Importanța cititului. De ce (mai) citim?

importanța cititului

De ce citim în această lume grăbită și agitată?

Într-o lume în care totul se desfășoară repede sub ochii noștri, parcă nu mai avem timp să ne agățăm de ceea ce ne interesează.

Într-o lume agitată care ne grăbește să facem o sumedenie de lucruri într-o zi, nereușind însă să realizăm mereu ceea ce ne propunem și neștiind unde să ne mai împărțim atenția, totuși există lucruri care ne salvează. Ne fac pentru câteva momente să simțim cum stă timpul în loc sau cel puțin să ne creăm un refugiu. Este vorba despre cărți, filme, fotografiil artistice. Cântece care să ne pătrundă starea de spirit. O conversație interesantă și ruptă din banal, însoțită de un ceai cald.

drumeș invitația la vals

Importanța cititului. Așadar, de ce citim? Avem nevoie de asta…

Astăzi însă voi vorbi despre cărți și necesitatea lor. În această lume care uneori am impresia că e ahtiată după tehnologie și după ultimele noutăți, vârtej în care uneori cad și eu, cartea poate fi un termen desuet pentru unii. Este înlocuită cu ușurință de Internet, de articole scurte găsite la o simplă accesare printr-un click. Informații dobândite cu greu în trecut pot fi găsite astăzi cu o rapiditate uimitoare prin sutele de rezultate de pe navigatoarele web.

Totuși, de ce este important să citim? De multe ori, o carte poate să ofere aceleași informații într-o manieră mai călduroasă, prietenoasă și mai consistentă. Cărțile ne dau profunzimea de care sufletele noastre au nevoie. Cărțile sensibilizează, ne fac să râdem sau să plângem. Într-un fel, ele sunt cele care ne îmbrățișează când avem nevoie de un prieten sau de un adăpost într-un univers care se rotește amețitor cu grijile sale zilnice. Ele deschid minți, pot fi mijloace de comunicare cu oameni valoroși din trecut, ne pot colora imaginația.

de ce citim

*Citește recenzia cărții Iubirile croitoresei aici.

De ce mai citesc?

Fiindcă în rândurile unei cărți, găsesc armonia unor cuvinte care se înlănțuie așa de bine. Mă transportă într-o altfel de lume.

Cărțile te fac să îți pui întrebări, dau noi perspective, prin ideile enunțate.

Apoi, mai citesc ca să călătoresc, să cunosc străzi lăturalnice, să privesc cerul unui colț de lume așa cum el este prezentat de vocea naratorului, într-o manieră originală.

Citesc pentru imagini armonioase, pentru a dărâma monotonia, pentru a încetini goana timpului.

Cărțile mă ajută să descopăr spații superbe, cum ar fi librăriile. Preferata mea rămâne Cărturești. Pentru mai multe recomandări de librării frumoase din România, te invit să citești acest articol.

importanța cititului

*Imaginea este realizată în Diverta Plaza București, Bd. Timișoara.

Alte librării pe care le prefer, chiar și online:

Infografic-Importanța cititului

importanța cititului

Cred că-i tare important să vedem cărțile ca pe niște factori care duc la progres și să nu regresăm, uitând de noi, cei mai mereu angrenați în grijile cotidiene.

Sursă imagine copertă:

Unsplash

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

20 de comentarii

 1. Ce frumos ai spus ”citesc să călătoresc”!! Lumea cărților este, într-adevăr frumoasă! Cu toate astea, nu aș putea niciodată să citesc de pe tabletă. Vreau să răsfoiesc pagini și camera să prindă miros de carte proaspăt tipărită 🙂

  1. Eu recunosc că mai citesc uneori și de pe tabletă, dar nu se compară cu senzația unei cărți pe care să o ții în mână și pe care să o simți ca un prieten drag. 🙂 Ai dreptate.

 2. Budeanu Mihalachi Mihaela

  Câtă putere ai pus in câteva cuvinte! E drept că o carte iti da libertatea oriunde si oricând de a primi în lumea ta pe oricine si din orice timp.

 3. Am citit cu drag si ma regasesc in cuvintele tale!

 4. O carte inseamna pentru mine o super relaxare, nu am mai citit de ceva timp, cred ca ar fi cazul.

 5. Eu citesc pentru ca imi place asta, desi am perioade relativ lungi de pauza, prima data mi s-a intamplat pe la 30-32 de ani, cand invatam pentru un examen important pt serviciu si din cauza volumului mare de lectura si de informatie, dupa ce am dat acel examen am lasat multa vreme, ani de zile, cartile deoparte.

 6. Ador să citesc de când am învățat să citesc! Pentru mine, cărțile sunt cei mai buni și fideli prieteni și nu voi înceta să renunț la ele sau la citit.

 7. Cărțile mele preferate sunt cele de călătorie ca să mă pot pune în locul personajelor, să vizitez acele locuri prin ochii lor.

  1. Da, avem multe de învățat din ele. Și sunt o bună sursă de relaxare.

 8. Și eu citesc pentru a cunoaște locuri noi, oameni diferiți, culturi diverse. Citesc ca să mă relaxez, să uit de griji sau să mă cufund într-o anumită stare…

 9. Eu una citesc de placere si imi aleg carti care consider ca sunt dupa placul meu. Nu pot sa duc la capat o carte plictisitoare sau care are un subiect de care nu ma simt atrasa

 10. Cartile ne ofera o deconectare si o relaxare pe care altceva nu ar putea, de asta chiar daca exista internet, ele trec cu brio testul timpului. 🙂

  1. Ai mare dreptate. 🙂 Mulțumesc pentru vizită! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *