Carte

Cavalerul inexistent, Italo Calvino

În opera lui Italo Calvino, Cavalerul inexistent, ni se arată, în mod alegoric, povestea lui Agilulfo, cavaler din oastea lui Carol cel Mare, rege al Francilor. Elementul straniu ce îl caracterizează este faptul că sub armura sa, cavalerul nu are corporalitate, dar se evidențiază prin corectitudine, onestitate, curaj.

La fel ca în toate poveștile de capă și spadă, se derulează aventurile cavalerului: în urmă cu cincisprezece ani, Agilulfo salvase fecioria Sofroniei, fapt ce este contestat de Torrismondo care susține că femeia este de fapt mama sa, lucru ce îl determină pe Agilulfo să plece în căutarea adevărului. De asemenea, în operă se intercalează situații amuzante provocate de scutierul Gurdulù care iubește să mănânce, dar și intrigi de iubire: aspirația luptătoarei Bradamante către Agilulfo și a cavalerului Rambaldo către Bradamante.

Cartea ilustrează, de fapt, condiția umană. Dacă Agilulfo este sincer, corect, viteaz, omul din zilele noastre tinde spre acest ideal pe care nu îl atinge în realitate, lucru care îi aduce o stare de iritabilitate la fel ca în cazul oastei lui Carol cel Mare ce povestește faptele de vitejie fără date exacte așa cum face Agilulfo, lucru care contrariază. De asemenea, Bradamante este atrasă de cavalerul care nu există și care reprezintă, simbolic, idealul unui bărbat diferit de ceilalți, cu o mulțime de calități la care râvnesc, în zadar, femeile.

Păi, când uneia i se duce cheful de toți bărbații existenți, nu-i mai rămâne decât pofta de unul care nu e nicăieri…

Cartea este, așadar, o satiră a unei utopii ce aparține lumii moderne, presărată de scene amuzante, care destind și care dau de gândit, în același timp.

Citate preferate din Cavalerul inexistent:

  • Și de ce anume vrei să fii sigur? îl întrerupse Torrismondo. Însemne, grade, fast, nume…Totul e doar de ochii lumii. Scuturile cu vitejiile și devizele paladinilor nu sunt de fier: sunt de hârtie, pe care o poți găuri cu degetul.

 

  • Pagina te încântă doar când o întorci, iar pe dos e viața care împinge și răvășește foile cărții.

 

Bibliografie:

Italo Calvino, Cavalerul inexistent, Iași, Editura Polirom, 2007, trad. de Bogdan Chioreanu

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *