10 filme în limba italiană pe care merită să le vezi

filme în limba italiană

Mărturisesc că nu știu să vorbesc în italiană. Însă, aș face oricând turul Italiei, aș mânca mereu paste și pizza, în timp ce m-aș uita la un film bun în limba italiană.

Până acum nu am văzut foarte multe filme în limba italiană. Însă, din cele pe care le-am văzut, au fost câteva care chiar m-au impresionat.

Iată 10 filme în limba italiană pe care merită să le vezi:

 • La grande bellezza (2013)

filme în limba italiană

Filmul, în regia lui Paolo Serrentino, a câștigat numeroase premii, dintre care cele mai importante sunt premiile Oscar, Globul de Aur, Bafta și Cannes.

Jep Gambardella, un scriitor italian își aduce aminte de tinerețea lui în frumoasa capitală Roma. Filmul pare să răspundă la întrebarea Ce este fericirea? Sau Ce nu este fericirea?

Ni se prezintă diverse aspecte ale societății italiene, dar care sunt de fapt aspectele întregii lumi, cu tot amestecul de lucruri bune și rele care redau poezia și farmecul vieții. Petreceri, muzică, artă, dans, literatură, religie, iubire, arhitectură, toate fac parte din iureșul vieții.

Așadar, care din toate aceste aspecte ne fac să spunem la final că am avut o viață împlinită? Ce înseamnă să ai o viață neirosită?

Poți vedea trailer-ul filmului La grande bellezza aici.

 • Le conseguenze dell’amore (2014)

filme în limba italiană

Tot în regia lui Paolo Serrentino, filmul arată viața lui Titta di Girolamo. Un bărbat de 50 de ani care timp de 8 ani, locuiește în camera unui hotel din Elveția, așteptând ca viața să treacă. Nu răspunde salutului angajaților din restaurantul hotelului, plătește mereu chiria managerului și stă în camera unde nici măcar televizorul nu funcționează. Nimeni nu știe nimic despre el și trecutul său. Bărbatul pare să fie condamnat la o viață de autoizolare.

Un film plin de mister care ne solicită atenția. Un film despre așteptare și despre secrete.

Poți vedea trailer-ul filmului Le conseguenze dell’amore aici.

 • Il postino (1994)

filme în limba italiana

Poetul Pablo Neruda este exilat politic pe o insulă italiană, timp în care Mario, un fost pescar, devine poștașul lui care îi aduce corespondența și nu numai. Între cei doi se leagă o prietenie frumoasă. Deși un om modest, Mario învață ce înseamnă poezia, cum să o vadă în viața cotidiană și pe lângă asta, cum să își cucerească iubita, pe Beatrice, prin magia cuvintelor.

Filmul e poezie. Dincolo de simplitatea vieții afișate, vedem de fapt metafora din spatele vieții. Îl recomand cu căldură.

Dacă ți-a plăcut Il postino, îți recomand și El Estudiante.

Poți vedea trailer-ul filmului Il postino aici.

 • Filme în limba italiană emoționante? Unul dintre ele este La vita è bella (1997)

filme în limba italiană

Acest film este de-a dreptul emoționant până la lacrimi, aș putea spune. Binecunoscutul film în regia lui Roberto Benigni pune în scenă întâmplări din cadrul unui lagăr din timpul celui de-al doilea război mondial. Guido, Dora și fiul lor Giosue sunt aduși în acest lagăr de către naziști.

Aici, în lagăr, în locul disperării, tatăl încearcă din răsputeri să își salveze fiul de ororile războiului, de pierderea inocenței și a zâmbetului și gândește totul ca și cum ar fi un joc.

Este un film în care iubirea răzbate și care te va sensibiliza, până la final. O capodoperă care nu este doar despre Holocaust, ci și despre dragostea cu rol mobilizator, despre dragostea care are puterea de a trece peste orice.

Poți vedea trailer-ul filmului La vita è bella aici.

 • Cinema Paradiso (1988)

filme

Filmul arată povestea lui Salvatore (Toto) și copilăria acestuia. Acesta are o singură îndeletnicire fascinantă. Merge la cinematograful local, numit Cinema Paradiso, unde vede o mulțime de filme. Tot aici leagă o prietenie strânsă cu proiecționistul Alfredo care îi arată secretele din spatele cinematografului.

Filmul nu urmărește doar evoluția lui Toto de la copilărie la maturitate, însă arată totodată frumusețea lumii filmului.

Poți vedea trailer-ul filmului Cinema Paradiso aici.

 • La vita davanti a sé (2020)

filme în limba italiană

Madame Rosa este o ex-prostituată, o evreică ce fusese în lagărul de la Auschwitz și care acum are grijă de orfani. Îl primește și pe Momo, un băiețel orfan senegalez care ducea o viață decadentă, furând și vânzând droguri.

La început, Momo este foarte reticent față de traiul alături de Madame Rosa, însă, pe parcurs, descoperă intențiile ei bune. Se simte înțeles și iubit, lucru care îi încălzește sufletul rătăcit într-o lume aparent potrivnică.

Un film despre umanitate, despre afecțiune și depășirea dificultăților din viață.

Poți vedea trailer-ul filmului La vita davanti a sé aici.

 • L’Eclisse (1962)

filme în limba italiana

Filmul arată povestea unei tinere care se îndrăgostește de un bărbat șarmant. Relația lor nu durează însă, având în vedere că situația materială a bărbatului nu este pe măsura așteptărilor femeii.

Este ultimul film din trilogie, fiind precedat de L’Avventura și La Notte. Din distribuție fac parte Monica Vitti și Alain Delon.

Filmul L’Eclisse ilustrează mari problematici ale lumii actuale: materialismul, monotonia, dezumanizarea.

Poți vedea trailer-ul filmului L’Eclisse aici.

 • La Dolce Vita (1960)

film italian

În regia lui Federico Fellini, filmul este un clasic musai de văzut.

Marcello este un paparazzi ce urmărește subiecte de senzație legate de vedete în timp ce bătătorește străzile Romei. Este, de asemenea, foarte atras de ‘plăcerile’ vieții: femei, mașini, băuturi și tot felul de distracții. Însă, acestea nu sunt decât lucruri materiale ce îi oferă o bucurie de moment. Tinerețea și viața trec pe lângă el fără să descopere adevărata fericire, lucrurile de dincolo de materie.

Este un film despre decăderea omului, despre materialitate versus viață spirituală, trăită conștient. Este vorba despre tristețea ce descrie o existență afișată prin spectacol, prin lucrurile hedonice. Un film care te face să meditezi la sensul și cursul vieții.

Poți vedea trailer-ul filmului La Dolce Vita aici.

 • Filme în limba italiană educaționale? Maria Montessori: una vita per i bambini (2007)

filme italiene maria montessori

Filmul arată viața Mariei Montessori, a cărei metodă de învățământ este folosită în practica modernă. O metodă care pune accentul pe calitățile copiilor, pe autonomia și încrederea în forțele lor proprii.

Deși nu a avut o relație de iubire fericită, în viața profesională totuși, Maria Montessori s-a remarcat printr-o metodă inedită, inteligentă, atât de apreciată până în ziua de azi.

 • Perfetti Sconosciuti (2016)

perfetti sconosciuti

Sub pretextul unui joc, niște prieteni se întâlnesc și își schimbă telefoanele între ei. Aceștia trebuie să citească cu voce tare mesajele primite sau să răspundă la apeluri. Ce secrete ascund? E oare atât de puternică legătura dintre ei odată cu descoperirea unor adevăruri mai neplăcute? Cât de străini suntem față de ceilalți oameni de lângă noi?

Am scris o recenzie mai amplă în acest articol, iar trailer-ul filmului Perfetti Sconosciuti poate fi văzut aici.

Voi ce filme în limba italiană recomandați?

Sursă imagini:

Cinemagia

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

Articole recomandate

2 comentarii

 1. La vita e bella e atât de frumos și emotionant. Din listă aș vrea sa vad La dolce vita. Și am auzit că La ciociara ar fi bun, deși dramatic.

  1. Da, mi-a plăcut atât de mult La vita e bella, am plâns la filmul ăsta. Așa de sensibil, frumos și diferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *