Cărți de citit lângă șemineu: 7 recomandări

cărți de iarnă

A sosit și perioada în care ne putem așeza cu o cană de ciocolată caldă și turtă dulce lângă șemineu. Este locul propice, unde poți citi cărți interesante, emoționante care să îți aducă acel sentiment de căldură în suflet. Lângă șemineu, poți devora cărți întregi, dedicându-ți timp ție, luând parte la acțiuni ale personajelor tale preferate sau bucurându-te de descrierile amănunțite din cărți.

Iată 7 cărți pe care le asociez cu momente petrecute lângă șemineu. Îți vor încălzi sufletul:

 • Iv cel Naiv, Versez

Dincolo de versurile lui Iv cel Naiv, putem regăsi o stare de bucurie, remarcând aprecierea lucrurilor simple, cotidiene. Stilul lui este ironic, sensibil, dar și amuzant. Câteva dintre elementele poetice pe care le regăsim în volum sunt obezii îndrăgostiți de fast food, sms-urile, hobby-urile, viața la birou, etc. Este o carte pentru suflet, numai bună de citit lângă șemineu.

cărți de iarnă

Mi-a plăcut foarte mult subiectul acestei cărți și stilul autorului. Într-o dimineață cețoasă, Daniel merge împreună cu tatăl său la Cimitirul Cărților Uitate din Barcelona. Acolo, acesta trebuie să salveze o carte de la uitare, iar aceasta va fi Umbra vântului a lui Julian Carax. Această alegere va da curs unei serii de întâmplări încărcate de mister, asta după ce Daniel începe să caute lucruri despre viața autorului.

cărți de iarnă

Fiecare carte, fiecare tom pe care-l vezi are suflet. Sufletul celui care l-a scris și sufletul celor care l-au citit, l-au trăit, l-au visat. Ori de câte ori o carte își schimbă proprietarul, ori de câte ori privirea alunecă pe paginile ei, spiritul său crește și se întărește.

Carlos Zafón, Umbra vântului

În această carte, prima din Tetrologia Napolitană, vei putea urmări povestea a două prietene, Lila și Elena, din copilărie până la maturitate. Lila este impulsivă, cu inițiative diverse, în timp ce Elena este fata cuminte, decentă, care iubește școala și cărțile. Vei citi despre primele iubiri, despre competiția la școală, diferențele între clasele sociale, relația cu părinții, conflictele adulților, modul de predare la școală și alte detalii din viața celor două protagoniste.

Nu doar relația lor marcată de o legătură profundă dar și presărată de conflicte este atracția acestei cărți, ci și contextul în care se desfășoară. Cartea portretizează societatea italiană de după cel de-al doilea război mondial, cu toate tarele, dar și frumusețile ei, văzută la scară mică, acțiunea având loc într-un cartier napolitan. Este o lectură intensă, plină de sensibilitate și învățăminte, care suprinde cu finețe psihologia feminină, dar și viața italienilor din anii ’50.

cărți de iarnă

În general, eu eram cea frumoasă, ea în schimb, era uscată ca o scrumbie, emana un miros de sălbăticiune, avea un chip prelung, îngust la tâmple, cuprins între două fâșii de păr lins și foarte negru. Dar când a decis să-i elimine atât pe Alfonso, cât și pe Enzo, se luminase ca o sfântă războinică. (…) pentru prima dată am avut acest gând: Lila e mai frumoasă ca mine. Eram deci a doua în tot. Îmi dorisem ca nimeni să nu remarce asta niciodată.

Elena Ferrante, Prietena mea genială

Mi-a făcut mare plăcere să parcurg rândurile acestei cărți. Poți vedea diferite perspective despre fericire, corelată cu accesul la un sistem de sănătate bun, crearea unei comunități bine închegate, cumpărarea unor lucruri legate de anumite povești, relația pe care o avem cu banii, raportarea la locul de muncă, etc. Pe lângă abordarea acestor subiecte interesante pentru noi toți, în carte sunt cuprinse și imagini, infografice care o fac și mai plăcută.

cărți de iarnă

 • Igor Guzun, Bine : face parte din acele ‘cărți de iarnă’ care te vor face să apreciezi lucrurile simple și frumoase

Cartea lui Igor Guzun abundă de poezie, de cuvinte frumos împletite despre dragoste, blândețe, bunătate, amintiri. Ce mi s-a părut inedit e că poți găsi aici 8 cărți poștale pe care le poți trimite celor dragi.

Coperta însăși îți dă o stare de căldură: o pâine proaspăt scoasă din cuptor. Te duce cu gândul la acasă, la mirosul de Crăciun, la îmbrățișarea celor dragi. Așa că așează-te lângă șemineu, ia-ți o pătură și citește cătinel această carte.

„Dragostea este atunci când accepți necondiționat ca cel de alături de sub plapumă să pună tălpile lui mereu reci pe picioarele tale întotdeauna calde.”

Igor Guzun, Bine

Ideea acestei cărți e foarte interesantă, asemănătoare puțin cu povestea lui Scrooge. Nu degeaba am asociat-o cu acele cărți de iarnă, de citit lângă șemineu.

Există o bibliotecă care reunește cărți ce spun povestea vieții tale așa cum este și altele care relatează povestea vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat anumite decizii. Ne face, într-adevăr, să ne întrebăm cum ar fi arătat viețile noastre dacă am fi luat alte hotărâri.

Nora Seed este personajul care poate interveni și își poate schimba destinul marcat de regrete. Cum va arăta noua ei viață? Cum este mai bine să-ți trăiești viața? Cumpătat? Asumându-ți riscuri?

Fiecare carte de aici, fiecare carte din bibliotecă – cu excepția acesteia – reprezintă o versiune a vieții tale. Această bibliotecă îți aparține. Se află aici pentru tine. Vezi tu, viața oricui s-ar fi putut sfârși în feluri infinite. Cărțile de pe rafturi sunt viața ta, toate încep din același punct. Din clipa de față. De la miezul nopții. Marți, 28 aprilie. Dar aceste posibilități de la miezul nopții nu sunt identice. Unele se aseamănă, dar altele sunt complet diferite.

carti de citit langa semineu

Matt Haig, Biblioteca de la Miezul Nopții

 • Rupi Kaur, Lapte și miere

Este o altă carte pe care o îndrăgesc. O admir pe Rupi Kaur pentru toate subiectele curajoase: violență, pierdere, abuz, durere, feminitate, iubire de sine. O carte poetică, superbă.

lapte si miere rupi kaur

şi-a pus mâinile

pe mintea mea

înainte să mi le pună pe

talie

şolduri

sau buze

nu m-a facut

frumoasă prima dată

m-a făcut

superbă

Rupi Kaur, Lapte și miere

Acestea sunt câteva cărți de iarnă de citit lângă șemineu pe care le recomand cu toată căldura.

Voi ce recomandări aveți de cărți de iarnă aveți? Ce citiți lângă șemineu ?

Sursă imagini:

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

35 de comentarii

 1. Mulțumesc pentru recomandări!

 2. Biblioteca de la Miezul Noptii e si pe lista mea. Am avut o plimbare rapida in Carturesti si mi-a furat ochii coperta. Acum ca o vad si aici, clar o voi cumpara repede

 3. Ce titluri faine ne prezinti, abia asteptam perioada aceasta in care sa stam mai linistiti.

  1. Mulțumesc pentru apreciere, într-adevăr, această perioadă trebuie să fie despre liniștea sufletească <3

 4. Ce carti frumoase! Pe cateva din ele le-am citit si eu

 5. Mi-ai atras atenția cu „Bine”. O sa fie cu siguranță menționată în scrisoarea către Moș.

  1. Ce drăguț 🙂 Merită, e o carte minunată.

  2. Am remarcat-o și eu. Și cu această ocazie mi-am amintit că am citit-o și eu o singură dată. După ce am scris-o. Vă mulțumesc.

 6. Ce carti interesante. Detin si eu cartea Lykke si este una dintre preferatele mele. O s atin cont de recomandarile tale!

  1. Da, e super interesantă cartea. 🙂

 7. Ooohh, de când zic să citesc și eu Mica enciclopedie Lykke, dar n-am mai apucat… Poate îmi fac timp în vacanța de Crăciun.

 8. Iti recomand minunate carti ale lui Fredrik Backman.

  1. Mulțumesc! Îmi place și mie cum scrie, îndeosebi pentru cartea A man called Ove <3

 9. Am citit doar Meik Wiking, mi-a placut. Am notat cateva carti din lista ta, mersi de recomandare!

 10. Interesante titluri şi frumos asociat cu şemineul şi ideea de relaxare, cald, acasă.
  Mi-am notat titlurile cărţilor recomandate, sper să reuşesc să le citesc.
  Mulţumesc!

  1. Mulțumesc pentru apreciere. Așa este, mai ales în perioada asta, parcă avem nevoie de mai multă căldură, liniște, de o carte bună <3

 11. Jumatate din carti le am in biblioteca si jumatate sunt pe lista de a cumpara. Avem gusturi similare la carti.

  1. Ce drăguț, lectură plăcută! 🙂

 12. Foarte faine recomandari! Lykke si Biblioteca le-am citit si sunt tare bune!!

  1. Mulțumesc pentru apreciere 🙂 ai dreptate, sunt foarte frumoase și pline de învățăminte 🙂

 13. Multumim pntru recomandari! N-am citit nici una din cele prezentate de tine. Le-am notat si voi face alegerile !

 14. Ce de sugestii interesante 🙂 am mai pus câteva cărți pe listă cu această ocazie.

 15. Multumesc pentru recomandari, nu am citit nici o carte din cele prezentate de tine.

 16. O selectie frumoasa! Eu adesea, citesc langa semineu:), carti de psihologie si parenting, demult nu am avut timp de un roman de dragoste, mi-e dor!

  1. Ce drăguț <3 nici eu nu stau bine la capitolul Timp, însă încerc să citesc măcar 10 pagini pe zi.

 17. Chiar aveam nevoie de câteva recomandări pentru acest sezon. 😊 Foarte faine sunt majoritatea.

 18. Abia acum, când trebuie să ne pregătim din nou păturile pentru următoarele anotimpuri – ca să nu rămânem descoperiți și să devenim pături vulnerabile, am descoperit această recomandare de „BINE”, împreună cu alte cărți poate mai merituoase. Dar vă asigur că bucuria și emoția sunt la fel de mari cum ar fi fost dacă citeam aceste rânduri într-o zi de iarnă.

  Vă mulțumesc, Flori din călimară, și că cuprind cu cuprinsul cărții.

  Ne întâlnim poate în viață și în alte cărți.

  1. Ma bucur. Cu drag am scris aceste rânduri. 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *