghita are locuri frumoase și într-adevăr, drumurile nu au fost foarte bune, dar am încercat să profităm cat am putut de natură și să vedem mai mult părțile bune 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *