Cinematografia a început în Franța. Les Frères Lumière, Auguste și Louis, au fost cei care prin aparatul lor de proiecție, au făcut cunoscut lumii întregi primul film în 1895: La Sortie de l’Usine Lumière à Lyon. Proiecția a avut loc în Paris, pe Boulevard des Capucines.
De acolo, nu a fost decât un pas spre dezvoltarea unei adevărate industrii cinematografice. Astăzi, Franța este cunoscută pentru filme precum Astérix et Obélix, Léon, Bienvenue chez les Ch’tis, Le fabuleux destin d’Amélie Poulain sau actori celebri precum Alain Delon, Gérard Depardieu, Louis de Funès, Jean Reno, Romain Duris, Guillaume Canet, Isabelle Hupert, Catherine Deneuve, Brigitte Bardot, Audrey Tautou, Marion Cotillard.
În ceea ce mă privește, îmi place să mă uit la filme în franceză. De regulă, fac asta seara, cu un pahar de vin rosé sau cu cornuri cu unt și un ceai roiboos.
Iată 10 filme în franceză la care m-am uitat și pe care le recomand:
-
Madame Bovary (1991)
Pe mine cartea lui Gustave Flaubert m-a fascinat. M-a făcut să reflectez la subiecte precum visele noastre în comparație cu lumea reală și până la ce punct putem visa. Cum ne putem mulțumi chiar și cu puținul pe care îl avem. Cum putem să nu cădem pradă bovarismului. Cum să evităm excesele. Ce este fericirea. Cartea a însemnat pentru mine raportarea la diferite subiecte profunde de viață. De aceea, am decis să văd și filmul.
Pe scurt, Emma Bovary este educată într-o mănăstire unde citește foarte multe cărți romantice. Își creează o viziune ideală despre ce este viața. Are dorința de a trăi ceva extraordinar. Crede că fericirea este redată de lucruri și de o iubire pasională.
Se căsătorește cu Charles cu care trăiește totuși într-un loc anost. Nimic nu îi îndeplinește dorințele excentrice. Așadar, se abandonează unor amanți sau a unor cheltuieli iraționale. Vedeți în film ce se va întâmpla cu personajul. Mi-a plăcut varianta din 1991 cu Isabelle Hupert pentru că redă fidel cartea, iar jocul actorilor este foarte bine pus la punct.
Trailer-ul filmului Madame Bovary poate fi văzut aici.
-
Filme în franceză emoționante? Intouchables (2011)
Philippe, un aristocrat bogat, are un accident de parapantă în urma căruia rămâne paralizat. Cu toate acestea, nu își pierde pofta de viață. În tot drumul său de redescoperire, este ajutat de asistentul său personal, Driss, un tânăr de culoare, abia ieșit din închisoare. Amândoi trec printr-o multitudine de întâmplări hazlii, menite să le sudeze prietenia invincibilă.
Este un film cu încasări foarte mari, un film atât de apreciat datorită simpatiei publicului față de această prietenie onestă care se leagă între cei doi și care transmite mesajul optimist că viața continuă să fie frumoasă și după lucruri dureroase care ni se întâmplă.
Trailer-ul filmului Intouchables poate fi văzut aici.
-
L’homme de chevet (2009)
Cumva în același ton cu filmul Intouchables, L’homme de chevet este povestea frumoasei Muriel, care deși este imobilizată la pat în urma unui accident de mașină, odată cu sosirea asistentului său Leo, învață să se bucure de lucrurile simple pe care i le oferă viața. Ea îl învață pe el să citească, iar el o învață să vadă dincolo frumusețea vieții de dincolo de cei patru pereți în care se află.
Trailer-ul filmului L’homme de chevet poate fi văzut aici.
-
Le jeu (2018)
Am văzut prima dată varianta italiană a filmului (Perfetti Sconosciuti) și mi-a plăcut mult, așa că m-am uitat și la varianta filmului în limba franceză. Este vorba despre niște prieteni care se întâlnesc într-o seară și care fac schimb de telefone între ei, fiind nevoiți să răspundă la telefon sau la SMS-urile prietenilor lor. Astfel, se creează o situație complicată, în care multe secrete ies la iveală.
Trailer-ul filmului Le jeu poate fi văzut aici.
-
L’ombre des femmes (2015)
L’ombre des femmes este un film în regia lui Philippe Garel (cunoscut pentru Les amants réguliers-2005, Le vent de la nuit-1999, Liberté, la nuit-1984). Are în distribuție actori ca Stanislas Merhar (Pierre), Clotilde Coureau (Manon), Lena Paugam (Elisabeth). Filmul a fost prezentat în 2015 la Festivalul de la Cannes, în deschiderea Quinzaine des Réalisateurs.
Filmul înfățișează povestea lui Pierre, un realizator de filme documentare și Manon, soția sa care îl ajută să filmeze. Pierre o cunoaște pe Elisabeth, o stagiară care îi devine amantă în scurt timp după întâlnirea lor. Elisabeth descoperă că la rândul ei, Manon are un amant.
Este o dramă care prezintă crizele unui cuplu. Arată până în ce punct se poate ajunge atunci când iubirea este înlocuită de nevoia de a fi alături de o altă persoană, atunci când egoismul și ipocrizia domină într-o relație.
Care sunt motivele trădării în dragoste: o dorință trupească sau mai degrabă necesitatea de a fi observat, înțeles, apreciat de celălalt? Mai pot oamenii iubi la fel după o astfel de trădare? Cum este percepută femeia pe de o parte atunci când înșeală? Cum este perceput bărbatul atunci când face acest lucru în societatea de astăzi?
Sunt câteva teme de reflecție pe care Garel le propune într-un film alb-negru, artistic, cu dialoguri naturale, cu o poveste ușor de urmărit și interesantă.
Trailer-ul filmului L’ombre des femmes poate fi văzut aici.
-
Hors de prix (2006)
Este o comedie romantică cu Audrey Tautou, în care este vorba despre Jean, un chelner care se îndrăgostește de frumoasa Irene. Printr-o confuzie, Irene crede că Jean este un miliardar. Între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste. Au fost multe momente comice și a fost foarte relaxant să văd filmul.
Trailer-ul filmului Hors de prix poate fi văzut aici.
-
Entre les murs (2008)
Dacă sunteți interesați se subiectul învățământului, vedeți în acest film diferitele provocări cu care se confruntă un profesor în clasă la o școală publică de cartier. Puteți vedea aici cum sunt percepuți profesorii în ziua de azi și cum gestionează diferitele probleme, cum interacționează cu diferitele tipuri de personalități.
Trailer-ul filmului Entre les murs poate fi văzut aici.
-
Ensemble, c’est tout (2007)
După cartea Annei Gavalda, Împreună, pe care am citit-o cu mare drag, fiind impregnată de o sensibilitate aparte, m-am uitat și la film.
Camille, o tânără anorexică și foarte sensibilă, devine co-locatară a prietenilor Philibert, un bâlbâit timid, dar foarte educat și prietenos și Franck, un bucătar cu un caracter mai rebel. Totuși, Camille se va îndrăgosti de Franck, îi va îmblânzi inima și vom asista la o poveste duioasă de iubire.
Trailer-ul filmului Ensemble, c’est tout poate fi văzut aici.
-
La belle personne (2008)
Este un film artistic, care îmbină sensibilitatea cu muzica, cu poezia. Mi-a plăcut mult.
Junie schimbă liceul în timpul anului școlar, iar frumusețea sa îi va face pe băieți să se îndrăgostească de ea. Va avea o relație scurtă cu Otto, un băiat de vârsta ei, iar asta pentru că Junie se îndrăgostește de fapt de profesorul de italiană, Nemours. Este această relație posibilă sau este doar o iluzie?
Trailer-ul filmului La belle personne poate fi văzut aici.
-
Filme în franceză comice? Le petit Nicolas (2009)
Este un film de familie, în care puteți urmări peripețiile micului Nicolas. Un film cu multe momente amuzante, inocente și cu roluri interpretate impecabil.
Trailer-ul filmului Le petit Nicolas poate fi văzut aici.
Acestea sunt doar câteva filme în franceză pe care le-am văzut și care merită vizionate. Sunt mai vechi, recent m-am uitat mai mult la filme în limba engleză sau spaniolă. Însă, toate acestea mi-au plăcut foarte mult și m-au învățat câte ceva sau m-am relaxat uitându-mă la ele.
Pentru mine nu e neaparat un imepdiment limba, am vazut si filme in limba germana, poloneza, spaniola si multe altele insa pentru mine subiectul conteaza si ala e mai mult pe partea de filme horror 🙂 sau comedii
Nu cred ca am vazut niciunul din cele 10 filme recomandate de tine.
Interesante. Mulțumesc pentru recomandari.
Cu drag! 🙂
Am vazut doar unele dintre ele. Mie mi-au placut foarte mult comediile lui Louis De Funes, Jeux d’enfants, filmele din seria Taxi, La belle et la bête, Ce que le jour doit à la nuit, Coco avant Chanel. 🙂
Spre rușinea mea, nu am văzut încă filme cu Louis de Funes. Mi-ar plăcea foarte mult să citesc mai întâi Ce que le jour doit à la nuit și să văd și filmul. Mulțumesc pentru comentariu >:D<