La un moment dat, scrisesem un articol intitulat De ce Danemarca este una din cele mai fericite țări?. M-am documentat atunci în privința motivelor pentru care această țară este în topul țărilor fericite. În Mica enciclopedie Lykke, exemplul în jurul căruia este construită teoria despre fericire este tot Danemarca.
Autorul, Meik Wiking, lucrează la Institutul pentru cercetarea fericirii din Copenhaga. El analizează factorii care îi fac pe oameni fericiți la nivel global. Cartea este structurată în 9 capitole în care autorul detaliază și exemplifică viziunea despre fericire din diferite perspective.
Despre ce este vorba în Mica enciclopedie Lykke?
Fericirea ar fi un cumul al unor factori, al unei viziuni corecte și sănătoase despre comunitățile în care ne aflăm. Despre mâncare. Bani. Sănătate. Libertate. Încredere. Bunătate.
Pe măsură ce citeam cartea, mi-am dat seama cât de frumos e să vezi lucrurile în felul în care le văd danezii și cât de departe suntem noi ca țară de ceea ce numim fericire.
Despre comunitate în Mica enciclopedie Lykke
Mi-au atras atenția mai multe capitole, dintre care cel despre comunități. Mi s-a părut foarte interesant faptul că danezii își creează mici comunități în jurul cartierelor unde locuiesc. Au încredere unii în ceilalți pentru a face schimb de cărți, de scule și alte lucruri de care au nevoie.
Totodată, aceștia se reunesc în jurul unor grădini comune sau a unor mese comune. Pe scurt, creează o adevărată comunitate în jurul acelorași nevoi, preferințe.
Despre bani în Mica enciclopedie Lykke
În privința banilor, danezii sunt fericiți atunci când plătesc taxe, iar asta pentru că în urma contribuției lor, se bucură de beneficii precum sistemul de pensii, de învățământ sau sistemul sanitar.
Viziunea lor este că trebuie să ai o perspectivă asupra sumelor la care vrei să ajungi sau asupra lucrurilor pe care vrei să le cumperi. Însă, pentru că de multe ori așteptarea este lungă, atunci trebuie să te bucuri de drumul, de momentele până iți atingi scopul.
De asemenea, atunci când danezii fac achiziții, s-a observat că sentimentul de fericire este mai mare atunci când obiectele sunt asociate cu o poveste, cu o reușită, cu o recompensă.
În același timp, putem învăța de la ei că pentru a avea o stare de bine, e indicat să faci economii, să îți asiguri strictul necesar, să donezi pentru anumite cauze.
Despre sănătate în cartea lui Meik Wiking
În ceea ce privește capitolul sănătate, știm cu toții că dacă avem o stare de bine constantă, o stare de optimism, avem mai multe șanse de a deveni imuni în fața bolilor sau de a ne vindeca mai repede. În Danemarca, oamenii au acces la un sistem de sănătate gratuit.
Totodată, nouă din zece danezi au o bicicletă. Aceștia se deplasează cu bicicleta către locul de muncă sau către școală. Pedalează în medie 1,5 km pe zi. S-a constat că dintre cele mai cunoscute mijloace de transport, oamenii se simt cel mai bine atunci când merg cu bicicleta sau când merg pe jos.
Astfel, danezii sunt mai prietenoși cu mediul. Simțurile lor sunt mai dezvoltate, se pot bucura mai mult de peisaje, de mirosul copacilor infloriți, etc., lucru care îi fac sa perceapă această experiență ca pe una pozitivă.
„Inspiri lung și adânc, iar plămânii ți se umplu de aer umed, proaspăt. Frunzele au o culoare pe care o întâlnești numai în prima săptămână de primăvară, iar razele soarelui se joacă printre ele, când îți croiești, încet, drumul prin pădure.”
Meik Wiking
Alte modalități prin care putem contribui la sănătatea și la starea noastră de bine sunt plimbările în natură, exercițiile de mindfulness (trăire în prezent), conștientizarea problemelor de sănătate mentale (cele mai comune fiind anxietatea și depresia) și apelarea la un ajutor atunci când este nevoie.
Despre libertate, despre muncă, în concepția danezilor
Un alt capitol care mi-a atras atenția este cel legat de libertate. Autorul menționează că oamenii sunt mai fericiți atunci când simt că sunt stăpânii propriului destin și atunci când aleg liberi ce vor să facă în viață, nefiind dirijați de nimeni.
„Dați-mi voie să vă întreb ceva: «Sunteți mulțumiți sau nemulțumiți de libertatea pe care o aveți, de a alege ce vreți să faceți cu viața voastră?» Cert este că a avea libertatea de a alege ce facem cu viața noastră – simțind că suntem căpitanii propriului nostru destin – are legătură cu fericirea. «Nimeni nu poate fi cu adevărat fericit, dacă nu simte că își alege singur cursul propriei vieți», menționează Raportul mondial asupra fericirii din 2012 – unde se mai spune că această libertate a alegerii este unul dintre cei șase factori care explică de ce unii oameni sunt mai fericiți decât alții.”
Meik Wiking
Locul de muncă pentru danezi este spațiul libertății. Ei au un echilibru între viața profesională și cea personală, termină programul de regulă la 4:00-5:00 și au un program flexibil. Pot munci de acasă parțial sau pot alege ora la care își încep programul.
Au un minim de 5 săptămâni de vacanță plătită. Cel mai important pentru ei este munca calitativă, să își respecte termenele, să fie punctuali la întâlniri și nu doar să bifeze un număr de ore pe zi.
Totodată, în capitolul în care este abordat conceptul de fericire la locul de muncă, se promovează ideea de a face ceva ce te pasionează cu adevărat, având în vedere faptul că petrecem mare parte din timp la muncă.
Despre empatie, bunătate și cooperare în Mica enciclopedie Lykke
„De aceea, dacă alegem empatia în locul egoismului, ne va fi tuturor mai bine. Dacă înțelegem valoarea cooperării în detrimentul competiției, ne va fi tuturor mai bine. Într-o societate care se bazează pe empatie, cooperare și încredere, ne va fi tuturor mai bine – și vom fi mai fericiți.”
Meik Wiking
Se pare că empatia, cooperarea în locul competiției sunt mult mai eficiente și contribuie la fericirea oamenilor, la sentimentul de comunitate.
„De aceea eu le spun elevilor, atunci când ceva nu merge conform planului, vei avea de câștigat și dacă rămâi pe loc, pentru că vei învața o mulțime de lucruri pe parcurs. Fiind în compania ta și a celorlalți – și fiind fericit.”
Meik Wiking
În capitolul despre bunătate, Meik Wiking povestește despre cum bunătatea și ajutorarea celorlalți poate da un scop vieții noastre. Ajutând dezinteresat, ajungem de fapt să fim noi fericiți.
De altfel, s-a demonstrat că 42% dim danezi sunt implicați în voluntariat, lucru care îi face să se simtă mai fericiți.
„Ajutorarea altora i-a schimbat lui Clark și viața. -Inima mea bate așa cum nu a mai bătut înainte. Viața mea este plină de energie. A da înseamnă fericire. Persoana care a fost ajutată cel mai mult în acest proiect al ajutorului dezinteresat sunt eu, spuse el.”
Meik Wiking
Un proverb chinezesc spune: «Dacă vrei să fii fericit o oră, trage un pui de somn. Dacă vrei să fii fericit o zi, mergi la pescuit. Dacă vrei să fii fericit un an, moștenește o avere. Dacă vrei să fii fericit o viață, ajută-i pe alții.»
„Să nu vă îndoiți niciodată că un grup mic de cetățeni grijulii, dedicați, poate schimba lumea; de fapt, este singura formulă care a reușit vreodată să o facă.”
Margaret Mead
Concluzii despre Mica enciclopedie Lykke
Am citit cu drag cartea lui Meik Wiking. Aș putea spune că am citit-o pe nerăsuflate. Deși nu întotdeauna mi-a plăcut să citesc cărți de acest gen, aceasta chiar mi-a deschis ochii asupra anumitor aspecte legate de fericirea noastră și de faptul că este foarte important modul în care ne raportăm la fericire.
Totodată, m-a făcut să mă gândesc la micile schimbări și gesturi bune pe care fiecare din noi le poate face pentru a avea comunități cât mai unite și cât mai dezvoltate pe termen lung.
Tu ai citit Mica enciclopedie Lykke?
Am citit-o si eu, mi-a placut!
Mă bucur. 🙂
Ador toate volumele din aceasta colecție! Felicitări pentru alegere! 🌹
Mulțumesc, într-adevăr, am învățat multe din această carte 🙂
De multă vreme îmi doresc să citesc și eu această carte! Când o găsesc la reduceri, o voi cumpăra și eu!
Este o carte din care ai ce învăța, clar. <3
este o carte de citit in acest timp, ne mai ridica moralul putin!
Am citit si eu cartea asta si chiar m-a impresionat placut
Imi plac la nebunie astfel de carti, le am si eu aproape pe toate in biblioteca.