Iubesc să citesc, să mă pierd ore în șir în poveștile țesute cu grijă de autorii lor, să răsfoiesc reviste cu fel și fel de imagini și articole inedite pentru ca mai apoi să le așez pe rafturile bibliotecii mele.
Dintotdeauna am fost atrasă de lucrurile livrești, de papetărie, de colțurile cu biblioteci din locuințe. În ceea ce privește biblioteca mea personală, am construit în timp niște rafturi pe care le-am ordonat după culoare și după edituri, până acum. Încă visez la un colț de vis cu o bibliotecă mai mare și cu un fotoliu colorat alături.
Fiindcă este un subiect care mă inspiră, m-am gândit să întreb și alți bloggeri despre bibliotecile lor. Așadar, vă invit să descoperiți câteva biblioteci frumoase și totodată, răspunsurile lor la câteva curiozități livrești.
Iată 10 biblioteci frumoase ale unor bloggeri români:
-
Cum obișnuiești să aranjezi cărțile în bibliotecă? După forma, mărimea, culoarea cărților?
Ariana, de la Books reader Magic:
Majoritatea cărților din biblioteca mea vin și pleacă, o parte dintre ele fiind împrumutate (de mine și de la mine), însă de fiecare dată o rearanjez astfel încât să fie plăcută vizual. Fie că rearanjez doar un raft sau toată biblioteca, principalul criteriu după care mă ghidez este editura. Încerc ca toate cărțile publicate la aceeași editură să fie cât mai apropiate cu putință, dar în același timp țin cont și de mărime, colecție sau culoare.
-
Cum alegi o nouă carte de citit din bibliotecă?
Georgiana, de la Jurnalul unei scriitoare:
În ultimul timp, mi-am format un obicei din a verifica listele cu noutăți apărute la editurile mele preferate. Dacă regăsesc printre ele autori deja cunoscuți, de cele mai multe ori le cumpăr cărțile noi fără să stau prea mult pe gânduri. Mai departe, dacă nu cunosc autorul, mă iau foarte mult după descriere: dacă mă atrage ceva din povestea cărții, o adaug musai pe lista de cumpărături.
Desigur, pentru că deseori simt nevoia să încerc lucruri noi, urmăresc recomandările câtorva persoane în care am încredere. Dacă văd la ele mult entuziasm atunci când povestesc despre o carte citită, încerc s-o citesc și eu cât mai repede.
-
Dacă ar fi să locuiești într-o carte, care ar fi aceea?
Ioana în lumea cărților:
Aș dori foarte mult să ,,trăiesc” în universul creat de Mihail Drumeș (scriitorul meu preferat) în romanul Elevul Dima dintr-a șaptea. Iubesc intriga acestei cărți, cadrul elegant și plin de frumusețe al perioadei în care este plasată acțiunea (perioada interbelică) și mi-aș dori să fiu prietenă la cataramă cu simpaticul protagonist și cu prietenii acestuia, cu care aș împărți mii de idealuri și speranțe, cu elanul pe care doar tinerețea ni l-ar putea da.
-
Ai mai multe cărți scrise de autori români sau străini în biblioteca personală?
Andreea, de la Tomata cu Scufiță:
Având în vedere că locuiesc la Berlin, accesul la cărți în română sau la literatura românească e redus. Cumpăr când are cine să mi le aducă din țară sau ebook-uri. Cărțile în limba engleză și franceză sunt foarte accesibile, mai ales cu abonamentul de la bibliotecă.
Deci, ca să răspund la întrebare: am mai mulți scriitori străini în bibliotecă.
-
Cărți clasice versus cărți din literatura contemporană. Ce cărți predomină în biblioteca ta?
Gabriela, Romance of pages:
Nu sunt chiar Rory Gilmore cu cărțile sub pat, dar nici pe departe nu sunt. Le țin în 3 sertare din dulap. Planul este însă să instalez în living niște rafturi suspendate de bibliotecă.
Iubesc atât cărțile clasice, cât și cele contemporane. Dintr-o privire peste cărțile pe care le am se pare că predomină în biblioteca mea cărțile scrise de autori contemporani. Cele mai multe sunt de ficțiune istorică, dar am și cărți de copii, clasice și câteva din genul fantasy.
-
Spune-ne o poveste specială de care este legată o carte din biblioteca ta.
Georgiana, de la O idee oarecare:
Când mă gândesc lă cărți, mă gândesc la cel mai prețios lucru al vieții mele, adică la visare. Cea mai frumoasă amintire cu o carte? Hmm, poate felul în care am descoperit eu acest tărâm. Aveam 14 ani, eram clasa a 8-a şi, printre miile de emoții care mă copleşeau, am descoperit o carte cu coperți vişinii care m-a ținut trează nopți la rând. Era o carte despre cărți şi despre oameni. Mi-o amintesc foarte bine şi astăzi, 7 ani mai târziu, şi încă mi-o doresc. Vreau să redescopăr povestea lui Blake Winters şi a cărții cu pagini albe.
-
Ai o carte cu autograf în bibliotecă?
Beatrice, Books mean power:
Da, am deja trei cărți în bibliotecă de la autori români care au binevoit să-mi lase o amintire. Prima e Apă plată cu lămâie de Iulia Florentina Paciurea. Mi-a lăsat un mesaj foarte frumos și de fiecare dată când deschid cartea mă cuprind emoțiile. A doua e de la Liviu C. Tudose, iar ultima e de la Carmen Tiderle.
Mă bucur tare mult când deschid o carte și găsesc un autograf, cu mesaj sau nu, pentru că va rămâne o amintire plăcută, iar cartea va avea un loc mai special în inima mea.
-
Ce scriitor ți-ar plăcea să întâlnești în viața reală?
Anda, de la Cititor pe fugă:
Dacă aș putea să întâlnesc un scriitor în viața reală, acela ar fi Milan Kundera. Mi-ar plăcea să-l întâlnesc fără o „agendă”, fără întrebări pregătite sau un fir al discuției prestabilit. M-aș simți absolut onorată să pot să petrec puțin timp în prezența celui ce-a scris Insuportabila ușurătate a ființei și atâtea alte cărți pe care le citesc, recitesc și pe care le port, de-a dreptul, în gând atât de des. E unul dintre autorii care m-au scuturat puțin de umeri și m-au făcut să-mi pun întrebări cu greutate, să îmi cercetez gândirea și să observ cu mai multă atenție ce se petrece în mine și în jurul meu.
-
Ai vreo carte care nu îți place în bibliotecă?
Patricia, de la Dincolo de coperți:
Da, am câteva. Pe o parte nu ma îndur să le dau, am speranța că poate le recitesc peste un timp și îmi schimb părerea despre ele. Pe de altă parte, îmi e cumva ciudă că ocupă spațiul…*râsete*
-
Care e cea mai veche carte pe care o ai în bibliotecă?
Ana, de la Ana reads:
Cea mai veche carte pe care o dețin este Înainte să te cunosc, cumpărată în clasa a 9-a, perioadă în care am văzut adaptarea tv și am rămas fascinată.
Acestea sunt câteva biblioteci frumoase ale unor bloggeri cărora le mulțumesc pentru participare și pentru răspunsurile frumoase. Este o mare bucurie să întâlnesc atâția oameni frumoși care își ‘împodobesc’ casele cu cărți, surse de bucurie și cunoaștere.