Prima mea experiență în Grecia a fost în Creta. Am ales să mergem în partea dinspre Heraklion, la aproximativ o oră distanță jumătate cu avionul. De la aeroport am luat un autocar cu care am făcut aproape jumătate de oră până la locație, mai precis Hersonissos.
Am ajuns seara, în jur de ora 22, așa că prima zi nu a fost chiar o zi de vizită. Am mâncat o moussaka autentică, am admirat măslinii și un copac cu rodii, am văzut multe pisici și am luat pulsul orașului, de altfel foarte vibrant. În centrul orașului, sunt foarte multe magazine de unde poți cumpăra produse locale, îmbrăcăminte sau încălțăminte. Mie îmi plăcea să admir sandalele din piele în stil grecesc care se găseau aproape la orice colț. De-a lungul mării, sunt restaurante și localuri de unde se aude muzică: oamenii de aici mănâncă foarte bine și petrec până dimineață.
Prima zi. Locuri de vizitat în Creta.
Diminețile aici au început foarte relaxant, cu micul dejun de la Charm Hotel. Am stat mereu afară, privind măslinii.
-
În prima zi am fost la plajă chiar în Hersonissos, la plaja de lângă restaurantul Nautica.
Însă, nu aș putea recomanda plaja de aici fiindcă în mare, sunt foarte multe stânci de care te poți împiedica. Mi-au plăcut însă pietricelele care veneau odată cu apa și culorile lor deosebite. Totodată, mâncarea de la restaurant a fost foarte bună. Chiar am revenit de câteva ori aici să luăm cina.
-
Biserica Buna Vestire
În fiecare zi treceam pe lângă această biserică, însă din păcate nu era deschisă. Este o biserică ortodoxă, dedicată Bunei Vestiri, realizată în stil arhitectural bizantin.
A doua zi. Locuri de vizitat în Creta: Star Beach
Am vrut să testăm și alte plaje, iar a doua zi am descoperit o plajă minunată, Star Beach. Aici erau mai mulți turiști și înțeleg și de ce. Nisipul este fin, sunt câteva pietre în apă, dar nu sunt deranjante. Apa este sărată, însă un avantaj este că poți să înveți să înoți mai ușor aici.
La Star Beach, există o zonă amenajată cu piscină, tobogane și diferite zone pentru copii. Poți chiar să practici și sporturi de apă precum jet-ski sau parasailing. Poți lua și masa aici, iar totul mi s-a părut confortabil pentru turiști. Am petrecut o zi întreagă în zonă, în apă și pe șezlong, bucurându-ne de soare și de peisajele superbe.
Seara, am ieșit la cină, ne-am bucurat de atmosfera orașului și de mâncarea fabuloasă. Încă un lucru care m-a surprins plăcut aici în Creta a fost că după fiecare masă, ospătarii aduceau câte ceva din partea casei: raki, prăjituri de casă (portokalopita), bomboane. Unii ciocneau cu noi și ne povesteau despre locurile de vizitat din zonă.
la cină, am purtat o fustă cu volănaște foarte drăguță de la bonprix, din in 55% și bumbac 45% în care m-am simțit foarte comod.
A treia zi. Locuri de vizitat în Creta: Satul Koutouloufari
La câteva minute de Hersonissos, se află sătucul Koutouloufari. Am ajuns aici la recomandarea unui localnic. Am urcat pe jos până acolo, aproape tot drumul am văzut întinderi mari de măslini, iar când am ajuns acolo, ne-am bucurat de casele albe, vegetația colorată, copacii de rodii fermecători, magazinele cu produse locale și de taverne.
-
Fabrica
Străduțele sunt înguste și pitorești, am dat chiar și de un restaurant cu o poveste simpatică în spate. Actualmente, este restaurant, dar în trecut, a fost fabrică de ulei pentru sute de ani.
Familiile culegeau măsline și le aduceau la fabrică pentru a produce ulei. Zidurile fabricii au fost făcute din pietre de munte care se păstrează și astăzi.
-
Biserica Sf. Vasile
Din păcate, nu am putut intra, însă este o bisericuță foarte frumoasă, tocmai prin simplitatea ei. Este o biserică ortodoxă care datează din 1840.
Arhitectura este în stil bizantin, are ziduri albe și acoperiș din țiglă roșie, caracteristici frecvent întâlnite la bisericile din Creta.
-
Cretan Nights în satul Kato Karouzanos
Seara, am mers cu autocarul la Cretan Nights într-un sătuc izolat. Acolo am fost întâmpinați cu raki, iar la intrare se afla și un măgăruș simpatic. Pe măsură ce înaintam în curte, am văzut obiecte tradiționale textile și chiar un război de țesut, icoane sau costume tradiționale.
Mesele sunt lungi, așa că poți să te împrietenești cu turiștii veniți din diferite colțuri ale lumii. Mâncarea și băutura este inclusă în prețul biletului pentru întregul eveniment, iar servirea este tip bufet. Eu nu prea am mâncat, dar pot să spun că spectacolul a fost minunat, un adevărat spectacol de dans tradițional grecesc care a inclus și dansul cunoscut din Zorba Grecul.
A patra zi. Locuri de vizitat în Creta: Agios Nikolaos
Se spune despre Agios Nikolaos că este ca Saint-Tropez de Grecia și chiar am simțit o atmosferă puțin diferită: sunt multe iahturi, există multe restaurante și magazine elegante care te fac să simți cu adevărat acel aer de vacanță.
Am mers cu autocarul cam o oră din Hersonissos, iar când am ajuns acolo, am admirat mai ales peisajele.
Prima experiență a fost o plimbare cu submarinul unde am descoperit diferite specii de pești, iar în a doua jumătate a plimbării, am ieșit la suprafață de unde am văzut niște priveliști superbe. Grecia are un relief absolut fermecător.
Am petrecut o zi aici în care doar ne-am bucurat de străduțele chic, de peisaje și am făcut și o plimbare de-a lungul unei plaje. Am fi dorit să mai stăm.
A cincea zi. Locuri de vizitat în Creta: Star Beach
Am petrecut din nou o zi întreagă la Star Beach, ne-am întors pentru că ne-a plăcut foarte mult.
La final de zi, am mers spre Hersonissos pe jos, admirând și alte plaje din zonă și din nou, peisajele atât de liniștitoare.
Apoi, am profitat de o seară la club la Palm Beach Club. Atmosfera și muzica au fost distractive, așa că am petrecut momente de care ne vom aminti cu drag.
Am purtat o rochiță simpatică de la bonprix pe care am luat-o cu gândul la Creta. Este o rochie midi, cu motive geometrice, cu mâneci 3/4 și cu talia decupată. M-am simțit foarte comod în ea.
A șasea zi. Locuri de vizitat în Creta: Plaja Stalis
Am ajuns aici tot la recomandarea localnicilor. Am vrut să vizităm și alte plaje. Ne-a plăcut faptul că apa este curată, nisipul este fin, iar intrarea în apă este lină.
Pe plajă, sunt restaurante și locuri pentru activități sportive (jet-ski, parasailing etc).
A fost ultima seară în Hersonissos de care ne-am bucurat la cină, cu diferite preparate: dovlecei, tzatziki, kataif, pizza cu fructe de mare și bineînțeles, prăjitură din partea casei.
A șaptea zi. Locuri de vizitat în Creta
Am petrecut ultima zi de vacanță în Creta, în Heraklion, pentru a fi aproape de aeroport. Iată câteva locuri de vizitat aici:
-
Palatul Knossos
Îți recomand cu drag să mergi aici, aș zice că e chiar musai.
Ca să eviți cozile, poți să cumperi un bilet online de aici, iar mai departe fii doar curios/curioasă să descoperi cel mai mare sit arheologic din Creta care datează tocmai din Epoca Bronzului.
Este cunoscut drept centrul politic și religios al civilizației minoice, cea mai veche civilizație de pe teritoriul Europei. Locul a fost descoperit în 1894 de către Sir Arthur Evans.
În interior, poți admira palatul antic. Ceea ce vedem astăzi este o reconstrucție cu materialele originale excavate de Arthur Evans. Eu una am fost fascinată de culori și de frescele care povestesc viața de atunci, de modul frumos în care au îmbinat natura în toate lucrurile din jur.
De asemenea, poți admira Camera Tronului, Camera Reginei, camera cu delfini, zona de depozitare sau amfiteatrul.
Din acest loc provin și legendele cunoscute cu Dedal și Icar sau cu Minos și Minotaurul.
-
Muzeul de Arheologie din Heraklion
Pentru a aprofunda și a înțelege mai bine istoria acestui oraș, poți merge la Muzeul de Arheologie, unul dintre cele mai vechi muzee din Grecia. Personal, nu am ajuns pentru că timpul era foarte limitat, însă aici poți vedea o colecție impresionantă care ilustrează evoluția civilizației minoice.
Un element foarte important din muzeu este Discul din Phaistos, un disc din argilă, descoperit de arheologul italian Luigi Pernier în 1908, al cărui scriere nu a fost descifrată niciodată, rămânând un mister până și în ziua de astăzi. Discul are simboluri pe ambele părți și are aproximativ 240 de hieroglife. Este semnificativ pentru cultura minoică, dar și pentru studiile lingvistice și arheologice.
Am reușit doar să cumpăr un suvenir cu acest disc.
Poți cumpăra bilete la muzeu de aici.
-
Șantierele Navale Venețiene din Heraklion
Acestea au fost folosite pentru păstrarea, repararea și construirea flotei venețiene.
-
Fortăreața Venețiană Rocca a Mare
În Portul Venețian, se află această fortăreață, cunoscută și sub numele de Fortăreața Koules. Aceasta a fost construită de venețieni în sec. XVI pentru apărarea împotriva rivalilor, printre care și otomanii.
Aici, poți vedea tuneluri, ziduri de apărare, arme, piese arheologice sau turnuri de observație.
Experiența în Creta a fost minunată și mi-aș dori tare mult să revin, cel puțin să văd și partea dinspre Chania.