Iubirile croitoresei, María Dueñas-recenzie carte

iubirile croitoresei recenzie carte

În 2010, romanul de debut al Maríei Dueñas avea în jur de un milion de exemplare vândute. Ulterior, datorită succesului cărții, s-a realizat și un serial de succes, El tiempo entre las costuras. Denumirea s-ar traduce prin Timpul dintre cusături, un titlu mult mai fidel cu privire la povestea prezentată.

Dar despre ce este vorba în Iubirile croitoresei?

iubirile croitoresei poza cu cartea

La vârsta de 20 de ani, Sira Quiroga pleacă din Madrid împreună cu cel pe care îl considera iubirea vieții ei, Ramiro Arribas. L-a urmat cu ochii închiși. Au călătorit amândoi în Maroc, acolo unde ea va trăi o experiență marcantă, ca urmare a faptului că Ramiro o părăsește.

Sira făcea parte dintr-o familie modestă. Fusese crescută de mama ei care o învățase să coase. Ramiro era ca un vis plăcut în viața ei anostă. Era un bărbat bogat, care știa să se folosească de acest lucru pentru a o îmbrobodi pe tânăra Sira. Cu puțin timp înainte să plece în Maroc, Sira îl cunoaște și pe tatăl ei care îi oferă o sumă de bani destul de mare și o recunoaște ca fiică a sa.

Ce se întâmplă, însă, în Maroc? Ramiro o anunță pe Sira că o părăsește printr-un bilet și o lasă fără bunurile sale de la tatăl său. Mai mult decât atât, o lasă cu datorii la hotelul unde înoptaseră și cu un copil care nu se va naște.

Din acel moment, Sira nu mai poate fi la fel ca înainte.

Naivitatea și încrederea ei oarbă sunt înlocuite de pragmatism, de lupta pentru supraviețuire, mai cu seamă că în Madrid, izbucnise Războiul. Așadar, nu mai putea să se întoarcă.

Fiindcă avea de plătit o datorie mare către hotel, Sira trebuie să se descurce cumva. Ajunge la pensiunea Candelariei care în ciuda aparenței sale de femeie răuvoitoare, va deveni femeia care o va salva, ajutând-o să deschidă un atelier de croitorie. În același timp, acest atelier va fi punctul de pornire către multe situații încâlcite, periculoase, care îi vor da viața peste cap Sirei.

Sira o cunoaște pe Rosalinda Fox, amanta Ministrului de Externe din Madrid. Îi va deveni ulterior clientă. O va ajuta să devină o croitoreasă de renume. În cele din urmă, îi va fi prietenă bună. În aceste împrejurări în care o cunoaște pe Rosalinda, dar și o mulțime de persoane influente, Sira va deveni spioană împotriva naziștilor.

Părerea mea despre Iubirile croitoresei

iubirile croitoresei recenzie

Recunosc că nu am citit cartea Iubirile croitoresei foarte repede, ci mai degrabă pe îndelete. Cartea e destul de scorțoasă în privința prezentării anumitor personaje și evenimente istorice. Războiul civil din Spania. Perioada Protectoratului din Maroc. Al Doilea Război Mondial. Lisabona postbelică. Datele sunt prezentate, însă, destul de clar și se îmbină foarte bine cu firul poveștii.

E o scriere armonioasă. Mi-a plăcut foarte mult felul în care este prezentată atmosfera din atelierul de croitorie, modul inteligent de comunicare din partea croitoresei. Nu se dă de gol fiind o femeie care tace și face. Comunică prin flori și cusături ca mesaje secrete.

Este un roman care urmărește transformarea unei tinere naive într-o femeie matură, sigură pe ea și foarte competentă într-o lume potrivnică și pervertită de ororile războiului.

Este un roman care are ca temă principală, cred eu, destinul și puterea personală de a merge înainte, în ciuda tuturor adversităților. Nu e o carte care arată o cale corectă. E mai degrabă o carte despre decizii grele, luate la rece în momente grele. Te face să îți pui anumite întrebări despre viața însăși. Sira nu e un personaj ce poate fi catalogat drept personaj bun. E doar un personaj verosimil, complex, conturat foarte bine cu tot cu defectele și calitățile sale.

Am apreciat prezentarea unor culturi diferite și totodată îmbinarea unor momente foarte sensibile, de regulă legate de iubirile Sirei, de întrevederea cu mama ei, cu prietenii ei și momente agresive, intrigante.

Deși am avut câteva momente în care am vrut să abandonez această carte, totuși ceva mă făcea să mă întorc și să reîntorc filele poveștii. Naratoarea întreține suspansul până la final. M-am întrebam de atâtea ori dacă protagonista va fi sau nu prinsă de naziști. M-am întrebat dacă va avea vreodată o viață normală și liniștită, dacă își va găsi liniștea tot în croitorie sau într-o iubire sau dacă își va schimba total calea în viață.

E o carte antrenantă, emoționantă, interesantă prin prisma atâtor teme pe care le abordează. Este o carte pe care o poți citi în tihnă.

Citat preferat:

 • ”Pe plajă nu era aproape nimeni. Valuri mari și plate veneau monoton unul după altul. În apropiere, am zărit un castel și un promontoriu cu vile maiestuoase; în față, oceanul, aproape la fel de mare ca strângerea mea de inimă. M-am așezat pe nisip și, privindu-le, odată cu spuma apei, care se ducea și venea, am pierdut noțiunea timpului și m-am lăsat purtată de gânduri. Fiecare val aducea cu sine o amintire, o imagine din trecut: despre tinerețea, faptele și temerile mele, despre prieteni pe care îi lăsasem în urmă cine știe când, despre locuri și voci străine. Marea mi-a adus în acea dimineață senzații uitate în cutele memoriei: mângâierea unei mâini iubite, fermitatea unui braț prieten, bucuria împărtășită cu cineva și dorul.”

María Dueñas, Iubirile croitoresei

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

36 de comentarii

 1. Foarte fain ai scris despre carte. O tot vazusem pe Instagram si pe Facebook si mi-am salvat-o pe lista, dar nici pana acum nu am reusit sa o citesc. Insa merci ca mi-ai reamintit de ea. O voi pune mai in frunte referitor la lecturile viitoare.

  1. Mă bucur că ți-a plăcut recenzia, a fost o plăcere și pentru mine să o citesc, am descoperit un personaj complex, demn de toată analiza psihologică 🙂

 2. Foarte frumos și captivant subiectul, mulțumim pentru recenzie.

  1. Mă bucur că ți-a plăcut, cu drag! 🙂

 3. Pare o carte tare frumoasa. Mi-a placut si recenzia ta. O pun pe lista.

  1. Mă bucur, îți mulțumesc pentru apreciere. 🙂

 4. Am citit-o cu ani in urma, pe plaja, in vacata, mi-a placut mult.

  1. Ce frumos…și cu ocazia asta, mi s-a făcut dor și de mare.

 5. O carte interesanta dar parca nu e le gustul meu, prefer totuși cele fantasy sau de aventura

  1. De înțeles, fiecare cu gustul său. 🙂

 6. Ce stare de visare mi-a dat citatul! Doar în câteva fraze s-a creat un univers.

  1. Da, mi-a plăcut și mie foarte mult <3

 7. Ce frumos ai prezentat cartea! Sunt sigura ca este o poveste minunată care mi-ar plăcea.

 8. Pare o carte faina, desi greoaie. Imi plac subiectele de genul războiului

 9. Am citit-o in liceu. Am devorat-o, de fapt 🙂

 10. Îmi place cum ai vorbit despre aceasta carte, o sa o caut si eu.

  1. Mulțumesc pentru apreciere, da, chiar merită citită.

 11. multumim de prezentare, nici eu nu am citit cartea, de retinut!

 12. Foarte interesanta aceasta carte dar si recenzia ta, am savurat o. Cu siguranta mi o voi cumpara si eu, pare genul de carti care ma captiveaza sa le citesc pana la capat 🙂

  1. Ce mă bucură cuvintele tale, mulțumesc :*

 13. Pe mine m-ai convine. Trebuie să mi-o iau și eu.

 14. Tocmai mi-ai amintit că la un moment dat îmi doream să citesc această carte! 🙂

  1. Este frumoasă tare, chiar merită citită <3

 15. Parca este si serial facut dupa aceasta carte. Cred ca am vazut cateva episoade.

  1. Da, este și serial, încă nu am apucat să îl văd, este pe listă. 🙂

 16. Off, chiar am uitat unde am pus aceasta carte. Ma duc sa o caut si dupa ce termin de citit am sa scriu despre ea pomenindu-te.

  1. Aww, ce frumos din partea ta. Lectură plăcută! <3

 17. Daca ai sti de cand o am pe lista de dorinte! Mi-o voi cumpara curand.

  1. Ce drăguț, n-o să-ți pară rău 🙂

 18. Wow, chiar pare o carte ce te captivează de la prima pagina pana la ultima 😍😍✅✅

 19. Cred ca a fost o lectura foarte captivanta avand in vedere povestea de viata oferita de autor.

  1. Da, chiar oferă o perspectivă interesantă din care ai ce învăța 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *