Locuri de vizitat în Oradea. Top 15 obiective turistice

locuri de vizitat în Oradea

Oradea, sau orașul din turtă dulce așa cum l-am perceput, m-a surprins prin frumusețea clădirilor, prin multiculturalitate și buna organizare.

locuri de vizitat în Oradea

locuri de vizitat în Oradea

Am fost timp de 3 zile în unul din cele mai frumoase și civilizate orașe din România. Am plecat din Timișoara cu trenul dimineața devreme și la ora 10 am ajuns deja în Oradea. Vremea nu a fost atât de prietenoasă. A fost foarte frig în prima zi, a plouat puțin. Fiind luni, muzeele erau închise așa că atunci când am ajuns, parcă îmi doream doar să stau pe canapea, să beau un ceai și să dorm.

Însă, la hotel, doamna de la recepție a fost foarte primitoare și deja am început să simt atmosfera acestui oraș despre care am tot auzit că este foarte bine administrat. De la hotel am primit un pliant cu atracții turistice din Oradea și un cod prin care am avut gratuitate la muzee și la transportul public. Este cu siguranță o metodă prin care poți cuceri turiștii. Nu am mers fiindcă am vrut să descoperim orașul la pas. De altfel, cred că în acest fel se poate cunoaște o zonă turistică cel mai bine. Însă, am folosit codul pentru intrarea la muzee, ceea ce a fost o bucurie pentru sufletul meu.

Sosirea la hotel și faptul că am mâncat aici o ciorbă de tarhon excelentă mi-a ridicat starea de spirit și am pornit la drum prin oraș. L-am cutreierat cât am putut.

Iată câteva locuri de vizitat în Oradea pe care nu ar trebui să le ratezi dacă vii aici. Ce poți să vezi în Oradea?

  • Piața Unirii

Piața este centrul cultural și istoric al orașului și reunește numeroase clădiri în diverse stiluri: Art Nouveau, baroc, clasic, eclectic, modernist.

locuri de vizitat în Oradea locuri de vizitat în Oradea

  • Palatul Vulturul Negru

Este o clădire fabuloasă reprezentativă pentru stilul Secession.

locuri de vizitat în Oradea

Se numește așa fiindcă în 1714, a existat aici Hanul Vulturul, unde aveau loc numeroase evenimente importante pentru oraș: baluri, spectacole de teatru, evenimente politice, diverse întâlniri.

locuri de vizitat în Oradea

Vitraliul cu Vulturul negru este superb, iar galeriile seamănă foarte bine cu Galeriile Vittorio Emmanuelle din Milano.

  • Locuri de vizitat în Oradea: Biserica cu Lună

Biserica a fost finalizată în 1790. Așa cum și numele o sugerează, simbolul lunii de pe fațadă indică fazele lunii cu exactitate. Cât am fost acolo, a fost lună plină, iar biserica arăta negreșit aceasta, în fiecare zi. Este singura biserică de acest fel în Europa. Acest mecanism ingenios a fost realizat de către Georg Rueppe, în 1793.

locuri de vizitat în Oradea

Biserica cu Lună este un lăcaș liniștit, în care poți să ai o întâlnire cu sufletul tău, să găsești alinare. Când mă gândesc la această biserică, îmi vine în minte melodia Hijo de la Luna

biserica cu luna

locuri de vizitat în Oradea

Biserica are și un Muzeu parohial în care poți vedea obiecte de cult, veșminte, icoane, sfeșnice, potire, etc. Intrarea în muzeu este liberă.

locuri de vizitat în Oradea

locuri de vizitat în Oradea

  • Primăria

Edificiul a fost ridicat la începutul sec. XX după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy jr care îmbină stilul renascentist cu cel eclectic.

De regulă, Turnul Primăriei este deschis vizitatorilor ce se pot bucura de o priveliște minunată asupra orașului. Înălțimea turnului are aproape 50 m. Din păcate, când am fost acolo, nu am putut face acest lucru.

  • Palatul Episcopal Greco-Catolic

Este o bijuterie arhitecturală în stil eclectic. Arată ca o căsuță din povești, colorată, feerică.

locuri de vizitat în Oradea

  • Teatrul Regina Maria

teatru oradea

Seamănă izbitor cu Teatrul Național din Iași. Aici am văzut spectacolul Tartuffe, o reprezentație excepțională, cu o interpretare destul de modernă în regia lui Vlad Trifaș. Este o reinterpretare a piesei lui Molière în care temele centrale sunt ipocrizia, moralitatea, religiozitatea. Spectacolul abundă în simboluri, personaje minunat construite și scene care te pun pe gânduri. Mi-a plăcut faptul că la intrare, spectatorii au fost întâmpinați de tineri costumați după tematica spectacolului.

  • Hotelul și Restaurantul Astoria

Odată denumit Palatul Sztarill după numele arhitectului său, astăzi este un hotel impunător în stil Secession care atrage privirea celor care trec pe pietonalul din Piața Ferdinand.

locuri de vizitat în Oradea

Cafeneaua EMKE a hotelului, asemenea Cofetăriei Capșa, era un loc de întâlnire pentru intelectuali, scriitori și ziariști. Poetul maghiar simbolist Ady Endre obișnuia să vină la această cafenea, fiind locul său preferat.

Dă-mi ochii tăi…
Pe chipu-mi gârbov pune pupilele-ţi senine,
Şi-oi fi frumos aevea, transfigurat de tine.

Versuri superbe scrise de Ady Endre

  • Palatul Moskovits Miksa

L-aș numi cel mai ‘instagramabil‘ obiectiv datorită culorii sale, un bleu intens irezistibil care dă bine în toate pozele. Este clădirea mea preferată din Oradea. Efectiv, îi ador culoareași elementele ornamentale bogate.

moskovits oradea

Palatul a fost ridicat între anii 1904-1905. A aparținut inginerului Moskovits Miksa care deținea prospera fabrică de spirt, drojdie, rom, lichior și chimicale Moskovits Mór și fiul.

locuri de vizitat în Oradea

  • Locuri de vizitat în Oradea: Cetatea Medievală

La Cetate, vei avea parte de o experiență inedită, la Muzeul Cetății, mai precis.

Nu am mai văzut nicăieri în țară un muzeu atât de interactiv pentru copii, dar și pentru adulți. Cuprinde o serie de expoziții care se remarcă prin scenografia uimitoare, prin sunet, povești bine spuse, emoționante, interesante, gata să fie descoperite de mințile curioase.

locuri de vizitat în Oradea

Am intrat la expozițiile diferitelor secțiuni, dar am fost cu adevărat impresionată de secțiunile dedicate epocii medievale, războiului mondial, comunismului și fotografiei. Însă, parcă cel mai mult am fost uimită de expoziția dedicată discotecii anilor ’70-’80. Muzica superbă a acelor ani a fost reînviată și am petrecut minute bune aici, ascultând-o.

  • Secțiunea dedicată Epocii Medievale

  • Secțiunea dedicată războiului mondial

  • Secțiunea dedicată comunismului

locuri de vizitat în Oradea

  • Secțiunea dedicată fotografiei

locuri de vizitat în Oradea

  • Secțiunea dedicată discotecii anilor ’70-’80

locuri de vizitat în Oradea

  • Catedrala Ortodoxă ”Învierea Domnului”

Este o catedrală a cărei construcție a început în anul 1995, realizată în stil moldovenesc. Icoanele din mozaic sunt impresionante. Ele sunt realizate de artiști de la Art Georgies din Iași.

Catedrala se mai numește Catedrala cu Soare. Așadar, în Oradea, există o biserică cu lună și una cu soare. Ce frumos!

locuri de vizitat în Oradea

  • Muzeul Art Nouveau sau Casa Darvas-La Roche

În Oradea, poți vedea numeroase clădiri în stil Secession, varianta nemțească a stilului francez Art Nouveau. Ce are însă ca specific? Elementele decorative, naturale, florale, liniile curbate, ondulate, cu efect de dinamism, vitraliile, culorile calde.

Casa Darvas e chiar un muzeu reprezentativ pentru această artă. Vei putea remarca aici, pe lângă expozițiile curente, stilul Art Nouveau transpus în casa ce datează din perioada Belle Epoque, de la începutul sec. XX.

A fost construită de către fraţii arhitecți László şi József Vágó și a fost finanțată de afaceristul Imre Darvas. Acesta s-a asociat cu Alfred La Roche cu care a înființat Întreprinderea forestieră Darvaș și La Roche. Clădirea a funcționat atunci ca birou pentru întreprindere.

În muzeu, poți observa o serie de detalii legate de viața de atunci, din Belle Epoque. Există de altfel și o expoziție dedicată vestimentației de atunci. Putem remarca rafinamentul redat de elemente precum rochiile lungi, dantela, accesoriile luxoase, pălăriile elegante, parfumurile și poșetele foarte mici.

După aceea, poți urca către hol, salonul doamnelor, salonul domnilor, sufragerie, baie, bucătărie, dormitor, camera copiilor, camera servitoarei și terasă. Ce am reținut ca detaliu principal este prezența vitraliilor, a plantelor, eleganța aparte și culorile discrete, odihnitoare: alb, crem în contract cu cele intense: roșu, verde.

  • Intrarea principală

locuri de vizitat în Oradea

  • Salonul domnilor

locuri de vizitat în Oradea

  • Salonul doamnelor

locuri de vizitat în Oradea

  • Sufrageria

  • Dormitorul

locuri de vizitat în Oradea

  • Bucătăria

locuri de vizitat în Oradea

  • Camera copiilor

  • Terasa

Muzeul are și o curte interioară superbă pe care o poți admira de la balcon: este mare, cu multe plante și o fântână deosebită, cu mozaic.

locuri de vizitat în Oradea

Poți explora camerele casei cu o tabletă interactivă pe care o poți primi de la recepție și pe care poți citi informații despre toate încăperile în care intri.

  • Muzeul Iosif Vulcan

Este vizavi de Casa Darvas. Aici a fost sediul revistei Familia, a cărei fondator a fost Iosif Vulcan. Poți vedea aici o serie de documente, exemplare ale revistei, fotografii și mobilier ce a aparținut familiei Vulcan.

  • Biserica Romano-Catolică ”Sf. Ana”

Este fosta biserică a Mănăstirii Ursulinelor, construită în sec. XVIII, în stil baroc.

  • Locuri de vizitat în Oradea: Sinagoga Neologă Zion

Am aflat aici că există evrei ortodocși, ultra ortodocși, mesianici și neologi. Sinagoga Zion este legată de evreii neologi. Din câte am înțeles, aceștia ar fi reformiști, cu un spirit mai modern. De altfel, putem remarca ca element distinctiv prezența orgăi în Sinagogă.

locuri de vizitat în Oradea

Înainte de cel de-al doilea război mondial, o treime din populația Oradei era formată din evrei. Ulterior, 27.000 de evrei au fost deportați la Auschwitz, transportați cu vagoane de vite. În Sinagogă, există câteva plăci comemorative pentru unii dintre aceștia. Actualmente, Sinagoga a devenit muzeu fiindcă nu mai sunt evrei neologi în Oradea.

Sinagoga Neologă este a treia ca mărime din Europa.

  • Muzeul Istoriei Evreilor

După ce am vizitat Sinagoga, am ajuns și la acest muzeu care amintește de deportările evreilor din Oradea, de dezumanizarea din acea perioadă, de poveștile triste de atunci. Poți citi cu precădere despre povestea Evei Heyman, o fetiță care a murit la 13 ani și care a ținut un jurnal, întocmai ca Anne Frank.

Jurnalul ei se numește Am trăit atât de puțin, pe care îl poți comanda de aici.

Ce mai poți face în Oradea?

  • plimbări pe malul Crișului (am fost uimită de cât de curat și de bine întreținut este)
  • fotografii la clădirile colorate din oraș, numai bune de pus pe instagram
  • să admiri priveliștea de pe Dealul Ciupercă
  • relaxare și răsfăț la Aquapark Nymphaea
  • să bei un capuccino bun de la Zatz (eu îl recomand pe cel cu aromă de castane)

locuri de vizitat în Oradea

  • să cumperi ciocolată cu portretul lui Franz Joseph și prințesa Sissi (recomand magazinul Agatha Chocolate Boutique: doamna de acolo, foarte drăguță de altfel, are ciocolată de calitate înaltă, adusă din Austria, Germania și Olanda. Un lucru interesant: ciocolata cu portretul lui Franz Joseph este neagră în timp ce bomboanele cu portretul prințesei Sissi sunt făcute din ciocolată albă)
  • să faci un tur al orașului cu autobuzul turistic (acesta pleacă din Piața Unirii)

Unde se mănâncă bine în Oradea?

În toate cele 3 zile, am mâncat la Hanul cu Noroc, la recomandarea unei doamne foarte amabile din Oradea. Sunt porții destul de mari, prețuri decente. Mâncarea este gustoasă. Poți alege și diverse feluri de mâncare tradiționale.

Cel mai mult mi-a plăcut limba de vită cu sos de hrean și cu mămăligă.

Cazare în Oradea-recomandarea mea

Am avut cazarea la Caro Boutique Hotel, situat foarte aproape de Piața Unirii. Un hotel elegant, modern, unde poți alege să ai micul dejun inclus cu bufet suedez. Acceptă și tichete de vacanță.

Acestea sunt câteva dintre locurile de văzut și de vizitat în Oradea. Aș mai avea încă multe locuri de cutreierat aici și mi-aș dori cu siguranță să revin. Să văd Dealul Ciupercă, Băile Felix cu ai săi nuferi, Palatul Baroc.

Oradea are acel aer occidental, cu oameni zâmbitori, la locul lor. Este orașul care te cucerește prin multiculturalitate, eleganță, prin arhitectura de o deosebită frumusețe. Aș îndrăzni să spun că e un fel de Barcelona a României, un fel de muzeu în aer liber.

Tu ce locuri de vizitat în Oradea recomanzi?

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

1 comentariu

  1. […] curând, în excursia din Oradea, am cumpărat un pulover foarte chic din lână care m-a costat foarte puțin, undeva la 15 lei. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *