Cavalerul inexistent-4⭐/5
Despre ce este vorba în cartea Cavalerul inexistent?
În opera lui Italo Calvino, Cavalerul inexistent, ni se prezintă, în mod alegoric, povestea lui Agilulfo, cavaler din oastea lui Carol cel Mare, rege al Francilor. Elementul straniu ce îl caracterizează este faptul că sub armura sa, cavalerul nu are corporalitate, dar se evidențiază prin corectitudine, onestitate, curaj.
La fel ca în toate poveștile de capă și spadă, se derulează aventurile unui cavaler. În urmă cu cincisprezece ani, Agilulfo salvase fecioria Sofroniei. Acest fapt este contestat de Torrismondo. El susține că femeia este, de fapt, mama sa, a lui Torrismondo. Acest lucru îl determină pe Agilulfo să plece în căutarea adevărului.
De asemenea, în operă se intercalează situații amuzante provocate de scutierul Gurdulù care iubește să mănânce. Totodată, avem parte și de intrigi de iubire: aspirația luptătoarei Bradamante către Agilulfo și a cavalerului Rambaldo către Bradamante.
Părerea mea despre cartea lui Italo Calvino
Cartea ilustrează, de fapt, condiția umană. Dacă Agilulfo este sincer, corect, viteaz, omul din zilele noastre tinde spre acest ideal pe care nu îl atinge în realitate însă.
De asemenea, Bradamante este atrasă de cavalerul care nu există și care reprezintă, simbolic, idealul unui bărbat diferit de ceilalți, cu o mulțime de calități la care râvnesc femeile.
„Păi, când uneia i se duce cheful de toți bărbații existenți, nu-i mai rămâne decât pofta de unul care nu e nicăieri…”
Italo Calvino, Cavalerul inexistent
Cartea este, așadar, o satiră a unei utopii ce aparține lumii moderne, presărată de scene amuzante, care destind și care dau de gândit, în același timp.
Citate preferate:
- „Și de ce anume vrei să fii sigur? îl întrerupse Torrismondo. Însemne, grade, fast, nume…Totul e doar de ochii lumii. Scuturile cu vitejiile și devizele paladinilor nu sunt de fier: sunt de hârtie, pe care o poți găuri cu degetul.”
„Pagina te încântă doar când o întorci, iar pe dos e viața care împinge și răvășește foile cărții.”
Italo Calvino, Cavalerul inexistent
*Dacă ți-a plăcut această carte, îți recomand bineînțeles și Don Quijote de la Mancha (Miguel de Cervantes).
Bibliografie:
Italo Calvino, Cavalerul inexistent, Iași, Editura Polirom, 2007, trad. de Bogdan Chioreanu