11 filme în limba spaniolă pe care merită să le vezi

filme în limba spaniolă

Pentru mine, limba spaniolă și mai ales accentul din Spania sunt o slăbiciune. Îmi place foarte mult cum vorbesc spaniolii. Vocabularul lor sună precum o poezie.

În liceu, eram înnebunită după seriale în limba spaniolă, foarte diferite de telenovelele sud-americane. Această pasiune m-a determinat să aleg apoi să urmez și filiera Limba și Literatura Spaniolă din cadrul Facultății de Litere. Legat strict de cinematografie, regizorul meu preferat este Pedro Almodóvar. Actorii preferați sunt Yon González, Blanca Suárez, Javier Bardem, Blanca Portillo, Pedro Alonso, Martiño Rivas.

Totodată, îmi place să urmăresc Premiile Goya (premii anuale ale Academiei de Arte și Științe Cinematografice din Spania), discuțiile din jurul lor, să mă uit la îmbrăcămintea de gală a actorilor.

De-a lungul timpului, am vizionat chiar multe filme în limba spaniolă, dar m-am gândit să fac o listă cu doar 10 dintre acestea.

Iată 11 filme în limba spaniolă la care m-am uitat și pe care le recomand:

 • Mar adentro (2004)

filme în limba spaniolă

Filmul prezintă ca temă de reflecție eutanasia. Ramon este paralizat de 30 de ani. Singura lui formă de evadare este fereastra care duce spre mare, acolo unde a suferit și accidentul care i-a cauzat paralizia. În viața lui, există două femei: Julia, avocata care luptă pentru a avea dreptul la eutanasie și Rosa, femeia care încearcă să-l convingă că viața este frumoasă și că merită trăită. Filmul este profund prin tema abordată și în același timp, foarte sensibil.

Trailer-ul filmului Mar adentro poate fi văzut aici.

 • Los abrazos rotos (2009)

Este primul film în regia lui Pedro Almodóvar pe care l-am văzut și care m-a impresionat prin stilul său, prin culorile vii, prin importanța acordată universului feminin.

Mateo și Lena au avut o poveste de iubire tulburătoare din care în prezent nu a mai rămas decât fotografia celor doi îmbrățișați, dar care este ruptă în bucăți. Harry este pseudonimul lui Mateo care își trăiește viața scriind scenarii, încercând să uite povestea de iubire care s-a sfârșit tragic, printr-un accident de mașină, în urmă cu 14 ani.

Totuși, când Diego, fiul secretarei sale, are un accident, este un prilej pentru ca acesta să răscolească prin amintirile sale. Va ieși la iveală o poveste emoționată, presărată cu momente pasionale, de gelozie și trădare.

Trailer-ul filmului Los abrazos rotos poate fi văzut aici.

julieta film

Este un alt film în regia lui Almodóvar care urmărește povestea sepărării dintre o mamă, Julieta, și fiica sa, Antia, încă din perioada adolescenței sale. Antia dispare și de atunci mama sa încearcă să o regăsească. Retrăiește momente dureroase din trecut, îi face un tort în fiecare an de ziua sa, chiar dacă aceasta este absentă.

Este un film tulburător despre tăcere, absență, vină, sentimente din trecut care continuă să ne macine atâta vreme cât nu au o rezolvare.

Decorul este superb, actorii joacă minunat, iar culorile intense creează o atmosferă unică, specifică regizorului spaniol.

Trailer-ul filmului Julieta poate fi văzut aici.

 • El laberinto del fauno (2006)

el laberinto del fauno film

Acest film arată consecințele oribile din timpul Războiului Civil, dezbinarea dintre oameni, fie ei și apropiați. Ofelia se mută în casa noului său tată, un căpitan foarte dur care urmărește să îi anihileze pe opozanți, pe cei împotriva regimului fascist.

Filmul abundă de elemente fantastice, iar asta m-a fascinat. Într-o lume atât de crudă, Ofelia găsește un labirint lângă casă, acolo unde îl întâlnește pe Pan, un personaj grotesc care protejează locul. Ofelia va evada într-un loc magic, departe de ororile războiului.

Trailer-ul filmului El laberinto del fauno poate fi văzut aici.

 • Filme în limba spaniolă interesante? Todos lo saben (2018)

filme spaniole

Laura ajunge din Buenos Aires în satul său natal din Spania, cu prilejul nunții surorii sale. Fiica Laurei dispare, ocazie cu care ies la iveală povești dureroase din trecut. Odată cu filmul acesta, am descoperit și una din melodiile mele preferate.

Trailer-ul filmului Todos lo saben poate fi văzut aici.

filme în limba spaniolă

Acest film mi s-a părut foarte emoționant. Are ca tematică iubirea neîmplinită versus iubirea liber consimțită, fără bariere și sinceră. Este vorba despre o femeie care trebuie să aleagă între doi bărbați: cel ce reprezintă stabilitatea, bogăția și cel care reprezintă pasiunea, poezia.

Mi-a plăcut cum regizorul a îmbinat elementele fantastice în firul acțiunii și totodată modul foarte estetic de a expune povestea. Un alt element pozitiv? Filmul La Novia este inspirat din opera Bodas de sangre, scrisă de Federico Garcia Lorca, unul din cei mai apreciați autori ai literaturii spaniole.

Trailer-ul filmului La novia poate fi văzut aici.

 • Filme în limba spaniolă comice? La gran familia española (2013)

filme in limba spaniola

Este o comedie la care chiar m-am destins și am râs. Nunta protagoniștilor coincide cu evenimentul Cupei mondiale la fotbal în Africa de Sud, context în care cunoaștem tot felul de mentalități ale spaniolilor, dar și elemente legate de relația între membrii familiei. Printre momentele comice, vom lua parte și la momente înduioșătoare și sensibile.

Trailer-ul filmului La gran familia española poate fi văzut aici.

 • Primos (2011)

filme în spaniolă

Primos este o altă comedie care ni-l arată pe Diego care e părăsit de iubita lui cu câteva zile înainte de nuntă. Subiectul, în sine, este trist, însă filmul arată cum personajul depășește acest moment, prin tot felul de peripeții amuzante.

Trailer-ul filmului Primos poate fi văzut aici.

 • José e Pilar (2010)

filme in lb spaniola

Este un film documentar care prezintă ultima perioada din viața scriitorului José Saramago și a soției sale Pilar. Filmul arată cum dragostea lor îi ajută să treacă prin toate încercările vieții. Totodată, arată determinarea autorului de a termina cartea Călătoria elefantului.

Trailer-ul filmului José e Pilar poate fi văzut aici.

 • La cara oculta (2011)

la cara oculta film

Un film de suspans, cu o idee originală, foarte bine realizat. Fabiana îl cunoaște pe Adrian, de care se îndrăgostește. Însă, odată ce se mută în casa acestuia, simte că se întâmplă ceva ciudat. Totodată, vom vedea că Adrian avusese o soție care a dispărut. Cum? Aici e ideea originală a regizorului.

Trailer-ul filmului La cara oculta poate fi văzut aici.

 • El Estudiante (2009)

Filmul are în distribuție actori ca Jorge Lavat (bătrânul Chano), Pablo CruzJorge Luis MorenoJeannine Derbez.

M-am uitat la El Estudiante ademenită de trailer dar și fiindcă mi-era dor să ascult vorbindu-se în spaniolă. A meritat.

E un film despre curaj, optimism, iubire, toate acestea arătate într-un mod delicat prin povești bine spuse.

Despre ce este vorba în filmul El Estudiante?

Filmul ne arată la început un bătrân care decide să studieze la Facultatea de Litere în ciuda vârstei sale de 70 de ani și a prejudecăților celorlalți. Nu degeaba e numit la un moment dat Don Quijote.

Reticența și uimirea tinerilor studenți sunt șterse în momentul în care bătrânul le vorbește deschis și le dă sfaturi pe măsura înțelepciunii sale. Ca exemplu, avem scena în care tinerii nu reușesc să intre în pielea unor personaje din Don Quijote de la Mancha. Bătrânul este cel care îi îndeamnă să rostească citate, fragmente unor oameni necunoscuți. Acest lucru îi va ajuta pentru a simți sensibilitatea din spatele cuvintelor și pentru a o transmite celorlalți. Tinerii au succes în cele din urmă.

Un film care ne vorbește cu blândețe despre dragoste

Am admirat și felul în care sunt construite poveștile de dragoste. E un fel de gingășie care le învăluie. Pe de o parte, vedem iubirea trainică dintre bătrân și soția lui. Ei au ritmul lor lent și frumos de a lăsa să se întâmple lucrurile. Observăm asta atunci când soția îi respectă libertatea soțului de a alege să meargă la facultate. Vedem asta atunci când se reunesc la masă, atunci când invitați la petrecerea tinerilor, dansează decent ca și cum ar avea bucățica lor de univers.

Pe de altă parte, ni se arată și povestea de dragoste a unui tânăr care încearcă să cucerească o fată. Acesta reușește, fiind ghidat de sfaturile bătrânului. Începe să asculte muzica lui Agustin Lara și îi declară fetei iubirea printr-o serenadă.

Părerea mea despre acest film

Mi-a plăcut filmul pentru sensibilitatea, eleganța și respectul pentru principiile morale pe care le transmite.

Trailer-ul filmului El Estudiante poate fi văzut aici.

Așadar, acestea sunt câteva din câteva filme în limba spaniolă care mi-au plăcut de-a lungul timpului și pe care vi le recomand cu drag. Vizionare plăcută!

Tu ce filme în limba spaniolă ai văzut și te-au impresionat ?

Sursă imagini:

Cinemagia

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

19 comentarii

 1. Și mie imi plac filmele regizate de Pedro Almodóvar.

 2. Julieta am auzit ca e tare bun! Si mai era un horror, cred ca Mama, care mi-a plăcut mult

  1. Am auzit de el, însă eu de regulă, nu prea mă uit la filme horror. 🙂 Dar îți mulțumesc pentru comentariu!

 3. Imi place limba spaniola si filmele in aceasta limba. Am sa le urmaresc si eu.

  1. Și mie îmi place tare mult spaniola. <3

 4. Mie imi place Penelope Cruz si am vazut cam toate filmele in care a jucat.

  1. Da, e o actriță magnetică. 🙂

 5. Julieta ma tenteaza sa il vad. De cand cu Casa de Papel si Oscuro Deseo parca incep sa ma atraga filmele si serialele in spaniola. Recomand si Tres Metros Sobre el Cielo!

  1. Mi-a plăcut și mie La Casa de Papel, abia aștept să apară sezonul următor. Am văzut și 3 metros sobre el cielo, a fost un film plăcut. De Oscuro Deseo nu știam, mulțumesc că mi-ai spus. 🙂

 6. Și eu ador spaniola! Am văzut ceva filme, dar îmi prind tare bine cele 10 recomandări de filme ale tale.
  Mulțumesc foarte mult!

  1. Ce frumos, mulțumesc și eu pentru apreciere. 🙂

 7. La casa de papel mi-a plăcut foarte mult.
  Trebuie să văd și eu La cara oculta

  1. Și mie mi-a plăcut La Casa de Papel. 🙂 E interesant și La cara oculta.

 8. Singurul pe care l-am văzut este La novia. Mi-a plăcut mult!

  1. Da, e superb. 🙂 Mi s-a părut așa poetic. 🙂

 9. Nu cred ca am vazut vreodata un film in spaniola. Am de gand sa ma uit la una din recomandarile tale.

  1. Mă bucur, sper să-ți fi stârnit curiozitatea cu ceva. 🙂

 10. Eu n-am vazut nici unul din cele recomandate de tine! La comedie chiar m-as uita si eu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *