Ce ar trebui să învățăm din pandemie-ce cred eu?

ce ar trebui să învățăm din pandemie

Perioada pandemiei a fost una fără precedent. Ne-am confruntat cu toții mai mult sau mai puțin cu teama, necunoscutul. Cu un nou mod de a lucra. Cu distanțarea, mai ales de cei dragi nouă. Cred că experiența prin care am trecut ne poate face mai conștienți în legătură cu sănătatea fizică și mentală, cu modul în care ne raportăm la familie, la cunoscuți, la mediul de lucru, la aspectul financiar, dar și la modul în care tratăm mediul înconjurător.

Consider că ar trebui să apară câteva schimbări în modul nostru de a gândi și de a acționa după pandemie. Iată ce ar trebui să învățăm din pandemie: 

Să îi prețuim mai mult pe cei dragi, să ne bucurăm mai mult de prezent și de lucrurile simple.

Cine ar fi crezut că un simplu virus poate crea toată această nebunie, în care a trebuit să stăm izolați, fiind nevoiți să găsim mereu câte ceva de făcut în casă sau căutând un hobby, înfruntând anxietățile zilnice. Ar trebui să învățăm că lucrurile sunt efemere. În sensul acesta, am văzut cum s-au îmbolnăvit oameni sau cum și-au pierdut locuri de muncă. La scară mai mică, am văzut cum este să nu avem acces la o simplă bucurie precum o plimbare în parc. O ieșire la restaurant, la cinema sau teatru. O îmbrățișare. Astfel, goana după bani sau renume fără sănătate sau fără bucuriile obișnuite nu a mai însemnat nimic în momentul în care lumea parcă s-a oprit brusc pe loc.

Pe de altă parte, am învățat că viața ne oferă multiple oportunități de a ne bucura de prezent și de lucrurile frumoase. Personal, în toată această perioadă de izolare, am avut timp mai mult pentru cei dragi. Pentru gândurile mele. Pentru gătit. Pentru ordine prin casă. Pentru îngrijirea florilor. Pentru ritualul simplu de a bea ceai dimineața cu razele soarelui în față. Pentru confecționarea florilor de hârtie. Pentru cursuri în domeniile mele de interes. Pentru cărți, filme și muzică. Aici lista poate continua în funcție de pasiunile fiecăruia.

Așadar, am învățat că e bine și sănătos să găsim un echilibru între viața personală și cea profesională și să ne îngrijim mai mult de starea noastră de bine, de sufletul nostru, acestea fiind corelate cu capacitatea noastră de a ne bucura efectiv chiar și de o simplă floare.

Să fim mai atenți la igiena noastră zilnică.

Se știe că România face parte din tările codașe din Europa în materie de igienă zilnică. Față de occidentali mai ales, folosim de patru ori mai puțin săpun. Folosim foarte rar pasta de dinți și hârtia igienică. Totuși, în această perioadă, s-a promovat foarte bine ideea de a pune sănătatea pe primul loc, prin bannere mari afișate prin orașe, prin anunțuri în magazine, unități medicale, etc. în legătură cu importanța spălatului pe mâini, evitarea medicamentelor fără prescripție medicală, curățarea suprafețelor cu soluții pe bază de alcool sau clor, evitarea atingerii feței dacă nu avem mâinile igienizate, ș. a. m. d. Toată această promovare, dar și conștientizarea acestor lucruri de către fiecare persoană ar trebui să genereze o îmbunătățire a situației privind igiena și o creștere a calității vieții.

Să colectăm selectiv deșeurile.

 

 

 

 

covid schimbări

Pandemia ne-a adus în pragul unei crize în care unii dintre noi s-au descurcat cu banii economisiți sau au trebuit să drămuiască banii câștigați din șomaj tehnic. Putem învăța de la acest COVID-19 să fim mai chibzuiți. Să cumpărăm lucruri de care avem cu adevărat nevoie, alegând cel mai bun preț. Să nu mai aruncăm mâncarea. Să nu ne mai atașăm de obiecte și de verbul „a avea„, ci de momente și de verbul „a fi„.

Să fim mai solidari

Deși după această pandemie oamenii ar putea fi și mai neîncrezători unii față de ceilalți, asta nu ar face decât să adâncească anxietățile noastre. Totuși, am văzut că în această perioadă, oamenii au cântat împreună din balcoane. Au evitat să iasă protejându-i pe ei, dar și pe ceilalți. S-au trimis multe mesaje de optimism (de exemplu, acele curcubee sub care se aflau textul „Totul va fi bine„). S-au făcut numeroase fapte bune față de medici, de bolnavi, de elevii aflați în situații mai precare, față de producătorii locali, etc. S-au promovat mai mult afacerile, brandurile locale. Toate acestea ne-au creat un sentiment de încredere pe care ar fi bine să-l cultivăm în continuare în societate pentru a putea progresa.

Concluzii despre ce ar trebui să învățăm din pandemie

Această perioadă COVID-19 este grea, dar în același timp o putem privi ca pe o șansă de a ne reîntoarce către noi, către lucrurile care contează cu adevărat și de a reflecta mai mult asupra stilului nostru de viață.

Surse:

Știrile ProTV

Misavan

Pixabay

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *