Locuri frumoase din Ploiești și din împrejurimi

locuri frumoase din ploiești

Situat în județul Prahova, Ploieștiul este un oraș cu locuri de poveste pe care merită să le descoperi. La o primă vedere, ai putea spune că e doar un oraș industrial, fiind supranumit și ”Capitala aurului negru”. Da, economia Ploieștiului are strânsă legătură cu existența celor 4 rafinării. Însă, Ploieștiul este mai mult decât un oraș petrolier.

Iată câteva lucruri care fac din Ploiești un oraș deosebit:

 • se află în apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Călugărească, locul unde se produc vinurile românești bune și rafinate
 • reprezintă un nod de transport către Moldova, Transilvania și București
 • poetul Nichita Stănescu s-a născut în Ploiești
 • antrenorul Octavian Bellu este din Ploiești
 • Take Ionescu, om politic și prim-ministru al României în perioada 1921-1922 s-a născut în Ploiești
 • Arhitectura unor clădiri impunătoare din Ploiești sunt proiectate de Toma Socolescu (1848-1896), un arhitect notabil din acest oraș
 • de aici vine vorba ”O întorci ca la Ploiești
 • este singurul oraș care are o simfonie dedicată: Simfonia Ploieștiului (1963), a cărui compozitor este Paul Constantinescu
 • singurul muzeu din România dedicat ceasului se află la Ploiești
 • îl putem considera Orașul jazz-ului, dat fiind faptul că aici a avut loc primul festival de jazz din România, în 1969
 • este un oraș înfrățit cu Lefkada

Pe lângă toate aceste lucruri interesante, Ploieștiul are multe obiective pe care merită să le vizitezi, fie că locuiești aici, fie că ești turist.

Iată câteva locuri frumoase din Ploiești:

 • Muzeul Ceasului (Str. Nicolae Simache, 1)

Este singurul muzeu de acest tip din România cu aproape 1000 de piese, expuse parțial. Pe mine m-a impresionat prin numeroasele colecții de ceasuri ce au aparținut unor personalități de seamă din trecut: Constantin Brâncoveanu, Al. I. Cuza, M. Kogălniceanu, I. L. Caragiale, B. P. Hașdeu, Theodor Aman, etc. Face parte dintre acele locuri frumoase din Ploiești care te vor face să revii în oraș.

Încă un lucru foarte interesant este faptul că în Ploiești, în Muzeul Ceasului, a avut loc prima petrecere populară de Revelion din România, în anul 1903.

 • Muzeul de Artă (Bulevardul Independentei, nr. 1)

Are o arhitectură impresionantă. Îți atrage atenția imediat atunci când treci pe lângă el și este, de asemenea, minunat în interior. Poți vedea aici opere de artă ale artiștilor Aman, Grigorescu, Pallady, etc.

 • Locuri frumoase din Ploiești: Casa Căsătoriilor (Bulevardul Independenței 15)

Casa Radu Stanian este mai ales cunoscută sub numele de Casa Căsătoriilor. Acum, evenimentele nu se mai pot oficia aici, ci la Starea Civilă, însă clădirea rămâne emblematică pentru orașul Ploiești. A fost construită în sec. XIX, iar aici au locuit 3 primari, primul dintre aceștia fiind Radu Stanian.

 • Grădina de Lavandă din Țipărești, Prahova (DC9, 107167)

Este un superb câmp de lavandă de care te poți bucura pe timpul verii. Te vei îmbăta cu parfumul și culorile calme ale lavandei, în timp ce realizezi fotografii splendide, simțindu-te aproape ca în Provence.

 • Muzeul Memorial Paul Constantinescu (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 15)

În acest muzeu, a locuit muzicianul Paul Constantinescu. Aici poți vedea documente despre activitatea acestuia, dar și cel mai vechi pian din sud-estul Europei.

 • Muzeul Național al Petrolului (str. Doctor Dumitru Bagdazar, nr. 8)

Este un muzeu unic la noi în țară, ce datează din anul 1961. Aici poți vedea mecanisme de extragere a petrolului, unelte de minerit, macheta Fabricii de Gaz din 1856, lămpi cu petrol, felinare, hărți.

 • Locuri frumoase din Ploiești? Mergi la Muzeul Hagi Prodan sau Casa de Târgoveț (Strada Democrației 2)

A fost o experiență foarte frumoasă aici, la cel mai vechi muzeu din Ploiești, ce datează din 1785. Doamna de la muzeu a povestit cu multă pasiune despre fiecare încăpere, despre piesele de mobilier și obiectele decorative. A fost fascinant să văd cum se îmbină elementele culturale românești cu elementele orientale.

Casa a aparținut negustorului Hagi Prodan. Poți vedea aici o superbă icoană din Ierusalim ce datează din 1819, lăzi de zestre, narghilea, perne decorative în stil oriental, un pat minuscul și un încălzitor de pat de pe vremuri, scaune minuțios lucrate, toate purtând amprenta secolului XVIII.

 • Mănăstirea Ghighiu (DN1A, Ghighiu)

Mănăstirea cu hramul Izvorul Tămăduirii este construită în sec. XIX. Am fost aici de câteva ori și este pentru mine un loc foarte drag, unde pot găsi liniște de fiecare dată. Aici se află și o Icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului ce datează din sec. XVI.

Curtea Mănăstirii este superbă în luna aprilie, când are copăcei înfloriți și o arcadă imensă de glicină parfumată.

 • Biserica Domnească (Str. Matei Basarab 63)

Este cel mai vechi monument din orașul Ploiești, ce datează din 1639. A fost ctitorită de Matei Basarab. În prezent, are hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

 • Catedrala Sf. Ioan Botezătorul (Bd. Republicii, nr. 12)

Este proiectată de arhitectul Toma Socolescu, în stil neobizantin. Este o catedrală impunătoare, al cărei clopotnițe face parte din monumentele istorice din jud. Prahova.

 • Casa Timiș (Strada Florica Romalo 4)

Casa Timiș sau Conacul domniței Ralu din Chițorani se distinge prin frumusețea locației în care se află, dar și prin arhitectura deosebită a conacului, reprezentativă pentru curentul neoromânesc. Fiindcă se află printre vii, ai impresia că te afli în Toscana aici.

 • Hipodromul de la Ploiești (Bulevardul București, nr. 2)

Este singurul hipodrom de trap și galop din țară.

 • Grădina Botanică Bucov

Cea mai bună perioadă pentru o vizită aici este vara, atunci când înfloresc trandafirii. Poți vedea arcade de flori, dar și sera grădinii.

 • Micul Trianon (Florești 105200)

Palatul Cantacuzino, cunoscut sub numele de Micul Trianon se află în Florești, la o scurtă distanță față de Ploiești. Deși este în ruină, acest monument poartă încă amprenta unei arhitecturi superbe din trecut.

locuri frumoase din ploiești

 • Cramele din apropierea Ploieștiului

Lângă Ploiești, poți face turism viticol. Așadar, găsești numeroase crame în apropierea Ploieștiului, printre care:

Muzeul Conacul Bellu (Strada Orzoaia de Sus nr. 12, Orzoaia de Sus)

Muzeul Crama 1777 (Valea Nicovani)

Domeniile Tohani (sat Tohani)

Crama Budureasca (Gura Vadului, Nr. 472)

Crama Ceptura (Sat Ceptura de Jos)

Domeniile Dealul Mare Urlați (Valea Seman FN, 106315)

Conacul Urlățeanu

Crama Basilescu (DC152, Urlați)

1000 de chipuri (Strada Valea Bobului 20, Urlați)

Conacul dintre Vii (Strada Valea Bobului 18, Urlați)

Crama Davino (Sat Ceptura de jos, Nr. 59)

Licorna Winehouse (DC65, Ghinoaica 107242)

Tu ce locuri frumoase din Ploiești și împrejurimi ai văzut sau îți dorești să vezi?

Surse:

Adevărul: 1, 2

Wikipedia

Travel with a spin

Crește și călătorește

Țara Dacilor

România Liberă

Iubesc Ploieștii

Sotheby’s Reality

Visit Prahova

Mănăstirea Ghighiu

Casa Timiș

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

7 comentarii

 1. La fix a venit articolul tău! Chiar îmi doream să vizitez Ploieștiul mai îndeaproape.

 2. Casa Timis chiar este deosebita! Si cramele le-am vizitat pe toate fiind ploiesteanca!

 3. Nu am ajuns prin zona, dar e bine de știut

 4. In Ploiești încă nu am ajuns. Am salvat articolul tău, mersi pentru recomandări!

 5. Multe lucruri nu le știam despre Ploiești. Am descoperit cu ajutorul tău, locuri foarte interesante pe care le-am pus pe lista de vizitat.
  Mulțumesc!

 6. Am fost de curand in Ploiesti deoarece am participat la un winetrip la trei crame din zona -Davino, Domeniul Aristita si Dagon. Deoarece am innoptat in oras, a doua zi am vizitat Muzeul Targovetilor si Casa Memoriala Nichita Stanescu. Cateva alte rpere arhitectionice pomenite de catre tine le-am vazut din treacat. Frumos oras!

 7. Ma bucur sa descopar Ploiestiul prin intermediul articolului tau. Am fost la un botez in Ploiesti si atunci n-am avut foarte mult timp la dispozitie. Este un oras foarte frumos si recunosc ca nu stiam multe obiective dintre cele mentionate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *