Carte

Inimi cicatrizate, Max Blecher – recenzie

Cartea lui Max Blecher, Inimi cicatrizate, are un subiect apăsător, dar totodată realist. Este vorba despre Emanuel, un tânăr student în Franța căruia îi este furată viața liniștită dinainte din cauza unei boli ce îl determină să se trateze într-un sanatoriu. Începe să poarte un ghips care îl îndepărtează de acțiunile normale, boala fiind văzută ca un factor ce îl face să fie străin sieși, captiv într-un corp bolnav.

Ce era însă această palidă viziune de scriitor pe lângă realitatea atroce din sala aceasta de mâncare cu oameni și totuși morți, încrustați în poziții rigide, întinși și mumificați în timp ce palpitau încă de viață.

Max Blecher, Inimi cicatrizate

Lucrurile obișnuite, lectura, cititul ziarului, ieșirea la restaurant, faptul de a se ști încă student sunt lucruri care îl întristează pe Emanuel odată ce are conștiința bolii și a vieții diferite pe care trebuia să o ducă mai departe.

Paradoxul consta în a exista și totuși a nu fi «cu desăvârșire viu»…

Max Blecher, Inimi cicatrizate

La sanatoriul Berck, Emanuel cunoaște pe Solange, o femeie în prezent vindecată, pe Ines, o bolnavă care cunoscuse viața din cărți, pe Ernest ce devine prietenul acestuia și alte tipologii umane care îl fac să vadă diverse moduri de a trece prin boală.

Vezi, inimile bolnavilor au primit în viață atâtea lovituri de cuțit, încât s-au transformat în țesut cicatrizat…Insensibile la frig…la cald…și la durere…Insensibile și învinețite de durere…

Concluzii despre carte

Inimi cicatrizate este o carte despre boală, fragilitate, acceptare, resemnare, o carte profundă, dar și tristă în același timp.

Bibliografie:
  • Max Blecher, Inimi cicatrizate

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

S-ar putea să-ți placă și...

3 comentarii

  1. […] atras atenția sunt Întoarcere în secolul 21 (Ioana Pârvulescu), Valurile (Virginia Woolf), Inimi cicatrizate (Max Blecher), Țara pe care o iubesc (Maria, regina României), Portretul lui Dorian Gray (Oscar […]

  2. Ciudin Aurelia spune:

    Laura, m-ai intrigat. Cred ca trebuie s-o citesc. Din descrierea ta, pare o carte care m-ar face sa-mi descarc sufletul. Pare genul meu de lectură.

    1. Da, Aura, am citit-o de ceva timp și m-a impresionat foarte tare atunci… Cred ca se potrivește și vremurilor în care trăim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *