Serialul Unorthodox: Inspirat din memoriile lui Deborah Feldman, Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots.
În regia Mariei Schrader
Distribuție: Shira Haas (Etsy), Amit Rahav (Yanky), Jeff Wilbusch (Moishe), Delia Mayer (Miriam)
Despre ce este vorba în Unorthodox?
Serialul arată povestea unei tinere, Etsy, dintr-o comunitate evreiască ultraortodoxă, numită și comunitatea hasidică. Aceasta pleacă la nouăsprezece ani din Brooklyn în Berlin, părăsindu-și soțul pentru a-și regăsi identitatea și libertatea, fiind ghidată de pasiunea pentru muzică.
Unorthodox, un serial despre o lume atemporală
Serialul Unorthodox a făcut vâlvă pe Netflix, ilustrând două lumi: cea tradițională și cea modernă, din Occident. Spectatorul poate vedea o lume care pare uitată, dar care respectă încă cu strictețe ritualurile. La prima vedere, pentru noi, această lume pare ireală, absurdă sau șocantă. O lume în care există încă căsătorii aranjate. Un univers unde femeile au ca menire să își satisfacă bărbații și să aducă pe lume prunci, care în concepția lor, ar întregi populația disparută în timpul Holocaustului.
Femeile nu pot cânta în public, respectă ritualuri de purificare, își rad părul înainte de căsătorie. Bărbații, din contră, își lasă perciunii la vedere. Nunta protagoniștilor mi s-a părut anostă, iar asta pentru că invitații, bărbați și femei, erau separați, luând parte la dansuri și cântece lente, care nu mă duceau nicidecum la ideea de bucurie și dorință. Totodată, în serial se ilustrează respectarea timpului de rugăciune, refuzul de a mânca carne de porc. Totodată, ni se arată și faptul că membrii comunității sunt destul de retrași de ceilalți, drept dovadă fiind chiar și scena în care Etsy caută pentru prima dată pe Google informații despre Dumnezeu sau despre munca în Germania într-o bibliotecă din Berlin.
Etsy, simbol al femeii luptătoare
Etsy decide să fugă din această lume, aterizând în Berlin și bazându-se pe talentul său, acela de a cânta la pian, dar și vocal. Aici întâlnește o societate cu totul diferită de cea cu care era obișnuită. Oamenii sunt deschiși, merg serile în cluburi, familiarizați deja cu diferitele genuri de muzică, cu stilul de îmbrăcăminte mai îndrăzneț și obiceiul de a bea și a dansa fără să le pese de ceea ce văd ceilalți. Deodată, lumea cu care Etsy era obișnuită se estompează, prin noile perspective care i se înfățișează.
Deși singură la început și cunoscând-o doar pe mama ei despre care i se spusese că a părăsit-o la naștere, Etsy se acomodează în tot acest peisaj. Descoperă că părul ei tuns este aici bine văzut, debarâsandu-se de perucă și hainele lungi și incomode. Începe să își cumpere vestimentație potrivită pentru societatea berlineză, reușind să se integreze în grupul de tineri de la Conservator.
Însă, deschiderea ei nu poate fi deplină, căci trecutul îi umbrește până la un moment dat evoluția. Soțul, Yanky și familia o caută, însă va reuși să o convingă să se întoarcă?
În serialul Unorthodox, Etsy se remarcă ca o luptătoare. La început timidă, aceasta va ieși din cochilie pentru a-și impune punctele de vedere asupra propriei vieți. Demonstrează putere și optimism, crezând mereu în idealul său și în faptul că lumea pe care a lăsat-o în spate nu o caracterizează. Luptă astfel pentru a fi independentă într-o lume cu obiceiuri necunoscute încă pentru ea.
Câteva remarci finale despre serialul Unorthodox
Personal, nu știam foarte multe lucruri despre comunitatea hasidică până când am vizionat serialul Unorthodox. Ba din titlu, mi se părea că voi vedea o poveste care pune în evidență tema unei societăți viciate, temă ultra exploatată. Dimpotrivă, serialul nu este părtinitor. Nu caută să arate dacă o societate are sau nu dreptate.
Am citit că acești evrei ultrareligiosi provin chiar din Satmar și actualmente chiar respectă reguli stricte. Am citit că au o conduită morală pe care caută să o urmeze.
Ca primă impresie, mi s-au părut șocante toate regulile lor având în vedere că sub pretextul unor dogme religioase, femeile sunt reduse doar la viitoare mame, fără prea multe perspective de dezvoltare personală. Aceste lucruri duc de obicei la frustrare, angoasă și dorința de a se descătușa dintr-un traseu bine conturat de altcineva. În serialul Unorthodox, se arată de altfel că toate acestea au dus la nefericirea unei persoane în toate aspectele, în viața de cuplu, dar și în viața profesională, culminând cu fuga lui Etsy de acasă.
Serialul Unorthodox are în distribuție actori care transmit foarte bine mesajul. Atât actorii cât și subiectul m-au ținut curioasă de-a lungul celor patru episoade. Prin verosimilitate, prin sensibilitatea cu care prezintă întâmplările. Aceștia creează emoții dintre cele mai variate, de la uimire, neînțelegere până la empatie.
Protagonista reușește să transmită un mesaj curajos: deși traversează mereu stări de îndoială față de viziunile conturate despre ce înseamnă binele până atunci (din perspectiva celorlalți), Etsy își urmează propriul drum și își găsește propria voce.
Tu ai văzut Unorthodox? Cum ți s-a părut?
Trailer-ul serialului Unorthodox poate fi văzut aici.
Am ajuns la Unorthodox dupa ce vizionasem Familia Shtisel, recunoscand pe posterul filmului interpreta rolului Ruchami Weiss.
Apoi am citit si eu despre comunitatea evreilor hasidici. In Fam Shtisel mi s-a parut ca ii aud la un moment dat vorbind un fel de germana. Apoi in Neortodox se face referire la bunicii (rudele) din Ungaria. De ce? Pentru ca la acea vreme Satmar, adica Szatmar in ungureste sau Satu Mare in romaneste, facea parte din imperiu…
Buna recenzie!
Felicitari!
Da, după ce am văzut Unorthodox, am auzit și de cel despre care menționezi tu, Familia Shitsel și sunt curioasă să îl văd pentru că m-a surprins destul de mult primul. Citisem și un articol despre originea lor, despre faptul că vin din Satmar, e interesantă traiectoria lor.
Mulțumesc pentru apreciere!
Familia Shtisel e un pic mai haios, cu actiunea in Ierusalim, dar trateaza aceleasi probleme.
Cu mare drag!
PS Recomand si documentarul One of Us, mult mai dur decat ceea ce vedem in cele doua seriale.
Mulțumesc pentru recomandare, tocmai ce am văzut trailerul și mi l-am salvat în listă.