Lifestyle

De ce Danemarca este una din cele mai fericite țări?

Fericirea este complexă fiindcă ține cont de atât de multe aspecte. De aceea, nu este nici foarte ușor de definit. Însă, pentru unii oameni, să fii fericit implică existența mai multor factori: bunăstare, legăturile de prietenie pe care le construim în timp, o situație financiară decentă, un scop în viață pentru care sa lupți.

Există mai multe țări fericite pe care le putem lua ca exemplu, iar în Europa, se știe că zona scandinavă este cea în care oamenii sunt cei mai fericiți. Una din aceste țări este Danemarca.

De ce Danemarca este unul din cele mai fericite state?

 • Ceea ce admir la danezi este că au creat un adevărat concept legat de fericire, numit hygge. Pentru ei, asta înseamnă o atmosferă plăcută ce implica o companie bună, mâncare bună, destindere. Este vorba de o atmosferă care predomină toamna și iarna atunci când vremea nu tocmai prietenoasă de afară poate fi înfruntată cu niște pături pufoase sau ciocolată caldă ori niște lumânări parfumate aprinse atunci când citești o carte.

 • Pentru danezi, stilul de viață este foarte important. În acest sens, aceștia pun accentul pe calitate în relațiile umane, în alimentație, la locul de muncă. Mai mult decât atât, aceștia sunt preocupați de sănătatea mentală, dar și fizică. Drept urmare, practică activități în aer liber, fitness, se dedică unui hobby, etc. Calitatea este cea care primează în stilul lor de viață, de aceea lucrurile materiale nu sunt esențiale. Știm cu toții că atunci când ne comparăm cu oamenii care au mai multe decât noi (în genere, lucruri materiale) avem tendința de a fi mai dezamăgiți. Dacă în România este important să ai o casă, o mașină, haine scumpe pentru a fi în rând cu lumea, danezii nu cad în capcana comparației cu ceilalți. De altfel, danezii merg foarte mult cu bicicleta în detrimentul mașinilor, prețuiesc mult mediul înconjurător, iar asta ne duce cu gândul la calitatea vieții și nu la lucrurile materiale.
 • Un lucru care îi face pe danezi fericiți este faptul că pot avea încredere în ceilalți. În timp ce alte țări simt anxietate în fața necunoscuților, danezii se pot baza pe străini, ceea ce îi face mai puțin stresați în fața noului. De altfel, Danemarca este ca un fel de comunitate în care poți merge într-o cafenea și să îți lași copilul să doarmă afară, neavând teama că acesta va păți ceva. Știrile la ei nu sunt pline de cazuri negativiste ca la noi.
 • De asemenea, când vine vorba de locul de muncă, danezii au motive pentru a fi fericiți. În timp ce, de exemplu, în România programul de muncă este de 40 de ore pe săptămână, în Danemarca, programul se limitează în medie la 37 de ore pe săptămână și 5 săptămâni de concediu pe an, aceștia reușind să echilibreze viața profesională cu viața de familie și să fie mai productivi și mai calitativi în munca prestată. Danezii muncesc în domeniul lor de interes, respectându-și valorile și pasiunile.
 • Totodată, pentru Danemarca, educația este un factor cheie în dezvoltarea unui viitor cetățean responsabil: de aceea, educația este gratuită, chiar și în ceea ce privește universitatea. Ceea ce este de apreciat este că danezii sunt învățați de la școală că orice ar face, vor fi utili în societate. Dacă cineva va deveni arhitect, nu va fi considerat superior cuiva care va deveni bucătar. În Danemarca, profesorii îl încurajează pe copil să își dezvolte abilitățile, talentul, propria personalitate, iar asta îi face pe elevi fericiți.

Danemarca este o țară care alege să fie fericită. O țară care în ciuda vremii și a taxelor mari, poate fi oricând pentru noi un model în ceea ce privește valorile, un model în ceea ce privește fericirea ca fiind o parte din noi.

Surse:

 1. Youtube (Prof. G)
 2. TEDx Talks (Planting Seeds Of Happiness The Danish Way | Malene Rydahl)
 3. Freakonomics Radio (How to be Happy, ep. 345)
 4. Euronews (Dinamarca: ¿Dónde está el secreto de la felicidad?)
 5. https://www.workindenmark.dk/Working-in-DK/Workplace-culture-in-Denmark
 6. Pixabay
 7. Pexels

 

 

 

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

S-ar putea să-ți placă și...

10 comentarii

 1. Cred ca fericirea lor se datoreaza si confortului financiar, a faptului ca-si pot permite orice. In schimb, cum la noi traiesc de azi pe maine sau de la o pensie la alta, iti dai seama ca nu prea le mai arde multora de chestii care par a fi normale, firesti: sa bei o cafea buna intr-o companie placuta, sa calatoresti, sa faci sport, sa ai activitati chiar daca ai trecut de prima tinerete. 🙂

  1. Asa e, este un factor important 🙂

 2. Mda, ar fi frumos să avem aceleași mod de viață si chef de ea. O soluție ar fi sa ne mutam acolo.😂😍

 3. Irina spune:

  Nu știam asta. Mulțumesc de informare.

 4. Nu știam lucrurile acestea despre Danemarca.

 5. Ar fi cazul sa ne inspiram de la ei, daca ne dorim sa traim fericiti si impacati.

 6. Au o mentalitate extraordinară, am avea multe de învățat de la ei

 7. asa se spune despre Danemarca, nu stiu daca este chiar asa dar sunt convinsa ca sunt mai fericiti ca poporul nostru!

 8. Am tot auzit de ei ca sunt foarte fericiti si sunt si carti care sa te ajute sa fii si tu la fel ca ei. Mi-as dori sa le stiu secretul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *