Amintiri din croitorie

Încă de când eram mică, am fost atrasă de lucruri frumoase, estetice și asta se traducea prin interesul meu pentru haine. Mă leagă multe aminitiri de lumea croitoriei și mai ales amintiri din copilărie.

Când eram un pui de om, obișnuiam să merg la țară în vacanțe. Verile erau lungi și răcoroase, iar iernile erau geroase și neprietenoase. Tocmai în acele ierni, când încă geamurile aveau flori de gheață și țurțurii se formau pe acoperiș, de fiecare dată când ajungeam la bunica, găseam tot felul de îmbrăcăminte croșetată și croită de ea: pulovere, fulare și mănuși în mare parte, ce sunt acum niște daruri inestimabile. Senzația de căldură mă învăluia de îndată ce mă îmbrăcam cu aceste haine la derdeluș, pe uliță, la colindat sau pur și simplu în plimbările mele copilărești.

Bunica făcea mai multe lucruri: țesea covoare, croșeta, cosea ștergare, iar imaginea pe care o am e cu ea, așezată pe pat, cu ochelari, uitându-se cu atenție și croind cu ușurință tot felul de lucrușoare minunate în timp ce povestea întâmplări cu tâlc, iar în casă mirosea a plăcinte pe plită sau a borș cu plante și legume din grădină sau din borcane cu zarzavat conservate de ea. O imagine de suflet.

Mai sunt și alte imagini care îmi traversează mintea atunci când vine vorba de croitorie: când eram mică, eram creativă și căutam să fac tot felul de lucruri handmade: construiam case din furnir, făceam case de lut pentru furnici sau făceam haine pentru păpuși. De atunci, îmi exersam puțin talentul de croitoreasă *laugh*. În legătură cu asta, îmi amintesc că aveam o perioadă în care mă uitam la toate materialele care îmi plăceau, la toate modelele, în speciale cele de la rochiile mamei și îmi imaginam cum ar fi să le tai și ele să devină rochiile sau fustele păpușilor mele. Eram un țânc curios, iar mai târziu, am început să brodez pe etamină uitându-mă într-o carte veche cu tot felul de modele geometrice și florale, cuseam în formă de cruce, care mi se părea cea mai simplă formă de învățat pentru un copil. Apoi, am făcut cunoștință cu masina de cusut, o mașină care nu avea o marcă cunoscută, dar cu ajutorul căreia am făcut niște traiste utile.

Având aceste amintiri dragi, îmi dau seama că pasiunea pentru croitorie poate reprezenta un hobby în care îmbinăm frumosul cu utilul. Astăzi, avem tendința ca atunci când se rupe sau se strică o haină, să o înlocuim. Însă, dacă am ști să folosim mașina de cusut, am putea să salvăm multe haine, să personalizăm câteva sau să creăm ceva simplu pentru noi.

Câteva lucruri utile dacă vrei să te lansezi în domeniul croitoriei

Dacă vrei să începi totuși să practici acest hobby sau să practici croitoria la nivel profesionist ulterior, ai nevoie de masina de cusut, dar și de accesorii croitorie. Poți începe să citești cartea de la Burda Syle, Totul despre croitorie și apoi să continui acest drum, accesând mai multe surse. Pentru achiziția materialelor necesare pentru croitorie, te poți conecta pe site-ul BRO ROM, Cusut si Brodat. BRO ROM este furnizorul principal din România în ceea ce privește mașinile de cusut, de brodat și accesoriile necesare pentru croitorie. Astfel, veți putea croi haine de poveste în timp, cu multă răbdare și pasiune.

Acest articol a fost creat în cadrul competiției SuperBlog 2020.

Sursă imagini:

Pixabay

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

18 comentarii

 1. Cred că o astfel de activitate te ajută să te relaxezi, dar și să realizezi ceva minunat, din suflet.

 2. Doamne, câte amintiri îmi trezește postarea ta! Asa dor îmi este de acele vremuri, în care reparam în loc sa cumpărăm altele.
  Eu din păcate stau prost cu răbdarea, dar îmi place sa cos și sa brodez.

  1. O, da, amintirile din copilărie sunt f frumoase și bogate 😊 mi-ar plăcea sa știu și eu sa brodez 🙂

 3. ce frumos este acest mestesug, il admir teribil, din pacate nu am rabdare pentru el!

  1. Asa e, e o îndeletnicire deosebita și f eleganta 🐝

 4. eu am cam doua maini stangi, mai mult de o gaurica nu ma pricep sa cos 😀

 5. WOW! cat de frumoasa este prima broderie! Si mie imi place sa cos. Am lucrat mult timp in croitorie. Parca m-as apuca din nou cand vad atat de multe lucruri frumoase.

  1. da, te imbie să faci lucruri faine atunci când vezi ce poți crea chiar tu 🙂

 6. Bunica mea are o masina de cusut model vechi si probabil o voi folosi eu pe viitor.

 7. Oh ce frumos. Cred ca mi-ar placea sa incerc si eu pe viitor.

 8. Am citit articolul tău cu mare dor de copilărie.

  1. Da, l-am scris și eu cu același dor. ❤️

 9. Si bunica mea broda si tesea la razboi si era o placere sa stam langa ea sa vedem cum lucreaza.

 10. Si mie imi palc broderiile. Le realizez cu mare drag pentru ca ma fac sa ma relaxez si sa realizez creatii unice.

 11. Intr-un timp eram tare focusata pe acest domeniu. Imi doream mult sa ma apuc de croit. Eram usor influentata de o prietena care facea minuni cu o simpla masina de cusut, dar cred ca diferenta dintre noi era imaginatia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *