Despre pofta nesfârșită de a citi

de ce citesc

Noi, oamenii, suntem povești nescrise. Ne dorim să ne destăinuim, simțim nevoia să scoatem la iveală momente frumoase, frustrări, tristeți sau ne închidem coperțile lăsând ca tăcerea să imprime paginilor puncte de suspensie.

de ce citesc
Sursă imagine: Pexels

Suntem făcuți din povești și tocmai acest lucru ne face să vrem să descoperim noi întâmplări ale altor oameni sau personaje. Cărțile sunt porțile către noi lumi în care ne pierdem, ne recunoaștem, ne refugiem. Și lasă pe vârful degetelor noastre amprenta unor povești magice.

franzen

*În imagine, Jonathan Franzen, Libertate

Iubesc să citesc și uneori mi se întâmplă să resimt o poftă nesăbuită. Recunosc, nu mai am atât de mult timp liber ca în liceu, însă lectura unei cărți îmi stârnește mai mereu entuziasm, atunci când are de spus o poveste bună.

De ce îmi place să citesc?

Cititul însumează, pentru mine, o serie de senzații, stări, culori…Iubesc să merg în librării și să simt parfumul unei cărți noi.

Îmi place sa citesc seara, după ce merg la un concert cu muzică, fiindcă mă bucur de o atmosferă specială.

Îmi place să citesc în parcuri, în locuri retrase din oraș și mai ales toamna. Cred că toamna e anotimpul cărților. Atmosfera ușor melancolică, un ceai de tei, frunzele care să foșnească între paginile cărților, castanele de pe alei fac din lectură o experiență senzorială și atât de poetică.

*Victor Hugo, Mizerabilii

Îmi place sa citesc când plouă. Sunetul picăturilor de ploaie pe geam, mirosul proaspăt și răcoarea specifică îmi stârnesc mereu pofta de a citi. E ca un fel de refugiu, iar ploaia e ca un prieten care îți șoptește să stai, să îți încetinești ritmul alert și să uiți de timp odată cu paginile întoarse una după alta.

doamna bovary

Gustave Flaubert, Doamna Bovary

Asociez cititul și cu un moment al zilei: dimineața. Iubesc să stau pe îndelete, să citesc câteva pagini și să privesc lumina care se răsfrânge peste rânduri.

Cititul este, cu siguranță, una dintre pasiunile mele la care nu aș putea să renunț niciodată. Este activitatea pe care o asociez cu emoții, cu momente și pe care o îndrăgesc atât de mult.

Iar vouă? Cum vă place să citiți?

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

21 de comentarii

 1. Bonjour ,j’ aime votre article sur la lecture,n’ abandonnez jamais vos passions.
  C’ est ce qui nous fait avancer dans la vie,certains vous diront que c’ est impossible ,d’ autres vous diront continuer ..SUIVEZ VOTRE COEUR et si cela est vraiment impossible,vous aurez le mérite d’ avoir essayer.
  Bonne continuation .

 2. Si eu ador sunetul ploii… si nimic nu se compara cu o lectura placuta si o cana de ceai cald cu ropotul stropilor in fundal!

  1. O, da! <3 sau ninsoare, dacă e să ne raportăm la ziua de ieri în București.

 3. Imi place si mie sa citesc, pacat ca nu am suficient timp . 1 carte pe luna totusi imi fac timp sa o citesc

  1. Nici eu nu prea mai am timp, dar încerc, măcar câte 10 pag. pe zi.

 4. Imi place si mie sa citesc insa tot mai putin timp am pentru asta.

 5. Eu am experimentat această poftă îndeosebi în copilărie. Mai apoi, însă, s-a mai temperat și acum am perioade când citesc foarte mult și perioade când nu citesc deloc.

  1. Te înțeleg și acum înțeleg și profesorii care ne spuneau că atunci, în perioada gimnaziului/liceului/facultății, e vremea să citim mult pentru că după aceea nu vom mai avea timp.

 6. Ador să citesc și îmi fac mereu timp pentru lectură.

 7. Am considerat cărţile cei mai buni prieteni ai mei, din momentul în care am învăţat să citesc.
  Îmi place să citesc şi o fac ori de câte ori timpul îmi permite, dr nu atât cât mi-aş dori.

 8. Frumos articol si frumoasa intrebare….Imi place cel mai mult sa citesc in glasul ploii. Liniste in jur, doar sunetul picaturilor de ploaie,..si sa fiu singura..chiar frumos 🙂

  1. Mulțumesc pentru apreciere, și tu ai descris foarte frumos felul în care citești. <3

 9. Iubesc să citesc! Încă din copilărie eram tare curioasă să descopăr diverse povești și să mă duc în lumea din fiecare carte în parte.

  1. O, da <3 ce frumoase erau basmele copilăriei..ah, și legendele. Citeam multe legende despre flori. 🙂

 10. Și mie îmi place sa citesc și mi-am propus sa îmi dedic timp și pentru aceasta pasiune. Oscar și tanti roz, mi-a plăcut foarte mult.

  1. Da, e o carte tare emoționantă…:)

 11. Și eu sunt o mare iubitoare de lectură. Cel mai mult îmi place să citesc seara și în zilele ploioase. Urmează vacanța de sărbători și abia aștept să mă bucur de mai mult timp pentru lectură.

 12. Aveam o perioada cand era singurul lucru pe care il faceam in timpul liber. Ma inconjuram de miros de carti, de liniste, de lumina buna pentru a vedea cat mai clar textura paginii, literele cat mai clare..

 13. Ador sa citesc. Este placerea mea cea mai mare, la care nu as renunta nicicand. Imi place sa citesc oricand reusesc sa prind putin timp liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *