Inimi cicatrizate, Max Blecher-recenzie carte

inimi cicatrizate max blecher

Inimi cicatrizate, Max Blecher-4☆/5

Despre ce este vorba în cartea Inimi cicatrizate, Max Blecher?

Cartea lui Max Blecher are un subiect apăsător, dar totodată realist. Este vorba despre Emanuel, un tânăr care studiază în Franța căruia îi este furată viața liniștită dinainte. Cum? Din cauza unei boli ce îl obligă să se trateze într-un sanatoriu. Începe să poarte un ghips care îl îndepărtează de acțiunile obișnuite, boala fiind văzută ca un factor ce îl face să fie străin sieși, captiv într-un corp bolnav.

Ce era însă această palidă viziune de scriitor pe lângă realitatea atroce din sala aceasta de mâncare cu oameni și totuși morți, încrustați în poziții rigide, întinși și mumificați în timp ce palpitau încă de viață.

Max Blecher, Inimi cicatrizate

Lucrurile obișnuite, lectura, cititul ziarului, ieșirea la restaurant, faptul de a se ști încă student sunt lucruri care îl întristează pe Emanuel odată ce are conștiința bolii și a vieții diferite pe care trebuia să o ducă mai departe.

Paradoxul consta în a exista și totuși a nu fi «cu desăvârșire viu»…

Max Blecher, Inimi cicatrizate

La sanatoriul Berck, Emanuel o cunoaște pe Solange, o femeie în prezent vindecată, pe Ines, o bolnavă care cunoscuse viața din cărți, pe Ernest, ce devine prietenul acestuia și alte tipologii umane care îl fac să vadă diverse moduri de a trece prin boală.

Vezi, inimile bolnavilor au primit în viață atâtea lovituri de cuțit, încât s-au transformat în țesut cicatrizat…Insensibile la frig…la cald…și la durere…Insensibile și învinețite de durere…

Părerea mea despre această carte

Inimi cicatrizate este o carte despre boală, fragilitate, acceptare, resemnare, o carte profundă, dar și tristă în același timp. Pe mine una m-a răscolit, m-a făcut să mă gândesc la cât de efemeră este viața. În același timp, m-a făcut să mă gândesc la viață ca la un dar și nu ca la un bun. Un dar de care trebuie să profităm din plin, cu resursele pe care le avem.

Bibliografie:

  • Max Blecher, Inimi cicatrizate

Cartea poate fi găsită la Librăria Cărturești.

*Dacă ți-a plăcut această carte, îți recomand și Durere, de Zeruya Shalev. O carte despre durerea fizică care apare în urma durerii sufletești.

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

3 comentarii

  1. […] atras atenția sunt Întoarcere în secolul 21 (Ioana Pârvulescu), Valurile (Virginia Woolf), Inimi cicatrizate (Max Blecher), Țara pe care o iubesc (Maria, regina României), Portretul lui Dorian Gray (Oscar […]

  2. Laura, m-ai intrigat. Cred ca trebuie s-o citesc. Din descrierea ta, pare o carte care m-ar face sa-mi descarc sufletul. Pare genul meu de lectură.

    1. Da, Aura, am citit-o de ceva timp și m-a impresionat foarte tare atunci… Cred ca se potrivește și vremurilor în care trăim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.