Situat în județul Prahova, Ploieștiul este un oraș cu locuri de poveste pe care merită să le descoperi. La o primă vedere, ai putea spune că e doar un oraș industrial, fiind supranumit și ”Capitala aurului negru”. Da, economia Ploieștiului are strânsă legătură cu existența celor 4 rafinării. Însă, Ploieștiul este mai mult decât un oraș petrolier.
Iată câteva lucruri care fac din Ploiești un oraș deosebit:
- se află în apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Călugărească, locul unde se produc vinurile românești bune și rafinate
- reprezintă un nod de transport către Moldova, Transilvania și București
- poetul Nichita Stănescu s-a născut în Ploiești
- antrenorul Octavian Bellu este din Ploiești
- Take Ionescu, om politic și prim-ministru al României în perioada 1921-1922 s-a născut în Ploiești
- Arhitectura unor clădiri impunătoare din Ploiești sunt proiectate de Toma Socolescu (1848-1896), un arhitect notabil din acest oraș
- de aici vine vorba ”O întorci ca la Ploiești”
- este singurul oraș care are o simfonie dedicată: Simfonia Ploieștiului (1963), a cărui compozitor este Paul Constantinescu
- singurul muzeu din România dedicat ceasului se află la Ploiești
- îl putem considera Orașul jazz-ului, dat fiind faptul că aici a avut loc primul festival de jazz din România, în 1969
- este un oraș înfrățit cu Lefkada
Pe lângă toate aceste lucruri interesante, Ploieștiul are multe obiective pe care merită să le vizitezi, fie că locuiești aici, fie că ești turist.
Iată câteva locuri frumoase din Ploiești:
-
Muzeul Ceasului (Str. Nicolae Simache, 1)
Este singurul muzeu de acest tip din România cu aproape 1000 de piese, expuse parțial.
Pe mine m-a impresionat prin numeroasele colecții de ceasuri ce au aparținut unor personalități de seamă din trecut: Constantin Brâncoveanu, Al. I. Cuza, M. Kogălniceanu, I. L. Caragiale, B. P. Hașdeu, Theodor Aman, etc.
Face parte dintre acele locuri frumoase din Ploiești care te vor face să revii în oraș.
Încă un lucru foarte interesant este faptul că în Ploiești, în Muzeul Ceasului, a avut loc prima petrecere populară de Revelion din România, în anul 1903. Poți vedea aici o scurtă animație cu tematica Revelionului și a trecerii timpului.
-
Muzeul de Artă (Bulevardul Independentei, nr. 1)
Are o arhitectură impresionantă. Îți atrage atenția imediat atunci când treci pe lângă el și este, de asemenea, minunat în interior. Poți vedea aici opere de artă ale artiștilor Aman, Grigorescu, Pallady, etc.
-
Locuri frumoase din Ploiești: Casa Căsătoriilor (Bulevardul Independenței 15)
Casa Radu Stanian este mai ales cunoscută sub numele de Casa Căsătoriilor. Acum, evenimentele nu se mai pot oficia aici, ci la Starea Civilă, însă clădirea rămâne emblematică pentru orașul Ploiești. A fost construită în sec. XIX, iar aici au locuit 3 primari, primul dintre aceștia fiind Radu Stanian.
-
Bustul lui Nicolae Stănescu
Se află în parcul din centrul orașului Ploiești. M-a atras prin forma acestuia, ca și cum poetul ar avea aripi, o viziune de altfel foarte poetică.
-
Grădina de Lavandă din Țipărești, Prahova (DC9, 107167)
Este un superb câmp de lavandă de care te poți bucura pe timpul verii. Te vei îmbăta cu parfumul și culorile calme ale lavandei, în timp ce realizezi fotografii splendide, simțindu-te aproape ca în Provence.
-
Muzeul Memorial Paul Constantinescu (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 15)
În acest muzeu, a locuit muzicianul Paul Constantinescu. Aici poți vedea documente despre activitatea acestuia, dar și cel mai vechi pian din sud-estul Europei.
-
Muzeul Național al Petrolului (str. Doctor Dumitru Bagdazar, nr. 8)
Este un muzeu unic la noi în țară, ce datează din anul 1961. Aici poți vedea mecanisme de extragere a petrolului, unelte de minerit, macheta Fabricii de Gaz din 1856, lămpi cu petrol, felinare, hărți.
-
Locuri frumoase din Ploiești? Mergi la Muzeul Hagi Prodan sau Casa de Târgoveț (Strada Democrației 2)
A fost o experiență foarte frumoasă aici, la cel mai vechi muzeu din Ploiești, ce datează din 1785. Doamna de la muzeu a povestit cu multă pasiune despre fiecare încăpere, despre piesele de mobilier și obiectele decorative. A fost fascinant să văd cum se îmbină elementele culturale românești cu elementele orientale.
Casa a aparținut negustorului Hagi Prodan. Poți vedea aici o superbă icoană din Ierusalim ce datează din 1819, lăzi de zestre, narghilea, perne decorative în stil oriental, un pat minuscul și un încălzitor de pat de pe vremuri, scaune minuțios lucrate, toate purtând amprenta secolului XVIII.
-
Mănăstirea Ghighiu (DN1A, Ghighiu)
Mănăstirea cu hramul Izvorul Tămăduirii este construită în sec. XIX. Am fost aici de câteva ori și este pentru mine un loc foarte drag, unde pot găsi liniște de fiecare dată. Aici se află și o Icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului ce datează din sec. XVI.
Curtea Mănăstirii este superbă în luna aprilie, când are copăcei înfloriți și o arcadă imensă de glicină parfumată.
-
Biserica Domnească (Str. Matei Basarab 63)
Este cel mai vechi monument din orașul Ploiești, ce datează din 1639. A fost ctitorită de Matei Basarab. În prezent, are hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
-
Catedrala Sf. Ioan Botezătorul (Bd. Republicii, nr. 12)
Este proiectată de arhitectul Toma Socolescu, în stil neobizantin. Este o catedrală impunătoare, al cărei clopotnițe face parte din monumentele istorice din jud. Prahova.
-
Casa Timiș (Strada Florica Romalo 4)
Casa Timiș sau Conacul domniței Ralu din Chițorani se distinge prin frumusețea locației în care se află, dar și prin arhitectura deosebită a conacului, reprezentativă pentru curentul neoromânesc. Fiindcă se află printre vii, ai impresia că te afli în Toscana aici.
-
Hipodromul de la Ploiești (Bulevardul București, nr. 2)
Este singurul hipodrom de trap și galop din țară.
-
Grădina Botanică Bucov
Cea mai bună perioadă pentru o vizită aici este vara, atunci când înfloresc trandafirii. Poți vedea arcade de flori, dar și sera grădinii.
-
Micul Trianon (Florești 105200)
Palatul Cantacuzino, cunoscut sub numele de Micul Trianon se află în Florești, la o scurtă distanță față de Ploiești. Deși este în ruină, acest monument poartă încă amprenta unei arhitecturi superbe din trecut.
-
Mănăstirea Sfânta Maria Jercălăi
În apropiere de Urlați, poți ajunge în acest loc în care îți poți regăsi liniștea.
În interiorul curții, poți intra în biserica veche din lemn (1731) care încă păstrează o pictură extraordinară.
Lângă aceasta, este biserica mare, cu o cupolă superbă. Mi-a plăcut mult și mi-aș dori să revin când am ocazia.
-
Muzeul Conacul Bellu
Aflat în Urlați, muzeul se deosebește prin stilul arhitectonic vechi românesc.
Acesta adăpostește un patrimoniu mixt de artă plastică, decorativă, etnografie, cărți rare, mobilier din diferite epoci și icoane.
-
Cramele din apropierea Ploieștiului
Lângă Ploiești, poți face turism viticol. Așadar, găsești numeroase crame în apropierea Ploieștiului, printre care:
-
Muzeul Crama 1777 (Valea Nicovani)
-
Domeniile Tohani (sat Tohani)
-
Crama Budureasca (Gura Vadului, Nr. 472)
-
Crama Basilescu (DC152, Urlați)
-
Crama Ceptura (Sat Ceptura de Jos)
-
Domeniile Dealul Mare Urlați (Valea Seman FN, 106315)
-
1000 de chipuri (Strada Valea Bobului 20, Urlați)
-
Conacul dintre Vii (Strada Valea Bobului 18, Urlați)
-
Crama Davino (Sat Ceptura de jos, Nr. 59)
-
Licorna Winehouse (DC65, Ghinoaica 107242)
La fix a venit articolul tău! Chiar îmi doream să vizitez Ploieștiul mai îndeaproape.
Casa Timis chiar este deosebita! Si cramele le-am vizitat pe toate fiind ploiesteanca!
Nu am ajuns prin zona, dar e bine de știut
In Ploiești încă nu am ajuns. Am salvat articolul tău, mersi pentru recomandări!
Multe lucruri nu le știam despre Ploiești. Am descoperit cu ajutorul tău, locuri foarte interesante pe care le-am pus pe lista de vizitat.
Mulțumesc!
Am fost de curand in Ploiesti deoarece am participat la un winetrip la trei crame din zona -Davino, Domeniul Aristita si Dagon. Deoarece am innoptat in oras, a doua zi am vizitat Muzeul Targovetilor si Casa Memoriala Nichita Stanescu. Cateva alte rpere arhitectionice pomenite de catre tine le-am vazut din treacat. Frumos oras!
Ma bucur sa descopar Ploiestiul prin intermediul articolului tau. Am fost la un botez in Ploiesti si atunci n-am avut foarte mult timp la dispozitie. Este un oras foarte frumos si recunosc ca nu stiam multe obiective dintre cele mentionate