*Acest articol este un Guest Post, realizat de Oana (blogtomedia.com).
Unii i-ar spune declutter, alții i-ar spune minimalism. Eu îi spun simplificarea stilului de viață prin organizarea timpului astfel încât să ai mai multă vreme pentru a face fix ceea ce îți place. Îți poți simplifica viața, da. Dar trebuie să renunți la unele lucruri care nu fac decât să te încarce și să îți dea mai multe bătăi de cap. Less este în continuare the new more.
Iată câteva moduri prin care îți poți face o viață mai simplă:
Eliberează-ți casa
Scapă de multitudinea de lucruri de care nu ai nevoie cu adevărat. Vei avea o casă mai aerisită, mai mult spațiu și îți va fi mai ușor să faci curat și să păstrezi lucrurile în ordine. Chiar ai nevoie de atâtea caserole și borcane? De atâtea pungi și cutii adunate de la colete și pachete?
Când am strâns de prin apartamentul din Franța pentru a ne muta, mi-am dat seama că s-au adunat o mulțime de lucruri pe care chiar nu le foloseam. Așa că pe lângă cutiile de dus la camioneta de mutări, am umplut și câțiva saci și cutii de lucruri nefolositoare pe care le-am dus la triat.
Triază hainele din garderobă
Așa cum poți face cu casa în general, așa poți face și cu hainele pe care le ai. Cu siguranță s-au adunat lucruri de tot felul în garderoba ta. Sigur nu îți mai vin toate. Nu îți mai sunt pe plac ori potrivite cu vârsta și stilul de acum sau sunt deteriorate. Așa și cu încălțămintea.
Eu de obicei dăruiesc din hainele mele prietenelor sau familiei dar am făcut și donații de haine alături de alte lucruri folositoare altora.
Organizează-ți biroul
Bine, poate că nu ai un birou în adevăratul sens al cuvântului. Dar poți face puțină ordine printre acte și hârtii. Sortează-le în funcție de importanță și domeniu. Uită-te printre chitanțe și facturi vechi.
Eu am renunțat la toate facturile vechi plătite și la diferite bonuri păstrate din timpuri străvechi, găsind printre altele și etichete sau ambalaje păstrate cine știe cu ce gând.
Donează din cărți
Mie îmi plac cărțile. Înainte credeam că dacă ai mai multe cărți, este cu atât mai bine. Și îmi ziceam că îmi voi umple o bibliotecă mare în casă, să strâng cât mai multe volume. Dar am descoperit că nu ești mai puțin iubitor de cărți dacă mai și dai din ele.
Dacă renunți la cele care nu te reprezintă și care nu ți-au plăcut. Dacă le faci cadou sau le donezi la o bibliotecă ori la prieteni sau în căsuțe livrești ce se găsesc prin diferite locuri. Așa fac eu de o vreme.
Planifică-ți mesele
Ce simplu e să știi ce vei găti a doua zi și să ai și ingredientele pentru asta. Dar cum se ajunge a fi atât de simplu? Ia un carnețel, cartea de bucate preferată sau caietul tău de rețete și vezi ce ți-ar plăcea să mănânci a doua zi.
Ba chiar poți să planifici mesele pe o săptămână întreagă, făcând astfel și cumpărături sau organizând frigiderul și cămara pentru a avea la îndemână tot ce ți-ar folosi la pregătirea meselor. Eu am găsit o pagină foarte faină pe Instagram legat de asta – 3 mese pe zi.
Spune NU lucrurilor fără importanță pentru tine
Spune NU atunci când chiar vrei să spui NU. Nu e ușor să faci asta pentru că te simți judecat sau nu știu cum în ochii altora. Dar e vorba de tine și de nevoile tale, de starea ta de bine. Așa că nu te mai simți vinovat și spune și NU.
Organizarea zilei dis de dimineață pentru o viață mai simplă
Fă chestia asta când te trezești și vei avea o zi mai ușoară. Ia un carnețel și notează-ți în funcție de importanță lucrurile ce le ai de făcut. La muncă, prin casă, pentru tine sau legat de relațiile tale sociale. Articole faine legate de asta poți găsi pe blogul De-ale Dianei.
Fă-ți serile sfinte
Aici mă refer la orele alea, fie și puține, din seară. Ia-ți acel timp pentru tine. Fă-l sfânt în adevăratul sens la cuvântului, petrecându-l în rugăciune sau meditație pentru sufletul tău. Ai grijă de tine și trupul tău sau de mintea ta. Ori încearcă să faci un mix între acestea.
Ai grijă de corp și de minte
Asta e bun de făcut în permanență, nu doar când te anunță corpul, mintea sau sufletul că o ia la vale. Fă asta tocmai pentru a împiedica să primești semnale de alarmă.
O viață mai simplă? Investește-ți timpul în relațiile care contează
Îndepărtează-te de oamenii negativi, de relațiile deloc importante. Ghosting-ul nu e un concept exclusiv negativ, să știi. Eu am îndepărtat treptat sau subit oameni fără valoare pentru mine din viața mea și îmi este bine.
Delegă sarcinile casei pentru toată lumea din ea
Cum îți poți simplifica viața și altfel? Te afli într-o relație? Ai o familie sau trăiești alături de prieteni sau colegi de apartament? Fă o mică adunare și stabilți de comun acord ce va face fiecare pe acolo într-o anumită săptămână sau mereu de acum încolo. Cu siguranță traiul în comun va fi mai simplu și va avea timp fiecare pentru el și pasiunile sale.
Rutine noi, pozitive în loc de obișnuințele rele pentru a avea o viață mai simplă
Am citit de curând o carte foarte faină – Puterea obișnuinței. Acolo am aflat despre obișnuințe și tabieturi pozitive și negative și despre cum îți poți forma alte obiceiuri pozitive pentru stilul tău de viață. Există chiar și un șablon de urmat pentru a face aceste schimbări bune. Recomand super mult cartea asta!
Evaluează-ți propriile așteptări
Ia-ți un timp cu tine însuți. Ia-ți iarăși carnețelul lângă tine și notează care sunt prioritățile tale în viață. Poate vrei să îți formezi o familie sau să te ocupi de viața de familie. Poate te simți împlinit prin muncă și vrei să te ocupi de cariera ta. Poate ai o pasiune pentru muzică, cărți ori sport. Acum, după ce ai văzut cam cum îți poți simplifica viața, fă în așa fel încât timpul câștigat să îl dedici acelui lucru care îți face inima să sară în sus de bucurie.
Cu siguranță îți poți face o viață mai simplă
Îți trebuie însă voință și o zi, două trei sau mai multe ca să le iei pe toate pe rând. Dar vei vedea că cu cât vei trece prin aceste etape, te vei simți mai ușor și mai fericit chiar și neajungând la final cu lista. Iar lista asta nu e sfântă. Nu e musai să te ții de tot ce e aici. Sunt doar câteva idei ale mele. Dar cred că în mare te pot ajuta să fii mai bine cu tine.
Ce bine arata la tine pe blog! Merci de gazduire, Laura! 🙂
Cu mare drag, Oana! Mulțumesc și eu pentru articolul ăsta fain tare! 🙂 :*
Foarte interesant articol! Multe lucruri le știm, dar este greu să le punem în practică. Un astfel de articol ne ajută să ne mai mobilizăm un pic. Apoi, trebuie să o luăm încet, pas cu pas și să ne bucurăm de roadele schimbării.
Nu am găsit link-ul la cartea menționată de tine, Puterea obișnuinței.
Mă bucur că ți-a plăcut. Într-adevăr, e important să ne motivăm, să ne mai dăm un ‘boost’ :)) Cartea se găsește aici: https://carturesti.ro/carte/puterea-obisnuintei-449567?gclid=CjwKCAjwjuqDBhAGEiwAdX2cj5cHnspUhj9Tdr0OafuvCGNqnrbhYBQ6_QZd3akd-W0eMUCI6TGC6xoCYsYQAvD_BwE
Numai sfaturi extrem de utile, pe toate incerc sa le folosesc cand ma simt obosita sau incarcata! Un articol foarte bun, felicitari!
Meritul este al Oanei 🙂 dar da, am învățat și eu din aceste sfaturi. 🙂
Wow!!! Câte sfaturi utile și minunate ne-ai oferit pentru a avea o viata mai ușoară! O sa încep sa le pun și eu în practica!
Toate ca toate, dar eu ma atasez de lucruri si nu pot sa ma despart de ele fiindca sunt investitii emotionale si nu materiale.
Foarte bine spus! De obiecte si haine inutile am scapat de mult, ordinea trebuie sa domneasca peste tot, astfel nu ma simt bine, serile, chiar sunt sfinte, sunt momentul meu de deconectare. Cartile nu le donez :)) Eventual cumpar pentru a oferi. De persoane negative nu mai am timp de mult, iar cele care apar, acum le indepartez fara prea multe procese de constiinta. Imi place mult acest articol, mi-am dat seama ca, chiar mi-am facut curatenie in viata, destul de bine.
Zilele trecute am scos din dulap doi saci cu haine pe care nu le mai purtam. O sa le donez pe cele in stare buna.
In balcon trebuie sa organizez puțin lucrurile, și aici am adunat o multime de lucruri inutile.
O inițiativă foarte faină. 🙂
Mai greu de pus în practica. Am aflat și câteva lucruri noi.
Foarte utile sfaturile si multe dintre ele sunt chiar usor de pus in practica.
Nu aș spune neapărat că e greu. Atunci când începi cu pași mici, totul devine un stil de viață.
Îmi place foarte mult cum sună „serile sfinte”. Toate avem nevoie de ele.
O, da!
Sunt recomandări de bun simț, pe care, cu toții ar trebui să le urmăm.
Iar dacă am și reuși, cu siguranță vom fi mult mai bine, mult mai mulți dintre noi.
Felicitări!
Frumoase recomandari si cu bun simt!
Mulțumesc pentru comentariu. 🙂
Întotdeauna am fost de acord că nu avem nevoie de foarte multe lucruri să fim fericiți, iar acest articol îmi întărește convingerile. O carte utilă care m-a ajutat în urmă cu foarte mulți ani să am o claritate și să păstrez doar lucrurile esențiale, este chiar ,,Arta simplității” – scrisă de Dominique Loreau. O recomand cu drag!
Foarte adevărat. Am citit și eu Arta simplității, am învățat multe lucruri de acolo.