În ultimele săptămâni, am vizitat câteva locuri care m-au încântat și despre care vreau să scriu aici, ca să îmi rămână amintire, dar și ca să îți fi poate și ție util, dacă vrei să le vizitezi.
-
Destinații de toamnă: Satul Viscri
A fost a doua oară când am ajuns în satul Viscri. Îmi place mult liniștea de aici. De cum am intrat în sat, m-am bucurat de peisajele de toamnă, de casele colorate, de animăluțele simpatice și de o pâine de casă proaspătă.
În această excursie, m-am simțit atât de confortabil în noii blugi de la Bonprix. Mi-am dorit niște blugi evazați care să se potrivească și la ținute sport, dar și la cele elegante.
Mă simt foarte lejer în ei, iar materialul 98% bumbac se simte foarte comod. Culoarea deschisă, de asemenea, poate fi asortată la multe ținute. Îi găsești aici.
Am vizitat aici și Biserica evanghelică fortificată ce face parte din patrimoniul UNESCO. Pentru a ajunge aici, am urcat un mic deal. Este o biserică construită în stil gotic și poartă hramul Sf. Andrei.
Am fost încântată să descopăr un muzeu care găzduiește o colecție de obiecte ale comunității care ilustrează viața cotidiană din trecut: costume tradiționale săsești, mobilier, veselă, simboluri ale porților, articole de olărit, lada de zestre, un război de țesut etc.
Am urcat în turn de unde am admirat priveliștea minunată de toamnă, din orice colț.
Am intrat apoi în capela bisericii, am fost uimită să văd frumusețea interioară, orga în stil baroc-clasic, stranele pictate, tribunele din lemn cu balustrade pictate. Biserica datează din sec. XIII.
De asemenea, am avut norocul să vedem și o expoziție de cahle realizate la fabrica Mediaș, cu fotografii cu procesul de fabricare, explicarea procesului, dar și cahlele în sine, de o frumusețe deosebită.
Am fost încântată să revin în sat. Îți recomand să intri pe la magazine și să susții comercianții locali. Poți cumpăra pâine de casă, papuci, șosete de lână, fulare, căciulițe.
-
Cetatea Rupea
Tot pentru a doua oară am ajuns și la Cetatea Rupea, unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice din România.
Întorcându-ne din Sighișoara, am ajuns în acest loc care farmecă prin atmosfera medievală pe care mi-a transmis-o.
Totodată, priveliștea superbă asupra orașului și dealurilor din jur m-a cucerit pe loc. Mi s-a părut de la înălțime că Rupea e un oraș foarte bine organizat și curat.
În trecut, cetatea fusese o ruină, dar ea a fost reabilitată și este acum bine întreținută.
Cetatea a funcționat în trecut ca un centru comercial și meșteșugăresc, dar a fost folosită și în scop de apărare.
Se ajunge foarte ușor aici, pe drum asfaltat până în parcare. Apoi, poți intra în cetate și să-i urmezi cursul în formă de spirală (cetatea de jos, de mijloc și de sus), descoperind diferitele încăperi, turnuri și ziduri.
-
Bran
Drumul în această toamnă dinspre Sighișoara spre Bran a fost superb, am văzut niște peisaje incredibile, m-am simțit ca și cum m-aș fi aflat într-un tablou pictat.
Am trecut prin Bran în săptămâna în care fusese Halloween-ul, a fost foarte aglomerat, am văzut castelul Bran cunoscut deja în toată lumea.
De asemenea, am descoperit și Muzeul Satului, în apropierea parcului, despre care nici nu știam că există. Acolo poți vedea niște căsuțe tradiționale specifice zonei.
-
Valea Doftanei
Am oprit pentru puțin timp aici, am vrut doar să ne bucurăm de peisajul minunat de toamnă.
-
Horezu și împrejurimile
Excursia la Horezu a fost o explozie de culoare. Am făcut câteva plimbări în natură care mi-au prins foarte bine. Orice moment de conectare cu natura îmi aduce multă liniște.
La Horezu am mers efectiv pe alei, am aruncat cu frunze, am băut vin fiert și am mâncat pere coapte. Clipe simple, dar care mi-au rămas în suflet.
Am purtat aici un pulover alb călduros, marca Bonprix în care m-am simțit foarte bine.
Puloverul este realizat din bumbac 100% și se potrivește la atât de multe ținute. Sunt foarte încântată de el. Îl găsești aici.
În zonă, am vizitat Mănăstirea Polovragi, mănăstire de maici cu hramul Adormirii Maicii Domnului. În jur, peisajul este atât de frumos, mănăstirea aflându-se la baza Muntelui Poala Polovragilor.
Aceasta datează din sec. XVI.
Parte a complexului monahal este și Bolnița ”Sf. Nicolae” (sec. XVIII).
Puțin mai departe, am mers la Peștera Polovragi, despre care legenda ar spune că ar fi fost adăpostul lui Zamolxe, considerat zeul geto-dacilor.
Ghidul ne-a arătat traseul turistic, cu câteva elemente denumite după forma lor, în principiu: tronul lui Zamolxe, cuptorul dacic etc. Înăuntru, poți vedea elemente care datează chiar și din perioada geto-dacică. Se spune că această peșteră ar transmite o energie aparte.
Totodată, am văzut aici colonii de lilieci. Mi se par tare urâți, dar a fost interesant să îi văd atât de aproape.
A fost prima peșteră de o dimensiune așa mare pe care am vizitat-o.
Peisajul din jurul peșterii este superb.
Spre seară, am mers spre Căsuțele răsturnate din Bumbești-Pițic unde ne-am amuzat făcând poze cu mobilierul inversat.
A doua zi, am vizitat Horezu, magazinele și un atelier cu vasele de acolo.
Sunt foarte multe obiecte care merită atenția noastră, eu m-am bucurat să aleg 2 cănițe fără toartă în care am de gând să beau vin fiert cu portocală și ceai. Am cumpărat și un ceai de plante de munte drăguț ambalat. Per total, experiența a fost frumoasă, am descoperit o grămadă de lucruri bine lucrate și creative.
Am vrut să vizităm și Peștera Muierilor, dar din păcate, nu mai era deschisă când am ajuns acolo. Însă, drumul până acolo este foarte colorat și frumos.
Excursia s-a terminat cu o scurtă plimbare pe Transalpina, până în Rânca unde ne-am bucurat de un apus și de niște peisaje superbe, dar și de o ciorbă gustoasă cu mămăligă la restaurantul unui hotel de acolo.
La finalul excursiei, m-am întrebat de ce oare această zonă nu este atât de promovată și de ce nu este mai dezvoltată. Chiar te încarci aici de o energie frumoasă, iar peisajele sunt Vis.