locuri frumoase din iași
Travel

Locuri frumoase din Iași. Cu ce asociez locurile din orașul meu (Iași)

Iași. Când mă gândesc la orașul meu, mă gândesc la liniște și în același timp la energie, culoare, viață, miros de flori de tei. Mai adaug plimbări, multe plimbări.

Mărturisesc că în adolescență nu iubeam atât de mult Iașiul. Mi se părea puțin plictisitor, însă în ultima vreme, Iașiul are un chip mai tineresc, are parcuri mai îngrijite, oameni nițel mai veseli și evenimente care să te țină conectat cu cei din jur și care să te facă să te simți energic.

Toate cartierele, parcurile și clădirile pe unde m-au purtat pașii poartă câte o poveste, iar Iașiul este cu siguranță locul unde mă simt acasă și locul unde păstrez și culeg amintiri. Sunt, însă, unele locuri cu mai multă încărcătură emoțională și pe care le asociez cu câte o stare, un cuvânt…

Iată câteva locuri frumoase din Iași. Locuri de poveste:

 • Strada LăpușneanuPoezie.

Este strada mea preferată din Iași și nu m-aș plictisi niciodată să merg pe aici. În ciuda faptului că e o stradă destul de mică, este mai tot timpul animată de oamenii care stau la terasă vara sau de oamenii care se adună într-o atmosferă călduroasă în cafenele, iarna.

Am văzut de multe ori aici muzicieni cu tot felul de instrumente (acordeon, mandolină…). Anticariatele, de asemenea, dau un aspect poetic și cultural Iașiului alături de cinematograful Republica, destul de vechi. Biserica Banu este și ea deosebită.

 • Grădina BotanicăRefugiu și Lectură

Grădina Botanică este locul în care merg atunci când simt nevoia să mă deconectez. Indiferent de anotimp, nu poți să te plictisești. Are flori minunate, cactuși, mult verde, iar toamna, mă simt ca și cum aș face parte dintr-o pictură. Culorile odihnitoare de acolo mă fac să stau în mijlocul naturii și să privesc pur și simplu, să mă refugiez cumva de ceea ce este ‘afară’ și să citesc în liniște, să călătoresc odată cu personajele din cărți.

 • Bulevardul Ștefan cel MareTei și Tihnă.

Situat în centru, aproape de Palatul Culturii, Bulevardul Ștefan cel Mare este un loc romantic, în care poți să te plimbi într-o zi de vară, pe sub tei, simbolul Iașului de altfel. Totodată, este un loc spiritual, poți alege să mergi la Mitropolie sau la Trei Ierarhi. Ambele îți oferă o stare de pace interioară și te fac să mai uiți de griji.

 • Locuri frumoase din Iași: Strada Cuza VodăTramvaie și Culori

Strada Cuza Vodă este traversată mai tot timpul de tramvaie, care au farmecul lor alături de clădirile vechi și colorate și de magazinele chic de aici.

cuza vodă iași

 • Palatul CulturiiGood vibes, îmbrățișări și vată de zahăr.

Îmi place să merg la Palatul Culturii și în zona Palas. Chiar dacă e o zonă aglomerată, oamenii de aici par adesea veseli, mai ales vara când copiii aleargă, se joacă pe iarbă, fac baloane de săpun. Când vezi adulți cu vată de zahăr, cu ținute lejere și bine asortate. Îmi place pentru atmosferă și pentru faptul că se organizează destul de multe evenimente interesante în apropierea Palatului Culturii.

 • Locuri frumoase din Iași: La Conac Tradiție.

La Conac este un loc retras în Iași pe Lascăr Catargi, Strada Nicolae Gane, nr. 27. O stradă lăturalnică și departe de zgomotul urban. Pe lângă faptul că găsim acolo mult verde, este o oază de liniște în care să te regăsești, să restabilești o legătură cu țara natală, cu tradițiile de aici. Asta pentru că înăuntrul restaurantului vezi multe costume tradiționale, chelnerițele sunt și ele îmbrăcate în ii, pereții au motive tradiționale, meniul este la fel de autentic.

De asemenea, muzica te face să îți dorești să rămâi cât mai multe ore acolo, deconectat de griji și reconectat cu natura și cu ceea ce este firesc și frumos. Pot spune că m-am simțit acolo cumva ca într-un muzeu plin de viață.

 • Strada Lascăr Catargi- Umbră și liniște

Lascăr Catargi nu este o stradă pe care oamenii se plimbă foarte des. Însă, tocmai asta îmi place. Faptul că mă pot plimba în liniște. Pot admira casele vechi și noi care chiar au o arhitectură interesantă și cred că au multe povești de spus sau de imaginat. Un loc umbros, perfect pentru zilele toride de vară.

 • BCU (Biblioteca Centrală Universitară) – Asociez locul asta cu tinerețea.

La BCU am mers pe perioada studenției. Am împrumutat o grămadă de cărți. Am citit în sălile de acolo. Mi-am relaxat ochii privind pe fereastră la Copoul plin de flori și oameni cu fel și fel de treburi. Lucrurile se întâmplau rapid, împrumutam cărți pe care le returnam repede, totul se întâmpla într-o agitație specifică tinereții și energiei pe care trebuie să o ai în sesiuni și în momentul redactării tezelor de licență/masterat.

Acestea sunt locuri frumoase din Iași care mă încântă de fiecare dată.

Pe tine ce locuri te leagă de orașul tău?

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

S-ar putea să-ți placă și...

3 comentarii

 1. Recunosc, multe locuri bune sunt de vizitat prin Iasi. Ma gandesc si eu sa ajung intr-o zi, dar nu stiu cand. Eh, distanta…de la Baia Mare e mult 🙂 Si, spre rusinea mea, in zona Moldovei niciunde nu am ajuns inca.

 2. Uau! Ce poze si prezentare frumoasa!!! Îmi vine sa dau si eu o fuga pana la Iași! 🙂

  1. Mulțumesc tare mult! Vino, vino, chiar e frumos. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.