Lifestyle

Cum să înveți eficient o limbă străină (1)

Dintotdeauna am fost o persoană curioasă, cu ochii larg deschiși în fața lucrurilor noi. La fel mi s-a întâmplat și cu limbile străine: uitându-mă la seriale, la filme, eram fascinată de felul în care sună unele cuvinte și ajungeam să le memorez într-un final.

Însă, pentru a învăța o limbă străină eficient este nevoie de progrese pe care să le faci în timp. Există articole, mesaje care îți indică cum să înveți rapid, în câteva luni chiar o limbă străină. Din punctul meu de vedere, rapiditatea cu care poți învăța nu este compatibilă și cu eficacitatea învățării. O limbă străină necesită timp, dar progresele de care te vei bucura sunt chiar frumoase.

Există mai multe metode de a învăța bine limba străină pe care dorești să o cunoști, mai ales astăzi când avem atâtea resurse moderne la dispoziție.

Din propria experiență, vă voi împărtăși metodele pe care le-am folosit și care mi se par eficiente:

 • Metoda clasică: exercițiile de gramatică și lexic.

Consider că nu poți da greș cu acestea. Îți poți cumpăra o carte, o culegere de exerciții pentru începători în care să ți se explice, mai întâi, teoretic o anumită lecție și apoi să rezolvi exerciții. Chiar dacă ți se par repetitive, ele te vor ajuta să îți întipărești anumite cuvinte sau strucruri gramaticale. Treptat, vei putea apoi să rezolvi exerciții din culegeri cu un nivel mai ridicat de dificultate.

 • Filmele și serialele.

Oh, da. M-aș uita mai mereu la filme și seriale, iar ele sunt o sursă importantă de a învăța lucruri noi. Reprezintă o activitate plăcută și da, te pot învăța o limbă străină. Am văzut că în străinătate se practică destul de mult dublarea filmelor în limba națională, însă mi se pare că în felul acesta, se pierde foarte mult: pe lângă emoția autentică transmisă de actori, mai este această resursă importantă, învățarea unei limbi străine. Fie că a fost vorba de franceză, spaniolă, engleză, serialele și filmele m-au ajutat enorm în dobândirea vocabularului. În seriale și filme vezi efectiv cum se exprimă zi de zi oamenii care folosesc limba respectivă și nu doar vocabularul formal, acel vocabular foarte bine îngrijit. Pot spune că e metoda mea preferată de a învăța bine o limbă străină.

 • Ziarele, revistele.

Cu toții avem câteva subiecte, hobby-uri care ne pasionează și despre care se scrie, desigur, în ziare sau reviste la nivel internațional. Personal, accesez linkurile unor ziare aproape la fiecare sfârșit de săptămână, ceea ce mă face să mă simt conectată la lumea din jur și totodată mă destinde. Însă, citirea acestor articole contribuie cu siguranță la sedimentarea limbii străine pe care o cunosc. În felul acesta, învăț să caut cuvinte noi și să le asimilez anumitor contexte.

 • Achiziționarea unor dicționare bune.

Mai pe la toate librăriile există dicționare de limbi străine care te pot ajuta, însă cu cât îți dorești să înveți mai mult, vei avea nevoie de un dicționar mai elaborat. De exemplu, eu am găsit cele mai bune dicționare la anticariate și mă ajută și astăzi foarte mult atunci când caut cuvinte chiar mai puțin folosite și le găsesc în aceste dicționare mari și stufoase. Poți chiar să îți propui anumite provocări, folosindu-te de dicționar: poți să îți scrii în agendă cuvinte sau expresii care ți se par frumoase, amuzante, iar activitatea asta chiar te destinde. Apoi, poți alege într-o zi, un cuvânt din dicționar și să îți propui să îl folosești de-a lungul acelei zile într-o propoziție sau într-o discuție cu cineva.

 • Pinterest.

Consider că este un site genial, o sursă incredibilă de inspirație care acoperă o serie largă de domenii. Cu siguranță există și profiluri dedicate limbilor străine pe care îți dorești să le înveți. În plus, Pinterest are acel buton magic care îți permite să salvezi în profilul propriu ceea ce ți se pare interesant din ceea ce postează ceilalți și în acest fel, poți reveni la acea postare ori de câte ori ai nevoie.

În această aventură a învățării limbilor străine, există o gamă largă de metode la care poți apela. Urmează și partea a doua a articolului, stay tuned!

Sursă imagine: 

Pixabay

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

S-ar putea să-ți placă și...

22 de comentarii

 1. […] în articolul anterior că nu e chiar atât de ușor să cunoști bine o limbă străină. Insă, cu puțin efort […]

 2. Am învățat după dicționare, cărți, dar și filme, limba engleză și franceză. În ultima vreme însă, am apelat la aplicația duolingo care mi se pare destul de utilă.
  Mulțumesc pentru idei ți recomandare!

  1. Da, e foarte ușor de folosit și foarte interactivă, aș învăța italiana de la 0 cu duolingo.

 3. Eu folosesc și carti pentru copii, sunt tare utile, mai ales cand e vorba de limbi straine mai complicate.

  1. Așa e, sunt foarte frumos ilustrate, sunt atractive și conținutul ușor de asimilat. La fel și manualele pentru școlari, mi se par super utile.

 4. Cand eram mica mi se parea tare usor sa invat o limba noua. Acum nu stiu, imi lipseste concentrarea de atunci, rabdarea. Dar sfaturile tale sunt foarte bune.

  1. Așa e, copiii învață repede totul, noi parcă nu mai suntem atât de dispuși să învățăm lucruri noi. Aici depinde și de motivație, dacă ne folosește într-adevăr și în profesie sau învățăm doar din pasiune, sunt mai multe aspecte de discutat.

 5. Cred ca in copilarie imi era mai usor s invat ceva nou,acum pare din ce in ce mai greu

  1. Da, e într-adevăr mai dificil, e important să ne găsim motivația.

 6. În prima etapa, vizionarea filmelor m-a ajutat foarte mult. Apoi, celelalte metode prezentare.

 7. Foarte bune recomandări! Eu am învățat mai mult de pe la școala , dar nu foarte mult !
  Muzica straina m-a ajutat, am descărcat un Dicționar virtual care a avut multe informatii utile !
  Pupici

 8. Si eu invatam de la desenele in engleza (cand eram mica) iar mai apoi cartile m-au ajutat mult! Si filmele, desigur.

  1. eu din păcate nu m-am uitat la desene în engleză, chiar îmi pare rău.

 9. Eu cel mai ușor învăț limbile străine de la filme și citind cărți scrise în limba respectivă.

 10. Cam aceleasi metode mi se par si mie utile. Mai nou sunt si aplicatii faine si de ajutor, cum e duolingo.

 11. Madalina-Cosmina Oros spune:

  Cred ca in cazul meu cel mai mult a ajutat folosirea limbii. Chiar daca stiam teoria nu m-a ajutat la nimic pana nu am pornit in a conversa mereu in limba respectiva.

  1. Da, practica e cea mai importantă. 🙂

 12. Sunt o mulțime de metode care ne pot ajuta. Important e să vrem.

 13. Da, acuma sunt foarte multe metode. Metodele tale mi se par foarte bune!

 14. Cred ca pronuntia din filme si desene …in schimb vocabularul din exercitii si carti le-am invatat cel mai bine.

 15. Mi-as dori si eu sa mai invat o limba straina. Cred ca acum ar fi un moment bun. Am sa analizez si eu putin site-ul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *