Lifestyle

O listă cu branduri românești prietenoase cu mediul

Când vine vorba de microîntreprinderi și calitatea serviciilor oferite, există numeroase aspecte de luat în calcul, dintre care și grija pentru mediu. Menționam în acest articol că unul din modurile de a proteja mediul înconjurător este de a cumpăra de la branduri care au un stil de afacere bazat pe conceptul de minimal waste, sustenabilitate, reciclare. Nu doar legumele și fructele pot fi eco, ci un spirit de eco awareness îl pot avea și producătorii de haine, ambalaje, produse cosmetice, etc. Achiziționând produse de la aceștia, avem o situație win-win, întrucât încurajăm aceste branduri, iar în acest fel, ne arătăm respectul și responsabilitatea față de mediu.

În acest sens, am întocmit o listă cu unele din aceste branduri ecologice, clasându-le pe categorii precum Îmbrăcămine, Produse Cosmetice și de îngrijire, Produse de Casă și decor, Bijuterii.

Iată o listă cu 44 de branduri românești prietenoase cu mediul înconjurător:

Produse cosmetice și de îngrijire

 • Iehana. Îmi place mult site-ul lor de prezentare, e foarte catchy. În afară de asta, produsele lor sunt făcute din ingrediente naturale, luate chiar dintr-o grădină din Breaza, aparținând producătorilor. Inclusiv îngrășămintele folosite de către aceștia sunt vegetale, deci foarte prietenoase cu mediul. Puteți achiziționa de la Iehana produse realizate manual, în recipiente din sticlă violet Miron, care păstrează proprietățile ingredientelor pe o durată mai lungă de timp. În plus, sticlele și cutiile folosite sunt 100 % reciclabile. Puteți găsi aici creme, demachiante, săpunuri, măști, produse de îngrijire a părului, a corpului și dezinfectanți.
 • Luthelo. Cei de la Luthelo au o grafică de prezentare excelentă, îmi plac mult ilustrațiile cu plante. De altfel, produsele sunt fabricate din ingrediente naturale, la Sibiu. Ambalajele sunt biodegradabile sau reciclabile, iar consumul de energie necesar pentru producție este redus. Din gama lor de produse, regăsiți săpunuri, uleiuri esențiale, produse pentru ten, etc.
 • De la Irina. Produsele artizanale sunt făcute cu plante din grădină, naturale, procesate minim, în stocuri mici, iar ambalajele sunt din hârtie reciclată sau din sticlă ce poate fi reciclată. Elementul definitoriu pentru acest brand este dragostea pentru natură.
 • Techir. Produsele sunt realizate pe bază de apă salină și nămol sapropelic din lacul Techirghiol, fiind un brand unic în România. Ingredientele sunt naturale și sunt enumerate transparent pe website-ul companiei. De la Techir, puteți cumpăra produse de calitate, variate și foarte aspectuoase, săpunuri, sare de baie, uleiuri de corp și masaj, produse de îngrijire a corpului.
 • Fain Natural. Este un brand ce promovează produse naturale, certficate, fără substanțe chimice (parabeni, sulfați, parfumuri artificiale), iar ambalajele folosite sunt reciclabile. E un brand maramureșean (Ieud), autentic, iar ca notă de unicitate e că au produse fain colorate, cu denumiri inspirate din zona de proveniență: săpun Zumzet în grădină, Maramureș plai cu flori, șampon Cosița fermecată, cremă Tinerețe fără bătrânețe, pachet cadou Pentru boier/Pentru boieroaică. Pe scurt, un brand de basm.
 • Trio Verde. Din nou, produsele acestei companii din Suceava sunt făcute din ingrediente naturale, provenind din culturi în care nu sunt utilizate substanțe chimice. Termenii cheie care descriu acest brand sunt Virgin (produse obținute doar prin extracție la rece, fără intervenții chimice), Crud (utilizarea uleiurilor brute) și Organic (metodele de prelucrare utilizate încurajează ciclicitatea resurselor).
 • Miledy. O gamă de produse cosmetice foarte largă, cu produse naturale care îți iau ochii. Foarte drăguț și site-ul lor de prezentare.
 • Rfresh (București). Produsele create sunt făcute din materiale prime naturale și organice, sunt certificate ECOCERT iar filosofia din spatele brandului este aceasta:

Lasă-ți pielea să respire frumusețea naturală! 

 • Mayie. Biocompatibilitate naturală, inovare, mediu sustenabil și cruelty free. Acestea sunt principiile de la care fondatorii brandului au pornit și pe care le promovează în continuare. Conectarea cu natura, ingredientele pe bază de lavandă sunt doar câteva din elementele frumoase care descriu acest brand românesc din Timiș.
 • Zahra. Drops of nature. Produse unice, naturale, prietenoase cu mediul, realizate manual, cu un design deosebit. Prin acest brand, este încurajat un stil de viață sănătos, calitativ, în armonie cu natura, prin ingredientele pur naturale, neprocesate, fără substanțe chimice.
 • Lulu Skincare. Un brand ce comercializează produse organice, cu ingrediente 100% naturale și provenite din surse regenerabile.

Alte branduri minunate care sunt în acest spirit de respect pentru natură sunt: Nuca Organic, Aroma de Lavandă, Deja Vu, Alma Natural, Aromaterre, Savonia, Skin Novels, Soapmill, Wawa Fresh Cosmetics, Lavanda Dobrogeană, NN Cosmetics, Herbaris, Biofin, Soso Skin, Natural Bucovinean.

Produse pentru casă și decorațiuni interioare

 • I’m Cotton You. Florina este creatoarea brandului și promovează frumosul prin lenjeriile de pat din bumbac și in, delicate și realizate pentru a rezista în timp.
 • De Florian. În spatele acestui brand, se află o familie iubitoare de natură care s-a remarcat pentru producția de pânze premium naturale, încă din 1994. Puteți găsi pe website-ul lor așternuturi, iar grija pentru natură se remarcă în stilul de lucru: crearea unor loturi mici, la cerere și crearea pânzei în deplină armonie cu natura și nevoile pielii sensibile.
 • Made with Love Romania. Covoarele pe care le puteți găsi aici sunt covoare cu tradiție, autentice, având o vechime chiar și de peste 100 de ani. Sunt țesute din fir de lână pe urzeală de bumbac. Covoarele sunt recuperate din casele românilor, după care sunt curățate și reparate, ajungând apoi în casele clienților ce pot să se bucure de măiestria și de frumusețea lor.
 • Lightplay. Aici puteți găsi abajururi din hârtie, realizate manual prin tehnica origami. Hârtia este de tip Canson certificată FSC și este biodegradabilă și totodată, se mai folosește polipropilena, reciclabilă integral.
 • Nohea. Iubirea pentru natură a determinat acest brand să promoveze produse de înaltă calitate, precum lumânări naturale și produse pentru casă inedite. Un brand de apreciat.

Bijuterii 

 • Pebs. Prin produsele lor, brandul promovează frumusețea naturii: bijuteriile conservă diferite specii de plante în rășină. Creațiile sunt superbe și sunt realizate de Adela Cremene din Brașov.
 • Firul Linei. Podoabele realizate de Alina Vlad sunt făcute din fir de cupru, din materiale noi sau reciclate și poartă amprenta unui suflet și a unui stil colorat. De altfel, colecțiile sunt denumite asemenea: Solaria, Coralis, Scarlet, Neutral, etc.
 • Felicity Store. Vei găsi aici bijuterii unice, inspirate din natură, create în Cluj. Ca idee, de la ei am cumpărat cercei ca un fel de glob, cu păpădie înăuntru sau un medalion cu flori presate albastre.

Îmbrăcăminte și textile

 • Pur Clothing (Timișoara). În spatele acestui brand, este Roxana Puris care promovează un stil de viață care să intre în normalitatea noastră, bazat pe respectul pentru natură și pentru noi înșine, prin purtarea unor haine confortabile și care să ne reprezinte. Țesăturile sunt din fibre naturale, produse local. De apreciat sunt atelierele pentru copii în care se folosesc materiale care au rămas în urma creării pieselor vestimentare, astfel evitându-se risipa și încurajându-se educația în spiritul iubirii pentru mediul înconjurător. Este o inițiativă genială și de încurajat, iar hainele sunt cu adevărat foarte frumoase, prin simplitatea lor. De asemenea, coletele sunt făcute din cutii de carton reciclabil, lipite cu benzi adezive din hârtie, cu adeziv pe bază de amidon din cartofi.
 • Verlinne. (Alba Iulia) Produsele sunt realizate prin metode tradiționale, cum ar fi războaie de țesut pentru prosoape sau materiale naturale pentru îmbrăcăminte (in, lână, cânepă, bumbac, mătase), iar toate creațiile sunt făcute pentru a rezista în timp, chiar ani de zile, impactul fiind minim asupra mediului.
 • Atelier Tron. Un brand care își propune să protejeze mediul, fiind o normalitate, un stil de viață pentru creatori. Găsiți aici haine realizate prin vopsire naturală, din materiale naturale, dischete demachiante reutilizabile, etc. Iată care sunt valorile după care se ghidează creatorii conceptului și după care sunt inspirate produsele lor:

*Consume consciously *Gender is how we feel not how we are expected to be. *Self love is therapy. *Live slow. *Every product should be designed to last and have a second life. *Educate yourself and educate others. *Design to empower. *Be responsible to you, to others and to the planet. *Make the world better and more beautiful. *Be relevant, have a voice. *Know who made your products. *Think sustainably. *Love.

 • REDU. Un brand din Iași, axat pe ideea de slow fashion și pe inițiativa de a transforma materialele rămase în resurse, ceea ce are impact pozitiv asupra mediului. Puteți vedea aici câteva videoclipuri cu procesele de producție.
 • Undress. Îmbrăcămintea realizată este definită prin simplitate, minimalism, echilibru și respect pentru mediu, prin reducerea risipei și a consumului conștient de materiale.
 • Simple Stories. Brandul este, din nou, bazat pe simplitate ca mod de viață, pe reducerea risipei și pe folosirea materialelor naturale, cât mai confortabile, încurajând conceptul de slow fashion.
 • Mokofun. Hainele sunt făcute pentru copii, din materiale naturale, organice, certificate GOTS (garanție pentru calitatea produselor și pentru protejarea mediului). Hăinuțele pentru prichindei sunt foarte comode și redau libertatea și spiritul ludic al copiilor.
 • Woolver. Tot din gama hăinuțe pentru copii, puteți găsi la Woolver articole în armonie cu natura, eco-friendly. Lâna, mătasea, inul sunt materialele folosite pentru ca purtătorii să se simtă liberi și voioși. Ambalajele sunt din materiale biodegradabile, iar hainele sunt făcute pentru a putea fi purtate pentru mai mult timp, produsele fiind de foarte bună calitate.
 • Natural Care. Produsele încurajează sustenabilitatea și puteți găsi aici haine din bambus, lână fină, lână merinos, mătase, bumbac organic, cu o gamă foarte largă de produse. Un brand genial, cu grijă pentru natură.
 • Gălbenuș. Toate hainele sunt realizate cu materiale provenite de la furnizori care au respect pentru natură, sunt realizate într-un stil minimalist, care încurajează ideea cumpărăturilor responsabile, cumpărarea în cantități mici și calitative.

Așadar, produsele realizate cu materiale din inima naturii, menite să o protejeze pe termen lung sunt foarte importante și m-am bucurat foarte mult să aflu de acele branduri care pun accentul și pe respectul față de mediul înconjurător. Iar voi? Ce astfel de branduri ecologice românești cunoașteți? Sunt sigură că lista este destul de extinsă, iar brandurile menționate sunt doar câteva din cele existente pe piață.

Sursă imagini:

Pixabay

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

S-ar putea să-ți placă și...

29 de comentarii

 1. Super! Iubesc prousele romanesti!

  1. Mă bucur că ți-a plăcut articolul 🙂

 2. De cateva din ele stiam, dar majoritatea le descopar acum! Ma bucur ca exista oameni care creeaza frumos

 3. Ce de branduri! Mi-am dat seama că pe majoritatea le știu, doar că nu am intrat în contact cu ele.
  Produsele Mayie sunt super bune.
  Dacă mai vrei să știi un brand românesc, recomand Panseea. Sunt geniale produsele lor și merită promovați ❤

  1. Mulțumesc frumos pentru recomandare. 🙂

 4. Imi place sa cumpar produse romanesti de aceea ma bucur ca am aflat mai multe site-uri de la noi din tara.

  1. Da, și mie, mai ales în această perioadă, e bine să susținem cât mai mult economia locală.

 5. Super tare! Chiar ma cautam o astfel de lista. Sunt foarte utile astfel de liste. De majoritatea nici macar nu am auzit.

  1. Mă bucur că e un articol util 🙂

 6. Raluca Crăcuț spune:

  Aș mai adăuga, la cosmetice (săpunuri și altele), și: Artissana (Sânpetru, jud. Brașov) (https://artissana.eu/) și Jovis Cosmetics (Ghindărești, jud. Constanța) (https://jovis-shop.ro/)

  1. Mulțumesc mult pentru recomandări! 🙂 Reținut.

 7. Prefer produsele românești și susțin producătorii/brandurile din România atât cât pot.
  Foarte bună ideea ta de a ni le-ai prezentat, unele dintre ele le cunosc, pe celelalte le-am notat, îți mulțumesc și te felicit.

  1. Mulțumesc mult pentru apreciere, într-adevăr e o listă pe care am considerat-o utilă și la care pot reveni mereu dacă vreau să achiziționez ceva de la un brand românesc de calitate. 🙂

 8. Și eu mă uit după branduri care realizează produsele realizate cu materiale din inima naturii. Articolul tău mă ajută mult.

  1. Mă bucur și îți mulțumesc pentru vizită. 🙂

 9. Oh nici nu stiam de multe din ele. Ma bucur ca le-am descoperit.

  1. Mulțumesc pentru comentariu și mă bucur că articolul a fost util pentru tine. 🙂

 10. Sustin brandurile romanesti si mereu voi recomanda produsele lor, asta daca sunt bune. Pe multe dintre ele le stiam deja, dar am descoperit si noi branduri.

 11. Super! Multumesc de recomandari ♡

 12. Dintre toate aceste branduri se pare ca eu cunosc mult prea putine. Am descoperit cateva firme noi cu care chiar imi doresc sa interactionez

 13. Pe o parte dintre ele le cunoșteam, dar pe altele nu și mă bucur că le-am descoperit! ❤️

 14. Balog Enikő spune:

  Susțin brandurile românești și întreprinderile mici, dacă se poate cumpăr numai local, sau fabricat în România. Un alt brand românesc axată pe ideea zero-waste sau less waste: http://www.veragreen.ro.

  1. Mulțumesc pentru recomandare 🙂

 15. Alina Ciobanu spune:

  Buna! Multumim pentru articol. Unele din branduri le stiam, altele le-am descoperit cu ajutorul tau. As mai sugera un brand 100% natural, romanesc care are produse excelente cosmetice: http://www.qicosmetics.ro

  1. Bună, mulțumesc pentru comentariu și pentru recomandare, o să intru și eu pe site <3

 16. Foarte faine recomandarile, pe unele le stiam, iar pe altele abia astept sa le descopar. Zahra Drops of Nature e in topul preferintelor mele, produse de la ei dar si de la alte branduri zero waste am si eu pe http://www.ecoptimist.ro 🙂

  1. Mulțumesc, Delia! Am salvat și eu recomandarea ta. 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *