Locuri de vizitat în județul Alba. Top 11 obiective turistice

Am mers de 1 decembrie la Alba Iulia ca să simțim atmosfera acestei sărbători într-un mod cât mai autentic.

Atunci când am început să caut cazare, nu am găsit foarte multe locuri la un preț rezonabil în oraș, așa că am ales o pensiune la o distanță de 42 km de orașul Alba Iulia, Pensiunea Casa Ioana. A fost totuși un lucru pozitiv pentru că am putut să explorăm locurile din împrejurimi. Mai precis, am fost cazați în Mărtinie, în comuna Șugag.

În acest articol, îți voi prezenta câteva locuri interesante pe care le-am văzut în călătoria noastră în jud. Alba pe parcursul celor 3 zile.

Iată 11 locuri de vizitat în județul Alba:

  • Cetatea Țărănească Câlnic (comuna Câlnic)

Acesta a fost primul obiectiv vizitat pe care nu îl știam, dar l-am observat pe drum. Ne-am oprit și ne-a plăcut mult să descoperim acest loc. Am fost uimită să aflu că este chiar monument UNESCO încă din 1999. De ce nu știam oare până acum?

Cetatea datează încă din sec. XIII, a fost reședință nobiliară, fiind ridicată de Cheel de Kelling, greav sas (primar) de Câlnic. În timp, cetatea a fost preluată de sătenii care au mai construit ziduri, o capelă și 3 turnuri de apărare.

În prezent, Cetatea este formată din Turnul Donjon, Pivnițele Turnului, Turnul de poartă, Turnul de apărare și Biserica Evanghelică.

Turnul Donjon cuprinde un muzeu etnografic cu obiecte de ceramică, de mobilier, piese vestimentare, sculpturi, icoane. În pivnițe, poți vedea butoaie imense pentru vin.

Biserica Evanghelică este o biserică simplă, micuță unde vei putea vedea o orgă frumoasă realizată de Carl Hesse în Viena în anul 1867, bucăți de fresce din sec. XVI și o tribună de lemn cu motive florale renascentiste din sec. XVIII. Astăzi, în capelă, au loc chiar simpozioane, colocvii sau conferințe.

Mi-a plăcut mult aici. M-am bucurat de liniște și mi s-a părut că totul este curat și organizat. În curte, mai poți vedea o fântână care se încadrează perfect în peisaj, amintind de timpurile vechi, molcome și tihnite.

  • Cetatea Alba Carolina (Alba Iulia)

Am fost de 1 decembrie aici acum 2 ani. Am revenit pentru că îmi place atmosfera de sărbătoare din cetatea în care s-a realizat Marea Unire. Am admirat diferite costume tradiționale, colindele din Catedrală, oamenii care purtau drapelul României, diferitele manifestații și cântece patriotice.

În Cetate, poți face diferite trasee precum: Traseul celor Trei Fortificaţii (printre obiective se numără Tabăra Militară, Bastionul Sașilor, Temnița Cetatii, Caponiera), Traseul Porţilor (traseul celor 9 porți ale cetății), Traseul Sudic, Traseul Nordic.

  • Catedrala Încoronării

Această catedrală a fost ridicată într-o perioadă foarte scurtă, între 1921 și 1922. Aici a avut loc Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în 15 octombrie 1922.

Are hramul Sfinților Mihail și Gavril.

Este un lăcaș de cult cu o curte foarte frumoasă. Anul acesta am avut chiar și sansa să ascult niște colinde în interiorul catedralei.

  • Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail

Este situată chiar lângă Catedrala Încoronării și datează tocmai din Epoca Medievală. A început să fie construită în sec. XI, fiind cea mai veche catedrală din Transilvania și din jud. Alba. De asemenea, este și cea mai înaltă catedrală din jud. Alba.

Catedrala a fost distrusă parțial în urma invaziei tătare din 1242. Catedrala a fost reconstruită între anii 1246-1291 în stil romanic, cu elemente arhitecturale gotice.

În lăcașul de cult, poți vedea și o orgă ce datează din 1877.

Aici se află mormântul lui Iancu de Hunedoara (voievod al Transilvaniei și guvernator al Ungariei), al lui Ioan Sigismund (primul principe al Transilvaniei și rege al Ungariei) și a lui Giovanni Morando Visconti (arhitectul Cetății Alba Carolina).

  • Statuia lui Mihai Viteazul

Este o statuie ecvestră realizată în 1968 de către sculptorul Oscar Han. La momentul dezvelirii statuii, se împlineau 50 de ani de la Marea Unire.

locuri de vizitat în județul Alba

A fost amplasată în fața fostului Palat al Principilor Transilvaniei, loc în care a stat și a activat timp de 10 luni Mihai Viteazul.

  • Muzeul Roman Principia

Se află chiar lângă Muzeul Unirii. Aici s-au descoperit ruine din Castrul roman de la Apulum.

  • Muzeul Unirii

Este un muzeu de istorie, arheologie și etnografie. Muzeul are în jur de 200.000 de obiecte de patrimoniu. Clădirea Babilon are această denumire din perioada în care încăperea găzduia ofiţerii armatei habsburgice care vorbeau diferite limbi străine.

Lângă clădire, am vizitat Sala Unirii, sală în care s-a semnat actul Unirii din 1 decembrie 1918.

În muzeu, poți regăsi drapeluri de la Marea Unire, documente, ziare, Rezoluția Unirii, aparatul lui Samoilă Mârza, singurul fotograf al Unirii.

  • Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan

Construit în 1937, acest monument a fost ridicat pentru a-i omagia pe conducătorii Răscoalei din 1784.

Obeliscul se află lângă cea de-a treia poartă și are o înălțime de aprox. 20 metri. Este construit în stilul Art Deco.

  • Șanțurile Cetății

Este o zonă de promenadă frumoasă care se întinde pe aproape 3 km.

  • Biserica Mihai Viteazul

Este o biserică ortodoxă din lemn micuță, dar foarte primitoare și îngrijită.

Biserica are 2 hramuri: Sfânta Treime și Sfântul Siluan Athonitul.

A fost construită pe locul vechii biserici ctitorită de Mihai Viteazul în 1597, Mitropolia Ardealului. Biserica a fost dărâmată în timpul regimului habsburgic în 1917. Noi construcții au început în anul 1988. Actualmente, biserica este în stil maramureșean și are înăuntru picturi realizate de Nicolae Bălan.

  • Locuri de vizitat în județul Alba pentru iubitorii de literatură: Casa memorială Lucian Blaga (Lancrăm)

Casa de un albastru atât de senin se află în Lancrăm, în Municipiul Sebeș. Este casa familiei lui Lucian Blaga (1895-1961), unde scriitorul și-a petrecut primii ani din viață.

De când am intrat în curte, am fost uimită de cât de bine s-a păstrat casa și de cât de frumos este întreținută. Ideea versurilor caligrafice scrise pe pereții sălii de evenimente (vechea șură) mi se pare ingenioasă și m-au atras ca un magnet încă de la intrare.

locuri de vizitat în județul Alba

Mi-a plăcut că a fost păstrată inclusiv fântâna, un punct de reper al satelor acelor timpuri.

locuri de vizitat în județul Alba

Așa cum spunea Blaga, ”Veșnicia s-a născut la sat”. Același lucru mi-a inspirat și casa poetului atunci când am pășit în interior.

Înăuntru poți afla multe lucruri despre poet. Blaga a fost mezinul unei familii de 9 copii. Bunicul și tatăl lui au fost preoți. De asemenea, el a studiat la Facultatea de Teologie din Sibiu și Oradea și ulterior, a mers la Facultatea de Filosofie din Viena.

Lucian Blaga a avut o fiică, Dorli Blaga. Mi-a plăcut mult să citesc câteva scrisori dintre ei, expuse la muzeu.

locuri de vizitat în județul Alba

Totodată, în muzeu poți vedea manuscrise, volume, fotografii, obiecte de mobilier, un război de țesut, ștergare și obiecte ce au aparținut poetului: un palton, o pălărie, un geamantan, penița de scris.

Pe parcursul vieții sale, Blaga nu a fost proprietar al unei case fiindcă interesul său major a fost să-și investească banii în publicarea volumelor sale. A fost pasionat de scris și ne-a oferit o operă imensă pe care o îndrăgim.

locuri de vizitat în județul Alba

Autenticitate, sensibilitate și poezie. Așa aș putea descrie acest loc minunat care mi-a plăcut cel mai mult din această excursie.

locuri de vizitat în județul Alba

E din neamul mare al licuricilor – omul: un vierme ce se transformă în lumină când iubește.

Lucian Blaga

Alte locuri de vizitat din județul Alba pe care aș vrea să le văd în viitor ar fi:

  • Râpa Roșie (”Micul Canion al României”, denumită așa datorită formei și culorii roșiatice)
  • Satul Rimetea (satul cu case albe și ferestre verzi)
  • Parcul Dendrologic “Doctor Ioan Vlad”
  • Mănăstirea Râmeț (una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe transilvănene)
  • Dealul cu melci
  • Poiana Ursoi/Poiana Inimii (o poiană inedită în care poți observa forma unei inimi)
  • Biserica Evanghelică din Sebeș (are cel mai mare altar din Transilvania).

Dacă te întorci spre București, vezi aici câteva locuri pe care le poți vedea și în Sibiu.

Acestea sunt câteva locuri de vizitat în județul Alba pe care le recomand. Tu ai mers aici?

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *