Câteva curiozități despre biblioteci din întreaga lume

curiozități despre biblioteci

Am luat primul permis la bibliotecă când eram în clasele I-IV. Colegii mei citeau Legendele Olimpului și tot felul de poezii, istorioare, iar eu aveam o curiozitate de nestăpânit. M-am dus la biblioteca din cartier și pierdeam uneori și ore pentru a alege o carte. O deschideam, o răsfoiam, îi citeam prefața și apoi mă decideam dacă vreau sau nu să o citesc.

Pe măsură ce treceau anii, îmi reînnoiam permisul. În liceu, împrumutam deja cărți din biblioteca ce se afla în interiorul Palatului Culturii din Iași. Îmi plăcea liniștea din bibliotecă, atmosfera de acolo, toate acele pagini impregnate de povești din domenii variate.

La facultate mergeam la Biblioteca Centrală Universitară, unde mă pierdeam între paginile cărților în sălile de lectură, de unde priveam și peisajul liniștit asupra Copoului. Statuia lui Eminescu, Parcul Voievozilor, Palatul Copiilor, rondul de flori…Uneori, după ce citeam, rămâneam la cafeneaua Sage.

Un lucru este cert: am iubit dintotdeauna bibliotecile. Mi-a plăcut ideea că a mai citit cineva o carte înaintea mea. Uneori, îmi plăcea chiar să regăsesc pasaje subliniate cu creionul. Cineva apreciase aceeași idee, cineva mai buchisise acea carte…

„Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră ca ar fi o grădină, alţii şi-l pot închipui ca un palat, eu l-am imaginat întotdeauna ca o bibliotecă şi aici mă aflam eu…”

Cartile si Noaptea, Jorge Luis Borges

Există biblioteci superbe în întreaga lume și există povești foarte interesante referitoare la acestea.

Iată câteva curiozități despre biblioteci din întreaga lume:

  • Cea mai mare bibliotecă din lume este Biblioteca Congresului din Washington.
  • În Norvegia, atunci când cineva publică o carte, statul o cumpără în 1000 de exemplare pentru a fi distribuite în bibliotecile țării.
  • Biblioteca Haskell este traversată de granița dintre Canada și SUA. Frontiera este delimitată de o linie neagră care separă orașul Derby Line (Vermont) și Stanstead (Quebec). De altfel, aici se găsesc și foarte multe cărți din literatura franco-canadiană. Bibliotecarii vorbesc cu ușurință și în engleză și în franceză.
  • Biblioteca Beinecke aparține Universității Yale din New Haven, Connecticut. Pereții săi exteriori sunt construiți integral din marmură translucidă. Nu are ferestre, tocmai pentru a proteja cărțile. Aici se regăsesc cele mai multe cărți și manuscrise rare.
  • În lume, există conceptul de biblioteci umane. Cititorul poate împrumuta o persoană pe care o poate întreba orice, astfel interlocutorul devenind o carte vie.
  • Biblioteca Tianjin Binhai din China a fost construită într-un timp record de 3 ani. Este una din cele mai futuriste biblioteci. Se aseamănă cu un ochi gigantic: o sferă se află în mijlocul acesteia, în jurul căreia se regăsesc în jur de 1,2 milioane de cărți.
  • În Norvegia, o carte poate fi returnată în orice bibliotecă, chiar dacă a fost împrumutată din alt loc.
  • Biblioteca care a inspirat subiectul cărții Numele trandafirului de Umberto Eco este Biblioteca Abației din Melk.
  • Pe bancnota de 500 de lei, apare Biblioteca Centrală Universitară din Iași.
  • În stațiunea Albena din Bulgaria, a fost inaugurată prima bibliotecă pe plajă din Uniunea Europeană. Este denumită The Library Beach.
  • Fațada de La Bibliotèque De La Cité din Lyon este pictată sub forma unor ferestre din care ies cărți.
  • Biblioteca publică din Kansas și Biblioteca din Karabük (Turcia) au un design cu forma unor rafturi cu cărți.
  • Conform unui sondaj de pe boredpanda, Biblioteca Universității Tehnice Gh. Asachi din Iași este una din cele mai frumoase biblioteci din lume.

Ție în care bibliotecă ți-ar plăcea să mergi ?

curiozități despre biblioteci

Sursă imagini :

Pexels

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

9 comentarii

  1. Eu as vrea sa fiu biblioteca vie, dar pana atunci as imprumuta carti in Norvegia pentru ca le poti returna oriunde.

  2. Sincer nu stiu pe care mi-ar placea sa o vizitez prima, toate sunt foarte interesante si am invatat ceva nou

  3. Nu stiam de cea din Iasi, pe aceasta am mai multe sanse sa o vizitez.

  4. Si eu ador cartile si bibliotecile, asa ca am devorat articolul tau. E misto sa fii autor in Norvegia, se pare.

  5. Mi-ar placea pe cea mare sa o vizitez. 😊 M-as putea si pierde pe acolo la cat mi-ar placea.

    1. O, da, frumoasă ideea de a te rătăci într-o bibliotecă 🙂

  6. Trebuie sa recunosc ca nu sunt foarte umblata din acest punct de vedere. Eu am fost doar in biblioteca da+in orasul meu, dar mi-as dori si pana la Carturesti in Bucuresti sa ajung ca sa nu spun de alte locatii mai mari

  7. Pe cea din Iasi, din centru o iubesc si eu. E minunata! Apoi, din afara tarii am avut sansa sa intru in Livraria Lello din Porto, care desi nu e biblioteca, e superba.

    1. Da, e superbă, acolo mergeam de multe ori la facultate. <3 Ai fost norocoasă că ai putut să vezi Livraria Lello, îmi doresc să ajung și eu în Porto 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *