Testament of Youth (2014)-regizor: James Kent
Filmul Testament of Youth (2014) are două mari teme: iubirea, pe de o parte, temă luminoasă și de cealaltă parte, războiul necruțător care aduce un număr imens de morți, care devastează familiile soldaților implicați.
Drama se derulează pe fondul primul război mondial dar înclină și spre speranță, spre un mesaj despre pace.
Despre ce este vorba în Testament of Youth?
Filmul o are ca protagonistă pe scriitoarea Vera Brittain (Alicia Vikander) care de la început se arată o fire rebelă, independentă, curajoasă. Vedem asta și în scena în care refuză pianul oferit de tatăl său, preferând să studieze la Oxford în loc să se bucure de cadouri scumpe.
Edward (Taron Egerton), fratele Verei, îl convinge pe tatăl său să-i dea voie fetei să meargă la Oxford, având în vedere marea dorință a acesteia dar și inteligența sclipitoare de care dăduse dovadă până atunci.
Admiterea Verei la universitatea prestigioasă Oxford este și prilejul de a-l cunoaște pe Roland (Kit Harington). Descoperă că ambii au o pasiune comună și anume dorința de a deveni scriitori. Legătura lor e întreținută prin întâlniri, scrisori și totul se transformă încet într-o relație de iubire. Însă, frumusețea și pacea dintre ei este umbrită de anunțul războiului iminent.
Astfel, Vera se confruntă cu o situație apăsătoare: fratele ei Edward decide să lupte în război. La scurt timp după această veste, află de asemenea că Roland s-a înrolat.
Un film despre iubire în vreme de război
Vedem apoi derulându-se niște scene tare sensibile, emoționante: despărțirea dintre Vera și Roland, odată cu înrolarea sa, plecarea trenului în care Roland se îndrepta spre front.
O altă imagine sfâșietoare este ziarul în care Vera citește noutăți despre război. Vede liste întregi cu numele oamenilor morți în război și picăturile de ploaie care cad peste paginile sfâșietoare. Este momentul în care se decide să abandoneze Oxford pentru a fi infirmieră, simțind că în acel context, mai potrivit ar fi să acționeze, să contribuie cu ceva la salvarea sau la îmbunătățirea stării soldaților.
E un film care ne arată o poveste de dragoste dureroasă pentru că i se interpune războiul crud. Experiența dură prin care trece Vera o face să se concentreze la munca ei. Timpul pare că trece mai repede până ce primește vești de la Roland.
O scenă tulburătoare e cea în care Roland se întoarce pentru trei zile datorită unei permisii și îi propune Verei să devină soția sa. Amândoi privesc marea și totul pare senin. Pentru câteva clipe doar. Ziua de Crăciun în care urmau să se căsătorească îi aduce Verei vestea morții lui Roland.
De ce mi-a plăcut filmul Testament of Youth?
E un film profund care mi-a plăcut pentru că te scoate din starea de confort, te face să te gândești la concepte precum fericire, vis versus realitate, fragilitate a omului dar și la puterea omului de a o lua de la capăt și de a lupta pentru convingerile sale.
Mi-a plăcut că are scene care îți ajung la suflet, care te fac să trăiești odată cu personajele. Dincolo de asta, imaginile sunt foarte bine puse la punct, inclusiv îmbrăcămintea protagoniștilor care chiar duc cu gândul la perioada primului război mondial.
Trailer-ul filmului Testament of Youth poate fi văzut aici.
*Dacă vrei să vezi un serial care abordează tema iubirii, a războiului în contextul întoarcerii în timp, recomand Outlander, despre care am scris aici.
Abia astept sa-l vizionez si eu 😀
[…] îi are ca protagoniști pe Isabel (Alicia Vikander, cunoscută și pentru The Testament of Youth ) și pe Tom (Michael Fassbender) care formează un cuplu la început de drum, care ne face să îi […]
Alicia Vikander imi place. Filmul promite sa fie interesant, il bag in listă😊
Si mie îmi place mult cum joacă. ❤️
Ma tentează și pe mine, când am timp am sa ma uit. 😊 😊
Interesant. Îmi plac poveștile din aceea perioada. După ce termin Outlander, o sa îl vad și eu.
Da, si eu vreau sa vad Outlander, m-a convins trailerul, abia aștept 💛
Pare a fi pe gustul meu. Neapărat omi voi face timp să îl văd.
Am mai auzit undeva de el. Pare interesant 😀
Oh, m-as uita cel puțin pentru kit harington 😁😁😁
Din 2014 si totusi n-am auzit de el, ma bucur ca ti-am gasit articolul.
Multumesc!
Cu drag am scris despre el, chiar mi-a plăcut mult filmul. 🙂
Mi-a plăcut filmul și face parte dintre cele care merită să fie vizionate.
Mă bucur că ți-a plăcut 🙂
Nu am mai vazut de foarte mult timp un film. Chiar imi e dor, asa ca ma voi uita la recomandarea ta.
Ce drăguț, mă bucur 🙂
Am auzit de el insa nu l-am si vazut, sper sa reusesc anul asta, ca pare foarte interesant.
Ce frumooos! Chiar nu l-am vazut si sunt convinsa ca va fi pe placul meu!
Mă bucur! 🙂