Casă sau apartament? Unii dintre noi aleg apartamentul, din motive financiare, dar și pentru că vor să aibă locșorul lor, cât de mic, însă nu mulți dintre noi ar refuza să locuiască la casă. O casă reprezintă o investiție pe termen lung, o investiție în confort și liniște.
De câteva ori, trecând pe lângă alte case, fie ele în sat sau oraș, m-am pierdut într-o stare de reverie, imaginându-mi cum ar arăta casa ideală pentru mine. Ei bine, dacă ar fi să mă mut la casă, mi-ar plăcea să am o curte mică cât să pot planta câteva flori, legume, condimente, câțiva pomi și să pun un hamac între doi copaci.
În ceea ce privește casa propriu-zisă, aș vrea ca aceasta să aibă camere luminoase și o mansardă în care să pot privi cerul pe fereastră, să pot bea un ceai cald toamna sau să pot asculta picurii de ploaie pe acoperiș. De asemenea, mi-ar surâde ideea unei verande în care să pun câteva scaune confortabile cu perne colorate și pături pufoase. În interior? Glasvand, o sufragerie cu canapea super comodă, o bucătărie retro cu faianță galbenă, o baie cu pardoseală din lemn, un dormitor minimalist și culori neutre pe pereți. Până la urmă, fiecare cred că are o casă a visurilor lui.
Mutarea de la apartament la casă poate însemna un cumul de emoții, de la entuziasm, până la stres. Însă, pentru ca mutarea să fie cât mai lină și ferită de inconveniențe, agitație și anxietăți, este bine să ținem cont de anumite aspecte:
🏠 Bugetul.
E un aspect esențial atunci când vine vorba de construirea unei case. Trebuie să ai un plan de cheltuială lunară și un buget bine pus la punct pe termen lung. Din punctul meu de vedere, poți începe să construiești atunci când ai stabilitate financiară, atunci când ai trecut prin destule experiențe de muncă astfel încât să îți dai seama pe ce domeniu ți-ar plăcea să activezi pe termen lung, astfel încât să ai siguranță și la locul de muncă.
De asemenea, este bine să te întrebi dacă îți poți permite cu adevărat să contribui la cheltuielile lunare, la achitarea unor eventuale rate la bancă și la cheltuielile legate de eventuale călătorii, hobby-uri, activități pentru tine și cei dragi. Nu arunca banii nechibzuit, nu cumpăra dintr-un elan legat de un mare vis. Un vis se realizează în măsura în care poți cu adevărat să îți asumi riscuri pentru el și în măsura în care ai mijloace concrete pentru a-l îndeplini.
🏠 Zona în care se află casa și comunitatea din jurul ei.
Din acest punct de vedere, ai o sumedenie de locuri pe care le poți alege, însă câmpul se restrânge atunci când știi că ai un loc de muncă de la birou, când știi că nu poți suporta aglomerația și gălăgia sau dimpotrivă, îți displace liniștea și nu te-ai vedea într-un loc fără evenimente și fără prea multe persoane cu care poți socializa. Totodată, e importantă comunitatea și posibilitățile ei de dezvoltare ca infrastructură sau activități, de exemplu.
🏠 Terenul.
E bine să verifici locul efectiv pe care vei construi casa și să vezi cum se comportă și în condiții mai puțin prietenoase, precum ploile torențiale. Nu cumpăra niciodată din impuls, ci fii cât mai pragmatic în luarea unei decizii.
🏠 Serviciile de consultanță.
De regulă, atunci când începi un proiect de la zero și mai ales unul atât de important cum e casa, ai nevoie de sfaturi. Mai precis, ai nevoie de consultanță de la profesioniști din domeniile pe care nu le stăpânești. Arhitecți, electricieni, ingineri, specialiști în design interior, în materiale de construcții, etc. Cred că personal, în designul interior al casei aș putea să mă amestec cu ușurință, însă dacă vine vorba de materiale de construcții, spun Pas.
Pe Vindem-Ieftin.ro, dacă ești interesat de minim 3 categorii diferite de produse, poți avea acces la un grup VIP, în care primești informații legate de materiale de construcții, poți contacta direct un consilier care îți poate da detalii legate de produsele adaptate nevoilor tale, poți avea un răspuns rapid, poți cumpăra o gamă largă de produse, astfel economisești timp prețios pentru a vedea un număr mare de produse din diferite locuri, poți beneficia de oferte specializate în funcție de cantitatea de produse comandate și de zona de livrare și poți avea statusul livrării produselor în timp real.
🏠 Crearea unor liste de cumpărături.
Include în această listă elementele esențiale de care ai nevoie la început și ulterior, completează cu mobilierul, produsele de decor, etc. Pe lista respectivă, fă un tabel pe categorii: Materiale de construcții, Mobilier dormitor/baie/bucătărie/sufragerie, Produse de curățenie, Produse decor, etc.
🏠 Achiziția propriu-zisă de materiale de construcții.
Ai un buget stabilit, ai vorbit deja cu un consilier, acum îți rămâne sarcina de a decide care sunt pur și simplu materialele de construcții pe care le vei folosi pentru casa ta. Acum, mai ales în vremea pandemiei, dar și după, poți comanda cu ușurintă materiale de construcții online. Le găsești pe Vindem-Ieftin.ro . Poți accesa acest site, unde poți cere o ofertă de preț personalizată printr-o solicitare directă sau prin apel către serviciul de clienți al companiei. Avantajul e că vei avea produse de calitate de la producători cunoscuți din România, la un preț mai bun decât cel din depozitele clasice, iar asta pentru că printr-un proces mai simplificat, sunt reduse costurile de depozitare, manipulare, logistică, etc.
🏠 Documentele.
Verifică în detaliu, cu mare atenție actele de vânzare-cumpărare legate de teren și noua casă. Documentează-te temeinic în privința actelor necesare și a clauzelor pentru care îți dai acordul.
🏠 Măsurile de siguranță.
Să locuiești la casă, mai ales dacă nu ai stat niciodată, nici măcar la parterul unui bloc, îți poate da o stare de nesiguranță. Însă, poți investi în sisteme de alarmă eficiente sau în camere de supraveghere.
În concluzie, mutarea de la apartament la casă poate părea stresantă, însă cu puțină organizare și cu persoanele potrivite care să îți dea câteva sfaturi și să te ajute, tot acest demers poate deveni mai facil. Tu care crezi că ar fi elementele necesare de care trebuie să ții cont atunci când te muți de la apartament la casă?
Acest articol a fost scris în cadrul concursului SuperBlog 2020.
Sursă imagine copertă: Pexels
M-as muta la casa și maine! Insa din pacate, primul punct, bugetul,nu il indeplinim
Da, e un aspect important tare ăsta…
Da, este destul de dificilă mutarea la casă și ai punctat foarte, foarte bine toate acele astecte. Totul contează, te la terenul pe care este amplasată casa, până la vecinătăți.
Mulțumesc pentru vizită și apreciere 🙂 corect, contează toate aceste aspecte.
E frumos sa stai la casă, așa am crescut. Eu mă împac bine și cu apartamentul, probabil datorită faptului că locuiesc într-un oraș mic și mă simt ca în sat, la curte.
Eu as alege casa, dar nu am destui bani pentru asta. Insa imi place si la apartament, nu ma plang, desi visez o casa 🙂 stau la parter insa la casa as avea un sentiment de teama, am stat la casa cand eram mica si uneori ma speriam si de umbra vecinului proiectata pe peretele meu…
Da, însă acum sunt și mijloace de monitorizare…Până la urmă, peste tot există riscuri. Eu nu am frica asta fiindcă am fost în vacanțe la bunici și mă simțeam în largul meu la curte, n-am avut incidente și probabil și de asta mă atrage.
Si noi am vrea sa ne mutam la casa. Deocamdata nu ne permitem, insa speram sa reusim cat de curand.
Mult succes, să vă iasă totul așa cum vă doriți! 🙂
In vara ce urmeaza o sa facem si noi mutarea…deja avem casa dar inca mai avem de lucrat la interioare…este un stress doar gandul ca trebuie sa mut o multime de lucruri…insa ideea mutarii in casa cea noua ma face sa uit de munca ce urmeaza 🙂
Da, va fi o perioadă încărcată și îți vei aduce aminte de ea cu relaxare atunci când o să stai efectiv acolo. Felicitări, să te bucuri din plin de noua casă. 🙂
Sunt o persoana care nu prea iuberste schimbarile majore. In clasa a noua ai mei s-au mutat de la bloc la casa si nu pot sa spun ca mi-a placut. Am pierdut prieteni, confortul pe care il aveam si la casa … nu prea ma simteam acasa. Nu m-am acomodat niciodata si chiar n-as face genul asta de schimbare
Da, acum e important ca fiecare să își găsească locul în care se simte confortabil. 🙂
M-as muta la casa acum, daca mi-ar permite bugetul. Momentan stau la apartament, dar in viitor imi doresc o casuta, fie ea si mica, cu o curte frumoasa.
Da, când e vorba de buget, poate fi o problemă, însă îți doresc să îți îndeplinești visul în viitor 🙂
Casa este alegerea ideala insa e bine de stiu si la ce sa ne asteptam. Cheltuieli mai mari, multa munca pentru ingrijire si intretinere, dar merita din tot sufletul!
Am stat si la casa si la apartament. Recunosc am momente cand nu mi-as dori sa stau in una sau in cealalta :)) Fiecare cu pro si contra ale ei.