10 muzee de vizitat în București

Bucureștiul e un oraș care poate fi descris în diferite moduri, de la agitat până la intrigant, interesant, dar niciodată plictisitor. În București ai întotdeauna ceva de văzut, că e vorba de un concert, de o expoziție, o cafenea drăguță sau de un muzeu.

Într-un week-end, am reușit să vizitez câteva muzee minunate din București, mai exact 5 muzee la care voi adăuga alte 5 pe care le-am văzut de-a lungul timpului.

Iată 10 muzee de vizitat în București care mi-au atras atenția:

Este un muzeu bine organizat, în care vei descoperi scriitori români, trecând prin diferite curente literare: romantism, modernism, dadaism etc. M-am oprit mai mult asupra expoziției dedicate lui Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Vasile Voiculescu, Tudor Arghezi, Mircea Eliade, Lucian Blaga. Mi-ar fi plăcut să zăbovesc mai mult, dar asta e un semn că trebuie să revin.

muzee de vizitat în București

Vei descoperi aici obiecte ce au aparținut scriitorilor, fotografii neprețuite, manuscrise și chiar piese de mobilier.

muzee de vizitat în București

Mi-a plăcut să văd manuscrisele cu tot felul de tăieturi, să observ stilul de a scrie al autorilor, fotografiile care arătau momente din viața personală a scriitorilor. Am admirat modul cum trecutul este readus la viață prin tot felul de mijloace moderne: suporturi luminate, videoclipuri, ghidul audio în care poți să descoperi multe lucruri inedite.

muzee de vizitat în București

muzee de vizitat în București

Pe lângă toate lucrurile cu adevărat interesante pe care le-am văzut și aflat aici, a fost și un lucru tare simpatic. O punguliță din pânză pe care scria Flori de tei din teiul lui Eminescu. M-a făcut să zâmbesc, mai ales gândidu-mă la Iași, orașul meu natal și la teiul lui Eminescu pe care l-am admirat de atâtea ori în plimbările mele.

muzee de vizitat în București

De acest muzeu mai aparțin și alte case memoriale precum: Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu, Liviu Rebreanu și Anton Pann.

  • Muzee de vizitat în București pentru iubitorii de artă: Muzeul de Artă ”Frederic și Cecilia Cuțescu-Storck”-Strada Vasile Alecsandri, nr. 16

A fost a doua oară când am vizitat acest muzeu, iar acum am înțeles și mai bine unele lucruri legate de viața celor doi soți artiști.

muzee de vizitat în București

Cecilia Cuțescu-Storck a fost pictoriță și prima femeie profesor într-o Academie de Arte de stat din Europa. Formarea ei a avut loc în Munchen și în Paris. Frederick Storck, soțul ei, a fost sculptor și profesor la școala de Belle-Arte din București. A fost fiul lui Karl Storck, primul profesor de sculptură la școala înființată de către Theodor Aman.

Muzeul este casa în care cei doi au locuit și este pictată de Cecilia. Aceasta și-a imaginat paradisul în propria casă, prin elemente florale, vegetale, dar și prin simboluri materne. Salonul înfățișează imaginea iubirii, în partea stângă, dragostea carnală și în partea dreaptă, cea spirituală.

muzee de vizitat în București

muzee de vizitat în București

muzee de vizitat în București

Mi-a plăcut mult un citat care era înscris pe perete, ce a aparținut Ceciliei Cuțescu-Storck:

A iubi este a ne pierde într-un suflet în care sufletul nostru găsește un sprijin, fără a stingheri libertatea sa, este a ne rezema pe o inimă care liniștește inkietudinea noastră, este a găsi o gândire care previne sentimentele noastre exprimate și neexprimabile, este a întâlni o privire care vede realități în promisiunile făcute, este a simți o mână întinsă mâinilor noastre în clipe de agonie…

În Muzeu, se regăsesc și tablouri făcute după stilul lui Paul Gauguin pe care pictorița îl aprecia mult. Portretele sunt deosebit de expresive.

Casa este completată de sculpturile lui Frederic Storck.

Mai este expusă aici macheta cu Biserica Curtea de Argeș realizată de Karl Storck, care a fost expusă la Paris în 1867. Este prezentată publicului închisă, dar la Expoziția Universală a fost prezentată deschisă, cu detaliile din Biserică.

muzee de vizitat în București

Muzeul are și o terasă unde poți reflecta și unde te poți bucura de natură și culorile ei.

  • Muzeul ”Theodor Aman”-Strada C. A. Rosetti, nr. 8

Acest muzeu m-a fascinat cu adevărat. Am descoperit aici atelierul artistului, câteva din obiectele lui, tablouri realiste, dar și care ne fac să ne gândim la lumea spirituală, lumea de dincolo de noi. Subiectele pictate de acesta sunt uneori cu chip șters sau tablourile sunt neterminate. Astfel, ne face să ne gândim mai încolo de ceea ce se află în fața noastră.

muzee de vizitat în București

Muzeul are un farmec aparte fiindcă păstrează atmosfera unei epoci și te face să te întorci în timp, în Belle-Epoque. Este un muzeu frumos, însuflețit de expozițiile deosebite.

Dacă vă place arta, vă recomand de asemenea Muzeul Theodor Pallady.

muzee de vizitat în București

Acest muzeu are un suflu aparte, mai ales atunci când ne gândim la talentul, dar și la viața ce-i drept tristă a pianistului și compozitorului Dinu Lipatti.

muzee de vizitat în București

Casa este superbă, iar astăzi găzduiește diferite evenimente muzicale ce fac cinste memoriei artistului. Interiorul este de asemenea o bijuterie, un loc unde mobilierul este atât de armonios.

Dinu Lipatti a trăit 33 ani, prea puțini, însă în acest timp și-a arătat geniul său, prin opera sa complexă.

Aflat pe malul lacului Herăstrău, este un muzeu în aer liber deosebit unde poți descoperi casele tradiționale din diferitele zone ale țării, bucurându-te de frumusețea și liniștea peisajelor din diferitele anotimpuri.

muzee de vizitat în București

lucruri frumoase muzeul satului

muzee de vizitat în București

muzee de vizitat în București

 

muzee de vizitat în București

muzee de vizitat în București

muzee de vizitat în București

Alte muzee în aer liber pe care le-am mai văzut în țară sunt Muzeul Golești din jud. Argeș și Muzeul Astra din Sibiu. Extraordinare.

Fascinanta lume a artei populare se găsește într-un muzeu deosebit cu obiecte tradiționale, sculptate minuțios în lemn, costume populare din diferite zone ale țării, vase din ceramică de Saschiz 💙, o colecție impresionantă de picturi și o capelă cu încărcătură spirituală deosebită.
muzee de vizitat în București
Muzeul Nicolae Minovici. Muzeul unui medic, dar și primar de seamă, cu înclinații artistice din secolul XX.

Schimbăm puțin registrul și ‘mergem’ în Muzeul Antipa, un muzeu fascinant atât pentru adulți cât și pentru copii. Muzeul este organizat pe diferite secțiuni. Acestea sunt reprezentări ale diferitelor habitate naturale, mediul marin, silvostepa, pădurea, peștera cu diferite specii de animale.

Fiecare dioramă are un cod QR ce poate fi scanat, astfel încât să poți afla mai multe lucruri despre ceea ce privești. De asemenea, au inscripții pentru nevăzători, ceea ce mi se pare demn de toată lauda.

Poți descoperi aici și colecțiile de geologie și mineralogie, colecțiile de etnografie și antropologie, dar și colecțiile de paleontologie.

muzee de vizitat în București

muzee de vizitat în București

muzee de vizitat în București

Situată pe o străduță liniștită, plină de culorile toamnei, când am ajuns aici, m-am bucurat de calmul locului și am intrat să descopăr povești de demult.

muzee de vizitat în București

Poți vedea aici o serie de hărți din perioada sec. XVI-XX. Ceea ce am admirat aici a fost proiectul care dă viață ilustrațiilor prin scanarea acestora, dar și puzzle-urile, jocurile și colțurile de lectură pentru copii. De asemenea, plafoanele pictate superbe. Un muzeu foarte primitor.

  • Muzeul CFR-Calea Griviței 193B

L-am vizitat de Noaptea Muzeelor, a fost destul de aglomerat, e adevărat, însă mi-a plăcut atmosfera de acolo.

Sufletul meu de copil s-a bucurat de machetele și diorama cu trenulețe, locomotive în mișcare, peisaje și obiective din România.

În interior, poți vedea de asemenea, un compartiment de tren, poze cu gările vechi din diferite localități, uniforme ale muncitorilor CFR, unelte de lucru, ceasuri etc. De asemenea, poți observa biroul inginerului Anghel Saligny.

Muzeul a fost inaugurat în 1939, găzduiește cea mai mare dioramă feroviară din țară.

Aici poți viziona diferite secțiuni ce reconstruiesc diferite epoci. Mi s-au părut interesante hărțile și evoluția lor, dar și uniformele.

Tu ce muzee de vizitat în București recomanzi?

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle și călătorii, în principal.
Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe popescu.lauraliliana@gmail.com .

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *