Să nu laşi să treacă o zi fără să auzi, să vezi sau să citeşti ceva frumos!
Goethe
Vă spuneam aici că la început de an, mi-am setat câteva obiective, iar pe cele pe termen scurt, le-am trecut într-un calendar pentru luna ianuarie.
Pot spune că am întâmpinat câteva dificultăți, în sensul în care nu am reușit să respect chiar toate activitățile, fiindcă au apărut și alte lucruri mai importante pe care mi-am dorit să le prioritizez. Însă, au fost și activități pe care le-am amânat pentru alte zile și într-un final, am reușit să le realizez.
Iată cum a arătat calendarul pentru luna ianuarie 2021:
Din aceste activități din calendarul pentru luna ianuarie, iată care au fost rezultatele:
-
1 ianuarie 2021. Gândește-te la lucrurile pentru care ești recunoscător/oare.
Consider că recunoștința față de lucrurile pozitive din viața noastră ar trebui să devină un obicei. Astfel, am fi mult mai optimiști, mai mulțumiți și mai conștienți de lucrurile care ne fac viața mai frumoasă.
De multe ori, trecem cu vederea multe aspecte frumoase, tinzând mereu la mai multe lucruri, la obiective mai înalte. Astfel, fericirea momentului ne scapă printre degete.
Ideal este să notăm lucrurile pentru care suntem recunoscători. Însă, în goana cu care trece timpul, este de ajuns chiar să avem și o hartă mentală care să ne inducă starea de mulțumire și de liniște.
Personal, când fac acest exercițiu, mă simt împăcată, calmă, norocoasă.
-
2 ianuarie 2021. O zi fără social media.
Nu a fost o zi în care am lăsat toate rețelele sociale la o parte. Totuși, m-am bucurat foarte mult de timpul de calitate petrecut alături de cei dragi. E cel mai prețios timp, de altfel.
-
3 ianuarie 2021. Caută o melodie cu versuri frumoase.
Am răsfoit prin Spotify și am găsit melodia Make You Feel (Bob Dylan). Mi se pare superbă interpretarea, iar versurile sunt pe sufletul meu.
When the rain is blowing in your face
And the whole world is on your case
I could offer you a warm embrace
To make you feel my loveWhen the evening shadows and the stars appear
And there is no one there to dry your tears
I could hold you for a million years
To make you feel my love (…)
-
4 ianuarie 2021. Citește poezii.
Dintre poeziile citite, mi-a plăcut foarte mult O vedere de sus, scrisă de Robert Șerban. Mă duce cu gândul la căldura pe care ne-o dă locul în care ne simțim acasă.
O vedere de sus
–
dacă urci un deal şi priveşti de-acolo
lumea ţi se pare mai frumoasă şi mai bună
totuşi
simţi o poftă nestăvilită să arunci cu pietre
–
te aşezi pe un bolovan care
oricât ţi-ai dori
e imposibil de clintit
sub el se ascund câteva vietăţi lipicioase
le tulburi chiar în timp ce-ţi cauţi liniştea
dar ele te iartă
–
casa nu ţi se vede
e ascunsă de altele mai înalte
mai solide
pline de viaţă
însă focul uitat aprins
îţi face semne cu mâna
printre acoperişuri
iar tu-l recunoşti şi zâmbeşti puţin
–
vezi
nu eşti chiar aşa de singur
cum ţi se pare
–
Robert Şerban
-
5 ianuarie 2021. Realizează fulgi din hârtie.
M-am relaxat. A fost foarte ușor să fac fulgii de nea, dar mai ales relaxant. Iată rezultatul:
-
6 ianuarie 2021. Ascultă un podcast interesant.
Am ascultat Pe Bune #54 cu Adrian Hădean. A povestit despre originile sale, despre familia muncitoare. Apoi, despre pasiunea pentru gastronomie. Despre alte încercări în varii domenii până să-și descopere pasiunea. Despre efort, organizare, dar și relaxare.
Am avut multe de învățat, chiar dacă nu sunt pasionată neapărat de gătit. Însă, îl admir pe Adrian Hădean pentru munca de calitate.
De altfel, am și mers în restaurantul său din Cluj, Adi Steakhouse, de pe strada Andrei Mureșanu 5. Mi-a plăcut atmosfera de acolo, amabilitatea personalului, mâncarea cu ingrediente de excepție.
Când am văzut un podcast cu el, mi-am dorit să văd care sunt perspectivele lui despre viață, despre muncă, despre lecțiile învățate de-a lungul timpului. Adrian Hădean a lucrat și la radio, la TV, în bucătărie, a scris rețete pentru blog. Am admirat faptul că a încercat să aibă experiențe diferite pentru a descoperi cine este el cu adevărat.
Un alt punct de vedere care mi-a atras atenția în discuție a fost faptul că Adi Hădean pune accentul pe faptul că fiecare persoană ar trebui să aibă activități cât mai originale, cât mai autentice, care să-i aparțină și care să nu fie influențate de ceilalți.
Un alt aspect interesant prezentat este faptul că te poți dezvolta și poți învăța prin impasuri, prin suferința pe care o trăiești de-a lungul timpului. Nu putem evita acest lucru.
-
7 ianuarie 2021. Încearcă un hairstyle nou.
Am încercat pentru luna ianuarie un coc lejer, prin cu o fundiță.
-
8 ianuarie 2021. Citește câteva articole internaționale.
Am realizat această activitate puțin mai târziu, pe 14 ianuarie, din cauza lipsei de timp. Mie îmi place foarte mult să răsfoiesc ziarele și blogurile internaționale, fiind o persoană destul de curioasă. Mă simt astfel mai conectată cu lumea. Văd diferite perspective. Aflu despre recomandări diverse, de carte, de film, de călătorii, etc. Pe lângă asta, înmagazinez cuvinte noi din limbi diferite.
Îmi place să citesc îndeosebi în limba franceză și spaniolă, iar acum, mi-a plăcut să descopăr aceste articole:
❇️ « Prendre le train, c’est accepter l’autre dans sa différence enrichissante».
Interviul cu jurnalistul David Medioni m-a impresionat prin faptul că m-a făcut să conștientizez câtă poezie și câtă umanitate există într-un lucru simplu, precum călătoria cu trenul.
În tren și mai ales acum în contextul pandemiei, oamenii nu mai socializează atât de mult. Însă, odată ce te conectezi prin privire, poți vedea și dincolo de omul cu mască. Poți să vezi umanitatea din el. Te poți deschide pentru a-l cunoaște, pentru a-l accepta.
Călătoria cu trenul e un exercițiu de acceptare. Sunt oameni care se mișcă mai agitat, care nu miros atât de bine, care te evită, care vorbesc prea mult. În tren, sunt tot felul de persoane care imită, la scară mică, societatea.
Totodată, să mergi cu trenul poate fi o aventură: aventura de a ajunge la timp, introspecțiile, deschiderea către celălalt.
Plus on aime les gens, plus on aime le train. Et vice et versa.
❇️ Mes astuces pour booster votre confiance en vous.
Un articol scris de Daphné Moreau despre cum putem să avem încredere în noi. De multe ori, ne axăm pe aspectele negative ale personalității noastre, ale corpului nostru și transmitem aceleași mesaje creierului nostru care acționează în consecință.
Iată câteva trucuri care ne pot ajuta să avem mai multă încredere în noi:
➔să ne cunoaștem mai bine, să reflectăm asupra calităților și defectelor noastre
➔să exprimăm cu voce tare calitățile noastre, în acest fel le vom conștientiza mai bine
➔să fim atenți asupra comunicării non-verbale
➔să practicăm gândirea pozitivă
➔să nu mai dăm atâta importanță judecății celorlalți; nu este o regulă să fim plăcuți de toată lumea
➔primele cuvinte pe care le rostim când vorbim cu cineva pentru prima dată vor fi uitate. Așadar, pentru a iniția conversații, putem vorbi și despre cele mai banale subiecte. Astfel, ne putem face diferite cunoștințe
➔să nu ne mai comparăm cu ceilalți. Unii oameni arată mai ales în social media, momentele frumoase, perfecte din viața lor. În realitate, și ei au neliniștile lor, gândurile și tristețile lor. Totodată, unele persoane cu anumiți ani de vechime într-un domeniu vor fi indiscutabil mai experimentați. Vor avea un alt nivel față de cineva care abia a început să lucreze într-un domeniu. De aceea, e bine să visăm la pașii mici pe care îi putem face pentru a atinge un obiectiv, ceea ce ne va scuti de a avea dezamăgiri atunci când avem așteptări prea mari.
➔să ieșim din zona de confort
➔să facem sport
❇️Une tiny house green et cosy.
Imagini dintr-o căsuță din Australia, amenajată foarte drăguț cu plante de interior.
-
9 ianuarie 2021. Gătește o prăjitură.
Recunosc că nu prea am avut timp, așa că am făcut repede niște mere cu scorțișoară și nuci la cuptor. Foarte bune, de altfel.
-
10 ianuarie 2021. Maraton de filme.
Nu mai făcusem demult un maraton de filme într-o zi. M-am trezit duminică și după ce am mâncat, am început să mă uit la filme și seriale, cu mici pauze când am mai gătit câte ceva. A fost relaxant. La un moment dat, am și adormit puțin. E interesant ca activitate. Totuși, prefer să mă uit într-o zi doar la un film pentru a avea diversitate în activități.
Am descoperit câteva filme chiar frumoase:
❇️Las Niñas Bien sau The Good Girls (2018).
E o dramă care prezintă criza economică din Mexic din 1982, din perspectiva unor familii bogate. Înainte, aceste familii se reuneau la petreceri pentru a-și etala ținutele scumpe în diferite nuanțe care mai de care mai sofisticate. Mâncau caviar, scoici, creveți. Își permitau cadouri precum mașini. Angajau bucătari și șoferi personali.
După criza economică, trec și ei printr-o criză existențială. Cine sunt ei dincolo de fața pe care o arată lumii? Cine sunt ei fără lucrurile materiale? Cum reacționează în situații critice? Cât de egoiști sunt atunci când vine vorba de salvarea proprie și cât de importanți mai sunt ceilalți?
Soundrack-ul acestui film este, de altfel, foarte sugestiv: Julio Iglesias, Me olvidé de vivir (Am uitat să trăiesc).
Trailer-ul filmului Las Niñas Bien poate fi văzut aici.
❇️Dolor y Gloria (2019).
În regia lui Pedro Almodóvar, filmul arată traiectoria unui regizor măcinat de dureri fizice, care reflectă asupra propriei vieți. Stilul regizorului se vede în toate detaliile, de la subiectul abordat, atenția către personajele feminine până la micile detalii de decor cum ar fi, de exemplu, elementele intens colorate.
Trailer-ul filmului Dolor y Gloria poate fi văzut aici.
❇️Outlander (2014).
E un serial care m-a captivat de la început. Este vorba despre Claire Randall care într-o escapadă în Inverness, ajunge să călătorească în timp, prin atingerea unor pietre de la Craig Na Duhn.
Călătorește astfel din 1945 în 1743. Trebuie să se adapteze condițiilor de război, ea fiind o englezoaică în mijlocul scoțienilor. Trebuie să dea piept cu tot felul de superstiții, dar mai ales are de făcut alegeri grele atunci când vine vorba de iubire: iubirea din prezentul tulbure și iubirea lăsată în urmă, într-o societate mai modernă.
Trailer-ul serialului Outlander poate fi văzut aici.
-
11 ianuarie 2021. Seară de dans.
Eu nu dansez foarte des. De data aceasta însă, m-am simțit foarte bine pe ritmul unor melodii latino.
-
12 ianuarie 2021. Gătește spaghetti.
Am gătit spaghetti cu roșii uscate.
-
13 ianuarie 2021. Vezi un concert online.
Nu am reușit să văd concertul pe 13 ianuarie, ci pe 14 ianuarie, un concert pe youtube cu Rosalía. Artista are o voce genială, face spectacol și are o atitudine grozavă pe scenă.
-
14 ianuarie 2021. O seară de spa la tine acasă.
Am făcut baie și am luat toate cremele la rând *haha*. E important să ne acordăm timp nouă înșine, să existe momente când nu ne preocupăm decât de propria noastră stare de bine și relaxare.
-
15 ianuarie 2021. Creează un playlist cu muzică veselă.
Acesta e playlist-ul creat pe Spotify.
-
16 ianuarie 2021. Mergi la plimbare într-un loc nou.
Am fost pe Strada Dumbrava Roșie în București. Deși era ger, totuși am mers în liniște și m-am bucurat să văd atâtea clădiri frumoase.
-
17 ianuarie 2021. Mic dejun fancy.
Am făcut pâine prăjită cu :
-usturoi, roșii cherry și busuioc.
-usturoi, avocado și rodii
-avocado, cremă de brânză cu iaurt și rodii
-avocado și ouă fierte.
E un mic dejun foarte gustos și sățios, destul de rapid de preparat.
-
18 ianuarie 2021. Citește câteva pagini dintr-o carte.
Am citit puțin din Iubirile croitoresei, de María Dueñas. Mi-a plăcut acest citat:
”Pe plajă nu era aproape nimeni. Valuri mari și plate veneau monoton unul după altul. În apropiere, am zărit un castel și un promontoriu cu vile maiestuoase; în față, oceanul, aproape la fel de mare ca strângerea mea de inimă. M-am așezat pe nisip și, privindu-le, odată cu spuma apei, care se ducea și venea, am pierdut noțiunea timpului și m-am lăsat purtată de gânduri. Fiecare val aducea cu sine o amintire, o imagine din trecut: despre tinerețea, faptele și temerile mele, despre prieteni pe care îi lăsasem în urmă cine știe când, despre locuri și voci străine. Marea mi-a adus în acea dimineață senzații uitate în cutele memoriei: mângâierea unei mâini iubite, fermitatea unui braț prieten, bucuria împărtășită cu cineva și dorul.”
María Dueñas, Iubirile croitoresei
-
19 ianuarie 2021. Vizionează un documentar.
Am văzut The Creative Brain, un documentar pe care l-am găsit pe Netflix. Mi-a plăcut mult să aflu diferite perspective despre creativitate: din partea unui arhitect, a unei cântărețe care s-a reorientat spre arta gastronomică, a unor copii care învață prin artă chiar și matematica, a unui scriitor și a unor prizonieri care au puterea de a se transforma prin experiența scrisului.
Creativitatea este transformarea a ceea ce este convențional într-un lucru extraordinar. Înseamnă unirea unor lucruri din varii domenii aparent fără legătură și sincronizarea acestora. Creativitatea înseamnă depășirea zonei de confort, asumarea riscurilor și eșecurilor, dar și depășirea instinctelor. Dacă animalele au aceleași obiceiuri încă de la începutul lumii, noi oamenii avem capacitatea de transformare, de regândire a unor elemente. De exemplu, în loc să răspundem instinctului de a mânca atunci când vedem un aliment, putem să îl readaptăm, să sculptăm alimentele, să le folosim pentru a vopsi haine.
Prin creativitate, avem puterea de a construi lucruri care ar putea exista în viitor și care sunt percepute momentan doar de imaginația noastră. Orice om are imaginație și are creativitate, important e să avem deschiderea de a experimenta lucruri noi.
-
20 ianuarie 2021. Exerciții de stretching.
Prin stretching, devenim mai flexibili, mai relaxați. Ne coordonăm mai bine și obținem o postură mai bună. Am simțit efectele după o sesiune de 20 de minute. Am fost mai detensionată. Am urmărit exercițiile propuse de Emi Wong. Nici nu am simțit cum a trecut timpul, iar Emi e atât de calmă.
-
21 ianuarie 2021. Organizează-ți dulapul.
Am făcut decluttering în dulap. Am sortat hainele după anotimp și culoare, am pus câteva haine deoparte pentru donații și deja mă simt mai bine și mai organizată.
-
22 ianuarie 2021. O seară relaxantă cu lumânări parfumate.
Am citit câteva pagini din Iubirile croitoresei, la lumina unor lumânări parfumate de la Nohea. Atmosfera a fost una foarte relaxantă, potrivită pentru luna ianuarie.
-
23 ianuarie 2021. Vizitează un muzeu.
Fascinanta lume a artei populare într-un muzeu aflat în sectorul 1 al capitalei: obiecte tradiționale, sculptate minuțios în lemn, costume populare din diferite zone ale țării, vase din ceramică de Saschiz 💙, o colecție impresionantă de picturi și o capelă cu încărcătură spirituală deosebită.
Muzeul Nicolae Minovici. Muzeul unui medic, dar și primar de seamă, cu înclinații artistice din secolul XX.
-
24 ianuarie 2021. Vezi un curs online despre un subiect care te interesează.
Am văzut un curs despre SEO, sunt interesată și de partea tehnică atunci când scriu un articol. 🙂
-
25 ianuarie 2021. Fă o poză cu ceva care te-a făcut să zâmbești.
-
26 ianuarie 2021. Vezi o galerie de artă online.
Din păcate, nu am reușit să văd o galerie de artă în luna ianuarie, dar mă revanșez în viitor.
-
27 ianuarie 2021. Cumpără o plantă.
Nu am cumpărat o plantă, dar le-am îngrijit pe cele existente.
-
28 ianuarie 2021. Ciocolată caldă cu bezele.
Nu am mai apucat să cumpăr marshmallows.
-
29 ianuarie 2021. Uită-te la sporturi de iarnă.
Acest spectacol pe gheață este superb. Numai bun de văzut în luna ianuarie.
-
30 ianuarie 2021. Vezi o piesă de teatru online.
Nu am reușit să fac acest lucru, deși pe internet, se găsesc acum destul de multe piese de teatru online.
-
31 ianuarie 2021. Realizează un tablou din flori presate.
Am strâns multe flori presate, însă nu am reușit să fac un tablou cu ele în luna ianuarie. Va urma.
Ce frumos! Fara ca macar sa realizez am atins si eu cateva din punctele din calendar. Pe 1 ianuarie cel putin am invatat cel mai bine ce inseamna recunostinta (atunci dand nastere piticului nr 2). Si, desigur, 2 ianuarie a fost fara social media :))).
Ce frumos, să crească sănătoși, felicitări! <3
M-ai facut curioasa- ce curs de SEO ai urmarit? L-ai recomanda? Ai invatat ceva ce poti sau ai pus deja in practica?
L-am facut pe cel de la Life University, prezintă foarte pe larg concepte despre SEO din punct de vedere teoretic, dar și practic, cu exemple. Mi-a fost greu uneori să urmăresc toate explicațiile tehnice, însă per total, mi-a plăcut, am învățat multe lucruri. Are și multe module. 🙂
Ce interesant a fost calendarul tău:)
Mulțumesc pentru apreciere 🙂
Ce frumos! Chiar e o idee drăguță să notezi câte ceva din fiecare zi 😊 sunt curioasă în februarie cum o să arate jurnalul.
Nu o să mai scriu un articol despre calendarul din februarie, mă voi mai inspira din cel din ianuarie, de altfel sunt activități care se potrivesc oricând.
O sa incerc si eu sa stau o zi fara social media, poate sambata sau duminica. Mersi de idee.
Da, mi-am propus și eu să petrec mai mult timp ‘off’.
Foarte fain jurnalul tau pentru ianuarie! Ma bucur ca ai facut atat de multe!!
Ce intersanta idee. Pare un soi de jurnal 🙂
Cat de fain te-ai organizat. Nu cred ca as putea sa ma tin de el, e cam haotic la mine cu postarile.
eu am incheiat un an tare greu, inca nu mi-am pus gandurile in ordine, multumesc de ponturi!
Doamne, ce calendar frumos ai gândit! Sper sa imi dai posibilitatea sa ma inspir. De atât de multe ori simt ca trece timpul fara sa fi realizat nimic important…
Mulțumesc frumos pentru apreciere. Păi poate fi o sursă de inspirație practic pentru orice lună. 🙂