didonato
Muzică

Joyce DiDonato și un proiect muzical despre pace

Într-o lume haotică, zgomotoasă, uneori sălbatică și dezolantă, ce ne mai poate salva, ce ne mai aduce pacea lăuntrică?

E o întrebare grea și cu siguranță fiecare dintre noi are răspunsurile sale. Cum îți găsești pacea în această lume este o dilemă care o găsim și la Joyce DiDonato, o mezzo-soprană renumită din America, născută în Kansas. Artista și-a lansat albumul In war and peace: Harmony through Music pe 4 noiembrie 2016. Albumul a fost conceput după atacul terorist din 2015 din Paris.

Care e rolul artistului în viziunea lui Joyce DiDonato?

Joyce DiDonato a pornit de la ideea că artistul este cel care arată fața actuală a lumii, având rolul de a purta un mesaj de speranță. Prin muzică, publicul poate fi înduioșat. Prin delicatețea sunetelor, se poate ajunge la sufletul omului, la ce are el mai profund. Astfel, el poate reflecta la ceea ce este frumos, la ceea ce contează cu adevărat, vindecându-se de rănile răutăților, egoismului, „războiului” interior și cu ceilalți.

Artista ne face să ne ridicăm un semn de întrebare cu privire la felul în care trăim și la cum putem readuce pacea în sufletele noastre. Albumul a fost înregistrat cu orchestra celebră Il Pomo d’Oro. Cuprinde 15 arii cu această tematică: Război și Pace, arii ale căror compozitori sunt Händel, Purcell, Monteverdi.

Joyce DiDonato și muzica pentru pace

DiDonato ne transmite că fiecare poate face o alegere, cea a păcii, refuzând să se considere o victimă a părții urâte din lume. Fiecare, prin alegerea sa, contribuie la cât de pașnică poate să ajungă lumea.

                        joyce dindonato imagine            joyce didonato

Odată cu acest proiect, mezzo-soprana a lansat aceeași întrebare pe site-ul albumului In War and Peace. În mijlocul haosului, cum găsești pacea? Pe Facebook, promovează câteva răspunsuri:

 

Eu cred că arta are rolul de a ne îmblânzi prin orice ne emoționează și ne aduce la starea noastră normală. Pacea poate veni și prin rugăciune, prin căutarea unor frânturi care să aducă căldură sufletească. O carte bună, un cântec care să ne liniștească. Timp dedicat unor clipe de tihnă în care să ne ascultăm pe noi înșine, îmbrățișări, dăruirea unor zâmbete, implicare. Să arătăm pur și simplu că ne pasă față de celălalt, să fim buni cu oamenii și cu noi și atunci să vedem cât suntem de frumoși. Oricât de greu ne-ar părea.

Aici puteți vedea interpretarea lui Joyce DiDonato a melodiei Lascia ch’io pianga.

Iar voi? Ce credeți că ne mai aduce astăzi pacea?

Surse:

In war and peace

Facebook

Youtube

El Mundo

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

15 comentarii

 1. cred ca pacea noastra interioara o putem gasi destul de usor, trebuie doar sa fim dispusi sa o cautam. in rest, e in toate lucrurile mici. in oameni, in animalutele noastre, in carti….si-n muzica

  1. Ce frumos spus. <3

 2. Dana spune:

  În ce găsim pace? În credință, în bunătate, în empatie. Și în acceptare. A altora, a ceea ce ne e dat sa trăim. După ce conștientizăm cât de importanta e vom găsi calea spre ea.

  1. Așa este, mulțumesc pentru comentariu și pentru vizită. Foarte frumoasă gândire. 🙂

 3. Denisa Grigoras spune:

  Cred ca in primul rand trebuie sa gasim pacea in noi insine. Sau mai bine zis cu noi insine. Eu de exemplu, imi iau energia, pacea si speranta de umanitate din Turcia. E tara mea de suflet, e acasa pentru mine si de aici plec mereu impacata

  1. Așa e, primul pas e să privim în interiorul nostru. Ce frumos, eu încă nu am ajuns în Turcia, însă îmi doresc să văd Istanbulul.

 4. În noi înșine în primul rand, apoi în iubirea pura emanata din familie și mai apoi din lucrurile care ne fac fericiți cum ar fi o călătorie, o zi în natura, etc.

  1. Așa e, ce frumos. <3

 5. Mie pacea mi-o aduce familia, credința și micile plăceri, precum o carte bună sau o baie fierbinte.

 6. Pacea cred ca o gasim in noi insine, in persoanele apropiate si in tot ce ne face bine !

 7. Cred ca orice lucru marunt ne poate aduce pacea, atata timp cat stim sa ne bucuram de el.

 8. Cred ca ar trebui ca noi sa fim un exemplu pentru restul si sa ne invatam si copiii sa fie mai buni. Poate asa va fi totul mult mai bine si pacea se va instala macar in sufletul nostru

 9. De cele mai multe ori gresim cand cautam pacea sau fericire in lucruri marete, pentru ca acestea se gasesc cel mai repede in lucruile marunte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *