De ce să înveți o limbă străină?

de ce să înveți o limbă străină

Să înveți o limbă străină nu e tocmai floare la ureche. Însă, înainte să începi să studiezi orice, cel mai bine e să înțelegi care sunt avantajele și cum te ajută acestea să te dezvolți personal.

Atunci când ne referim la învățarea unei limbi străine, există numeroase beneficii pentru dezvoltarea ta personală, dar și profesională. Personal, am învățat limba franceză, spaniolă și engleză. Pot să spun că pentru a ajunge la un nivel avansat, nu a fost deloc ușor. A fost însă plăcut, iar beneficiile sunt pe măsură.

În acest articol, îți propun să vedem împreună motivele pentru care este benefic să înveți o limbă străină.

De ce să înveți o limbă străină?

 • E un skill pe care o să îl ai toată viața

Chiar dacă investești mai mult timp în învățarea unei limbi străine, axându-te pe gramatică, vocabular, pronunție, investiția ți se va întoarce. Te vei putea folosi de acest avantaj pe tot parcursul vieții tale, în diferite situații, la job, în călătorii, etc.

 • Va fi un atu în momentul în care îți vei căuta un loc de muncă

de ce să înveți o limbă străină

Trăim într-o lume din ce în ce mai globalizată. De aceea, e important să știm măcar o limbă de circulație internațională, cum e engleza. Poate că ai și văzut deja cum în multe dintre anunțurile de joburi, cerința e să știi engleza la nivel mediu sau chiar avansat. Pentru aceasta, există numeroase modalități de învățare. Eu recomand aceste cursuri de engleză pentru adulți de la EdVenture (Road Language Centre).

Dacă știi engleza și orice altă limbă străină, cu siguranță vei fi un candidat important și competitiv. Pe deasupra, pentru orice limbă străină, primești și un bonus financiar, de regulă.

 • Îți dezvolți vocabularul

Pe măsură ce înveți o limbă străină, descoperi cuvinte noi, faci asocieri și îți lărgești vocabularul din limba maternă și din limba pe care o înveți. Nu doar că vei ști mai multe cuvinte, dar vei înțelege mai bine și cultura și civilizația unei țări, învățând să gândești direct în limba engleză/franceză/spaniolă/germană, etc.

 • Previi sau întârzii boala Alzheimer

de ce să înveți o limbă străină

Există studii științifice care întăresc ideea că învățarea unei limbi străine, prin conexiunile pe care le creează, te ajută să previi boala Alzheimer la vârste înaintate. O limbă străină este, cu alte cuvinte, hrană pentru creier.

 • Înveți mai ușor alte limbi străine

Fiindcă deja cunoști metode pentru a învăța o limbă străină, îți va fi mai ușor să asimilezi cunoștințe și să faci asocieri atunci când înveți a doua sau a treia limbă. Mai mult decât atât, dacă limba străină pe care ai învățat-o prima dată are origini latine sau germanice, îți va fi foarte ușor să înveți o a doua limbă cu aceeași origine.

De exemplu, fiindcă știu limba franceză, mi-a fost foarte ușor să învăț limba spaniolă și deși nu am învățat italiana sau portugheza, înțeleg destul de bine sensul cuvintelor, după context.

 • Călătorești cu mai multă încredere și plăcere

de ce să înveți o limbă străină

În momentul în care mergi într-o țară străină, vrei să cunoști cultura de acolo, vrei să cunoști oamenii, gastronomia, să participi la diverse activități, să vizitezi cât mai multe locuri. Tot ceea ce cunoști într-o țară îți este facilitat de limba străină pe care o cunoști. Altfel vei vedea Grecia dacă știi limba greacă și altfel o vei percepe dacă nu o cunoști.

Îmi aduc aminte cu plăcere de excursia mea în Franța, unde abia așteptam să vorbesc în franceză cu nativii. Să mă așez la masă și să cer o clătită sau o cafea în franceză. Să întreb în muzeu pe unde trebuie să ajung la o anumită expoziție. Să înțeleg indicațiile, poveștile locurilor pe unde am trecut. Nu numai că a fost foarte plăcut pentru mine, dar mi-a dat și mai multă încredere că mă voi descurca în orice situație.

 • De ce să înveți o limbă străină? Pentru că îți poți face prieteni în toată lumea

Dacă ești o persoană deschisă, cu siguranță îți place să socializezi, să cunoști cât mai multe persoane. Îți poți mări grupul de prieteni cu ușurință atunci când cunoști o limbă străină.

Poți participa la diverse evenimente, te poți implica în diferite activități, poți face voluntariat internațional, poți merge cu ERASMUS, poți studia în străinătate, poți participa la cluburi de lectură, iar rețeaua ta de prieteni se va lărgi în mod vizibil.

 • Te poți informa din diferite surse internaționale

Atunci când știi o limbă străină, orizontul tău de informații se lărgește. Vei putea înțelege mai bine lumea în care trăim. Vei putea să îți iei informațiile din ziarele sau blogurile internaționale, având perspective diferite asupra unei problematici.

 • Poți citi, vedea filme și seriale, informându-te direct de la sursă

Poate că nu a fost tradusă încă cartea pe care îți dorești să o citești de mult timp, însă avantajul de a cunoaște limba sursă este imens. Poți să o citești mai repede și să înțelegi mai bine ceea ce a vrut să transmită autorul.

La fel se întâmplă și în cazul filmelor sau serialelor, le poți vedea fără subtitrări. În acest fel, îți dezvolți și competența de înțelegere orală.

 • Vei fi mai disciplinat/ă

 

Faptul că decizi să înveți o limbă străină, te va ajuta să rămâi focusat pe task-urile pe care trebuie să le faci zilnic. Chiar dacă înveți doar un cuvânt nou pe zi sau faci exerciții de gramatică, învățarea unei limbi străine necesită timp, efort, perseverență din partea ta. Astfel, vei învăța organizat, disciplinat, ajungând astfel să îți îndeplinești obiectivul.

Acestea sunt câteva din motivele pentru care să începi să înveți o limbă străină. Ai multe lucruri de câștigat printre care și mai multă încredere în tine. Cu siguranță, indiferent ce limbă alegi să studiezi, nu ai absolut nimic de pierdut, fiecare skill nou având beneficiul său.

Tu ce limbă străină știi sau ți-ar plăcea să înveți?

Sursă imagini:

Pexels

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

2 comentarii

 1. Ma straduiesc( a se citi ma chinui) sa învăț engleza. E drept ca la 49 de ani nu e ca la 15 ani. Cred totuși ca nu am abordat cum trebuie studiul și nu am dedicat timpul necesar.

  1. Înțeleg perfect, ceea ce contează e să aveți răbdare, să nu puneți presiune pe dumneavoastră și să faceți progrese mici în fiecare zi. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *