Ce înseamnă fii o persoană introvertită: câteva gânduri

persoană introvertită

O persoană introvertită este mai mult axată pe trăirile interioare, preferând să aibă un grup restrâns de prieteni și activități individuale cu precădere.

Cum este văzută o persoană introvertită de societate și cum este cu adevărat?

În societatea noastră, introvertiții nu sunt priviți întotdeauna cu ochi buni. Asta pentru că aceștia nu debordează de energie. Se feresc să fie în centrul atenției. Obișnuiesc să stea la locul lor, fără să deschidă conversații sau să ia parte la petreceri.

În realitate, introvertiții sunt și ei energici, doar că aceștia se simt plini de voiciune și se simt stimulați în activități și în medii mai calme.

Mărturisesc că și eu sunt introvertită. Ceea ce mă definește este faptul că mă bucur de lucrurile mici. Mă bucur atunci când citesc, meditez, beau un ceai, mă uit la un film sau un serial sau mă uit la un peisaj. Pot să pierd ore întregi plimbându-mă în oraș. Fac fotografii la orice mi se pare interesant. Îmi place să gătesc când am timp liber și să ascult podcasturi în timp ce fac curățenie.

persoană introvertită

Social vorbind, îmi place să fiu înconjurată de oameni frumoși și apreciez oamenii care își împărtășesc pasiunile, care iubesc viața, care au acel „sparkle in the eye„.

Cu toate acestea, ca introvertit, este greu uneori să te faci remarcat de la o primă întâlnire cu un grup mai mare de oameni. De ce? Pentru că introvertitul analizează mult și intră mai greu într-o conversație. Cu toate că pot da impresia că sunt antisociali, introvertiții preferă grupurile restrânse de persoane. Astfel, își fac legături de prietenie profunde și de durată.

Deși introvertiții se integrează mai greu într-un grup, este cert că nu este un lucru rău să fii introvertit sau extrovertit. Fiecare are o latură introvertită, mai mult sau mai puțin dezvoltată.

Să fii o persoană introvertită: care sunt aspectele pozitive?

persoană introvertită

Dacă tinzi să te gândești mai mult la aspectele negative ale temeperamentului introvertit, nu cred că este o abordare corectă. Introvertiții nu sunt antisociali, aroganți sau ciudați. Acestea sunt doar etichete și prejudecăți preluate din societatea noastră.

Iată câteva caracteristici și avantaje ale persoanelor introvertite:

  • Introvertiții sunt prudenți și nu își asumă riscuri mari.

Calculați, aceștia aleg să analizeze orice problemă din orice punct de vedere pentru a alege cel mai optim mod de a acționa. Față de persoanele extrovertite care văd mai multe oportunități și își asumă riscuri mai ușor, introvertiții se gândesc de mai multe ori înainte de a lua o decizie. Sunt mai raționali atunci când fac o alegere.

  • Introvertiții se concentrează foarte bine pe lucrurile pe care le au de făcut.

Preferând activitățile mai liniștite și solitare, introvertiții se concentrează pe câte o singură activitate. Reușesc să își dedice timpul neîntrerupt acesteia. Factorii externi nu le distrag atenția, iar caracterul disciplinat de care dau dovadă îi ajută atât în mediul de lucru, cât și în viața personală.

  • Introvertiții creează legături puternice și durabile.

Persoanele introvertite se implică mult în relațiile pe care le construiesc. De aceea, preferă să aibă câțiva prieteni buni și să petreacă timp de calitate cu aceștia și cu familia. Introvertiții nu se izolează de ceilalți, ci pun preț pe calitatea relațiilor pe care le au cu cei din jur. Aceștia evită să relaționeze cu grupuri mari de persoane, simțindu-se incomozi. Preferă să aibă discuții cu un număr restrâns de persoane.

persoane introvertite

  • Introvertiții sunt buni ascultători.

În timp ce extrovertiții vorbesc mult și se axează pe capacitatea lor de a socializa, introvertiții ascultă mai mult, căutând să înțeleagă dincolo de cuvinte. Își construiesc discursul cu atenție.

Să fii un bun ascultător este un avantaj, iar asta pentru că de multe ori, ceilalți își ascultă doar propriile gânduri, iar într-o conversație urmăresc să impună punctul lor de vedere. În schimb, introvertiții ascultă pentru a înțelege și pentru a empatiza. De aceea, aceștia sunt considerați și foarte buni prieteni, atenți la detalii care pot trece neobservate și dornici să dea sfaturi pertinente celorlalți.

  • Introvertiții apreciază solitudinea.

În timp ce persoanele extrovertite devin mai energice în contexte sociale, introvertiții pot petrece mult timp în solitudine, fără să se plictisească. Se bucură chiar de acest mediu. Sunt stimulați de activități individuale, mai reflexive, artistice și mai liniștite. Altfel spus, introvertiții se bucură de propria companie. Au o viață interioară bogată. Nu simt nevoia de stimuli exteriori pentru ca lucrurile să fie așa.

În plus, în solitudine, introvertiții știu să își asculte propriile gânduri, sentimente, astfel încât se cunosc pe ei înșiși. Acționează în funcție de punctele lor forte și slabe și în funcție de limitele lor, având o capacitate de autocontrol foarte bine dezvoltată.

 

  • Introvertiții au mai multe pasiuni.

Introvertiții au capacitatea de a-și dedica timpul și energia mai multor pasiuni, dat fiind faptul că preferă activitățile individuale. Câteva dintre acestea pot fi legate de artă, scris, citit, grădinărit, cinema, fotografie, crearea unor lucruri manuale.

Sunt perseverenți în ceea ce fac și reușesc să devină foarte buni în urma cercetării despre activitățile pe care le întreprind. Mulți dintre gânditori și artiști sunt de altfel introvertiți.

persoană introvertită

  • Introverții au o capacitate mare de automotivare.

Având în vedere că introspecția e cea care îi caracterizează, atunci când găsesc câteva momente de liniște, aceștia își alimentează energia cu gânduri pozitive. Cunoscându-se în profunzime, le este foarte ușor să găsească în ei resursele necesare care să îi ajute să meargă mai departe.

Concluzii despre persoanele introvertite

Dacă vreodată te-ai simțit ciudat fiind o persoană introvertită, având în vedere cele enumerate, află că ești o persoană valoroasă, specială, cu mulți ași în mânecă pe care îi poți folosi în viața de zi cu zi. Descoperă avantajele persoanelor introvertite, cunoaște-te și apreciază felul în care ești.

Sursă imagini:

Pixabay

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

20 de comentarii

  1. Sa fiu introvertita a fost un act de aumare, unul de curaj si altul de echilibru si de apropiere de mine insami. Nu mi-as dori sa fiu altfel.

  2. Mi-a placu articolul tau si ca sa glumesc putin….acum in pandemie….am cam devenit introvertiti….ne-a petrecut timpul noi cu noi….:)))

    1. Așa e, ceea ce nu e un lucru rău. 🙂

  3. Mie nu imi place sa ies in general in evidenta. Am un grup restrans de prieteni si prefer sa ies sa beau un suc in oras avand doar laptopul pe masa ca si companie. Imi place sa stau in bula mea energetica. Dar asta nu ma impiedica sa socializez des cu oamenii

  4. Mă simt bine cu mine introvertita fiind. Și cu acei putini oameni care chiar merita sa ii am în preajmă. Sunt vesela, sociabila, adaptabila, dar am nevoie de spațiul și timpul meu mine.

  5. Eu mereu am fost mai singuratica asa si cand cu izolarea de exemplu nu am simtit mare diferenta :))

    1. Da, cel mai mult au avut de suferit extrovertiții în pandemie din păcate. Însă, se pot găsi totuși activități pentru fiecare. Până la urmă și introvertiții au o latură extrovertită, ce-i drept mai puțin dezvoltată.

  6. Ma simt Jumi juma. Uneori am chef doar de mine, fam și atât și dk ies ma asez undeva acolo unde sa nu fiu văzută, alteori când ies în public ies în evidenta, rad, ma simt bine, sunt cumva out there. Deci sa zicem ca sunt și, și. Articolul este foarte bun!

    1. Mulțumesc pentru apreciere. Așa e, cred că suntem cu toții introvertiți și extrovertiți deopotrivă, doar că o anumită latură este mai dezvoltată. 🙂

  7. Sunt la limita dintre introvertit si extrovertit as putea spune. Fiecare cu firea lui, oricum in ziua de azi, e mai bine sa fii mai rezervat.

  8. Natura firii mele e jumatate introvertita jumatate extrovertita. Inteleg cum e sa fii introvertit. Adevărat articolul.

  9. Îmi plac oamenii, îmi place să am prieteni, dar sunt o introvertită. Am nevoie sa fiu eu cu mine, mă simt completă, ma simt bine. De când mă știu mă retrăgeam în locuri doar de mine știute în care scriam, citeam sau, chiar mă jucam. 🙂
    Mi-a fost greu să fiu înțeleasă, fiind emotivă și retrasă, însă acum nu mai am nicio problemă cu felul meu de a fi. Sunt unică!

    1. Înțeleg ce spui, cam așa sunt și eu.

  10. Ma situez pe ambele „maluri” si rezonez oarecum cu cele spuse in articol. Imi place cum ai scos in evidenta avantajele, pentru ca oricum am fi, exista intotdeauna parti bune. Ceea ce in ochii altora poate parea un defect, pentru altcineva poate reprezenta o mare calitate

    1. Mulțumesc pentru apreciere, așa este. 🙂

  11. Desi sunt extrovertita, am multi prieteni introvertiti. Chiar sunt niste persoane deosebite si de incredere.

  12. Cred ca sunt si eu putin introvertita. Acum depinde de diversi factori

  13. Eu sunt ambivertă și mi-e tare bine așa deci mă regăsesc în ambele categorii și mă cunosc atât cât să știu când am nevoie să fiu singură 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *