Locuri de vizitat în Cluj-16 obiective de neratat

locuri de vizitat în Cluj

Am fost de 2 ori în Cluj și încă aș avea motive să mă întorc. Am apreciat partea practică a orașului, faptul că există mijloace de transport către locurile care m-au interesat. Mi-a plăcut curățenia din Cluj. De asemenea, oamenii mi s-au părut tare primitori. Chiar atunci când am ajuns în gară, căutam direcția către hotel, iar o doamnă a venit să mă întrebe dacă am nevoie să mă ajute cu vreo informație. Am admirat cafenelele și restaurantele chic, clădirile colorate și atmosfera orașului, în general.

În schimb, nu mi-a plăcut aspectul vechi și neîngrijit al unor clădiri. Însă, fiecare oraș are plusurile și minusurile lui, nu?

În acest articol, voi prezenta câteva locuri pe care le poți vizita în Cluj.

Iată 16 locuri de vizitat în Cluj:

  • Piața Unirii, Cluj

Aici este centrul orașului unde poți resimți vibe-ul energic al orașului. De asemenea, poți vizita câteva obiective importante printre care Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail și Ansamblul monumental Matia Corvin.

locuri de vizitat în Cluj

  • Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail

Catedrala este construită în stil gotic și este un monument reprezentativ al Clujului, datând încă din sec. XIV.

Chiar aici a fost botezat Matia Corvin și au fost investiți principi ai Transilvaniei precum Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory şi Gabriel Báthory.

  • Piața Muzeului Cluj-Napoca

Poate că ai văzut deja poze cu o străduță cu multe luminițe simpatice în Cluj. Ei bine, aceasta se află aici împreună cu localuri cu mâncare gustoasă, dar și obiective precum Casa Matia, Muzeul Evreilor sau Biserica franciscană.

  • Casa Matia Corvin

Această casă are o arhitectură minunată, ce reprezintă trecerea de la stilul gotic la cel renascentist.

Este locul unde s-a născut în sec. XV Matia Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. La acel moment, casa aparținea unei personalități foarte influente la acea vreme, Iacob Méhffi. De aici, există și denumirea de Casa Méhffi.

Casa a trecut prin diferite restaurări. De-a lungul timpului, a avut mai multe funcții: închisoare, spital militar, colegiu și muzeu pentru colecțiile etnografice ale Societății Carpatine Ardelene. Astăzi aparține de Universitatea de Arte și Design.

locuri de vizitat în Cluj

În interior, nu există încăperi dedicate lui Matia Corvin. Vei putea observa câteva lucrări de artă, iar la etaj, poți vedea o priveliște drăguță de la balcon.

  • Biserica Franciscană

Este una dintre cele mai vechi clădiri din Cluj. Pe acest loc, a existat în trecut prima biserică romano-catolică din Cluj, însă aceasta a fost distrusă pe perioada invaziei tătarilor, în sec. XIII.

Ulterior, a fost ridicată o biserică în stil romanic care a fost refăcută în sec. XV în stil gotic. A funcționat ca locuință a reginei Izabella a Ungariei, ca școală unitariană, ca școală de muzică și Liceu de Muzică (Sigismund Toduță), iar actualmente se află în proprietatea ordinului romano-catolic franciscan.

  • Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Tot în zona centrală poți găsi Muzeul etnografic al Transilvaniei.

  • Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Un loc pentru liniște este Mitropolia Clujului. Primul ei mitropolit a fost Bartolomeu Anania.

locuri de vizitat în Cluj

De asemenea, aici poți vizita și Muzeul Mitropoliei.

  • Teatrul Național Cluj-Napoca

De obicei, când merg într-un oraș nou, îmi place să trăiesc și o experiență mai diferită, nu doar să vizitez monumentele.

Teatrul este imaginea vie a culturii unui popor, iar un teatru cu sălile pline este imaginea unui popor viu, alert și atent la pulsul vremurilor pe care le trăiește.

Mihai Măniuțiu,
Manager al Teatrului Național Cluj-Napoca

La teatrul din Cluj am văzut Chiritza în Concert, o piesă reinterpretată absolut savuroasă pe care ți-o recomand cu drag.

În clădirea actuală, există atât Teatrul, cât și Opera din Cluj.

locuri de vizitat în Cluj

Prima reprezentație în limba română din clădirea Teatrului Național a avut loc pe 14 mai 1919. Totodată, primul spectacol al companiei de limba română din Cluj a avut loc pe 1 decembrie 1919, la un an de la Marea Unire.

  • Librarium, Cluj

În centru, mi-a plăcut mult și librăria, dar și atmosfera de printre cărți, ceaiuri și lucruri drăguțe. Am inclus librăria în topul meu 10 librării românești frumoase.

locuri de vizitat în Cluj

  • Canalul Morii

Mi-a plăcut mult să mă plimb aici și să simt atmosfera orașului, mai ales dimineața.

Canalul are o lungime de 7,2 km și datează din sec. XVI. Unul din cele mai drăguțe și reprezentative segmente este reprezentat de Strada Andrei Șaguna, care mă duce puțin cu gândul la Canalul din Milano.

  • Locuri de vizitat în Cluj pentru iubitorii de plimbări: Piața Mihai Viteazul

Piața este reprezentativă pentru orașul Cluj, fiind dominată de Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul.

locuri de vizitat în Cluj

Mi-au plăcut foarte mult blocurile colorate de aici, chiar mi-au dat o stare de bine și m-am relaxat câteva momente.

Tot aici se află și Cinematograful Florin Piersic.

  • Cinematograful Florin Piersic

În trecut, aici se afla Cinematograful Republica, iar astăzi poartă numele de Cinema Florin Piersic, după numele marelui actor clujean.

Este un cinematograf modern și primitor. Am văzut aici filmul Five Feet Apart (La cinci pași de tine).

Înăuntru, am admirat și câteva aparate de proiecție cinematografică, fotografii reprezentative din cariera cinematografică a lui Florin Piersic.

  • Spații pentru relaxare în Cluj: Parcul Central ”Simion Bărnuțiu”

Poți face aici plimbări îndelungate întrucât parcul este imens și îngrijit. Te poți bucura de liniște, de priveliște, de Lacul Chioș și rățuștele lui. Lângă parc, poți admira chiar și Someșul.

Totodată, aici poți vedea Casinoul care este de inspirație vieneză. Datează din secolul XIX. Prima dată a fost cazinou, iar în perioada interbelică a fost Școală de Arte Frumoase.

Parcul Central

  • Locuri de vizitat în Cluj superbe: Parcul Cetățuia

Mi-a plăcut mult aici fiindcă poți vedea o priveliște frumoasă asupra orașului, în timp ce te relaxezi și te încarci de energie.

  • Parcul Etnografic Romulus Vuia

Este primul muzeu în aer liber din România, fiind înființat pe 1 iunie 1929 de către Romulus Vuia, care a fost și directorul muzeului. De altfel, este și cel mai mare muzeu etnografic din țara noastră.

Aici poți vedea gospodării tradiționale, biserici, fierării, porți, fântâni, troițe, obiecte de decor. Farmecul muzeului constă în faptul că poți să te rupi de cotidian și să explorezi trecutul nostru, să revii pentru câteva momente la o viață mai liniștită, mai plină de tihnă.

Mi-a plăcut mult aici, chiar dacă nu am nimerit cea mai frumoasă vreme. Însă, am reușit să mă deconectez și să mă bucur de frumusețea naturii și simplității.

  • Grădina Botanică și Grădina Japoneză

Grădina Botanică a fost înființată în 1920 și are o suprafață de 14 ha. Aici se află în jur 10.000 de specii de plante românești și din toată lumea.

Mi-au plăcut în mod special Sera cu Nuferi și Grădina Japoneză, un loc unde chiar a fost recreată o atmosferă tipic japoneză.

Unde mâncăm bine în Cluj?

  • Rhedey Cafe

Am fost în Cluj de 2 ori, iar a doua oară a coincis cu Ziua Națională. A fost foarte frig, iar în centrul orașului ne-am încălzit la Rhedey Cafe, unde am mâncat o ciorbă ardelenească tare gustoasă cu tarhon și varză a la Cluj.

  • Casa Veche

La Casa Veche, ne-am simțit tare bine. Am mers aici în ambele vizite. E o atmosferă primitoare, călduroasă și te poți bucura de preparate tradiționale. Am servit aici sarmale cu mămăligă.

  • Cofetăria Un Dulce

Am mâncat ceva delicios: prăjitura Kashmir (făcută din ciocolată albă, lapte, kruntz de fistic) și o altă prăjitură, al cărui nume nu mi-l amintesc din păcate.

Încă au rămas câteva monumente pe care nu le-am vizitat și pentru care îmi doresc să mă întorc: Muzeul de Artă (Palatul Bánffy) sau Muzeul Steampunk Transylvania, cunoscut drept cel mai ciudat muzeu din România. De asemenea, mi-ar plăcea să văd și câteva locuri din împrejurimile Clujului, cum ar fi Stufărișul de la Sic, Castelul Bánffy. În sfârșit, pentru că iubesc natura, mi-ar plăcea să fac și o plimbare în Pădurea Făget.

Tu ce locuri de vizitat în Cluj recomanzi?

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *