Personaje feminine din literatura universală: ce putem învăța de la ele?

personaje feminine din literatura universală

Fiindcă tocmai a fost Ziua Femeii săptămâna trecută, m-am gândit ca dintre toate cărțile citite, să fac un top 5 al personajelor feminine din literatura universală care m-au impresionat prin caracterul și evoluția lor. Totodată, voi adăuga citate reprezentative, la care merită să medităm puțin.

Iată 5 personaje feminine din literatura universală care mă inspiră:

 • Tanti Roz

Personajul optimist din cartea lui Eric-Emmanuel Schmitt chiar poate fi asociat cu această culoare veselă, rozul. Aflată lângă un copil care suferă de cancer (sfâșietor, nu?), caracterul său este impregnat de un optimism care nu se pierde nicio clipă de-a lungul poveștii. Își folosește înțelepciunea pentru a-l impulsiona pe Oscar să vadă boala ca pe un fapt ce face parte din viață. Îl ajută să privească moartea într-o lumină nouă, ca pe o prelungire a vieții. Îl face să găsească o soluție în orice problemă, să nu-și piardă curajul niciodată, să își păstreze credința în Dumnezeu. Astfel, Oscar îl va vedea pe Dumnezeu ca pe un prieten. Tanti Roz face parte din acele personaje feminine din literatura universală care își păstrează optimismul chiar și în cele mai sumbre scenarii.

Privește lumea în fiecare zi ca și cum ai vedea-o pentru întâia oară.

Eric-Emmanuel Schmitt, Oscar și Tanti Roz

 • Kitty

Deși arogantă, neavând nicio reținere în a-și trăda soțul, pe Walter Fane, Kitty va cunoaște o viață cu mult diferită de cea trăită înainte de a pleca cu soțul ei bacteriolog în China lovită de holeră. Acolo, Kitty va fi infirmieră. Va avea un prim contact cu suferința adevărată, cu moartea. Toate imaginile dezolante vor face din Kitty femeia empatică, gata să se sacrifice pentru ceilalți și gata să vadă adevărata valoare a soțului ei pe care va învăța să-l iubească.

Este un mare noroc să-ți consacri această inimă dragostei față de aproapele tău…

W. Somerset Maugham, Vălul pictat

 • Griet

Povestea servitoarei imaginată de Tracy Chevalier și inspirată din tabloul lui Vermeer, Fata cu cercel de perlă, este una emoționantă și tulburătoare. Griet este o femeie care își știe locul, este o femeie retrasă. Însă, inima ei se apropie de pictorul Vermeer căruia îi este servitoare. Învățând și ajutându-l să pregătească și să amestece culorile, descoperim nu numai sensibilitatea sa, dar și simțul ei artistic. Confruntându-se cu atitudinea ostilă din casa Vermeer atât din partea soției pictorului cât și a copiilor săi, Griet poartă în ea o dragoste ce nu se poate manifesta în plan real. Suferința ei este una ascunsă și discretă.

El vedea lucrurile într-un fel aparte, cum nu le vedeau alții, încât orașul în care trăiam de când mă născusem părea o altă localitate, iar o femeie devenea frumoasă prin lumina de pe fața ei.

Tracy Chevalier, Fata cu cercel de perlă

 • Miranda

Personajul feminin din Colecționarul, opera lui John Fowles, mă inspiră pentru că e un personaj plin de viață. Miranda poartă în suflet o grămadă de vise. Are un spirit liber. Este înclinată spre frumos, spre artă. Viața, pentru ea, este un dar de care trebuie să ne bucurăm mereu. Conștientizează mai cu seamă acest lucru când devine captiva celui pe care îl numește sugestiv Canibal, un colecționar obsedat de fluturi. Pentru el, Miranda nu este decât un alt fluture al colecției sale.

Trebuie să faci întotdeauna ceva. Când crezi cu adevărat în ceva, trebuie să acționezi. A te mulțumi să vorbești despre acțiune este ca și cum te-ai lăuda dinainte cu tablourile pe care ai de gând să le pictezi. E de cel mai îngrozitor prost gust.

John Fowles, Colecționarul

 • Iris

Directoare de școală, soția unui bărbat alături de care trăiește în monotonie și mamă a doi copii, personajul feminin construit de scriitoarea israeliană Zeruya Shalev, inspiră prin feminitatea ei, prin caracterul puternic, prin dorința de a rezolva problemele din viața ei, de a vedea cum lucrurile se află în armonie. Totodată, impresionează prin umanitatea și vulnerabilitatea ei. Lasă la suprafață o durere pe care a încercat să o ascundă ani de-a rândul: despărțirea de Ethan, bărbatul pe care l-a iubit în adolescență și pe care îl iubește în prezent, sentiment de care devine conștientă odată cu durerile fizice care nu-i dau  pace după accidentul suferit în urma unui act de terorism din trecut.

Dacă cel puțin am ști să iubim în măsura în care știm să fim supărați, să facem bine în măsura în care știm să ne certăm, să mângâiem și să ne mângâiem în măsura în care știm să chinuim și să ne chinuim. S-ar zice că pe măsură ce trec anii capacitatea de a da plăcere degenerează. Oare asta depinde de vârsta noastră sau de vechimea relației? Și poate că, la urma urmei, e vorba de înzestrările relației, de calitatea și de capacitățile ei (…).

Zeruya Shalev, Durere

Acestea sunt cele cinci personaje feminine din literatura universală de la care chiar am avut ce să învăț: optimismul, empatia, sensibilitatea, libertatea și dragostea de viață, puterea și vulnerabilitatea.

Personaje feminine din literatura universală: pe tine ce personaj feminin te-a impresionat și de ce?

Sursă imagine copertă:

Pixabay

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

16 comentarii

 1. Ce articol interesat 🙂 doar personaje feminine puternice! O primăvara frumoasa! 🥰

  1. Primăvară frumoasă și ție ! :*

 2. Și eu am admirat-o pe Tanti Roz pentru optimismul ei.

  1. Într-adevăr, e un personaj care îți dă o lecție de viață 🙂

 3. Nu știam de toate aceste personaje feminine. Mă bucur că sunt expuse ca fiind puternice.

 4. Ce personaje și cărți minunate, toate pe lista de dorințe. Doar Oscar și tanti roz am citit-o o poveste dintre cele mai frumoase și emoționante. Mulțumesc pentru articolul frumos!

  1. Cu drag! Într-adevăr, Oscar și Tanti Roz mi-a atins și mie sufletul, dar curios, nu m-a întristat atât de tare cartea, cât mi-a dat un imbold să fiu și mai optimistă în viață. 🙂

 5. Mi-a placut personajul Tanti Roz, dar cartea nu prea. Cred ca aveam asteptari prea mari si nu mi le-a indeplinit.

  1. Chiar și așa, cred că e ceva de învățat din orice 🙂

 6. Ups! N-am citit decat 2 din cele trei carti. Ma pun cu burta pe ele. :))

 7. Despre Tanți Roz, da pot spune ca este un exemplu demn de urmat. A rămas și în inima mea.
  Restul – am pus cărțile pe lunga Ema lista.

 8. Am citit doar Fata cu cercel de perla si Oscar si Tanti Roz si intr-adevar, ai dreptate. Sunt personaje de la care avem ce invata.

 9. Pfff..n-am citit nici una dintre carti dar deja m-ai facut curioasa la doua dintre ele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *