Antoine de Saint-Exupéry-citate frumoase

antoine de saint-exupéry citate

Pe 29 iunie 2020, comemorăm 120 de ani de la nașterea scriitorului francez Antoine de Saint-Exupéry. Deși este cunoscut mai ales pentru cartea Micul Prinț, disponibilă în mai mult de 361 de limbi și vândută în mai mult de 145 de milioane de exemplare, este de remarcat faptul că Antoine de Saint-Exupéry a mai fost aviator, inginer, romancier, poet și reporter.

Dintre toate operele sale, Micul Prinț este una din preferatele mele, fiind o carte ce poate fi citită atât de către adulți cât și de către copii, având diferite mesaje despre absurditatea lumii oamenilor mari, despre bucuria lucrurilor mici, despre prietenie și iubire. Am apreciat foarte mult și ecranizarea din 2015 despre care am scris aici. Alte cărți notabile sunt Citadela, Curierul de Sud, Zbor de noapte, Pământul oamenilor, Să dai un sens vieții.

Cu această ocazie, m-am gândit să adun câteva citate de Antoine de Saint-Exupéry care m-au impresionat din întreaga sa operă:

Toți oamenii mari au fost mai întâi copii. Numai că puțini dintre ei își mai amintesc.

Eu nu sunt pentru tine decât o vulpe asemănătoare cu o sută de mii de alte vulpi. Dar, dacă mă îmblânzești, vom avea nevoie unul de celălalt. Tu vei fi pentru mine fără seamăn pe lume. Eu voi fi pentru tine fără seamăn pe lume…

Nu cunoști decât lucrurile pe care le îmblânzești, spuse vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata de la negustori. Dar, cum nu există negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei un prieten, îmblânzește-mă!

Citatul meu preferat de Antoine de Saint-Exupéry:

Dacă iubește cineva o floare care nu există decât într-un singur exemplar în milioanele și milioanele de stele, asta ajunge să-l facă fericit atunci când o privește. Își spune: «Floarea mea e undeva acolo…»

Timpul pe care l-ai petrecut cu trandafirul tău este ceea ce face ca trandafirul tău să fie atât de important.

-Ești cam singur în deșert…”

-Ești singur și printe oameni, zise șarpele.

Dacă reușești să te judeci drept, înseamnă că ești un adevărat înțelept.

Trebuie să suport două-trei omizi dacă vreau să cunosc fluturii.’

Dacă vrei să construieşti un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori şi alte materiale. Învaţă-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârşită.

Oamenilor mari le plac numerele. Când le vorbiţi de un nou prieten, nu vă întreabă niciodată ceea ce este cu adevărat important. Nu vă întreabă niciodată: «Cum sună vocea lui? Ce jocuri îi plac? Colecţionează fluturi?» Ei vă întreabă: «Câţi ani are? Câţi fraţi are? Cât cântăreşte? Cât câştigă tatăl său?» Numai atunci ei vor crede că l-au cunoscut.

Nu încerca să transformi omul în altceva decât este. Căci, fără îndoială, raţiuni puternice, împotriva cărora nu poţi să faci nimic, îl obligă să fie aşa cum este şi nu altfel. Dar îl poţi transforma în ceea ce este…

Pentru a exista un copac înflorit, trebuie mai întâi să existe un copac, iar pentru a exista un om fericit, trebuie înainte de toate să fie un om.”

Avar este pământul care nu se înfrumuseţează acolo unde ţi-ai aruncat seminţele.’

Antoine de Saint-Exupéry-un citat deosebit:

A iubi înseamnă a te naşte.

Nu-mi cere, deci, mie, conducător al unui imperiu, de a cuceri fericirea pentru tot poporul meu. Nu-mi cere mie, sculptor, să alerg după frumuseţe; m-aş opri în loc, neştiind încotro să alerg. Cere-mi doar să le clădesc un suflet în care un asemenea foc să poată arde.

Şi am aflat că simţi credinţa doar atunci când o pierzi. Căci ea este pentru marinar semnificaţie a mării. Şi pentru soţ semnificaţie a iubirii. Dar sunt clipe în care marinarul se întreabă: «Pentru ce această mare?». Iar soţul: «La ce bun această iubire?». Nimic nu le lipseşte, decât nodul divin ce leagă lucrurile. Şi le lipseşte totul.

E bine ca timpul care se scurge să nu ne macine şi să ne piardă asemenea unui grăunte de nisip, ci să ne împlinească. E bine ca timpul să fie o construcţie.’

Surse:

Le Figaro

Wikipedia

Ziua Constanța

 

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

11 comentarii

  1. Un tip interesant. Recunosc că desenele mi se par mult mai frumoase decât cartea însăși, asta dacă s-ar putea compara…

    1. Da, aici depinde de gusturi, mie îmi plac foarte mult și cartea și ilustrațiile și pentru mine, are mult sens ceea ce a scris el.

  2. […] de copii, dar și de adulți, Micul Prinț. Câteva citate din această carte puteți găsi aici sau puteți citi o recenzie a filmului The Little Prince din 2015 […]

  3. Este cartea mea preferata din toate timpurile. Adesea o deschid sa mai citesc macar o fraza….si o pun la loc. Ese minunata!

    1. Așa e, este minunată, plină de profunzime, optimism…frumoasă tare!

  4. Când am citit Micul Prinț știu că m-a tulburat profund. Eram deja în liceu, înțelegeam sensurile, dar nu pricepeam cum de e considerată carte pentru copii.

    1. Eu l-am citit prin facultate, dacă îmi amintesc bine…și mi-a ajuns direct la inimă. Nu știu cum ar fi văzută prin ochii unui copil, probabil l-ar sensibiliza în legătură cu lumea în care trăim.

  5. Cel cu omizile e adorabil, așa e, așa e, până să guști mierea, tre să treci și prin niște pelin, nu?

    1. Într-adevăr, e o întreagă filosofie de viață.

  6. Ador ”Micul Prinț”, este preferata mea.

    1. Da, se numără și printre preferatele mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *