Locuri de vizitat în Harghita: Top 18 obiective turistice

locuri de vizitat în Harghita

Harghita a fost pentru noi o opțiune foarte bună de a petrece timp în natură, chiar dacă ne-am aventurat la un drum mai lung și mai anevoios.

Nu am planificat nimic înainte, știam doar că vrem să ne relaxăm într-un week-end. Am plecat de vineri dimineață și ne-am întors duminică seara.

Găsisem deja o cazare minunată care ne-a căzut ”cu tronc” din prima. Ne-a cucerit prin pozele de pe Internet, iar când am ajuns acolo, prima senzație a fost de Căldură, mai ales că gazda noastră ne aștepta deja cu focul aprins în șemineu.

Cazare frumoasă în Harghita?

Cazarea se numește Emese și se află în satul Șiclod, la câțiva km distanță de orașul Cristuru Secuiesc sau Odorheiu Secuiesc.

Drumul a fost în general bun până acolo, cu acces dinspre Ploiești-Valea Prahovei-Rupea-Cristuru Secuiesc. Însă, o bucată de drum până la cazare nu are încă asfalt, poate ăsta ar fi singurul minus după părerea mea. Este totuși accesibil și merită clar pentru câteva zile de relaxare.

Casa este veche, are 100 de ani și are 2 dormitoare+bucătăria, fiind perfectă pentru 5 persoane (bucătăria are o canapea extensibilă). Am apreciat foarte mult cum au îmbinat proprietarii modernul cu elementele vechi.

Mobila este modernă, însă au lăsat foarte multe elemente de mobilier vechi și recondiționate: scaune, ușa de la baie făcută dintr-o poartă din lemn…Suportul pentru chiuveta uneia dintre băi este o mașină Zinger, iar într-o altă cameră, există o mașină de scris. În bucătărie, poți vedea poze din casele vechi cu sătenii din zonă.

E o atmosferă foarte primitoare încă de când intri, iar atenția la detalii este de lăudat. Am avut papuci de casă pentru interior, cu motive tradiționale, papuci pentru afară, veselă pentru tot ce am avut nevoie (am gătit direct acolo).

Cireașa de pe tort? Ciubărul, sauna (incluse în prețul cazării), șemineul și cada cu cap de duș în formă de receptor.

Totul a fost foarte frumos, iar acest loc m-a ajutat să mă deconectez de la agitația cotidiană.

 

Dacă te-am captivat cu descrierea și aceste poze, îți recomand cu drag să îți faci o rezervare fie pe airbnb, fie pe booking.

Voi continua în cele ce urmează să povestesc despre experiența din jud. Harghita. Îți voi povesti despre câteva locuri de vizitat în Harghita pe care le-am ales spontan. La sfârșitul articolului, îți las și alte sugestii care se află și pe lista mea, desigur.

Iată 18 locuri de vizitat în Harghita:

  • Locuri de vizitat în Harghita pentru iubitorii de aventură: Lobogó Resort

Am vrut să mergem să ne dăm cu bobul. Am avut de ales între pista de la Toplița și una mai apropiată. Am ales Lobogó Resort pentru că era la o oră 30 min distanță de cazare. Până acolo sunt cam 60 km, o bucată de drum nu e asfaltată, ceea ce poate fi puțin descurajant. Însă, cu toate acestea ne-am aventurat, nu a fost imposibil de parcurs. Mai mult decât atât, ne-am bucurat de niște priveliști foarte frumoase, am cules puțin vâsc, am văzut căprioare și chiar și un iepure la marginea drumului. Natura este un miracol.

Complexul Lobogó se află în stațiunea Băile Homorod, are o pistă de ski privată și o pistă de bob de aproximativ 1 km. A fost prima dată când am mers pe o astfel de pistă, eu care de obicei, nu am spirit aventurier. Însă, m-am amuzat și chiar aș repeta experiența. M-am simțit în siguranță, iar atmosfera a fost foarte plăcută.

locuri de vizitat în Harghita

Tot în jurul complexului, poți să te plimbi, să cumperi suveniruri sau să te bucuri de un langoș.

  • Statuia Inima lui Iisus

Seamănă destul de mult cu statuia Cristo Redentor din Rio de Janeiro. Este situată pe Dealul Gordon, unde poți ajunge cu mașina. Noi am lăsat mașina la baza dealului ținând cont că era destul de mult noroi. Am mers pe jos. Priveliștea de acolo este superbă, iar locul este o oază de liniște.

Statuia este realizată din fier și oțel inoxidabil, iar pentru o priveliște și mai spectaculoasă, poți urca scările metalice în spirală, dar și pe verticală. Statuia are aproximativ 22 metri. Nici nu știam că avem așa obiectiv în țara noastră (deși există din 2011). L-am descoperit întâmplător în drumul nostru.

Statuia a fost concepută de artistul Zavaczky Walter din Odorheiu Secuiesc.

Obiectivul este deschis mereu și nu există taxă de intrare.

locuri de vizitat în Harghita

De menționat că se află pe traseul Via Transilvanica, iar drumul a fost minunat. Ne-am încărcat cu energie, ne-am bucurat de culorile care erau mai mult tomnatice, am prins și un apus minunat și am admirat cerul care parcă era ”liniat” de numeroase avioane.

  • Parcul Mini Transilvania

Dacă tot ajungi în zonă, poți merge și la Parcul Mini Transilvania, la aprox. 11 km distanță. Aici există obiective din România în miniatură, precum Peleș sau Castelul Corvinilor. Nu am reușit să ajungem, dar e de reținut pentru o vizită viitoare.

  • Muzeul Pălăriilor de Paie, Crișeni

Acest muzeu există din 2001 și îl mai văzusem în poze în Social Media. Mi s-a părut foarte interesant atunci, iar experiența de acum a confirmat acest lucru și în realitate.

M-a fascinat să văd atâtea pălării și să ascult câteva dintre poveștile lor. În trecut, pălăria arăta ce statut social ai, ce meserie sau ce vârstă ai. Preoții, muncitorii purtau pălării diferite.

locuri de vizitat în Harghita

Dacă purtai borul pălăriei în jos, însemna că ești în vârstă, iar invers, însemna că ești tânăr. Mărimea borului arăta statutul social, iar rândul de împletituri indica numărul de pogoane de pământ pe care cineva le avea în posesie.

Tot în acest muzeu, poți vedea procesul fabricării pălăriilor de paie în fotografii ce ilustrează diferitele etape (de la seceriș, transportarea paielor, uscarea paielor până la finalizarea pălărillor).

De asemenea, aici există calapoduri pentru crearea pălăriilor și poate cea mai interesantă și amuzantă experiență în același timp, este că poți purta o pălărie imensă în curtea muzeului.

Există și un magazin de suveniruri din care poți cumpăra produse din paie precum coșulete, obiecte de decor, flori realizate din paie etc.

locuri de vizitat în Harghita

Afară, poți să te odihnești într-un foișor în formă de pălărie sau să admiri câteva fotografii cu bătrânii satului care practică acest meșteșug.

locuri de vizitat în Harghita

Intrarea este liberă, însă poți face o donație în cutia de la intrare.

  • Salina Praid

Am văzut salina cu ocazia unei alte excursii, dar este un obiectiv frumos de vizitat dacă te afli în județul Harghita.

Salina se află la o adâncime de 120 metri față de suprafață. Accesul în interior se face prin autobuzele puse la dispoziția călătorilor. Timpul de așteptare nu este mare și circulă regulat.

Este important de menționat că Salina Praid este unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa.

În interior, totul este amenajat ca un parc de distracții atât pentru copii cât și pentru adulți. De exemplu, poți juca ping pong în timp ce te bucuri de beneficiile salinei. Există chiar și un parc de Aventură (Club Aventura), cu trasee diferite. Poți face și fotografii la minut.

Există chiar și un muzeu al mineritului.

locuri de vizitat în Harghita

În interior, poți să mănânci la restaurantul salinei. De afară, poți cumpăra suveniruri legate de acest loc, cum ar fi sare de baie.

  • Locuri de vizitat în Harghita pentru iubitorii de plimbări în natură: Satul Chedia Mare

Completez această listă cu satul Chedia Mare pe care l-am văzut într-o excursie acum un an.

Mi-a plăcut foarte mult să fac plimbări în natură pe jos, dar și cu bicicleta.

Este superb mai ales primăvara, când totul prinde viață.

În această mini-excursie am purtat (1) blugi bonprix cu talie înaltă din 99% bumbac (sunt foarte mulțumită de ei, mă simt foarte confortabil și ador că se potrivesc la aproape orice), (2) o altă pereche de blugi bonprix verzi din 98% bumbac pe care i-am asortat cu natura și (3) un trening bonprix din 100% bumbac în care m-am simțit în largul meu, foarte comod.

Alte locuri de vizitat în Harghita:

  • Dealul Melcului, Corund
  • Casa Fluturilor Exotici, Praid
  • Canionul de sare, Praid
  • Cascada cu apă termală, Toplița
  • Mănăstirea Sf. Ilie, Toplița
  • Castelul Miko, Miercurea Ciuc
  • Biserica Milenară, Miercurea-Ciuc-spectaculoasă prin forma ei , cu 10 cruci și o cupolă de sticlă
  • Muzeul de Fotografie Kováts, Odorheiu Secuiesc-ppți vedea aici un studio ce funcționează doar pe bază de lumină naturală
  • Galeria Porților Secuiești, Odorheiu Secuiesc
  • Poiana Zânelor, Borsec
  • Castelul Lázár, comuna Lăzarea
  • Poiana Narciselor, Vlăhița

Tu ai vizitat Harghita? Ce locuri de vizitat în județul Harghita recomanzi?

 

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *