Cărți românești interesante. Top 10 recomandări

cărți românești

Cu ocazia zilei de 1 decembrie, m-am gândit să fac o listă de cinci cărți din literatura română de care m-am bucurat la momentul lecturării lor. Avem, cu adevărat, scriitori valoroși, iar limba noastră chiar este o comoară.

Descoperă 10 cărți românești interesante:

  • Rinocerii, Eugen Ionescu

O piesă de teatru care propune o viziune despre umanitatea care se degradează. În timp ce fiecare personaj devine rând pe rând rinocer, Bérenger este singurul care trebuie să facă față mulțimii. El luptă să rămână om în ciuda transformării celor din jur.

Cartea Rinocerii este o metaforă despre o lume bolnavă, despre forța majorității asupra minorității, despre legea junglei, despre indiferența care învăluie oamenii ce se dezumanizează încet, despre anormalitatea care devine normalitate în ochii unora. În tot acest tablou, Bérenger este un Don Quijote care ține la morală și la idealul său.

Rinocerii se află în este una din cărțile mele românești preferate.

Am să mă apăr împotriva lumii întregi, mă voi apăra! Sunt ultimul om şi voi rămîne aşa pînă la cea din urmă suflare! Nu mă dau bătut!

cărți românești

Cartea cuprinde 8 povești reale, foarte emoționante și profunde, scrise în urma interviurilor autoarei cu acești oameni.

O carte care ne arată durerile din sufletul oamenilor, modalitățile lor de a trece peste acestea, de a se vindeca și de a găsi un sens.

Când termina, arunca apa la flori, mă ștergea pe față cu un prosop și mă punea să iau o gură de agheasmă și să mă închin cu fața la răsărit. Îmi dădea apoi un castron mare cu lapte, cu pâine înmuiată în el. Nu-mi zicea să stau la masă, puteam să-l mănânc oriunde voiam. De obicei îl mâncam pe prag, sprijinită cu spatele de tocul ușii.

Mamaie făcea cea mai bună mâncare din lume.

Cunoscuta carte a lui Eliade ne înfățișează o poveste de iubire diferită, din spațiul exotic al Indiei. Iubirea dintre narator și Maitreyi e o iubire specială, sublimă și caracterizată prin misticism.

– Tu ai iubit vreodată așa, ca acum?
– Niciodată, răspunsei repede, fără să știu dacă mint sau exagerez numai.
– Nici eu, mărturisi Maitreyi. Dar alte iubiri am mai avut. Să ți le spun?
– Cum vrei.
– Am iubit întâi un pom…

  • Tot înainte, Ioana Nicolaie

Cartea are ca subiect principal comunismul și atmosfera ce caracteriza acea perioadă. O perioadă marcată de lipsuri, deziluzii, nedreptăți.

Arsânuca, personajul cărții, are diferite vise: dorește să fie doctoriță sau dansatoare, însă din cauza comunismului searbăd care nu încurajează autodepășirea, toate visele îi sunt frânte rând pe rând.

Personajul îndeplinește rolul de mamă pentru frații ei, ea fiind un copil. Îngrijește casa și gospodăria, merge la școală și învață cu bucurie.

Cartea vorbește despre comunism și neajunsurile lui, într-un stil firesc, impregnat de tristețea acelor vremuri.

Poți cumpăra cartea de aici.

cărți românești

  • Invitația la vals, Mihail Drumeș 

Este povestea lui Tudor și Micaela, o poveste plină de dinamism și emoții multiple, întocmai ca într-un vals: gelozie, emoții puternice, seducție și pasiune.

Micaela este o tânără studentă ce nu îi oferă prea multă atenție lui Tudor, obișnuit cu relații cu diferite partenere. Tudor vrea însă să o cucerească cu orice preț. Până în ce punct?

„Mi se pare că te văd în toate femeile şi nu te aflu în niciuna. Te simt când prezentă, când plecată – totuşi mereu actuală. Dacă uneori te prind de mână, făptura ta se topeşte ca un fulg de zăpadă…”

Poți găsi cartea aici.

cărți românești

  • Domnișoara Christina, Mircea Eliade

Domnișoara Christina este o carte care conține elemente de fantastic, tipice pentru opera scriitorului Eliade. Profesorul Nazarie și pictorul Egor ajung într-o casă unde a trăit domnișoara Christina despre care se spunea că a fost ucisă la 20 de ani și despre care lumea credea că este un strigoi.

În această casă, Egor resimte neliniște. Portretul domnișoarei Christina pare să zâmbească melancolic din tablou, în vis îi apare domnișoara Christina care îi recită o strofă din Luceafărul, iar parfumul său puternic de violete încă se simte în cameră după ce Egor se trezește. Tot în vis, domnișoara Christina îi destăinuie iubirea. Apoi, un doctor îi spune că l-a zărit pe Egor însoțit de o domnișoară în parc, ceea ce îl sperie fiindcă acesta se plimbase singur.

Cartea prezintă un șir de întâmplări stranii iar tematica se raportează la Viață și Moarte, prin irupția unor elemente de mister, fantastice, neobișnuite.

cărți românești

  • Băiuțeii, Filip Florian și Matei Florian

Băiuțeii este o carte cu doi povestitori, frații Matei și Filip, care relatează despre copilăria lor din perioada comunistă.

Este o retrospectivă despre jocuri, fotbal, familie, despre evenimentele petrecute în blocul de pe aleea Băiuț din Drumul Taberei.

Scriitura autentică, ludică, poveștile relatate m-au făcut să-mi amintesc, la rândul meu, de farmecul lucrurilor simple și de atmosfera din copilăria mea.

  • Cărți românești interesante? Izvor, Țara sălciilor, scrisă de Martha Bibescu

În această carte apărută în 1923, naratoarea ne prezintă călătoria sa din Franța în România. Este un pretext pentru a vedea dacă le va lipsi celor din viața sa. Partenerul său Emilien afirmă că o va aștepta timp de șase luni.

Aceasta descoperă câteva elemente negative legate de români (refuzul oamenilor de a merge la doctor pentru a se trata, superstițiile, viața dură a femeilor, predilecția pentru zile libere în loc de a merge la muncă de bunăvoie). Însă, admiră alte lucruri ce formează universul acestui popor: sărbătorile de Paște trăite de oameni cu bucurie la biserică și vopsind ouăle, apelativul  „mândra mea” din cântece în loc de  „my sweet heart” sau  „ma belle”, hainele tradiționale, locurile frumoase din Imoasa, sărbătorile și colindele de Crăciun.

Prin această călătorie inițiatică, naratoarea se descoperă pe sine și profunzimea țării sale. Este o carte despre tradițiile poporului român, despre România frumoasă și mai puțin frumoasă, despre caracterele și peisajele acestei țări.

 

  • Basme, Petre Ispirescu

Îmi place foarte mult să citesc basme, cred că se potrivesc pentru orice vârstă pentru morala pe care ele o aduc.

Poți găsi cartea aici.

cărți românești

Cind gindesc la tine mi se umplu ochii de lacrimi si nu mai gasesc cuvinte sa-ti spun ceea ce de-o mie de ori ti-am spus: ca te iubesc…

O carte inedită cu scrisorile lui Eminescu și ale Veronicăi Micle. O poveste de iubire deosebit de emoționantă, care îți va topi inima.

carti romanesti

Acestea sunt 10 cărți românești interesante care mi-au plăcut în mod deosebit.

Tu ce cărți românești recomanzi?

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

20 de comentarii

  1. Mi-a plăcut articolul! Iti multumesc frumos pentru recomandari, am trecut două carti pe lista, vreau neaparat sa le citesc!

    1. Mulțumesc pentru apreciere și mă bucur că acest articol te-a inspirat în alegerea unor cărți <3

  2. Vai ce mi a mai placut Si mie domnisoara Christina de Eliade, stiu ca am citit o in liceu

    1. Da, a fost o carte foarte bună, este și film 🙂

  3. Imi amintesc ca in liceu imi doaream sa citesc Domnișoara Christina, dar se pare ca am uitat de ea. Ma bucur ca mi-ai adus aminte.

    1. Ce drăguț, e o carte plină de mister, mi-a plăcut foarte mult 🙂

  4. Nu imi amintesc sa fi citit aceste carti, dar o sa notez cateva m intr-o perioada mai libera as vrea sa le citesc. Multumesc pentru recomandari!

  5. Sincer de multa vreme nu am citit ceva carte de genul, iată ca ar trebui. 😊

  6. Avem multi autori romani foarte buni, care merita cititi, pacat ca nu sunt promovati mai mult.

  7. Să fiu sinceră, cărți românești vechi nu prea am citit. Cred că pe o parte dintre ele le am. O să arunc o privire.

  8. Domnisoara Christina mi-a placut la nebunie, as putea sa o recitesc.

  9. Din recomandarile tale, cred ca doar pe ultima am citit-o.

  10. Din pacate nu am mai citit mai nimic de la autori romani. Multumesc de recomandari

  11. Multumim pentru recomandari, avem multi autori romani care nu sunt promovati 🙂

  12. Sfreja-Nemes Sorina

    Eliade e scriitorul meu de suflet, cred ca am citit cam tot, de la jurnale si memorii pana la tratatul de istorie a religiilor 🙂

    1. Da, îmi place mult stilul lui, e un scriitor atât de complex, chiar mi-e dor să mai citesc ceva scris de el. 🙂

  13. Frumos articol. Adaug si eu pe lista Orasele scufundate de Felix Aderca. 😀

    1. Nu știam de carte, am citit un rezumat și pare chiar interesantă, mulțumesc pentru recomandare! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *