Iubire, Hanne Orstavik-recenzie carte

iubire hanne orstavik

Iubire, Hanne Orstavik-3☆/5

Cartea scriitoarei norvegiene Hanne Orstavik, Iubire, este construită tocmai în jurul subiectului unei nevoi profunde de iubire și a unei iubiri care lipsește. Este o carte despre căutarea perpetuă a iubirii, în diversele ei forme.

Despre ce este vorba în cartea Iubire, Hanne Orstavik ?

Pe de o parte, o vedem pe Vibeke, mamă a unui copil ce urmează să împlinească nouă ani, Jon. În același timp, este o femeie care iubește să se piardă în poveștile de iubire din cărți. Aceste povești sunt cu mult mai interesante decât cele din viața reală.

Am perceput-o pe protagonistă ca pe un fel de Madame Bovary ce se inspiră din literatură și visează la un ideal de iubire mistuitoare pe care nu o regăsește în realitate. Mai mult decât atât, devenind captivă pasiunilor sale, fiul său devine un personaj marginal în viața ei. În căutarea de afecțiune, femeia intră în rulota unui bărbat care lucrează la bâlci. Acesta o farmecă prin prezența sa, lipsită, din păcate, de căldura la care tânjește Vibeke. Femeia se lasă absorbită de pasiunea sa. Astfel, ajunge să nu-i poarte de grijă fiului său așa cum acesta merită.

De cealaltă parte, îl observăm pe Jon, un băiat care visează la rândul său un trenuleț de ziua sa. Un copil neglijat care se concentrează asupra clipitului său obsesiv. Un băiat care hoinărește pe străzi și se urcă în mașina unei necunoscute. Rătăcirile băiatului nu sunt decât rezultatul lipsei de iubire maternă. A singurătății care însoțește această lipsă de afecțiune.

Părerea mea despre această carte

Nu este o carte cu o acțiune care să te țină cu sufletul la gură sau cu răsturnări de situații. Este mai degrabă o carte psihologică care știe să surprindă gândurile personajelor, făcându-l pe cititor să pătrundă în universul imaginativ al acestora.

Iubire, cartea scriitoarei norvegiene Hanne Orstavik te face să meditezi la relația dintre copii și părinți, la tema realității și a utopiei. O carte care se dezvăluie cititorului ca un scenariu de film în care gândurile personajelor reprezintă axa centrală.

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

23 de comentarii

  1. Mi-a placut tare mult cartea aceasta. Are un rasunet puternic!

  2. Cred că mi-ar prinde tare bine lectura acestei cărți.
    Mi-am notat Iubire – Hanne Orstavik și sper să reușesc să o iau.
    Mulțumesc pentru recomandare!

  3. Am trecut și această carte pe listă. Mi se pare interesantă chiar dacă nu e plină de suspans. 😊

  4. Chiar daca cineva are parinti, care ofera casa si masa, asta nu inseamna automat ca primeste si dragoste. Lipsa de iubire in copilarie lasa rani adanci si de obicei strica relatiile de la maturitate.

  5. Imi plac unele carti psihologice dar sa nu fie grele de citit. Pare interesanta recenzia ta.

  6. Copii ca si adultii au nevoie de iubire mai presus de orice, pentru ca atunci cand se simt iubiti pot trece peste multe obstacole care altfel par de netrecut.

  7. Un subiect destul de interesant, nu am citit nimic scris de aceasta autoare.

  8. Un fir epic interesant, cu siguranță m-ar ține captivată urmărind parcursul personajelor.

  9. Autorii norvegieni scriu bine, cred ca o sa imi iau si eu cartea pe viitor. ^_^

  10. nu stiu daca am citit ceva de autori norvegieni, eu sunt cu clasicii mai mult! ii citesc, recitesc…

  11. Imi plac cartile acestea care trateaza teme precum psihologia relatiilor interumane.

  12. O carte buna psihologica cautam si eu, pentru suspans prefer filmele :))

  13. Multumesc pentru ca ati scris despre aceasta carte, are un subiect care mã intereseazã, pãrinte fiind. Ce nu imi place esre cã ati dezvãluit cam mult din firul cãrții, dar fãrã sã dezvãluiți ce impact a avut asupra dumneavoastrã.

    1. Mulțumesc pentru comentariu și feedback-ul constructiv. 🙂

  14. Pare exact genul de care pe care imi doresc si eu sa-l citesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *