Lifestyle

Câteva recomandări: Cum bei corect ceaiul?

Pentru mine, să beau un ceai este o adevărată experiență și sunt atentă să pregătesc totul ca un ritual. Îmi place să îmi găsesc un moment de liniște, să prepar totul cu calm, să aștept să se infuzeze, să îmi pun miere după ce începe să se mai răcească…Mai mult decât atât, îmi place să asociez ritualul ceaiului cu o activitate de relaxare: fie merg într-o ceainărie/cafenea cozy în care mă întâlnesc cu prietenii și discutăm, fie mă las absorbită de lectura unei cărți bune sau stau pe balcon și meditez la anumite aspecte din viață. Toate acestea mă ajută să îmi păstrez starea de bine.

Care sunt cele mai cunoscute ritualuri ale ceaiului în lume?

De-a lungul timpului, s-a creat în jurul ceaiului conceptul de ceremonie a ceaiului. Iată câteva practici din întreaga lume:

  • În Japonia, ceremonia ceaiului se numește chanoyu, sado, sau chado. De multă vreme îi admir pe japonezi pentru lucrul acesta și pentru felul în care și-au făcut cunoscut modul de a bea ceai verde, asociindu-l cu o filosofie de viață. Ceremonia ceaiului din Japonia își are rădăcinile în budismul zen și se bazează pe o combinare a unei stări de calm, a modului grațios de a servi ceaiul, a încăperii liniștite și curate unde acesta este servit și în genere, reprezintă căutărea frumosului în orice lucru. Totodată, camera în care se servește ceaiul trebuie să fie mică și invitații stau pe o pardoseală din rogojină. Cei care beau ceai poartă kimono, au mișcări armonioase, admiră și se gândesc la imperfecțiunea bolului în care ceaiul este servit (simbol al unei lumi pe care trebuie să o apreciem în detaliu). Pentru a duce la capăt acest ritual, este nevoie de mai multe obiecte, precum un bol unde se face și se bea ceaiul, denumit și matcha (chawan), un prosop din bumbac pentru purificarea cănii de ceai (chakin), o linguriță din bambus pentru transferarea ceaiului pudră în bol (chashaku),  un intrument pentru a amesteca ceaiul pudră, din bambus (chasen) și un suport de ceramică pentru chasen (kusenaoshi). Această ceremonie poate dura până la patru ore, iar un semn al sfârșitului ceremoniei este că servirea se va face cu un ceai mai slab. Țelul acestui ritual este experimentarea unei stări spirituale profunde.
  • În China, ceremonia ceaiului se referă la gongfu (care înseamnă îndemânare și grijă) și reprezintă o experiență metafizică unde accentul este pus pe eleganță, pe rafinament, pe servirea ceaiului în ceainice și în cești mici. Cei care servesc acest ceai se bucură de aromă și de gust, după atenta infuzare. Din acest ritual, derivă ceremonia ceaiului din Japonia.
  • În Anglia, există celebrul ritual al ceaiului de la ora 5 (five o’clock tea). Obiceiul provine din timpul perioadei victoriene când eticheta, eleganța gesturilor erau foarte importante și se crea o atmosferă propice schimbului de idei pentru artistocrați. Tradiția se păstrează și astăzi și englezii obișnuiesc să bea după-amiaza ceai în care adaugă câteva lingurițe de lapte în căni de ceramică cu diverse motive florale, alături de biscuiți sau prăjituri. Acest obicei este specific pentru arta de a trăi a englezilor.
  • În Maroc, tradiția este ca locuitorii să bea ceai cu mentă și zahăr, aceștia sunt foarte ospitalieri, iar atunci când invitația la ceai le este refuzată, percep asta ca pe o lipsă de politețe.
  • În Rusia, apa pentru ceai este fiartă și păstrată în samovar, iar invitații sunt serviți cu un ceai concentrat peste care toarnă din apa aflată în samovar pentru a-l dilua. Rușii servesc ceaiul îndulcit, alături de alte mici gustări. Înainte, oamenii de afaceri discutau și negociau, având lângă ei cantități enorme de ceai.

  • În Turcia, ceaiul (çay) se servește tot într-un samovar sau çaydanlık care ține loc de recipient în care se fierbe și se păstrează ceaiul. Pentru turci, ceaiul ocupă un loc important în tradiția lor, iar ei servesc ceaiul în pahare transparente în formă de lalea pentru a se păstra cald și pentru a elibera aromele.

Cum recunoști un ceai de calitate?

Pentru a ne putea bucura de un ceai bun, este nevoie să distingem cum arată un ceai de calitate. Spre exemplu, pentru ceaiul alb, frunzele ar trebui să fie acoperite de un puf fin și alb, pentru ceaiul verde, ar trebui ca frunzele să aibă o culoare verde-albăstruie, iar pentru ceaiurile proaspete, frunzele întregi au o aromă intensă.

Cum servești corect ceaiul?

Poate că obișnuiești să pui un pliculeț de ceai în apa caldă și să-l lași acolo câteva minute pentru că așa e cel mai simplu. Însă, cum bei corect ceaiul cu adevărat?

Mai întâi, trebuie să alegi un ceai de calitate și recomandat este să cumperi un ceai din frunze, chiar dacă durează mai mult să îl faci. Până la urmă, dacă bei un ceai corect, asta se va transforma într-o experiență frumoasă, iar timpul petrecut pentru a face un ceai și pentru a te bucura de el va fi unul de calitate.

De asemenea, pentru a bea corect ceaiul, e indicat ca apa să nu fie clocotită pentru a evita ca substanțele active să își piardă din efect.

Apoi, în cană, trebuie să pui frunzele de ceai peste care să torni apa fiartă și să lași ceaiul la infuzat.

Totodată, timpul de infuzare nu trebuie să depășească 10-15 minute.

În ceea ce privește momentul zilei în care bei ceaiul, în funcție de tipul ceaiul, trebuie să eviți să îl bei la anumite ore. De exemplu, nu este indicat să bei ceai verde sau negru seara pentru că ar putea da insomnii. Acestea pot fi băute, în schimb, dimineața pentru că dau o stare de energie pentru toată ziua. Seara, poți bea ceai roșu, alb și valeriană.

Varianta optimă este să servești ceaiul neîndulcit, însă dacă nu îți place așa, poți alege să îi pui o linguriță de miere.

Cum bei corect și manierat ceaiul?

Atunci când vine vorba de maniere și etichetă, e bine să știi că sunt unele lucruri de evitat atunci când bei ceaiul: nu trebuie să lași lingurița în ceașcă, nu trebuie să iei cu mâna cuburile de zahăr sau să amesteci în ceai făcând zgomot. Nu este manierat să sufli în ceașcă sau să înmoi biscuiții în ceai.

Cum faci din ceai o experiență inedită?

În primul rând, este bine să încerci diverse sortimente de ceai și să vezi care îți place mai mult. Spre exemplu, mie îmi place mult ceaiul roiboos și ceaiul grecesc din plante de munte Olympus pe care îl cumpăr de la Olive’s Life.

Ceai grecesc Olympus-Olive's Life
Ceai grecesc Olympus de la Olive’s Life

Apoi, lasă-l la infuzat așa cum este scris pe cutia de ceai, privește-i culoarea, bucură-te de aroma lui și de efectele sale, fie de calm și relaxare sau energie. Totodată, eu asociez servirea ceaiului cu un moment de lectură, muzică sau cu o gustare (biscuiți, bomboane de ciocolată, turtă dulce).

Într-un final, servirea ceaiului este un exercițiu de rafinament, o alegere de a trăi frumos momentele din viață și o sursă de relaxare sau e un prilej de a avea o bună companie la o masă.

Surse:

Olive’s Life

RFI

Wikipedia

Green Tea

Paradisul Verde

Musement

Food Story

Adevărul

Digi 24

Pixabay

Flori din călimară

Numele meu este Laura, iar Flori din călimară este locul în care mă simt liberă, făcând ceea ce mă pasionează: scriu despre lifestyle, cinema, literatură și călătorii. Numele blogului este unul sugestiv, intenția mea fiind ca prin articolele pe care le scriu, să transmit, pe lângă lucruri utile, frânturi de frumusețe, senin, optimism și povești faine.

Dacă doriți să îmi scrieți, puteți folosi formularul de mai jos sau să îmi trimiteți un e-mail pe crihan.laura@gmail.com .

S-ar putea să-ți placă și...

27 de comentarii

  1. anasylvi spune:

    Foarte frumos articolul, felicitari! Intr-adevar, a bea ceai e o experienta foarte placuta, care poate fi mereu imbunatatita.

    1. Așa e, am aflat și eu lucruri noi scriind acest articol.

  2. Pentru mine, ceaiul inseamna momente de relaxare și rasfat.

  3. Oana spune:

    Sotul meu e bautor de ceai, eu sunt #coffeelover, multumim pentru recomandari.

  4. Un adevarat ritual minunat pentru a ne bucura de un ceai bun si de momente de rasfat!

  5. Daniela Oțet spune:

    Yummmy! Mi s-a făcut poftă de un ceai! Sincer, rar găsesc unul care să-mi placă foarte mult! De obicei, cel de tei și mentă mă încântă cel mai mult

    1. Și mie îmi place combinația despre care spui tu. 🙂

  6. Nu sunt o mare fana a ceaiului. Cu toate ca de cand nu mai beau cafea, am mai cochetat si cu el. Dar uite ca am aflat multe lucruri despre ceai si acum pare mai tentant.

    1. Da, cu cât un lucru are o poveste în spate, cu atât devine mai interesant.

  7. Am peste 20 de ceaiuri.Am si eu o pasiune pentru ele

  8. Denisa spune:

    Ador ceaiul si imi place sa il beau dimineata cu 2 felii de paine cu gem.

  9. Foarte interesant si complet articolul tau, o placere sa il citesc. Beau ceau in sezonul rece, vara limonada!

    1. Da, si eu ador limonada, dar merge și un ice tea pe timp de vară. 🙂 Mulțumesc pentru apreciere!

  10. Eu recunosc ca nu sunt fan ceaiuri…foarte rar beau. Insa ador cafeaua !

  11. Iarna imi place sa beau un ceai fierbinte, desi cred ca de-a lungul vremii băutul de ceai a fost mai mult un element de socializare decat o metoda de a te incalzi ori relaxa.

    1. Așa e, și rămâne și astăzi la fel.

  12. draguta postare! eu cu ceaiurile sunt prietena doar iarna, vara apa plata cu fructe infuzate!

  13. eu recunosc, beau ceai doar picata cu ceara. sunt mare fana cafea, ceai ma fortez sa beau doar daca simt ca mor, am o raceala puternica si ma mai pacalesc cu el

    1. Ha ha, da, depinde de gustul fiecăruia.

  14. Nu sunt o băutoare de ceai, prefer cafeaua. Dar, uneori, cel mai des iarna, simt nevoia de un răsfăț dulce, cu miere si mentă.

    1. A, da, eu aproape numai cu miere îl îndulcesc.

  15. Am o experienta placuta cu produsele de la Olive’s Life si de aceea sunt convinsa ca si ceaiul lor este de exceptie.

    1. Mulțumesc pentru comentariu. Într-adevăr, nu doar ceaiurile, ci si multe alte produse pe care le-am încercat de la Olive’s Life mi-au lăsat o impresie pozitivă. 😊

  16. Eu nu beau ceai aproape deloc, insa picii mei il adora, asa ca mereu am fel de fel de ceaiuri in casa.

  17. Din pacate nu beau eu foarte des ceaiuri. Mai mult beau pe perioada rece. Am invatat cum se bea corect acum asa ca la iarna stiu exact cum va trebui sa-l pregatesc

    1. Nice. Da, eu iarna aproape ca nu ratez nicio zi sa beau ceai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *