Am mers recent într-o călătorie de 4 zile la Paris, cu ocazia zilei mele de naștere. Mi-am oferit un cadou la 31 de ani, pe 31 mai. Pentru mine, a fost a doua excursie în Paris. Prima dată am stat doar 2 zile și am considerat că a fost prea puțin. Sunt atât de multe locuri de vizitat în Paris încât acum, mi-am notat într-un carnețel tot ce am vrut să văd. În mare parte, am reușit, au rămas doar câteva nebifate. Am mers muuuulți km pe jos, am străbătut Parisul până mi s-au înnegrit adidașii. Însă, într-un final a meritat, a fost o excursie minunată din care am rămas cu o mulțime de amintiri frumoase.
Dacă mă gândesc la prima excursie, aveam o imagine perfectă despre Paris înainte de a ajunge aici. Însă, nu mi-a plăcut faptul că am văzut și mizerie, foarte mulți vânzători ambulanți sau chiar chelneri nu tocmai amabili. Mi s-a părut atunci că orașul nu se ridică la înălțimea așteptărilor.
Însă, anul acesta, nu am mai avut multe așteptări. Ba chiar am plecat cu ideea de a nu bifa foarte multe locuri de văzut în Paris, ci doar să am o vacanță relaxantă, cu câteva plimbări pe Sena și poate o vizită la un muzeu. Parisul este foarte ofertant din punct de vedere cultural. Este, incontestabil, un oraș plin de atracții turistice. Așadar, am făcut o listă și mi-am propus să văd poate jumătate din obiective.
Cum am circulat în Paris? Cu ce mijloace de transport ne-am deplasat?
Am plecat din Iași cu RyanAir și am aterizat în aeroportul Beauvais. Acesta se află în Tillé, undeva la o oră jumătate distanță de mers cu mașina de Paris. Fiindcă am aterizat foarte târziu, ne-am cazat acolo, iar a doua zi, am mers spre Paris. De la aeroportul din Beauvais, există un autocar care face curse regulate spre Paris. Se numește Aérobus Paris-Beauvais și are curse pe ambele sensuri la intervale destul de scurte. Odată cu achiziționarea biletelor de avion, pot fi cumpărate și aceste bilete sau pot fi cumpărate chiar și din stația din Paris (Porte Maillot) sau Beauvais.
Ne-am cazat la Ibis styles Romainville, în periferia Parisului, cu o poziționare foarte bună întrucât este foarte aproape de metrou, de linia 5. Prin urmare, ne-am deplasat foarte ușor către diferitele obiective turistice. În plus, indicatoarele de la metrou, stațiile sunt bine semnalate, metrourile vin foarte rapid, am așteptat maxim 2 minute într-o stație pentru orice linie. Am circulat deci fără nicio problemă.
În fiecare zi, am cumpărat un bilet cu călătorii nelimitate prin Paris, cu 8 euro/zi. Deși am mers prin Paris mai mult pe jos, totuși, dacă obiectivele erau mai îndepărtate, acest bilet ne-a fost de mare ajutor. Nu am avut stresul de a cumpăra un bilet de fiecare dată când voiam să luăm metroul. Acest bilet acoperă doar călătoriile din zona Parisului și nu și pe cele din exterior cum ar fi Versailles.
Ce poți vizita în Paris? Iată 40 locuri de vizitat în Paris în 4 zile:
Am stat 4 zile în Paris, timp în care am putut să vedem chiar destule obiective, ne-am relaxat și ne-am bucurat și de diferite feluri de mâncare specifice. În acest articol, îți voi prezenta locurile pe care le-am văzut și vizitat, pe parcursul celor 4 zile.
Prima zi. Locuri de vizitat în Paris:
-
Cartierul Montmartre
Cartierul Montmartre, aflat în nordul Parisului, în arrondissementul 18, este numit și cartierul artiștilor. Are o viață animată, vibrantă. Aici poți vedea artiști care pictează în fața ta, cântăreți care te încântă cu muzica veche a Franței și o mulțime de clădiri istorice. De sus poți vedea o priveliște superbă asupra Parisului. Nu ar trebui să ratezi acest minunat cartier dacă faci o vizită prin Paris.
În cartierul Montmarte, poți vedea următoarele obiective turistice:
-
Basilique Sacré-Coeur:
Este obiectivul principal din cartierul Montmartre. Bazilica romano-catolică este situată pe un deal, poți ajunge sus pe scări sau cu un funicular. La baza dealului, este și un carusel drăguț pentru copii. Aici s-a filmat chiar și o scenă din filmul Le fabuleux destin d’Amélie Poulain.
Bazilica este dedicată Sfintei Inimi a lui Iisus, de aici și numele ei. Este construită în stil romano-bizantin, din piatră albă. Am fost mirată să văd că a fost construită abia în 1875 și că a fost finalizată în 1914, deci destul de recent. Actualmente, bazilica este vizitată de o mulțime de turiști, fiind unul din cele mai vizitate obiective turistice ale Parisului.
Bazilica a fost proiectată de arhitectul Paul Abadie care însă s-a stins din viață fără să vadă această capodoperă finalizată. Ca detalii, poți remarca în față două statui ecvestre ale Ioanei d’Arc și regelui Louis al IX-lea, din bronz.
Poți urca în dom (300 trepte, fără lift) pentru a vedea o panoramă superbă asupra orașului. Intrarea în bazilică este gratuită, însă pentru a urca în dom, accesul este pe partea stângă, din exterior, iar intrarea se face pe bază de bilet.
În interior, poți vedea unul din cele mai mare mozaicuri din Franța ce reprezintă Învierea lui Hristos, îmbrăcat în haine albe și cu o inimă din aur.
-
Le Consulat
Le Consulat se află în apropierea Bazilicii, pe 18 Rue Norvins. Este una din cele mai vechi clădiri din Montmartre.
Am ținut să ajung aici fiindcă este un restaurant istoric, unde veneau altădată artiști de renume. Doar pentru a numi pe câțiva dintre aceștia, putem să îi amintim pe Vincent Van Gogh, Monet, Picasso sau Toulouse-Lautrec. Imaginează-ți doar cum prin secolul al XIX-lea, acești mari artiști mâncau acolo și conversau ore în șir. Imaginează-ți cum ar fi să bei o cafea în locul în care a stat și celebrul Van Gogh.
Aici se poate mânca copios și te poți bucura de mâncarea autentică și savuroasă. Locul este foarte aglomerat, iar mesele sunt apropiate ca multe restaurante din Paris, de altfel.
Aici s-a filmat și o scenă din filmul lui Woody Allen, Everyone says I love you.
-
La Maison Rose
Această casă chic, roz cu obloane verzi a fost cumpărată în 1905 de către un pictor catalan, Ramon Pichot, prieten al lui Dali și Picasso. Germaine Gargallo, soția lui Pichot, a fost model pentru pictorii acelor vremuri. Ea este cea care a decis ca pereții casei să fie roz, după o călătorie în Barcelona, fiind fascinată de culorile deschise ale orașului spaniol. Înainte, culoarea casei a fost bej. Tot Germaine a decis să deschidă acest restaurant.
Locul a fost frecventat de mari personalități, scriitori, pictori sau cântăreți precum Albert Camus, Maurice Utrillo, Picasso, Alain Delon sau Dalida (al cărei bust se găsește de altfel mai jos, pe Rue de l’Abreuvoir).
Aici a fost filmată și o scenă din Emily in Paris.
-
Podgoria Vigne du Clos Montmartre (Rue des Saules)
Viile din Monmartre sunt cele mai vechi din Paris, datând din 1933. Din păcate, podgoria nu este deschisă publicului, însă poți să o admiri din exterior. Este situată chiar lângă La Maison Rose. Are o varietate de struguri, dar este o podgorie destul de mică.
Locul amintește de trecut, când o parte din locuitorii satului fermecător și pitoresc se ocupau cu viticultura.
-
Place du Tertre
Această mică piață face parte din acele locuri de vizitat în Paris de neratat. Aici, viața artistică este vie. Poți vedea cum pictorii își expun operele și în același timp pictează chiar acolo. Este fascinant să vezi asta, mai ales dacă ești un iubitor de artă. În jurul lor, este plin de terase care redau un farmec aparte locului.
Tot aici se află prima primărie din Montmartre (1790).
-
The Sinking House
Am văzut multe poze pe internet cu această casă care pare că se scufundă. Inițial, am crezut că a fost construită chiar așa și mi s-a părut foarte cool. Însă, este doar o iluzie pe care o poți crea atunci când o fotografiezi. Clădirea se află chiar lângă Sacré-Coeur. Te poți juca puțin cu telefonul astfel încât să dai această impresie. Mie nu mi-a ieșit chiar cea mai grozavă poză, dar pentru ca iluzia să fie perfectă, trebuie ca în fotografie să încadrezi și dealul din Montmartre, astfel încât să pară că iese de după deal.
În Montmartre, mai poți vedea Le Musée de Montmartre și Grădinile Renoir, Le Mur des Je t’aime (Wall of Love), Casa lui Tristan Tzara (15 Avenue Junot) sau primul atelier a lui Picasso (49 Rue Gabrielle).
Plecăm din Montmartre și continuăm cu alte locuri de vizitat în Paris.
-
Turnul Eiffel
Bineînțeles, nu putem sări peste celebrul Turn Eiffel sau Doamna din fier din arrondissementul 7 al Parisului. Acesta se află lângă Sena și este cum știm deja, simbolul Parisului.
Turnul Eiffel a fost proiectat de către Gustave Eiffel, cu ocazia Expoziției Universale de la Paris din anul 1889. Toate lucrările au durat 2 ani, 2 luni și 5 zile, un timp record.
Pentru a avea o priveliște superbă cu Turnul Eiffel, poți face o croazieră pe Sena sau poți merge în Place Trocadéro.
Poți chiar urca în Turn și ai două opțiuni: pe jos sau cu liftul. Prețurile diferă în funcție de etajul la care vrei să urci. Eu nu am urcat fiindcă era o coadă foarte mare. Însă, am așteptat să se lumineze. Pentru aceasta, vara, trebuie să aștepți până în jur de ora 22:00.
-
Ce poți face în Paris? O croazieră pe Sena
Prima zi în Paris s-a terminat cu o croazieră pe Sena. Am cumpărat biletele de pe headout. Ca să nu mai stai la rând, le poți lua dinainte cu 15 euro. Îți poți alege data și ora, iar anularea este gratuită. Croaziera durează în jur de o oră și 10 minute și poți vedea monumentele importante din Paris de pe malul Senei: Muzeul Orsay, numeroasele poduri printre care Pont Alexandre III, Catedrala Notre-Dame de Paris, Muzeul Luvru, Turnul Eiffel etc.
-
Les Champs-Elysées și Arcul de Triumf
Spre seară, chiar la apus, am făcut o plimbare pe marele bulevard Champs-Elysées de unde am observat și Arcul de Triumf. În această zonă, poți merge în magazine de lux sau poți să te oprești la un restaurant unde poți să mănânci preparatele lor autentice și să simți atmosfera orașului.
Arcul de Triumf a fost inaugurat în 1836 de către regele Louis-Philippe. Construcția Arcului a fost însă realizată la inițiativa lui Napoleon I, după bătălia de la Austerlitz (1805).
A doua zi. Locuri de vizitat în Paris:
-
Catedrala Notre-Dame de Paris
Prima dată când am mers în Paris, nu am vrut să stau la coada imensă, însă de această dată, din păcate, catedrala nu s-a putut vizita evident, din cauza incendiului din 2019. Totuși, catedrala este pe mâini bune, iar afișele din jurul ei ne anunță, optimist, faptul că aceasta va fi restaurată în curând.
Atunci când te uiți la ea, vezi cât de grandioasă este și în același timp, ți se rupe inima când te gândești că un monument de așa frumusețe a trecut prin acest incendiu.
Catedrala are o istorie mai îndelungată. Aici este practic kilometrul 0 al capitalei Franței. Datează tocmai din secolul XII, din timpul Evului Mediu. În perioada Revoluției, aspectul catedralei se înrăutățise. Însă, odată cu publicarea romanului lui Victor Hugo, Notre-Dame de Paris, aceasta devine un adevărat personaj al cărții. Prin urmare, datorită popularității acestei cărți, încep restaurările monumentului. Cu această ocazie, au fost adăugate detalii, vitralii, statui, dar și o turlă nouă. Catedrala în stil gotic găzduiește cea mai mare orgă din Franța. Arhitectul principal care s-a ocupat de restaurarea acesteia a fost Viollet-le-Duc.
Catedrala Notre-Dame a fost martora încoronării lui Napoléon Bonaparte.
În 1991, Catedrala a fost inclusă în lista patrimoniului UNESCO.
-
Librăria Shakespeare & Co (37 Rue de la Bûcherie)
La câțiva pași de Catedrala Notre-Dame se află Librăria Shakespeare & Co, o librărie independentă care adăpostește cărți foarte rare, dar și cărți din literatura anglofonă. Librăria are un farmec aparte redat de apectul vechi, de culorile vii și bineințeles, de personalitatea emblematică, William Shakespeare. Librăria are un șarm magnetic pentru toți iubitorii de literatură.
La început, librăria a fost deschisă pe Rue Dupuytren și apoi pe 12 Rue de l’Odéon (unde apariția romanului Ulysse a cunoscut un succes uluitor). De-a lungul anilor, numeroși scriitori i-au trecut pragul precum André Gide, Paul Valéry, Ernest Hemingway etc.
Librăria a fost deschisă în 1951 de către George Whiteman la adresa pe care o știm astăzi. Clădirea de astăzi a funcționat în trecut ca mănăstire. Apoi, devenind librărie, a avut prima dată numele Le Mistral. Mai apoi, în 1964, a devenit Shakespeare & Co, pentru a onora 400 de ani de la nașterea marelui scriitor William Shakespeare.
Tot în această zonă, poți vedea standuri cu cărți pe care le poți cumpăra de la așa-zișii ”bouquinistes”, vânzătorii de la anticariat.
-
Hôtel de Ville
Aici se află Primăria Parisului. Chiar dacă nu arăta la fel ca astăzi, clădirea datează încă din Evul Mediu. A avut o istorie agitată, marcată de revolte și incendii deopotrivă.
-
Fântâna Saint-Michel
Fântâna datează din 1860, din timpul lucrărilor lui Haussmann, cel care a gândit și a schimbat fața Parisului sub conducerea lui Napoleon III, redându-i aspectul modern și elegant de astăzi.
Fântâna este proiectată de arhitectul Gabriel Davioud ce ilustrează prin aceasta, lupta Binelui cu Răul, printr-o scenă biblică. Arhanghelul Mihail învinge un dragon, simbolul răului.
-
Les Deux Magots (6 place Saint-Germain-des-Prés)
Cafeneaua Les Deux Magots este situată în cartierul chic Saint-Germain-de-Prés și are o poveste tare interesantă. Aceasta există încă din 1885 și se află în locul unui vechi magazin din care se păstrează două figurine chinezești, acestea fiind Les Deux Magots. Ele există și astăzi în interiorul cafenelei.
Ulterior, cafeneaua a fost frecventată de scriitori și artiști celebri precum Mallarmé, Rimbaud, Verlaine, Hemingway, Picasso, Prévert, André Breton, Simone de Beauvoir sau Jean-Paul Sartre.
Aici am servit un café gourmand. Este vorba despre un concept: îți poți alege o cană mare de ciocolată caldă sau de ceai, după preferință, iar ospătarul îți va aduce mici prăjiturele pentru a gusta din toate.
De asemenea, dacă vrei să mănânci aici din prăjiturile cofetarilor, la cerere, personalul îți poate prezenta și arăta diferitele sortimente. A fost o experiență de-li-cioa-să. Numai uitându-mă la poze, mi-aș dori să fiu acum acolo.
-
Café de Flore (172 boulevard Saint-Germain)
Chiar lângă Les Deux Magots, se află cafeneaua Café de Flore. Aici nu am servit nimic fiindcă deja fusesem la cafeneaua vecină. Este însă o cafenea de renume, fiind cunoscută tot prin faptul că a fost frecventată de foarte mulți scriitori. Închipuie-ți cum aceștia dezbăteau idei despre cărți, într-o atmosferă culturală a unei epoci trecute. Iar tu să te afli pe unul din acele scaune, privind poetic trecătorii.
Aici au avut loc dezbateri și reuniuni literare. Câteva personalități care au frecventat acest loc sunt Guillaume Apollinaire, André Breton, Louis Aragon, Paul Eluard, Simone de Beauvoir, Albert Camus sau Boris Vian.
-
Le Jardin du Luxembourg
Grădina a fost creată încă din 1615 la cererea Mariei de Medici. Mi-a plăcut foarte mult aici, e un loc atât de frumos și relaxant. Am văzut o grămadă de persoane care citeau lângă fântână pe scaunele metalice verzi din parc. Mi-au plăcut copacii și forma lor pătrată. E un peisaj superb și o atmosferă foarte vie aici.
-
Universitatea Sorbona
Cu toții am auzit de Sorbona, această universitate prestigioasă. Aceasta a fost creată în 1257 de către Robert de Sorbon. La început a fost creată pentru tinerii săraci care doreau să aibă acces la educație. Aceștia studiau teologia gratuit. Apoi, universitatea s-a transformat în loc de dezbateri intelectuale, făcându-și o reputație foarte bună. În afară de facultate de teologie, a funcționat ulterior ca tribunal.
În 1471, a fost instalată aici prima tipografie din Franța.
Apoi, universitatea se extinde și pot fi făcute aici studii de litere, științe, filozofie, drept, medicină etc, fiind până astăzi una din cele mai bune și renumite universități din lumea întreagă.
A treia zi. Locuri de vizitat în Paris:
-
Gare du Nord
În drumul nostru către obiectivele pe care voiam să le vedem, era și stația Gara de Nord. Am vrut să coborâm să vedem TGV-urile, trenurile de mare viteză. Gara arată chiar grandios, este superbă și bineînțeles, foarte aglomerată.
-
Galeriile Lafayette
Când am intrat aici, nu îmi venea să cred cât de frumos este totul. Clădirea este o bijuterie, am vrut să intru efectiv să admir decorul și am fost foarte surprinsă de frumusețea acestui loc.
-
Opéra Garnier
Lângă Galeriile Lafayette vei găsi opera superbă. Din păcate, era în restaurare și nu am putut vedea fațada reală. Însă, este o capodoperă. Este de ajuns să vezi câteva imagini pe internet din exterior, dar mai ales din interior pentru a te convinge de asta.
Câteva curiozități despre Operă? Arhitectul ei, Charles Garnier, a fost uitat și deci neinvitat la primul spectacol, la deschiderea Operei. Acesta și-a cumpărat singur biletul pe un loc chiar de clasa a II-a.
Opera a inspirat creația plină de tragism și dramă dar și de un succes răsunător, Fantoma de la Operă. Este legenda lui Ernest, un pianist rămas văduv și mutilat în incendiul de la Salle Pelletier din 1873. Refugiindu-se la subsol, acesta bântuie clădirea cu țipetele lui sfâșietoare. Loja lui cu numărul 5 rămâne neocupată. De atunci, se întâmplă lucruri ciudate: anumite partituri sunt modificate, pianul răsună în anumite nopți, legenda fiind o adevărată sursă de inspirație pentru Gaston Leroux.
-
La Comédie Française (1 place Colette, Ier)
Clădirea nu a fost de la început sediul Teatrului francez. Mai întâi, acest nume s-a referit la trupa de teatru a Franței. A fost fondată în 1680 la cererea Regelui Soare, Louis XIV. La acea vreme, trupa teatrului era foarte populară, jucând piesele lui Molière, Racine, Corneille. Însă, Molière nu a jucat niciodată pe scena Comédie française.
Ulterior, sediul a devenit cel de astăzi, chiar lângă Muzeul Luvru.
Mi se pare foarte frumos și interesant simbolul Comédie française, un stup și albinele care roiesc. Albinele sunt actorii, iar stupul este casa lor.
-
Locuri de vizitat în Paris pentru poze instagrammabile: Palais Royal și Les Colonnes de Buren
Palatul Regal datează din secolul XVII și a fost construit la cererea cardinalului Richelieu.
Cele 260 de coloane în alb și negru de mărimi diferite au fost instalate ulterior. Inițial, acestea au primit multe critici. Însă, astăzi, parizienii și turiștii se bucură de acest loc și de grădinile de acolo. Mi s-a părut drăguț să văd oamenii îmbrăcați în dungi pentru a face poze cu coloanele.
-
Muzeul Luvru
Așa cum deja știi, Muzeul Luvru este imens. Cred că îți trebuie câteva luni bune să stai să te uiți pe îndelete la toate operele de aici. Muzeul adăpostește un număr covârșitor de opere de artă dintre care amintim Mona Lisa, Venus din Milo, Victoria lui Samothrace, La Liberté a lui Delacroix.
Toate detaliile din exterior sunt impresionante. Există statui cu marile personalități ale Franței, mărturie a unei culturi și a unei istorii grandioase.
Clădirea a trecut prin diferite schimbări timp de sute de ani. A fost gândită mai întâi ca fortăreață, apoi a fost și închisoare. A devenit reședință regală în sec. XIV. Astăzi funcționează ca muzeu.
Am stat în jur de o oră afară, am ascultat un artist ce cânta la contrabas, am dansat cu soțul meu, am stat lângă piramidă și m-am bucurat de atmosferă. Dacă vrei să intri, îți recomand să cumperi biletul dinainte pentru a evita coada. Costă 17 euro.
-
Locuri de vizitat în Paris pentru relaxare: Le Jardin des Tuileries
Grădinile de lângă Muzeul Luvru sunt foarte frumoase. E un loc minunat unde să te plimbi și să te relaxezi la umbră, printre copaci sau lângă fântână. Am nimerit chiar atunci acolo o doamnă care făcea baloane de săpun și a fost un moment foarte drăguț.
-
Locuri de vizitat în Paris pentru iubitorii de istorie: Place de la Concorde
Place de la Concorde este cea mai mare piață a Parisului. Se află la ieșirea din Jardin des Tuileries și de aici continuă Champs-Elysées.
Locul ne aduce aminte de o istorie mai tulbure a Parisului căci este chiar locul în care au fost ghilotinați Louis XVI și soția lui, Marie-Antoinette în 1793.
În această piață, poți vedea și obeliscul din Luxor. Acesta este un cadou din partea Egiptului după ce Jean-François Champollion a descoperit metoda pentru descifrarea hieroglifelor.
-
Cartierul Le Marais
Am descoperit acest cartier cu mare bucurie. Mi-a plăcut atmosfera chic și relaxantă de aici. Mi-au plăcut cafenelele, tarabele cu fructe, librăriile, clădirile tipic pariziene și străduțele înguste și pline de șarm. Aici se află muzee precum cel al lui Pablo Picasso sau Victor Hugo.
-
Biserica Saint-Paul-Saint-Louis
Dacă ai citit Les Misérables, știi că aici este locul în care s-au căsătorit Cosette și Marius, ceea ce dă locului o fascinație aparte.
Tot aici s-a căsătorit, în realitate, fiica lui Victor Hugo, Leopoldine, în 1843.
Această biserică are o arhitectură superbă. Datează din secolul XVII, fiind prima biserică iezuită din Paris și prima biserică de aici construită în stil baroc.
În timpul Revoluției franceze, a funcționat ca depozit de cărți.
În interior se află un tablou realizat de Eugène Delacroix, Le Christ dans le Jardin des Oliviers (Hristos în Grădina măslinilor).
Domul bisericii a inspirat și alte construcții precum Sorbona sau Panteonul.
-
Place de la Bastille și Opéra Bastille
Place de la Bastille este simbolul Revoluției franceze, locul în care a existat o fortăreață transformată apoi în închisoarea Bastille. Aici au fost închiși cei ce se opuneau regimului și regelui (cum ar fi Montaigne, Voltaire, Marquis de Sade).
Revoluția franceză culmină cu asedierea închisorii și distrugerea acesteia, simbol al puterii regale. Astăzi, nu mai există deci urme ale închisorii.
În piață se mai află Opéra Bastille, o operă cu o arhitectură modernă, inaugurată în 1989 de către Carlos Ott.
-
Place des Vosges
Piața este cea mai veche din Paris. M-a impresionat echilibrul fațadelor, parcul unde poți să te plimbi, să te relaxezi și unde poți să călătorești în timp.
-
Pont Alexandre III
Deasupra Senei, există destul de multe poduri, fiecare cu povestea sa, însă cel care atrage atenția mai mult prin elementele decorative și prin coloristică este Pont Alexandre III. Chiar aici Mariah Carey a filmat videoclipul pentru piesa Say something, iar Adele a filmat videoclipul pentru Someone like you.
Podul Alexandre III fost inaugurat cu ocazia Expoziției Universale din 1900.
De aici, poți face o minunată plimbare pe Sena.
-
A patra zi. Locuri de vizitat în Paris:
Ultima zi în Paris a fost minunată. Când mă gândesc, simt deja nostalgie. Iată ce am văzut:
-
Locuri de vizitat în Paris pentru iubitorii de artă: Muzeul Orsay
Este fascinant cum fiecare loc e plin de istorie, de poveste și magie aici în Paris. Prima dată nu am reușit să văd acest muzeu și am vrut să ajung în mod special aici. Am cumpărat bilet din timp de pe headout, la prețul de 16 euro. Dacă dorești și ghid audio, acesta se achită separat.
Am vrut să văd Noaptea înstelată a lui Vincent Van Gogh și mi s-a îndeplinit un vis. Îmi place enorm acest tablou și îmi transmite atât de multă emoție. E atât de multă poezie în această capodoperă…
Însă, trebuie să știi că Muzeul Orsay a fost mai întâi o gară, construită cu ocazia Expoziției Universale din 1900. Poți vedea încă detalii precum un orologiu mare din interior.
Actualmente, muzeul adăpostește opere de artă în mare parte din perioada impresionistă și post-impresionistă, dar și sculpturi realizate chiar de Auguste Rodin.
Locul mi-a transmis o stare foarte plăcută. Am văzut atât de multe tablouri celebre și am fost atât de fericită să le văd. Poți admira aici operele lui Claude Monet, Edouard Manet, Van Gogh, Pissarro, Gauguin, Cézanne, Pierre-Auguste Renoir.
Dar ce este impresionismul? Este un curent artistic care a luat formă în secolul XIX. În tablourile impresioniste, vei vedea tablouri luminoase, cu scene în aer liber, în culori vii, deschise, scene care arată clipa prezentă, dar și caracterul efemer al vieții, ilustrat prin momente ale zilei precum dimineața, răsăritul sau aburul trenurilor, de exemplu.
Cu siguranță te poți pierde o zi întreagă aici. Dacă ai nevoie de o pauză, îți recomand să mergi în restaurantul lor, este superb.
-
Locuri de vizitat în Paris? O surpriză: Basilique Sainte-Clotilde (23B Rue las Cases)
Am ajuns la această biserică din întâmplare. Nu am găsit-o pe lista monumentelor recomandate din articolele pe care le citisem înainte să ajung în Paris. Am fost surprinsă de frumusețea acesteia. În plus, era decorată cu ocazia unei nunți care avea loc acolo în acea zi.
Aceasta datează din secolul XIX, este realizată în stilul neo-gotic și are o orgă minunată. Este un obiectiv de neratat în Paris, din punctul meu de vedere, chiar dacă nu e un monument atât de popular pentru turiști.
-
Muzeul Auguste Rodin
Muzeul are o arhitectură superbă și o grădină incredibil de frumoasă. În grădină, poți vedea sculptura celebră Gânditorul.
-
Eglise Saint-Étienne-du-Mont
Biserica se află la câțiva pași de Panteon. Aici se află relicvele Sfintei Genoveva, ocrotitoarea Parisului.
În trecut, a existat abația Sainte-Geneviève, construită în timpul lui Clovis al V-lea, dar care a fost distrusă. Astăzi se mai păstrează doar clopotul, aflat în liceul Henri IV.
În locul acesteia, între anii 1492 și 1626, a fost construită biserica de astăzi, martor al evoluției stilurilor arhitecturale, de la gotic la renascentist. Biserica adăpostește singurul jubeu (tribuna în formă de galerie dintre naos și cor) rămas din Paris care este de altfel, superb.
-
Panteonul
Panteonul a fost gândit inițial ca biserică pentru a adăposti relicvele Sfintei Genoveva.
Însă, astăzi este un mausoleu în care se află mormintele unor mari personalități ale Franței precum Victor Hugo, Marie Curie, Voltaire, Rousseau sau Alexandre Dumas.
-
Eglise Saint-Séverin
Biserica se află chiar în inima Cartierului Latin. Este construită în stil gotic și este o bijuterie arhitecturală atât în interior cât și în exterior, aducându-ne aminte de Parisul medieval.
-
Maison Odette, locul în care poți simți gustul choux-à-la-crème de altădată
Când am gustat din choux-à-la-crème cu tot felul de umpluturi (fistic, zmeură, fructe de pădure, cafea), m-am îndrăgostit. Mă întreb de ce oare nu se mai fac astăzi în acest mod, în general, aceste feluri de prăjiturele. Am devorat aceste specialități cu un capuccino lângă și a fost o experiență minunată.
Cofetăria se află în Cartierul Latin și are o vedere chiar spre Catedrala Notre-Dame. Este o casă verde, veche, cu aspect pitoresc, la colțul unei străduțe înguste. Este chou-ette aici.
Pe lângă aceste locuri de vizitat în Paris, orașul este foarte ofertant și din punct de vedere gastronomic. Te sfătuiesc să încerci mai ales Boeuf-Bourguignon (carne de vită cu legume), Croque-Monsieur, clătite, Escargots (dacă îți place să încerci lucruri noi), salate și diverse dulciuri.
Acestea sunt locurile pe care le-am văzut la Paris și consider că sunt de neratat dacă ajungi pe aici. Mi-aș fi dorit să intru în mai multe obiective, dar voi lăsa asta pe data viitoare. Trebuie să am și un motiv să revin, nu? Cu siguranță, Parisul este un oraș superb, animat, plin de viață și de locuri de descoperit la tot pasul.
Buna ziua, a fost o incantare sa citesc acest articol complet în dimineata aceasta însorita de vineri. Mi-a placut foarte mult si il voi salva pentru urmatoarea calatorie la Paris. Cred ca ma vor ajuta foarte mult aceste informatii, ati orgazniat excelent excursia si ati scos maxim din cele 4 zile
Am fost si eu de doua ori în Paris, in 2009 am stat 6 zile, iar in 2011 doar 3 insă nu a fost suficient niciodata si probabil nici nu va fi. Sunt atatea de vazut si de savurat în acest oras minunat! Dar stim vorba celebra: ” We’ll always have Paris!” ❤
Mă bucur mult că ți-a plăcut. Da, am încercat să vedem cât de multe locuri, am fost fascinați de cât de multe poate oferi Parisul <3 Dorim în orice caz să revenim. 🙂
Da, sau tot cum spune vorba 'Paris is always a good idea'. ❤
Buna ziua
Sunt pentru prima data la PARIS si am gasit deosebit de utile complete si bine prezentate informatiile despre acest oras!
Va multumesc pentru ajutor va doresc cat mai multe calatorii din care sa ne impartasiti si noua ce frumuseti ati mai intalnit!
Mă bucur mult că articolul a fost util. Vacanță frumoasă! 🤗
Wow, mi se pare super util articolul tau pentru coneva care vrea sa viziteze orasul!
mă bucur! 🙂
Buna! Foarte dragut articolul si mi-a placut ca ai dat si informatii despre istoria locurilor. Am fost si eu la Paris, in luna de miere si a fost frumos, dar am vizitat doar obiectivele mai cunoscute, nu am stiut de atatea locuri ca tine. https://nuntaepurasi.blogspot.com/2018/06/luna-de-miere-franta.html
Din ce nu ai vizitat tu, recomand Muzeul Yves Saint Laurent, mi-a placut maxim biroul sau, era de vis. Muzeul Rodin iar dragut.
Oricum dragut articolul, ar trebui sa il salvez cumva in caz de o vizita viitoare. Si dragute si tinutele tale.
Multa inspiratie!
Sunt foarte frumoase și pozele voastre și cu o atmosferă drăguță, lejeră. 🙂
Mulțumesc pentru recomandare, nu am apucat să văd muzeul. Un alt motiv de a mă întoarce.
Mulțumesc pentru comentariu, foarte drăguț! 🙂
Imi doresc enorm sa ajung la Paris, sper anul acesta de ziua mea.
Foarte frumos, un cadou tare drăguț!
Ce norocoasa ești, mereu mi am dorit sa ajung în Paris. E pe buchet list.
<3
Foarte util articolul tau. Am și eu in plan sa ajung anul asta la Paris și atunci voi bifa o mare parte din obiectivele propuse
Mă bucur pentru tine 🙂
În ciuda traficului destul de încărcat, am circulat fără să avem vreo întârziere.
Mă bucur! 🙂
Buna! Mi- a placut articolul dar as dori, te rog, daca se poate, sa ne impartasesti si detalii practice precum ce moneda ai folosit pt cumparaturi , daca a fost necesar da faci conversie in alta moneda, cost cazare, locuri safe in Paris si zone nesigure, daca ai auzit de ele. Am inteles ca sunt cateva arondismente ce trebuie evitate. Stiu, in definitiv , fiece colt din lume are si zone sigure si zone rau famate. Dar poate ai auzit cate ceva in acest sens…Multumesc!
Mă bucur! 🙂
Am plătit cel mai mult cu cardul, deci conversia s-a făcut automat în euro. Am avut și 200 euro cash.
Legat de cazare, am mers undeva la marginea Parisului pentru că am găsit multe cazări scumpe, dar care nu erau neapărat ce ne doream. Am fost cazați la Ibsen Styles Paris Romainville. Avantajul a fost apropierea de hotel. Am plătit aprox. 3000 lei pentru 4 nopți, 2 persoane. Am mai fost o noapte și la o cazare de lângă aeroportul Beauvais pentru că am ajuns foarte târziu.
Legat de locurile safe și nesigure, chiar nu dețin aceste informații. Noi ne-am plimbat în centru, la monumentele importante și în zonele accesibile cu metroul.
Cel mai util si detaliat articol. Felicitari! 🙂
Mulțumesc mult, mă bucur că a fost util pentru tine! 🤗
Foarte interesant! Felicitari!
Mulțumesc frumos!