Parasite (2019)-un film nu doar despre granițele sociale, ci și despre instinctul uman

parasite

Parasite (2019) este un film ce intră în categoria thriller și dramă. Îl are ca regizor pe Joon-ho Bong. Din distribuție fac parte Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo.

În 2020, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film. Are patru nominalizări la premiile Bafta și a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.

Despre ce este vorba în filmul Parasite?

Filmul regizorului coreean pune în discuție teme precum diferențele dintre clasele sociale. Are ca temă principală, din punctul meu de vedere, instinctul care ne guvernează în momentul unor situații extreme, indiferent dacă este vorba de săraci sau bogați.

Parasite prezintă povestea a două familii din Coreea de Sud actual. O familie care trăiește în suburbie, la subsolul unui bloc insalubru, mergând în diverse locuri din casă pentru a capta conexiunea wifi din apropiere. De cealaltă parte, o familie care se bucură de tot luxul unei vile aflate într-un cartier liniștit și înconjurată de o gradină foarte frumos aranjată.

Acțiunea pornește de la șansa tânărului din familia săracă de a merge să predea engleza unei tinere din familia celor înstăriți. Acesta nu avea studii, ci doar o dorință de a se înavuți. Treptat, tânărul își recomandă sora cu pretextul că poate preda lecții de artă și terapie prin artă micuțului din familia bogaților.

Planul celor săraci se complică atunci când prin recomandare, cei doi își aduc părinții. Își aduc tatăl pentru a fi șoferul familiei și mama pentru a fi menajera celor bogați, cu prețul de a-i lăsa fără loc de muncă pe cei care aveau vechime în acea casă.

Un film care ilustrează moravurile unei societăți

Filmul arată pe parcurs câteva din tarele celor bogați. Naivitatea și simplitatea cu care stăpâna casei acceptă să își schimbe angajații, pe baza unor simple recomandări. Respingerea stăpânului casei a oamenilor săraci pe care îi consideră inferiori și pe care îi judecă dupa simplul lor miros. Deși vila în care se află este perfect curată și dau impresia unor oameni apreciați de copiii lor, de prieteni asemenea lor, viața acestora ascunde de fapt mizeria de sub preș.

În situații extreme, filmul arată cum modul lor aparent frumos de a se purta este doar o mască cu care ies în societate. Imaginea lor nu mai este impecabilă atunci când se află în fața unor situații unde banii nu le pot folosi drept pârghie pentru a se salva. În profunzimea sufletelor lor, sunt mânați de simple instincte, cum ar fi repulsia față de o persoană doar din prisma felului în care miroase.

O reflectare asupra aparențelor

De cealaltă parte, ni se prezintă familia celor săraci care în aparență, consideră că nu fac nimic rău prin faptul că aderă unui plan care, în sine, este caracteristic unor șarlatani. Deși îi judecă mereu pe cei bogați și îi persiflează, de fapt, aceștia nu sunt cu nimic mai presus acestora. Își clădesc planul pe nisipuri mișcătoare. Pe niște iluzii în urma cărora vor fi cu toții afectați. Aflați în situații extreme, reacționează și aceștia instinctual, fiind victimele propriilor acțiuni.

Nu voi dezvălui despre ce situații extreme este vorba pentru că asta veți afla în final. Însă, este cert că acest film are un final cu totul neașteptat. Ne pune pe gânduri în legătură cu tema claselor sociale și a instinctelor umane.

Părerea mea despre filmul Parasite

Pe parcursul filmului, acțiunea este destul de liniară. Totuși, finalul este cu totul surprinzător.

Scenariul și decorul sunt de efect, fiind foarte bine realizate. Unele dintre cadre sunt parcă desprinse din tablouri de artă. Un film expresiv care nu este doar drama societății coreene, ci poate fi a întregii lumi. Un film despre instinctul uman. Despre opulență versus neajunsuri. Aparență și realitate.

O incursiune veridică în lumea de azi, cu toți bogații și saracii ei.

Trailer-ul filmului Parasite poate fi văzut aici.

Sursă imagine copertă:

Cinemagia

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *