fotografii clișeu
Artă Lifestyle

Cliché, cliché-fotografii clișeu, fotografii instagramabile

Uneori avem tendința de a vorbi despre clișee la modul peiorativ, însă oare tot ce înseamnă clișeu este rău?

Ce înseamnă fotografii clișeu?

Dacă ne gândim la clișeele din fotografie, iar aici mă refer mai ales la unele fotografii de pe instagram, cu siguranță ne vin în minte câteva fotografii pe care le-am văzut de foarte multe ori în feed-ul nostru postate de persoane diferite și care au devenit un clișeu. Poze cu turnul Eiffel în fundal. Cafeaua de dimineață alături de un buchet de flori *eventual bujori*. O cană de ceai pierdută între cearșafurile șifonate. Librării și copaci înfloriți. Peisaje cu brazi de-a lungul unei șosele. Frunze tomnatice acoperindu-ne chipul sau poze cu un birou în care lucrurile sunt frumos aranjate.

*Sursă imagini: Pexels

Toate aceste imagini, odată văzute și revăzute devin un standard sau o fotografie clasică. Pentru că, nu-i așa, dacă vedeți un pod cu biciclete în Amsterdam, simțiți nevoia să îl fotografiați pentru a bifa că și voi ați fost acolo și v-ați bucurat de ceva ce reprezintă bucurie pentru mulți dintre noi. Dar dacă primiți în dar un buchet mare de trandafiri roșii, nu-i așa că sunteți tentate să îi fotografiați în timp ce îi strângeți în brațe?

Unele imagini sunt atât de puternic întipărite în mintea noastră încât ne dorim ca noi, la rândul nostru, să le realizăm și să fie la fel de frumoase ca acelea pe care le-am văzut până atunci.

Mie îmi plac fotografiile clișeu…

Unele fotografii aparent banale arată bine pe Instagram, nu? Dacă subiectul fotografiat este frumos, cu siguranță poate să ne facă să zâmbim timid într-o anume zi. Eu nu mă plictisesc de fotografiile clișeistice atâta timp cât sunt redate într-o lumină bună, sunt editate corect și au acea notă personală.

Până la urmă, asta e și ideea din spatele unor fotografii-clișeu. Avem lucruri de învățat privind la acest tip de fotografii. Fiind la început de drum, ele pot deveni sursă de inspirație. Detaliile precum felul în care cade lumina, îmbinarea culorilor, compoziția pot reprezenta adevărate surse de a învăța să fotografiem. Clișeele pot fi, de ce nu, o bază solidă în construirea unui stil propriu.

Consider că important este să ne dăm seama, totuși, când e vorba de prea mult. Prea mulți cactuși. Prea multe macarons. Prea mulți bujori. Ceea ce e prea mult poate să agaseze privitorul, să îl obosească și de aceea, e bine să găsim un echilibru, o linie personală, dar totodată să găsim fotografia-clișeu potrivită. Știm cu toții acele profile în care expunem un anumit subiect de câteva ori din diverse unghiuri. Ei bine, ceea ce e mai potrivit este să găsim unghiul potrivit și să selectăm fotografia cea mai bună dintre toate cele realizate.

În consecință, eu cred că nu trebuie să avem o atitudine de respingere față de fotografiile clișeu. Cred că trebuie să apreciem un clișeu bun și să extragem dintr-o asemenea fotografie ceea ce ne poate pe noi ajuta să ne dezvoltăm simțul estetic. Sau poate să pășim pe un drum mai profesionist de a realiza fotografii.

Iar voi, ce părere aveți despre aceste fotografii clișeu? Există anumite fotografii de care nu vă săturați niciodată?

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

S-ar putea să-ți placă și...

25 de comentarii

 1. Cât timp au o tușă personală, transmit ceva și nu sunt prea stridente, fotografiile clișeu sunt un mod minunat de exprimare și de împărtășire a unui colț din noi. Eu nu ma satur niciodată de fotografiile clișeu cu cărți și flori.

  1. Ce frumoasă perspectivă…și mie îmi plac foarte mult <3

 2. Personal, imi plac mult pozele de tip flatlay, fie ca este vorba de mancare sau produse de machiaj. Totuși, cred ca este important sa ne inspiram de la altii, dar sa aducem si elemente personale. Pozele clișeu sunt o maniera faina de a exprima arta in diverse situatii sau locatii.

  1. Și mie îmi plac fotografiile flatlay și da, cred și eu că ar trebui să aibă toate o notă personală, pentru a transmite cu adevărat un mesaj.

 3. Sunt de acord. Uneori se exagerează și se depășește granița lui „prea mult”…

 4. Eu sunt o fire care se plictiseste repede… Ma plictisesc si de fotografiile cliseu daca nu aduc ceva nou sau nu au in centru un element impresionant.

 5. Îmi plac fotografiile prezentate în acest articol.
  Contează ca fiecare să fie original!

  1. Mulțumesc pentru apreciere 🙂

 6. Și eu consider că e important să ne dăm seama când e vorba de prea mult și vreau să mă țin departe de limita aceea.

 7. Eu sunt o mare iubitoare de poze tip flatlay, majoritatea le fac si eu asa pe instagram. 😊 😊

  1. Ce drăguț, să ai multă inspirație atunci <3

 8. Imi plac fotografiile, iar de unele chiar nu te poti satura.

 9. Irina spune:

  Îmi plac pozele flatlay. Ma inspir de pe pinterest și de multe ori încerc sa le realizez, dar în stilul meu.

  1. Și mie îmi plac mult cele de pe Pinterest, sunt foarte multe făcute într-un mod profesionist și original.

 10. Nu ma satur de pozele cu pisici, care-s iar un cliseu, dar imi plac mutritele lor dulci si le-as smotoci pe toate.

  1. haha, da, și mie îmi plac mâțele :))

 11. Da, uneori pare pra mult, alteori ți se pare că nu poți rata așa ceva.
  Totuși, mie personal mi se pare în regulă să fie cât mai naturale, în nota personală a fiecăruia. Spre exemplu, mie îm place să fac foto cu apusuri, flori, pisaje, etc. mai ales din vacanțe. Sigur, nu sunt identice, dar tot se repetă, însă sunt speciale, inedite, fiecare dintre ele.

  1. Da, pentru că au câte o parte din noi, ceea ce le dă acea unicitate. 🙂

 12. Cand imi place mult o fotografie o salvez ca sursa de inspiratie.

  1. Și eu fac asta 🙂

 13. Simona Tucu spune:

  Nu am privit niciodată lucrurile din unghiul asta, dar iti dau dreptate. Ma folosesc de pozele clișeu zilnic cred, dacă e sa o iau asa 😁

 14. Asa cum sustin mereu, ce e prea mult strica si avem nevoie de echilibru in orice. Nu am nimic cu aceste poze cliseu. La urma urmei, tot ce e frumos si prinde devine cliseu. Dar, cum spuneam – ce e prea mult strica.

 15. Și eu sunt fana fotografiilor-clișeu, dar nu practic întotdeauna acest tip de fotografie. Asta pentru că uit! :))

 16. Conteaza foarte mult originalitatea, dar ca principiu iubesc fotografiile si asta pentru ca am inceput si eu sa dcochetez cu acest domeniu

  1. Foarte frumos 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *