11 Locuri de vizitat în Iași+recomandări de locuri unde poți mânca bine

locuri de vizitat în Iași

Iași. Când mă gândesc la orașul meu, mă gândesc la liniște și în același timp la energie, culoare, viață, miros de flori de tei. Mai adaug plimbări, multe plimbări.

Mărturisesc că în adolescență nu iubeam atât de mult Iașiul. Mi se părea puțin plictisitor, însă în ultima vreme, Iașiul are un chip mai tineresc, are parcuri mai îngrijite, oameni nițel mai veseli și evenimente care să te țină conectat cu cei din jur și care să te facă să te simți energic. Cu siguranță, nu te vei plictisi la Iași. Orașul are o viață culturală intensă și locuri minunate.

Toate cartierele, parcurile și clădirile pe unde m-au purtat pașii au câte o poveste, iar Iașul este cu siguranță locul unde mă simt acasă și locul unde păstrez și culeg amintiri. Sunt, însă, unele locuri cu mai multă încărcătură emoțională și pe care le asociez cu câte o stare, un cuvânt…

Iată câteva locuri frumoase din Iași. 11 Locuri de vizitat în Iași + câteva recomandări de restaurante și cofetării:

 • Strada LăpușneanuPoezie.

Este strada mea preferată din Iași și nu m-aș plictisi niciodată să merg pe aici. În ciuda faptului că e o stradă destul de mică, este mai tot timpul animată de oamenii care stau la terasă vara sau de oamenii care se adună într-o atmosferă călduroasă în cafenele, iarna.

Am văzut de multe ori aici muzicieni cu tot felul de instrumente (acordeon, mandolină…). Anticariatele, de asemenea, dau un aspect poetic și cultural Iașiului alături de cinematograful Republica, destul de vechi, dar cu farmecul lui. Biserica Banu este și ea deosebită.

 • Muzeul Unirii

Tot pe Strada Lăpușneanu se află Muzeul Unirii, o clădire de o importanță istorică deosebită. A fost reședința domnitorului Al. I. Cuza și a regelui Ferdinand.

Mobilierul din interior mi s-a părut fascinant. Aici vei găsi colecții legate de Unirea Principatelor Române, cărți rare, hărți vechi, fotografii, costume, obiecte de decor.  Totodată, poți vizita diferite încăperi ce amintesc de epoca Unirii: cabinetele de lucru ale lui Alexandru I. Cuza și a doamnei Elena Cuza, sufrageria, salonul, camera de biliard și un dormitor.

 • Grădina BotanicăRefugiu și Lectură

Grădina Botanică este locul în care merg atunci când simt nevoia să mă deconectez. Indiferent de anotimp, nu poți să te plictisești aici. Are flori minunate, cactuși, mult verde, iar toamna, mă simt ca și cum aș face parte dintr-o pictură. Culorile odihnitoare de acolo mă fac să stau în mijlocul naturii și să privesc pur și simplu, să mă refugiez cumva de ceea ce este ‘afară’ și să citesc în liniște, să călătoresc odată cu personajele din cărți.

 • Locuri de vizitat în Iași? Bulevardul Ștefan cel MareTei și Tihnă.

Situat în centru, aproape de Palatul Culturii, Bulevardul Ștefan cel Mare este un loc romantic, în care poți să te plimbi într-o zi de vară, pe sub tei, simbolul Iașului de altfel. Totodată, este un loc spiritual, poți alege să mergi la Mitropolie sau la Trei Ierarhi. Ambele îți oferă o stare de pace interioară și te fac să mai uiți de griji.

 • Locuri frumoase din Iași: Strada Cuza VodăTramvaie și Culori

Strada Cuza Vodă este traversată mai tot timpul de tramvaie, care au farmecul lor alături de clădirile vechi și colorate și de magazinele chic de aici.

locuri de vizitat în Iași

 • Palatul CulturiiGood vibes, îmbrățișări și vată de zahăr.

Îmi place să merg la Palatul Culturii și în zona Palas. Chiar dacă e o zonă aglomerată, oamenii de aici par adesea veseli, mai ales vara când copiii aleargă, se joacă pe iarbă, fac baloane de săpun. Când vezi adulți cu vată de zahăr în mâini, cu înghețată, cu ținute lejere și bine asortate. Îmi place pentru atmosferă și pentru faptul că se organizează destul de multe evenimente interesante în apropierea Palatului Culturii.

Aici, vara este un spectacol de culoare datorită hortensiilor fascinante.

 • Biserica Sf. Nicolae Domnesc

Datează din sec. XV și a fost ctitorită de Ștefan cel Mare.

 • Strada Lascăr Catargi- Umbră și liniște

Lascăr Catargi nu este o stradă pe care oamenii se plimbă foarte des. Însă, tocmai asta îmi place. Faptul că mă pot plimba în liniște. Pot admira casele vechi și noi care chiar au o arhitectură interesantă și cred că au multe povești de spus sau de imaginat. Un loc umbros, perfect pentru zilele toride de vară.

 • BCU (Biblioteca Centrală Universitară) – Asociez locul acesta cu tinerețea.

La BCU am mers pe perioada studenției. Am împrumutat o grămadă de cărți. Am citit în sălile de acolo. Mi-am relaxat ochii privind pe fereastră la Copoul plin de flori și oameni cu fel și fel de treburi. Lucrurile se întâmplau rapid, împrumutam cărți pe care le returnam repede, totul se întâmpla într-o agitație specifică tinereții și energiei pe care trebuie să o ai în sesiuni și în momentul redactării tezelor de licență/masterat.

 • Locuri de vizitat în Iași? Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Mănăstirea se află pe Bulevardul central Ștefan cel Mare și impresionează prin arhitectura cu detaliile minuțioase ce datează tocmai din sec. XVII, fiind ctitorită de domnitorul Vasile Lupu.

 • Râul Bahlui

Râul Bahlui străbate Iașul și izvorăște chiar din Botoșani. Poți face o plimbare de-a lungul Bahluiului plecând din Iași. Te sfătuiesc să mergi aici să vezi apusul sau răsăritul. Vei avea o priveliște superbă.

locuri de vizitat în Iași

Unde mănânci bine în Iași?

 • Moo

Moo e unul din locurile mele preferate unde îmi place să revin de fiecare dată când am ocazie.

Tot ce am încercat aici a fost foarte bun. Recomand risotto, pastele, bruschetele, legumele la grătar și ceaiul Angry Fruits. Totodată, ador atmosfera creată de o întâlnire cu oameni frumoși la care se adaugă luminițele și designul superb.

 • Krud

Am fost foarte încântată de acest loc. Are o terasă generoasă, dar mai mult decât atât, are o ofertă foarte variată și originală de feluri de mâncare. Am mâncat aici avocado cu sos de portocale și chipsuri de cartofi, înghețata lor și un iced tea genial. Toate au fost delicioase. Recomand cu drag acest spațiu modern și primitor.

 • Cuib

Cuib este un loc aparte, unde te vei putea bucura de o atmosferă plăcută, relaxantă. Este locul unde ți-ai dori să mergi după o zi obositoare la muncă sau într-un week-end lejer, într-o primăvară ploioasă sau într-o zi de vară toridă.

Cuib are și un concept interesant. Mâncarea din meniul lor este realizată din ingrediente de sezon, provenite în mare parte de la producători locali. Tot ce am mâncat aici a fost foarte bun și hrănitor, iar prețurile sunt chiar accesibile. Recomand pastele cu sos roșu, sifonul cu sirop de afine și supele cremă.

Cuib este perfect pentru vegetarieni și pentru oamenii care iubesc mâncarea naturală.

 • Tucano

Mereu când merg pe Bvd. Ștefan, îmi iau o prăjitură de la Jamaican Coffee de la Tucano. Ultima dată am încercat însă și cheesecake-ul care, de altfel, este genial.

Îmi place atmosfera tinerească și călduroasă de aici.

 

 • La Conac

La Conac este un loc retras în Iași pe Lascăr Catargi, Strada Nicolae Gane, nr. 27. O stradă lăturalnică și departe de zgomotul urban. Pe lângă faptul că găsim acolo mult verde, este o oază de liniște în care să te regăsești, să restabilești o legătură cu țara ta, cu tradițiile de aici. Asta pentru că înăuntrul restaurantului vezi multe costume tradiționale, chelnerițele sunt și ele îmbrăcate în ii, pereții au motive tradiționale, iar meniul este la fel de autentic.

De asemenea, muzica te face să îți dorești să rămâi cât mai multe ore acolo, deconectat de griji și reconectat cu natura și cu ceea ce este firesc și frumos. Pot spune că m-am simțit acolo cumva ca într-un muzeu plin de viață.

Acestea sunt locuri frumoase din Iași care mă încântă de fiecare dată.

 • Cofetăria Mikka

Dacă vrei să te răsfeți cu un desert bun bun, îți recomand cofetăria Mikka din Nicolina, unde am mâncat un Paris Brest delicios însoțit de un cappuccino.

locuri de vizitat în Iași

Tu ai fost în Iași? Pe tine ce locuri te leagă de orașul tău?

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

3 comentarii

 1. Recunosc, multe locuri bune sunt de vizitat prin Iasi. Ma gandesc si eu sa ajung intr-o zi, dar nu stiu cand. Eh, distanta…de la Baia Mare e mult 🙂 Si, spre rusinea mea, in zona Moldovei niciunde nu am ajuns inca.

 2. Uau! Ce poze si prezentare frumoasa!!! Îmi vine sa dau si eu o fuga pana la Iași! 🙂

  1. Mulțumesc tare mult! Vino, vino, chiar e frumos. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *