Carte

Iubire, Hanne Ørstavik

Cartea scriitoarei norvegiene Hanne Ørstavik, Iubire, este construită tocmai în jurul subiectului unei nevoi profunde de iubire și a unei iubiri care lipsește.

Despre ce este vorba în cartea Iubire, de Hanne Ørstavik ?

Pe de o parte, o vedem pe Vibeke, mamă a unui copil ce urmează să împlinească nouă ani, Jon, dar și o femeie care iubește să se piardă în poveștile de iubire din cărți, povești mult mai interesante decât viața reală. Am perceput-o ca pe un fel de Madame Bovary ce se inspiră din literatură și visează la un ideal de iubire care în realitate, însă, nu poate fi întâlnit. Mai mult decât atât, devenind captivă pasiunilor sale, fiul său devine un personaj marginal în viața ei. În căutarea de afecțiune, intră în rulota unui bărbat care lucrează la bâlci și care o farmecă prin prezența sa, lipsită, din păcate, de căldura la care tânjește Vibeke. Femeia se lasă absorbită de pasiunea sa astfel încât nu-i poartă de grijă fiului său așa cum acesta merită.

De cealaltă parte, îl observăm pe Jon, un băiat care visează la rândul său un trenuleț de ziua sa, un copil neglijat care se concentrează asupra clipitului obsesiv, care hoinărește pe străzi și se urcă în mașina unei necunoscute. Rătăcirile băiatului nu sunt decât rezultatul lipsei de iubire maternă și a singurătății care o însoțește.

Părerea mea despre această carte

Nu este o carte cu o acțiune care să te țină cu sufletul la gură sau cu răsturnări de situații, ci este o carte care știe să surprindă gândurile personajelor, făcându-l pe cititor să pătrundă în universul imaginativ al acestora.

Iubire, cartea lui Hanne Ørstavik te face să meditezi la relația dintre copii și părinți, la tema realității și a utopiei, o carte care se dezvăluie cititorului ca un scenariu de film în care gândurile personajelor reprezintă axa centrală.

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Mi-a placut tare mult cartea aceasta. Are un rasunet puternic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *