O zi în zona Călimănești Căciulata Cozia

Călimănești

Recent, am fost într-o excursie în care am străbătut județul Argeș. Fiindcă eram aproape, am ales să mergem o zi și în Călimănești Căciulata Cozia.

Aflată pe Valea Oltului, Călimănești Căciulata Cozia este o zonă cunoscută mai ales pentru izvoarele termale, dar și pentru parcurile, bisericile și mănăstirile ei.

Fiindcă obiectivul nostru a fost să ne bucurăm de natură, cel mai bine am făcut asta mergând cu bicicleta până la diversele atracții turistice. Am închiriat niște biciclete de la Cozia E-Bike. Se închiriază fie biciclete simple, fie electrice. Ne-a întâmpinat doamna Dora Săvulescu, foarte drăguță și primitoare. Împreună cu soțul ei organizează și diferite trasee, drumeții în această zonă.

Călimănești Căciulata Cozia

Am închiriat niște biciclete simple și am pornit la drum, bucurându-ne de niște peisaje fantastice.

Iată câteva obiective din zona Călimănești Căciulata Cozia:

  • Insula Ostrov și Mănăstirea Ostrov

De aici am început traseul cu bicicleta. Pe această insuliță, te poți bucura de priveliștea minunată spre Olt, dar totodată poți să ajungi la Schitul Ostrov sau Mănăstirea dintre ape, cea mai veche mănăstire de maici. Aici se află și o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

La intrare în insulă, se află și statuia lui Mihai Eminescu, în care scriitorul este reprezentat, așa cum am perceput eu, mai deosebit, precum un tânăr cu elan, cu vise mărețe.

Călimănești Căciulata Cozia

  • Parcul Poiana lui Căliman sau Parcul cu Cai

Este un parc nou ce a fost amenajat printr-un proiect cu fonduri europene. Parcul este îngrijit, are zone de joacă pentru copii și o zonă de promenadă destul de mare de-a lungul Oltului. Pentru mine, a fost foarte relaxant să merg cu bicicleta cu așa vedere. Oltul, păsările, lătratul unor câini în depărtare, totul a contribuit la o plimbare minunată.

Călimănești Căciulata Cozia

Călimănești Căciulata Cozia

  • Mănăstirea Cozia

Este o mănăstire ce datează din epoca medievală, din sec. XIV, fiind ctitorită de Mircea cel Bătrân. Cu o arhitectură și o pictură bizantină impresionante, Mănăstirea Cozia este un loc încărcat istoric, este un loc de suflet, în care poți găsi multă liniște și frumusețe.

Călimănești Căciulata Cozia

La Mănăstirea Cozia se află și mormântul lui Mircea cel Bătrân.

Călimănești Căciulata Cozia

De asemenea, aici poți vizita și muzeul mănăstirii, cu o colecție impresionantă de icoane.

manastirea Cozia

Alte mănăstiri care pot fi văzute în zona Căciulata Călimănești Cozia sunt Mănăstirea Stânișoara și Mănăstirea Turnu pe care nu am apucat să le vizităm, din păcate.

  • Parcul Național Cozia

Parcul de o frumusețe inestimabilă are în jur de 17.000 de hectare. Face parte din Carpații Meridionali. Te vei putea bucura aici de păduri de goruni, fag, brad, de plante unice precum laleaua pestriță sau trandafirul de Cozia, de plante rare ca floarea de colț, irisul sau crinul galben de pădure.

Aici se află Cascada Lotrișor pe care nu am mai văzut-o fiindcă am ajuns prea târziu, în jur de ora 17.

  • Castrul Roman Arutela

Fortăreață romană, castrul Arutela datează tocmai din perioada 137-138 d.Hr., fiind o mărturie a trecerii romanilor pe acolo. La săpăturile arheologice, s-au descoperit aici arme, monede, vase ce se află acum la Muzeul Militar din București.

Acestea sunt câteva dintre obiectivele pe care le-am parcurs atunci când am vizitat Căciulata Călimănești Cozia. Este o zonă cu potențial, care necesită încă îmbunătățiri și modernizare. În plimbarea noastră, am observat destule clădiri în paragină sau cu aspect vechi. Însă, mi-au plăcut foarte mult peisajele naturale deosebite, parcurile întinse și faptul că am remarcat destul de mulți turiști.

Tu ai fost în zona Călimănești Căciulata Cozia? Ce locuri te-au impresionat aici?

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *