Cum protejăm mediul? Câteva gesturi pe care le poți face și tu

cum protejăm mediul

Știm cu toții că situația actuală a mediului nu este tocmai roz și nici verde.

La scară mondială, ne confruntăm cu multe probleme în urma degradării mediului înconjurător. Poluarea, Incendiile. Încălzirea globală. Inundațiile cauzate de topirea ghețarilor. Speciile pe cale de dispariție și chiar dispariția acestora. Pescuitul excesiv care poate determina dispariția peștilor din mări, importante resurse de proteine. Acidifierea oceanului care duce la dizolvarea scheletelor viețuitoarelor. Apariția unor noi virusuri.

Cel mai trist este că vedem cu natura își pierde din vitalitate într-un ritm alert, iar noi ar trebui să acționăm.

Pentru orice persoană, e important să trăiască sănătos, să respire aer curat, să bea apă de calitate, să mănânce sănătos și să aibă o viață de calitate.

Îmi aduc aminte de o imagine care sugera că la final, când blocurile și toate lucrurile cumpărate irațional ne vor acapara, nu ele vor putea să ne asigure oxigenul, ci tot copacii. Astfel, fiecare persoană ar trebui să acționeze pentru un mediu cât mai curat.

Cum protejăm mediul? Iată câteva mici gesturi pe care fiecare dintre noi le poate face pentru a contribui la un mediu de viață mai sănătos:

 • Implică-te în acțiuni de voluntariat în proiectele susținute de asociații de profil.

De regulă, proiectele vizează strângerea deșeurilor din anumite zone, plantarea de copaci, încurajarea comercializării hainelor second hand la târguri, etc. Dacă nu ai timp să te implici direct, poți dona anumite sume pentru acest scop nobil care e protejarea mediului înconjurător. Câteva dintre aceste asociații sunt:

De asociația aceasta am auzit de multe ori și chiar organizează niște activități de ecologizare foarte faine, în toată țara. Dorința lor este să avem o țară fără deșeuri.

În acest sens, au dezvoltat o serie de proiecte printre care: ecologizarea zonelor cu mormane de gunoi din natură în urma sesizărilor primite prin aplicația Trashout. Poți folosi chiar și tu aplicația, este gratuită, iar dacă găsești o astfel de zonă cu multe deșeuri, cei de la Let’s Do It Romania organizează campanii prin care aceste spații vor fi curățate. De asemenea, autoritățile locale pot fi anunțate în urma sesizărilor de către utilizatori.

Alte proiecte sunt: Ziua de Curățenie Națională, Let’s Get Green! (campanie națională de educație ecologică), Let’s Share & Care! (proiect prin care se colectează resurse cum ar fi jucării, haine, rechizite pentru a le aduce elevilor din comunități sărace, astfel se prelungește viața acestor lucruri și se evită risipa lor), Let’s Do It, Corporate! (crearea de teambuildinguri prin care angajații corporate sunt încurajați să facă activități de protejare a mediului).

Asociația promovează protejarea planetei, a biodiversității, a unui mediu cu apă și aer de calitate pentru noi și generațiile viitoare. Pe scurt, un trai în armonie cu natura.

Proiectele WWF vizează protejarea apei, a pădurilor, a speciilor pe cale de dispariție.

De asemenea, aceștia au o platformă cu impact social și de mediu, Panda Labs, prin care se încearcă atragerea de parteneri ce pot finanța rezolvarea diverselor probleme de mediu identificate.

Această organizație expune problemele stringente de mediu cu care se confruntă planeta și încurajează identificarea soluțiilor pentru un viitor verde.

Asociația își propune dezvoltarea unei comunități sustenabile, intervenind în domenii precum ecologia și protecția mediului, economia socială, educația și responsabilizarea civică.

Printre proiectele asociației, se numără Legumești, Apă fără Plastic, Colectare Baterii, IaȘi Reciclează, Bazar Solidar (hainele donate sunt recondiționate și sunt vândute la preț mic pentru a evita risipa resurselor), REDU (se bazează pe slow fashion și transformă deșeurile, practic resturile de materiale în resurse, în haine chiar foarte faine), Cuib (apropo, găsești aici o atmosferă și mâncare pe bază de produse naturale excelente), Harta Eco, Șapte Coline pe Două Roți.

O asociație cu inițiative admirabile.

Asociația activează pentru mediu. Actualmente, are proiecte de plantare de copaci, de evitare a risipei alimentare și combatere a poluării cu plastic.

 • Abonează-te la un furnizor de energie eoliană.

Pe termen lung, accesând energia regenerabilă, vei contribui la un mediu mai puțin poluat.

Dacă totuși nu ai un astfel de furnizor, încearcă să te limitezi la consumul de energie doar atunci când ai nevoie. Stinge lumina ori de câte ori este necesar, scoate din priză orice aparat care nu îți este util în acel moment și vei reduce în felul acesta consumul de energie, lucru care se va vedea și pe facturi, dar și în mediu, pe termen lung.

 • Adoptă un stil de viață bazat pe un consum redus de resurse.

Ai auzit de conceptul zero waste sau minimal waste? Ei bine, mai ales în contextul actual în care mediul înconjurător este amenințat de tot felul de probleme, e important să atenuăm tendința noastră spre consumerism și să ne axăm pe consumarea rațională a resurselor, bazată pe nevoile noastre reale.

În acest sens, încearcă să prelungești viața produselor pe care le folosești. Refolosește recipientele. Refuză sacoșele de plastic. Alege sacoșe de pânză. Cumpără mai mult produse la vrac. Folosește prosoape de bucătărie textile. Folosește tacâmuri din metal. Fă-ți o listă de cumpărături pe care să o respecți cu lucrurile absolut necesare. Încearcă să repari produsele stricate înainte de a le arunca și de a cumpăra altele.

 • Colectează selectiv deșeurile.

Pentru a oferi un ciclu cât mai lung al produselor consumate, este bine să sortăm deșeurile în funcție de componenta lor: Hârtie, Sticlă, Plastic, Metal, ceea ce va permite ca acestea să fie ulterior reciclate.

cum protejăm mediul

 • Oprește robinetul atunci când nu folosești apa.

Dacă te speli pe dinți sau pe mâini, în timpul mort în care nu folosești apa, este recomandat să închizi robinetul.

 • Aruncă deșeurile la coșul de gunoi.

Este un gest simplu și de bun simț care arată respectul față de mediul înconjurător.

 • Cum protejăm mediul? Plantează copaci.

În situația actuală, când ne confruntăm cu problema defrișărilor, poți face un bine naturii și ție, plantând chiar și un copac. Dacă fiecare ar face acest lucru, am avea un aer mult mai respirabil.

cum protejăm mediul

 • Vorbește în grupul tău de cunoștințe despre ecologie, protejarea mediului și gesturi pe care fiecare din noi le poate face.

Conștientizând lucrurile cu care ne confruntăm, putem face schimbări în bine în viitor. Astfel, explicându-le celorlalți despre impactul pe care îl pot avea asupra mediului, vor vedea că fiecare gest contează.

 • Cumpără de la branduri care sunt eco awareness.

În ultima vreme, au apărut branduri care susțin comercializarea unor produse prietenoase cu mediul. Ar fi bine să încurajăm acești producători.

 • Cumpără de la producătorii locali.

Dacă vei cumpăra ceva din apropierea casei, atunci încurajezi comerțul local, ceea ce înseamnă că pentru a avea acces la acele produse, producătorul a simplificat procesul de transport, deci impactul asupra mediului, poluarea generată de transport au fost minime.

 • Mergi mai des cu bicicleta sau pe jos.

Știm cu toții că mașina poluează destul de mult, iar în ultima vreme, ne-am obișnuit să folosim foarte des acest mijloc de transport, chiar și pe distanțe scurte.

Sfatul ar fi să mergi mai mult cu bicicleta sau pe jos. Astfel, nu vei polua mediul, vei avea o experiență frumoasă atunci când mergi în aer liber, te vei putea bucura de peisaje, de sunetele din jur, vei face sport și te vei simți mai bine, mai optimist/ă, alungând stările de anxietate.

https://floridincalimara.ro/o-lista-cu-branduri-romanesti-prietenoase-cu-mediul/

 • Cum protejăm mediul? Donează lucruri pe care nu le mai folosești.

Poate că ai haine care zac în dulap și consideri că nu ți se mai potrivesc. Decât să le arunci sau să stea acolo, mai bine le donezi. Astfel, altcineva se va bucura de ele, dar mai ales, vei evita risipa și consumerismul.

La rândul tău, poți alege să cumperi haine second hand. Multe dintre ele sunt în stare foarte bună și sunt originale.

În ceea ce privesc donațiile, poți dărui nu doar haine, ci și obiecte de mobilier, aparate de uz casnic, cărți, etc.

 • Încearcă să nu risipești mâncarea. 

Atunci când mergi la cumpărături, ia doar alimentele pe care știi sigur că le vei folosi, fără să exagerezi.

Atunci când gătești, gândește-te dacă alimentele care rămân pot fi folosite la ciorbe, prăjituri, tarte, etc., atfel încât să nu ajungă la gunoi.

Bonus: un documentar din categoria Cum protejăm mediul?

Pentru că iubești mediul înconjurător, iată un trailer dintr-un documentar la care mă uit pe Netflix, Seven Worlds, One Planet. Filmările sunt excepționale. Stau mereu cu privirea ațintită pe ecran la frumusețea naturii, a biodiversității și a lumii în care trăim.

Documentarul te sensibilizează și te face să vrei să schimbi ceva în bine pentru a avea un mediu mai curat. Ce-ar fi să avem grijă de mediu și implicit de noi ?

Deci, cum protejăm mediul?

Cu siguranță, ne dorim cu toții o stare de bine generală. Ce-ar fi atunci să ne implicăm cu toții în protejarea și îngrijirea casei noastre mai mari, a Planetei? Toate micile gesturi pe care le poți face pentru mediu pot deveni treptat un stil de viață care nu numai că e bun pentru tine, acesta poate deveni sursă de inspirație și pentru cei din jurul tău.

Tu cum protejezi mediul?

Surse:

Green Report

Seven Worlds, One Planet

Pixabay

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

11 comentarii

 1. Și eu sunt PRO protecția naturii, ba chiar la un moment dat din simplu voluntar am ajuns să fiu secretar executiv la o asociație cu acest domeniu de activitate. 😀 Am o atitudine eco-friendly în aproape toate aspectele vieții, încerc să fac tot ce îmi stă în putință pentru a proteja natura.

 2. Intotdeauna am spus ca sta in puterea noastra sa asiguram un viitor verde pentru urmasii nostri. Si eu am un stil de viata eco-friendly.

 3. Si noi incercam pe cat posibil sa protejam mediul. Am inceput cu pasi mici, prin reciclare colectiva, prin folosirea de produse mai eco, prin evitarea risipei.

 4. Daca am face toti gesturi mici si am fi mult mai atenti cu planeta, nu am mai fi asa…

 5. Tine de noi sa facem ceva pentru planeta pe care traim, miciile gesturi fac diferenta.

 6. Cu totii ar trebui sa fim cat mai grijulii cu planeta noastra. Incerc pe cat posibil sa acord o mai mare atentie la consumarea produselor ce au ambalaje prietenoase cu mediul, sa nu las in urma gunoaie , etc.

 7. […] numeroase aspecte de luat în calcul, dintre care și grija pentru mediu. Menționam în acest articol că unul din modurile de a proteja mediul înconjurător este de a cumpăra de la branduri […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *