Conectare cu natura în oraș-cum facem asta?

conectare cu natura în oraș la birou

În ultima perioadă, am auzit câteva persoane spunând că vor să se retragă la țară. Motivele? Se simt restrânse, închise în apartamentul în care locuiesc. La țară au mai multe moduri de conectare cu natura, cu liniștea, cu aerul curat și mâncarea mai bună.

Mai mult decât atât, se vorbește despre un deficit de natură, concept despre care a vorbit Richard Louv în multe dintre cărțile sale. Deficitul de natură, așa cum și denumirea o spune, se referă la o lipsă acută de timp petrecut în aer liber. Bănuiesc că nu vă este străin acest fenomen, mai ales acum când traversăm perioada marcată de pandemie. Deficitul de natură se manifestă prin lipsa de vitalitate, de acea poftă de viață pe care o avem chiar și după o scurtă plimbare.

De ce suferim de acest deficit de natură?

Câteva cauze pentru care nu mai suntem atât de conectați cu natura sunt legate de promovarea constantă a mediului digital, apariția unor gadget-uri performante, tehnologizarea masivă, construirea unor locuințe ce nu țin seama de crearea unor spații verzi, alternativa unor jocuri pe calculator/tabletă care antrenează o stare de dependență, mai ales în rândul copiilor.

Însă, chiar dacă locuiești într-un oraș aglomerat, chiar sufocant, poți singur să îți creezi propria oază de liniște. Este nevoie doar de voință, răbdare și disponibilitate din partea ta.

Iată câteva idei de conectare cu natura chiar dacă locuiești în oraș:

 • Conectare cu natura în oraș ? Participă la acțiuni de voluntariat susținute de asociații de ecologie

Let’s Do It Romania, WWF România, Mai Mult Verde, Greenpeace. Sunt doar câteva idei de asociații de ecologie.

Poți merge să plantezi copaci, poți strânge deșeurile din natură, poți promova conceptul de reciclare, etc.

 • Cumpără ghivece de flori. 

Da, poate e frumos să cumperi un buchet de flori pe care îl pui într-o vază și care îți înseninează ziua. Însă, cel puțin din punctul meu de vedere, este mult mai frumos să urmărești evoluția unei plante din ghiveci. Să îi vezi primele petale. Să fii suprins de culoarea ei după ce ai plantat-o de mult timp. Să vezi cum iese frunzuliță cu frunzuliță și să o îngrijești în fiecare zi. Să o stropești și să îi cureți florile și frunzele moarte, să îi pui pământ, etc. Ba mai mult, poți cumpăra o stropitoare chic care să contribuie la frumusețea gestului de a îngriji o floare.

Poți citi diverse cărți de specialitate sau poți viziona diferite filmulețe legate de îngrijirea plantelor din locuința ta. Ca resursă foarte utilă de informații, recomand contul de instagram Mini plante.

În timp, această activitate poate deveni chiar un hobby.

 • Creează un colț original cu plante.

Chiar dacă petreci mult timp în casă, poți transforma acest lucru în ceva bun. Poți să te gândești cum ai putea amenaja un colț original, într-un stil care să te caracterizeze, doar cu plante.

Mie, de exemplu, îmi plac lichenii ca pereți statement sau lichenii înrămați folosiți ca obiecte decorative. Avantajele folosirii lor sunt numeroase. Au durată de viață lungă, sunt anti-alergeni, purifică aerul, se întrețin foarte ușor și conferă acel aspect de prospețime întregii locuințe.

conectare cu natura

De asemenea, îmi place ideea amenajării unui colț doar cu plante și flori în ghivece sau cești vintage. Un mod original de terapie prin natură și artă.

În acest sens, recomand produsele Cup My World, sunt superbe. Odată cu plantele, inspiri și sănătate, dar și frumusețe.

 • Folosește jardiniere în care să pui plante aromatice.

Este sigur că atunci când gătești, mâncarea are un gust mai bun când adaugi plante proaspete. În comparație cu pătrunjelul de la plic, pătrunjelul proaspăt adăugat unei supe face delicioasă această mâncare. Așadar, cu un mic efort, poți planta pătrunjel, busuioc, mentă, salvie, rozmarin, cimbru, etc.

conectare cu natura

 • Mergi mai des în parc.

În fiecare oraș, există măcar un parc. Poți merge acolo să te relaxezi, să citești o carte, să auzi pur și simplu ciripitul păsărilor și foșnetul frunzelor, să simți adierea vântului, să te plimbi desculț prin iarbă, să iei un picnic, să alergi, să joci câte ceva cu un prieten.

Există o multitudine de activități pe care le poți face deci în natură, în orașul tău. Mai mult, dacă stai într-un oraș mare, este indicat să mergi în Grădina Botanică. Este un loc atât de bogat, unde poți admira mai multe specii de păsări, plante, copaci și flori. Va fi un adevărat mod de destindere în natură.

 • Fotografiază peisaje, elemente naturale.

Pentru a te bucura mai mult de frumusețea naturii, suprinde instantanee cu aceasta în timp ce te plimbi. Faptul că tu vei căuta un cadru foarte bun, asta te va ajuta să te conectezi mai mult, să observi mai bine și să prețuiești mediul înconjurător.

Ține minte că orice cadru natural este interesant, fie că vorbim de un copac, de o buburuză, de niște iarbă care crește dintr-un trotuar, de câteva frunze, de un apus sau niște ace de brad. Tu alegi compoziția, tu ești creativ, iar asta te va face să te îndrăgostești de această activitate.

cum te conectezi cu natura în oraș prin fotografie

 • Ascultă sunetele naturii

Știu că fiind în oraș, acest lucru pare uneori imposibil. Mai ales dacă locuiești într-un oraș mai poluat, în care sunetele cu care te-ai obișnuit sunt mașinile care gonesc pe străzi, muzica dată tare sau orice alt zgomot care te irită fonic.

Însă, poți să îți rezervi câteva clipe pentru plimbări în natură, în cel mai apropiat parc sau într-o pădurice apropiată, unde să fii atent la ciripitul păsărilor, la vântul care se aude printre copaci, la stropii de ploaie mărunți care ating asfaltul, la câinii care latră ș.a.m.d.

De altfel, acum există tot felul de aplicații în acest sens cu sunete din natură.

„Natura e casa noastră, iar în natură suntem acasă.”

Carlo Rovelli

Conectare cu natura în oraș? Da!

Așadar, chiar dacă locuiești într-un oraș de beton, printre blocuri și fără vedere la o pată de verde, întotdeauna poți să aduci tu verdele în casă. Poți avea un balcon sau un geam cu acces la plante și cu acces la o bucată de cer care îți vor însenina zilele.

De asemenea, modul în care te vei conecta cu natura te va face să te simți mai puțin stresat. Asta te va ajuta să îți crești imunitatea, îți va da energie, îți va stimula creativitatea, te va ajuta să lucrezi cu mai mult spor.

Prin urmare, există cu certitudine metode prin care poți fi aproape de natură, chiar dacă locuiești în oraș, fie el cât de poluat, aglomerat și sufocat de asfalt și clădiri înalte.

Poți citi mai multe despre gesturi pe care le poți face pentru natură aici.

Sursă imagini:

Pixabay

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

14 comentarii

 1. Cred ca întotdeauna gasim solutii de relaxare, indiferent ca stam la tara sau la oras. Toata treaba e sa vrem!

  1. Așa e, contează să avem iubire față de natură și grijă față de ea. 🙂

 2. Un articol pozitiv si pe placul meu 100%! 🙂

  1. Mă bucur, îți mulțumesc pentru vizită. 🙂

 3. Si mie imi place sa includ natura in viata mea. E cam greu uneori, dar e important sa avem plantele alaturi de noi.

  1. Da, e cel mai ușor lucru, să avem un colț cu plante. 🙂

 4. Pot spune ca sunt o norocoasa ca stau la sat și ma pot bucura de natură metru.

 5. Eu nu m-as retrage la tara, dar mi-as lua o casa cu gradina ca sa pot sta mai mult timp in natura. Acum doar stau pe balcon si asta cand imi permite vremea si anotimpul.

  1. Și eu tot pe balcon stau, de mică pierdeam ore admirând peisajul și ascultând păsările, observând oamenii care se plimbau… 🙂

 6. Da, e frumos sa zici ca te retragi la tara, dar cand tu nu ai rude la tara in ultimele 4-5 generatii de rude de sange, ce faci? nici bani sa cumpar o casa acolo nu as cheltui, pt ca nu conduc si nu mi-ar conveni pt orice cumparatura sa trebuiasca sa iau autobuzul local. Mai bine pun flori in balcon, ingrijesc de gradina din spatele blocului si cresc pisici. Nu? 🙂

  1. Asta e după cum crede fiecare 🙂 Am vrut să subliniez că indiferent dacă locuim la țară sau la oraș, putem să ne bucurăm de natură îndeaproape. 🙂

 7. Pe toate pot spune ca le bifez cu brio pentru ca eu iubesc natura si o aduc langa mine sau ma duc eu in natura cat de des posibil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *